Trust zone VPN review: Voor-en nadelen bekeken

56

Trust Zone VPN is een VPN aanbieder die mikt op de consument die niet al te veel geld wilt uitgeven en toch een betrouwbare service wilt. Niet voor niets is de slogan van Trust Zone ‘De echt anonieme VPN’. De vraag is echter of Trust Zone, dat gevestigd is in de Seychellen, die bewering ook echt waar kan maken. Goedkoop jezelf in de markt zetten is immers één ding. Ook nog standaarden hebben is een hele andere zaak.

De voor- en nadelen van Trust Zone

De voordelen

Trust Zone VPN maakt er in hun mission statement geen geheim van: ze willen een betaalbare en betrouwbare VPN service zijn. Wat het betaalbare aspect betreft zijn ze absoluut een schot in de roos. Het is één van de goedkoopste VPN diensten op de markt waarbij het duurste abonnement slechts 6,99 dollar per maand kost. Bovendien is er ook een gratis versie van Trust Zone VPN waarbij je één toestel kunt registreren en 1 GB data gratis erbij krijgt. Ook wat het betrouwbaar betreft scoort Trust Zone gewoon heel goed. Er is een no-log beleid, ze maken gebruik van 256 bit AES encryptie en zijn bovendien gevestigd in de Seychellen. Jouw data blijft dus anoniem en privé. Bovendien bieden ze een kill switch met opties aan en is er toegang tot diverse streamingsdiensten. Ook qua snelheid en de mogelijkheid om te torrenten scoort Trust Zone gewoon heel goed.

Wij raden Trust Zone niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

De nadelen

Na zo’n reeks voordelen verwacht je dat we in een goed nieuws show zitten. Die stopt echter hier want ook Trust Zone VPN heeft zo zijn nadelen. Een groot nadeel voor sommige gebruikers is dat er geen app is voor iOS. Heb je een iPhone of iPad dan kan je het dus vergeten om verbinding te maken met de servers van Trust Zone. Sowieso lijkt de ondersteuning voor alles wat Apple is wat minder te zijn. Want ook de snelheden via Mac-computers lijken behoorlijk tegen te vallen. Daarnaast moet ook gezegd worden dat er geen split tunneling mogelijk is. Dat betekent dat je je bandbreedte niet kunt opsplitsen tussen de servers van deze VPN service en anderen.

Privacy en beveiliging

Jouw privacy

Trust Zone VPN heeft het begrip vertrouwen rechtstreeks in hun naam gezet. Het mag dan ook duidelijk zijn dat het aan zelfvertrouwen niet ontbreekt. De vraag is echter of het bedrijf dat vertrouwen ook echt waarmaakt. Dat doen ze wat privacy betreft absoluut. Trust Zone is in de Seychellen ten noorden van Madagaskar gevestigd. Een idyllische locatie, maar ook een locatie met enorme voordelen binnen de sector. De Seychellen vallen immers buiten de zogenaamde Five, Nine en 14 Eyes landen en ook buiten de jurisdictie van deze initiatieven. Dat betekent concreet dat er geen enkele inlichtingendienst is die jouw data of webverkeer op kan vragen. Bovendien heeft Trust Zone ook één van de strengste no-log policies binnen de sector. Het enige dat wordt bijgehouden is het e-mailadres waarmee je jouw registratie volbrengt. Andere data zoals IP adres, webverkeer, downloads en dergelijke worden niet bijgehouden.

De beveiliging

Trust Zone VPN maakt zijn naam ook op het vlak van beveiliging zeker waar. Zo maakt deze VPN service gebruik van de zogenaamde AES-256 bits encryptie. Dat is op dit moment de meest gebruikte en beste encryptiemethode op de markt. Het is een encryptie die in de praktijk niet te breken valt. Daarnaast maakt Trust Zone ook gebruik van het zogenaamde RSA-4096. Concreet betekent het dat deze methode via verschillende stappen verifieert dat de juiste persoon (jij dus!) de software aan het gebruiken is.

Naast de encryptiemethode is het ook belangrijk om te weten welke internet protocollen er gebruikt worden. Deze protocollen determineren eigenlijk de wijze waarop data doorheen een netwerk verstuurd wordt. Trust Zone kiest hiervoor voor OpenVPN en L2TP. OpenVPN is open source en de veiligste manier op de markt om firewalls te omzeilen. Anders gezegd: qua beveiliging zit Trust Zone in het allerhoogste segment van VPN aanbieders op de markt. Geen reden om je zorgen te maken dus.

