De 3 beste VPN’s om te gebruiken in 2022

110

VPN, wat? Voor veel mensen doet deze afkorting – dat synoniem staat voor Virtual Private Network – nauwelijks een belletje rinkelen. Het is nochtans een servicedienst die je verkeer op internet versleutelt en je identiteit online in bescherming neemt. Om het te zeggen in eenvoudige mensentaal. Een VPN maskeert je internetprotocoladres (IP), zodat je persoonlijke acties op het world wide web niet op te sporen zijn. Het is belangrijk om te weten dat services van VPN, gecodeerde verbindingen tot stand kunnen brengen die je een volledige gegarandeerde privacy bieden. Snuisteren in je geschiedenis van een webbrowser is hierdoor niet (meer) te achterhalen. De drie beste VPN’s zijn tegenwoordig marktleider op dit vakdomein: NORDVPN, SURFSHARK, PRIVATE VPN. Een overzicht.

Waarom kiezen voor een VPN service?

De beste VPN

Transacties doen op een niet beveiligd wifi-netwerk of urenlang surfen op het internet betekent in heel veel gevallen dat je je privé-zoektocht te grabbel gooit in het openbaar. Om die reden is een virtueel particulier netwerk (VPN) voor iedereen die zich zorgen maakt over de privacy en online beveiliging, een absolute must. Denk maar aan de talloze keren dat je onderweg bent en je mails controleert en leest. Of dat je de rekening van de bank nacheckt in de wachtkamer van de tandarts. Behoudens je bent aangesloten bij een privaat netwerk waarvoor je via een wachtwoord moet inloggen, kunnen alle informatiegegevens die tijdens je onlinesessie worden verstuurd, door vreemde eenden in de bijt worden bekeken.

Het anonieme karakter en het soort code dat VPN gebruikt, helpt je een handje om het surfgedrag op internet te beschermen. Dat kan gaan van e-mails versturen, rekeningen te betalen of om online te shoppen. VPN’s bieden immers de garantie dat het gebruik van internet volledig naamloos en anoniem blijft. Met een VPN kan je op beide oren slapen dat de data zijn versleuteld en je IP-adres volledig van de buitenwereld is afgeschermd.

Wat is het nut van een VPN?

Het antwoord op deze vraag is tamelijk ingewikkeld. De belangrijkste hoofdredenen zijn het respecteren van de privacy en uiteraard het veiligheidsgevoel. De aanschaf van VPN is het overwegen waard om volgende redenen:

Je zit vaak op wifi voorzieningen in het openbaar

Wanneer je regelmatig gebruik maakt van een publiek wifi-netwerk, ook al is dat via een wachtwoord beschermd, blijft een VPN je uitstekende bondgenoot. Verlies niet uit het oog dat het gebruik van hotspots in het openbaar een serieus risico inhouden. Via VPN ben je zeker dat internetfraude uitgesloten is voor ongewenste digitale pottenkijkers.

Je bent vaak op reis

Als je in het buitenland vertoeft, kan een VPN een hulpmiddel zijn om toegang te krijgen tot diensten die in dat bepaalde landen niet toegankelijk zijn. China is daar een schoolvoorbeeld van. De Chinese autoriteiten blokkeren Facebook en andere soortgelijke sites. Maar je moet het niet altijd ver gaan zoeken. Ook vlak over de grens, heb je soms geen toegang tot streaming content waar je voor bent geabonneerd. VPN biedt dan voor jou de geschikte oplossing.

Je wil je internetgeschiedenis afschermen

Zelfs als je van thuis uit op het internet surft, is het aangewezen om een VPN te installeren. Stel je wil een mooi verjaardagsgeschenk kopen voor je partner, dan is het heel vervelend als je de komende twaalf maanden de hele tijd advertenties ontvangt van dat verjaardagscadeau. Dan is een VPN de juiste oplossing om die ongewenste reclameboodschappen niet meer doorgestuurd te krijgen. Met VPN laat je immers geen digitale voetafdrukken achter.

