Bitdefender VPN review: is deze VPN aanbieder de moeite?

1363

bitdefender vpn

Bitdefender is bekend als aanbieder van antivirus software. Onlangs heeft het bedrijf ook besloten om VPN aan te bieden in het softwarepakket. Je kunt hier dus terecht voor verschillende software om veilig te kunnen internetten. De Bitdefender VPN bestaat uit een toevoeging aan enkele van de bestaande pakketten: het Antivirus Plus-pakket, in combinatie met Total Security multi-device of in combinatie met Internet Security multi-device.

Vraag jij je af of Bitdefender VPN in combinatie met één van de antivirus softwarepakketten een goede keuze is voor jouw persoonlijke situatie? Wij hebben het aanbod van deze provider onderzocht op verschillende punten, waaronder de snelheid, veiligheid en prijs. Lees snel verder om te ontdekken of dit een VPN service is die bij jouw wensen en eisen past.

Voordelen

Een groot voordeel van Bitdefender VPN is dat de software erg eenvoudig in gebruik is. Zeker als je al bekend bent met de antivirus software van het bedrijf zal de interface je bekend voorkomen. Daarnaast is Bitdefender beschikbaar voor alle veel gebruikte besturingssystemen: Android, iOS, MacOS en Windows. Het is niet mogelijk om Bitdefender VPN ook op andere apparaten te gebruiken, zoals je router. Ondanks het gebruikte OpenVPN protocol ontbreken de benodigde gegevens om zelf een verbinding met de OpenVPN servers op te zetten. Deze VPN is voornamelijk gericht op beginnende en niet al te veeleisende gebruikers die hun VPN bijvoorbeeld willen gebruiken om naar content uit het buitenland te kijken dat normaal niet beschikbaar is.

Wat ook erg prettig is aan Bitdefender VPN, is dat je gebruik kunt maken van een gratis versie als je de antivirus software gebruikt. Het gratis account is gelimiteerd tot 200Mb per dag, maar op deze manier kun je wel mooi uit proberen of een VPN voor jou toegevoegde waarde biedt.

  • Makkelijk in gebruik
  • Amerikaanse Netflix kijken
  • Consistente internetsnelheid op veel locaties
  • Gratis account max. 200 Mb/dag

Wij raden Bitdefender niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Nadelen

Een groot nadeel van Bitdefender VPN, is dat de VPN software alleen te gebruiken is als onderdeel van één van de antivirus pakketten. Als je al ergens anders een antivirus software pakket hebt aangeschaft waar je tevreden mee bent, kun je dus niet los de VPN verbinding aanschaffen. Doordat je verplicht bent om één van deze andere services af te nemen zijn ook de kosten redelijk hoog. Daarbij is de service heel erg basic, met het absolute minimum aan functies. Als je de app installeert heb je alleen de keuze uit een grote blauwe knop om op te klikken. Hiermee maak je standaard verbinding met de dichtstbijzijnde server. Je kunt een andere locatie kiezen uit een eenvoudige lijst en er zijn instellingen om Bitdefender VPN samen met Windows te starten en automatisch verbinding te maken wanneer je toegang krijgt tot een onveilig draadloos netwerk.

Ook konden wij geen content op Disney+, Amazon Prime of Hulu ontgrendelen met gebruik van deze VPN verbinding. Op het gebied van veiligheid worden er wat gegevens opgeslagen per sessie. Hier komen we zo op terug.

  • Erg basic app
  • Geen toegang tot Disney+, Amazon Prime of Hulu
  • Alleen te gebruiken als onderdeel van andere diensten
  • Worden een aantal gegevens opgeslagen

Privacy & Security

Wat belangrijk is om te beseffen voordat je kiest voor Bitdefender VPN is het volgende. Bitdefender VPN lijkt uitsluitend een Bitdefender-product te zijn – je betaalt deze partij om de service te gebruiken en deze wordt aangedreven door hun software. De service werkt echter door verbinding te maken met Hotspot Shield-servers en door vervolgens het Hotspot Shield-netwerk te gebruiken. Dat maakt helemaal niet uit wanneer je de service gebruikt, maar het is relevant wanneer je het logboekbeleid wilt begrijpen. Dat valt namelijk niet onder het toezicht van Bitdefender. Dit valt te zien in het basisprivacybeleid van Bitdefender, waarin de gegevens worden beschreven die het gebruikt.