Snelheid en prestatie

Aandacht voor beveiliging en privacy is één zaak, maar ook de snelheid van de VPN is een belangrijke factor in de keuze voor een service. Die snelheid hangt af van een heel aantal factoren waaronder jouw computer, jouw netwerk en ook de locatie van de server die je gebruikt. In principe is het zo dat hoe dichter de server die je gebruikt hoe sneller jouw internet. Je bent dus gebaat bij een dienst of provider die veel servers heeft in de buurt. Dat is op dit moment nog een minder sterk punt van Trust Zone VPN. Het bedrijf heeft 165 servers over 35 landen. Het bereik qua landen is behoorlijk goed, maar 165 servers is niet bepaald veel voor een VPN aanbieder. Er zijn immers wel wat concurrenten op de markt die vlot boven de 1000 gaan.

Dat gezegd zijnde scoort Trust Zone verbazingwekkend goed op snelheidstests met Windows en Android. De snelheid tegenover een normale verbinding viel slechts terug met 14%. Een bijzonder goede score in vergelijking met de sector en ruimschoots genoeg voor streams. De downloadsnelheid viel terug met 44%. Niet weinig, maar nog steeds voldoende om torrents te kunnen downloaden zonder noemenswaardig probleem. Opvallend was wel dat de snelheden op een Mac veel verder terugvielen. Zelfs bij het testen met meerdere servers. Natuurlijk moeten deze resultaten ook met een korrel zout genomen worden. De snelheid zal sterk afhangen van de afstand van jou tot de dichtstbijzijnde server en jouw eigen set-up. Handig om te weten is overigens dat er bij Trust Zone geen sprake was van DNS leaks tijdens het surfen. Alweer een veer op de hoed.

Stel nu dat jouw verbinding (die overigens zeer stabiel bleef tijdens de testen) toch wegvalt dan heeft Trust Zone VPN een kill switch die in actie schiet. Deze kill switch zorgt ervoor dat al jouw internetverbindingen, openstaande browsers en verstuurde data afgesloten wordt het moment dat de verbinding met de VPN server wegvalt. Zo kan je er zeker van zijn dat je ook nooit per toeval jouw anonimiteit en dataverkeer te grabbel gooit. Bovendien valt de kill switch van Trust Zone te customizen en dat is lang niet bij elke aanbieder het geval.

Entertainment

Kan je Trust Zone VPN gebruiken om torrents te downloaden of om de georestricties van streamingsdiensten te omzeilen? Het antwoord op die vraag is soms. Het is mogelijk om torrents te downloaden via de servers van Trust Zone. Het is echter niet altijd mogelijk om streamingsdiensten zoals Netflix, Hulu, Amazon Prime of Disney+ te bezoeken via Trust Zone. Nochtans staan er duidelijke instructies op de website van deze VPN aanbieder om dat voor elkaar te krijgen. In de praktijk blijkt dat de speciale configuraties hit en miss zijn. Op de meeste servers die zijn uitgetest lukte het niet. Is dat dus de hoofdreden voor jou om een VPN te gebruiken? Dan ben je misschien beter af met één van de alternatieve aanbieders op de markt.

Customer reviews

De algemene trend van customer reviews over Trust Zone VPN is bijzonder goed. Op zo goed als elk platform staan ze aangegeven met een score van vier of hoger op vijf. Vooral de lage prijs en de sterke beveiliging vielen in de smaak. Als er een negatieve opmerking was ging dat voornamelijk over het gebrek aan een ruim netwerk servers. Ook moet gezegd worden dat door de band genomen de klanten tevreden zijn over de klantendienst van Trust Zone. Als je hulp nodig hebt met een bepaald issue of topic kan je online een formulier invullen of jezelf doorheen de vrij robuuste FAQ worstelen. Niet al te veel opties, maar het formulier wordt wel binnen de werkdag beantwoord. Dat antwoord is overigens vrij duidelijk en goed uitgeschreven.

De prijs

Misschien wel het sterkste punt van Trust Zone VPN is de prijs. We haalden al aan dat er een gratis versie beschikbaar is waarbij je één toestel kan registreren en 1 GB data gratis krijgt. Dit is eigenlijk bedoeld als een gratis test waarmee je een echte feel krijgt van de werking van deze VPN dienst. Geen overbodige luxe om een geïnformeerde beslissing te kunnen maken gebaseerd op hoe Trust Zone op jouw computer werkt. Bevalt het? Dan heb je abonnementen van een maand, een jaar en twee jaar. De abonnementen bieden allemaal dezelfde service met simpelweg een andere prijs. Je geniet sowieso van alle serverlocaties, van ongelimiteerde data en drie simultane connecties. Kies je voor een maand? Dan betaal je 6,99 dollar. Een abonnement van een jaar kost 39,95 dollar of 3,33 dollar per maand. Ga je meteen voor twee jaar? Dan kost het je 63,99 dollar of 2,66 dollar per maand. Dit zijn prijzen waarmee Trust Zone VPN zonder enige twijfel tot de goedkoopste services op de markt behoort. Combineer dat met de opties en de beveiliging die je krijgt en de prijs-kwaliteitverhouding ligt echt goed.

Trust Zone is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022