Je bent politiek actief of een journalist

In sommige landen wordt er wel een loopje genomen met de persvrijheid en vrije meningsuiting. Meer nog, in bepaalde regio’s worden personen door de overheidsdiensten nauwkeurig met argusogen gevolgd. Sommige mensen moeten immers extra waakzaam zijn om hun communicatie veilig te houden. Researchers of journalisten zijn bijvoorbeeld vaak de kop van Jut in ondemocratische landen. De beste VPN maakt dat je veilig berichten de wereld kunt insturen zonder dat je achtervolgingswaanzin moet hebben.

Praktijkvoorbeeld:: beschermen tegen identiteit diefstal

Identificatiediefstal grijpt plaats als dieven je persoonlijke informatiegegevens jatten en in je naam criminele feiten willen gaan plegen. Bijvoorbeeld door het openen of aanmaken van nieuwe accounts, een belastingformulier invullen met je naam erop of een vastgoed huren of kopen met je persoonlijke gegevens. Een VPN kan zulk soort delicten helpen voorkomen. Het is wel zo dat je identiteitsdiefstal niet voor honderd procent kan beschermen. Sommige aspecten que beveiliging vallen soms buiten je controle zoals een datalek waar je eventueel een account hebt. Maar een VPN kan wel helpen om de informatie die je ontvangt of verstuurd, te beschermen.

Waar moet je rekening houden bij aanschaf van VPN?

beste vpn

De markt van VPN zit vol met talrijke optionele mogelijkheden. Hou rekening met je persoonlijke behoeften wanneer je een VPN in huis wil halen. Wik en weeg wat vooral voor jou heel belangrijk is. Volgende vragen moet je eerst op voorhand stellen:

 • Wil je volledig anoniem op het internet surfen?
 • Heb je angst dat belangrijke gegevens worden gestolen op een openbaar wifi netwerk?
 • Ben je een verwoede reiziger die zijn favoriete programma’s wil bekijken?

Een goede VPN kan deze drie vragen probleemloos beantwoorden. Maar misschien wil je nog een stapje verder gaan.

Welke criteria zijn belangrijk om een VPN te kiezen?

Hier zijn enkele mogelijkheden die je in overweging kunt nemen:

In hoeverre is de privacy gerespecteerd?

De belangrijkste doelstelling om een VPN aan te kopen, is dat je privacy bij gebruik van het internet wordt beschermd. Het is dus van cruciaal belang dat je VPN-provider eveneens je privacy hoog in het vaandel draagt. Je zal moeten nagaan of ze een no-log beleid hanteren. Dit betekent heel concreet dat ze de activiteiten die je online uitvoert, nooit gaan volgen.

Over welk protocol beschikken de VPN’s?

Welk protocol een VPN draait is heel belangrijk. OpenVPN steekt met kop en schouder boven de andere protocollen uit zoals PPTP. OpenVPN doet beroep op open source software die de meest belangrijke besturingssystemen ruggensteunt.

Welke datalimieten worden vooropgesteld?

Het hangt van je internetgebruik af welke bandbreedte je nodig hebt. Zie dat je kan beschikken over een bandbreedte die onbeperkt is en dat er sprake is van onbeperkte datalimieten.

Check na waar de servers zijn gehuisvest

Je zal zelf eerst moeten bekijken welke locaties van een server belangrijk zijn. Wanneer een server in een bepaald land je voorkeur geniet, moet je nachecken of die server ook in dit land zich bevindt. Anders heeft het weinig zin natuurlijk.

VPN-toegang op verschillende apparaten

Een gemiddelde consument gebruikt drie tot vier apparaten. Het is heel belangrijk om te weten of de VPN compatibel is voor al deze multimedia apparaten en dat ze tegelijk kunnen worden gebruikt.

Hoe maak je een VGPN vergelijking?