Bitdefender kent de apparaten waarop je de VPN hebt geïnstalleerd, aangezien de beveiligingssoftware hier op geïnstalleerd is. Om een limiet van 200 MB per dag op het gratis abonnement te beheren, kan Bitdefender minstens een lopend totaal van de bandbreedte die per apparaat wordt gebruikt bijhouden. Het kan echter de websites die je bezoekt of de inhoud van het webverkeer niet zien, aangezien dat wordt gecodeerd door de VPN. Hotspot Shield houdt wel wat gegevens bij, waaronder gegevens over de apparaat-ID’s, browsertypes, apparaatinstellingen, netwerkinformatie en meer. Het bedrijf kan niet zien wat je online doet, maar houdt wel meer gegevens bij dan veel andere aanbieders.

Ook omtrent de privacy en beveiligingsmaatregelen is er veel onduidelijkheid. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk wat voor encryptie er gebruikt wordt of wat de privacy policy van Bitdefender precies inhoudt.

Snelheid en prestatie

In het verleden had Bitdefender nog wat snelheidsproblemen. Die zijn tegenwoordig gelukkig allemaal opgelost. Wanneer we verbinding maken met de dichtstbijzijnde server krijgen we behoorlijke internetsnelheden van ongeveer 66-68 Mbps op een 75 Mbps testverbinding. Dit voldoet aan onze verwachtingen van een VPN van goede kwaliteit. De snelheden zijn overal betrouwbaar, ook op servers wat verder weg. Wanneer we testen met een server in Amerika krijgen wij bijvoorbeeld een prima 40-45 Mbps en zelfs de langeafstandsbestemmingen Australië en Singapore liggen constant boven de 30 Mbps.

Wat een nadeel is aan Bitdefender is dat de software niet voorzien is van een killswitch. Dit wil zeggen dat de verbinding niet automatisch wordt verbroken mocht de VPN verbinding even wegvallen. Je moet hier dus zelf alert op zijn. Voor ons is dit een zeer groot nadeel omdat zo goed als iedere VPN provider dit inmiddels wel heeft geïmplementeerd.

Entertainment

Veel mensen willen een VPN verbinding omdat ze zo naar geografisch geblokkeerde content kunnen kijken. Met behulp van Bitdefender VPN is het in de meeste gevallen mogelijk om naar de Amerikaanse Netflix te kijken. Sommige gebruikers geven echter aan geen verbinding te kunnen krijgen. Wat betreft andere streamingdiensten, zoals Amazon Prime Video, Hulu en Disney +, scoort Bitdefender een onvoldoende. Deze websites herkennen namelijk de VPN verbinding en geven geen toegang tot de content. Als je kiest voor een VPN om naar buitenlandse series te kijken ben je dus beter af met een andere provider.

Customer reviews

Bitdefender VPN werkt goed en biedt een eenvoudige manier om netwerkverbindingen te beveiligen voor huidige Bitdefender-gebruikers. Voor veeleisendere gebruikers schiet deze VPN echter te kort. De service heeft maar weinig features en de configureerbaarheid is minimaal. Daarbij zijn er een aantal bedenkingen die wij hebben op het gebied van veiligheid. Als je al klant bent bij Bitdefender kun je eerst gebruikmaken van de gratis versie om zo je eigen conclusie te trekken. Ben jij tevreden en wil je wat meer bandbreedte? Dan kun je een betaald abonnement afsluiten.

De prijs

Om gebruik te kunnen maken van Bitdefender VPN moet je dus al een abonnement hebben bij Bitdefender. Als je een antivirus product hebt kun je met een datalimiet en een aantal andere beperkingen al gebruik maken van de VPN om te kijken of deze past bij jouw wensen. Om uit te breiden naar het zogeheten Bitdefender premium VPN pakket moet je een extra pakket aanschaffen. De prijs voor deze extra dienst is gewoon redelijk als je toch al een gebruiker van Bitdefender bent. Wanneer je al ergens anders gebruik maakt van antivirus software is de prijs minder aantrekkelijk. De totale kosten zijn namelijk te hoog als je alleen op zoek bent naar een VPN oplossing.

De extra kosten voor het Premium VPN pakket bedragen €24,99 per jaar. Doordat je ook een antivirus pakket aan moet schaffen ben je minimaal €79,98 per jaar kwijt. Voor een totaal beveiligingspakket vinden we deze prijs redelijk, maar dit is uiteraard niet interessant als je enkel op zoek bent naar een VPN verbinding. Als je al een beveiligingspakket hebt en deze aanvult met de VPN premium functionaliteit, betaal je hier slechts iets meer dan €2,- per maand voor. Je kunt betalen met creditcard, PayPal of via een bankoverschrijving.

Bitdefender is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022