Welke VPN provider het meest geschikt is voor je, is moeilijk te zeggen. Om die redenen hebben we 3 VPN’s gekozen die tegenwoordig opgeld maken en tot de beste VPN behoren: NORDVPN, SURFSHARK en PRIVATE VPN. Hieronder lees je verschillende factoren waar je rekening moet houden bij het uitzoeken van een goede VPN provider:

 • De prijzen van een VPN
 • Het aantal servers ter beschikking
 • Het aantal locaties en landen waar de servers zich bevinden
 • Hoe zit het met de ondersteuning voor het besturingssysteem
 • Ondersteunt de provider ook mobiele VPN
 • Hoeveel apparaten kunnen tegelijkertijd verbinding maken?
 • Worden advertenties geblokkeerd of niet?
 • Worden gebruikersgegevens geregistreerd: ja of nee?

Lijst van onze beste VPN’s

NORDVPN

nordvpn

Algemene info

NordVPN is de marktleider bij uitstek op vlak van privacy en beveiliging. Daarnaast biedt deze VPN ook een groot aantal servers die zelfs een maand volledig gratis kunnen worden getest zonder beperking van bandbreedte en functiebeperkingen.

Pluspunten

 • De beveiliging van defensie kwaliteit
 • Het toestaan van peer-to-peer (P2P)
 • Geen beleid van logbestanden
 • Beschikt over heel snelle servers
 • Blokkeert advertenties
 • Heft het blokkeren van Netflix en andere streaming diensten op
 • De klantendienst is 24 op 24, 7 op 7 bereikbaar

De kenmerken op vlak van veiligheid

Veilige verbinding

Je persoonlijke gegevens worden beschermd tegen cybercriminelen met een zogenaamde AES 256-bitcodering van de beste kwaliteit.

Bezit een kill schakelaar

Als de VPN verbinding tijdelijk uitvalt, is de kill schakelaar in het leven geroepen om je verbinding met internet meteen te verbreken. Langs deze weg is online activiteit en IP-adres voor iemand anders onzichtbaar.

Aanwezigheid van cyber-sec technologie

Dit beveiligt je tegen de toegang tot websites die schadelijk zijn en mogelijke onbetrouwbare software bevatten.

SURFSHARK VPN

SURFSHARK

Algemene info

Surfshark VPN bevat functies met heel grote kwaliteit. Razendsnel met een uitmuntende versleuteling en de opstart verloopt vlekkeloos.

Pluspunten

 • Ongelimiteerd aantal verbindingen die gelijktijdig verlopen
 • Optimalisatie voor video streaming
 • Snelheid ligt extreem hoog
 • Geen bestanden om te loggen

De kenmerken op vlak van veiligheid

Whitelister

Met deze functie kan je bepaalde apps en websites omzeilen. Dat is een goed idee als je van plan bent te bankieren

Bezit een kill schakelaar

de VPN verbinding tijdelijk uitvalt, is de kill schakelaar in het leven geroepen om je verbinding met internet meteen te verbreken. Langs deze weg is online activiteit en IP-adres voor iemand anders onzichtbaar.

Cleanweb functie

Cleanweb voorkomt phishing en malware pogingen. En laat eventueel ook de ongewenste advertenties en trackers eveneens achterwege.

PRIVATE VPN

PrivateVPN Logo

Algemene info

De beresterke beveiliging, gekoppeld aan het beleid om geen logbestanden voor te brengen, maakt deze VPN één van de beste VPN aanbieder wat betreft de verhouding van prijs en kwaliteit.

Pluspunten

 • Vrij makkelijk om verbinding te maken
 • Is heel snel
 • Mogelijkheid tot 6 verbindingen

De kenmerken op vlak van veiligheid

Ontgrendeling van geo beperkte media

Van sociale netwerken tot videostreaming. De VPN kan je overal laten functioneren

Niet te detecteren

Een codering, geschoeid op militaire kwaliteit, beschermt je tegen hackers en overheden

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022