De 5 beste gratis VPN services van 2022

1249

Met een VPN kun je met een versleutelde verbinding anoniemer en veiliger gebruik maken van het internet. De meeste VPN-aanbieders vragen een maandelijkse vergoeding als je gebruik wilt maken van hun beveiligde servernetwerk. Er zijn echter enkele VPN-aanbieders die een VPN-verbinding gratis aanbieden.

In dit artikel leer je meer over gratis VPN-diensten, hoe ze werken en waarom je voorzichtig moet zijn. Bovendien raden we je vijf uitstekende gratis VPN-diensten aan die je meteen kunt gaan gebruiken.

Wees voorzichtig met gratis VPN-diensten

Je moet altijd een beetje op je hoede zijn voor ‘gratis’ producten en diensten, en VPN’s zijn geen uitzondering. Hoewel sommige gratis VPN’s hun werk goed zullen doen, zullen ze niet allemaal in staat zijn om je te geven wat je nodig hebt. Veel VPN-diensten beweren gratis te zijn, maar nemen toch iets van je af, ook al is het geen geld. Bijvoorbeeld, sommige gratis VPN’s zoals Hola, verkopen je dataverbinding aan andere klanten. Andere gratis aanbieders houden zelfs toezicht op de websites die je bezoekt, zodat ze deze gegevens kunnen verkopen aan marketingbureaus. Met andere woorden, je zou kunnen denken dat je online leven wordt beschermd door deze gratis VPN’s, terwijl je privacy eigenlijk nog meer in het gedrang komt.

Wij raden een gratis VPN af omwille van de security. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Het is het overwegen waard

Je overweegt misschien een gratis VPN omdat je de voordelen van VPN’s wilt uitproberen voordat je je vastlegt op een maandelijkse betaling.

Hieronder bespreken we de vijf beste gratis vpn diensten die interessant kunnen zijn voor je.

ProtonVPN

ProtonVPN is de beste gratis VPN op dit moment. Grootste voordeel? Geen datalimiet en solide beveiligingsfuncties.

De gratis versie van ProtonVPN heeft geen data- of snelheidslimieten. Vergeleken met andere gratis VPN-diensten is dit een groot pluspunt. Vooral het ontbreken van een dataplafond is uniek onder de gratis VPN-aanbieders.

Een andere positieve eigenschap van ProtonVPN, is dat deze VPN goed functioneert op al je apparaten. ProtonVPN werkt met Mac, Windows, Android, iOS, Linux en zelfs bepaalde routers.

Wat betreft Netflix lukt het af en toe gelukt om toegang te krijgen tot de gratis Netflix ProtonVPN servers. Er zijn echter geen garanties dat Netflix altijd zal werken. Netflix probeert voortdurend haar streaming-dienst te blokkeren voor VPN-gebruikers.

Tot slot heeft ProtonVPN soms speciale aanbiedingen waarmee je het premium pakket zeven dagen lang kunt proberen.

Toch ook enkele nadelen

Hoewel ProtonVPN geen kunstmatige snelheidslimiet heeft, kan de verbindingssnelheid soms vrij laag zijn. Dit is logisch gezien het grote aantal mensen dat gebruik maakt van het beperkte aantal gratis ProtonVPN-servers. Wanneer je een server deelt met een groot aantal gebruikers, kan de snelheid van het internet dalen als de server moeite heeft om al het dataverkeer af te handelen.

ProtonVPN ondersteunt geen torrentdownloads. Dit betekent dat je geen bestanden kunt downloaden van torrentsites als je verbonden bent met een gratis ProtonVPN-server.

De gratis versie van ProtonVPN geeft jr toegang tot servers op maar drie verschillende plaatsen: drie servers in de Verenigde Staten, drie servers in Japan en drie in Nederland. Deze beperkte selectie van servers kan voor sommige gebruikers lastig zijn.

Je kunt ProtonVPN gratis op een apparaat tegelijk gebruiken. Maar omdat het een gratis dienst is, zou je theoretisch meerdere accounts met verschillende e-mailadressen kunnen registreren. Op deze manier kun je elk apparaat dat je bezit beschermen met een apart ProtonVPN-account.

Besluit

Ondanks enkele nadelen blijft ProtonVPN toch de beste gratis vpn die beschikbaar is.

Hide.me

Een betrouwbare gratis VPN waarmee je torrents kunt downloaden, maar die je de toegang tot Netflix ontzegt.

Waarom kiezen voor de gratis VPN-service van Hide.me

Hide.me is een bekende naam in het VPN-landschap. Deze provider biedt zowel een betaalde als een gratis VPN-optie. Het gratis abonnement geeft je toegang tot vijf servers: een in Nederland, Canada en Duitsland, en twee in de VS.

Hide.me is een zero-logs VPN. Dit betekent dat de provider geen informatie over je internetactiviteiten opslaat, wat goed is voor je privacy.

De gratis versie van Hide.me geeft je ook 24/7 toegang tot klantenondersteuning.

Wij raden een gratis VPN af omwille van de security. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

In de afgelopen jaren had Hide.me niet toegestaan dat mensen de gratis versie gebruiken om torrents te downloaden. Maar dit beleid is veranderd, en gratis gebruikers kunnen nu in feite downloaden via torrentsites. Dit is een groot voordeel vergeleken met sommige andere gratis VPN-aanbieders. Houd echter rekening met de maandelijkse beperkingen van de gegevens bij het downloaden.

Er is geen snelheidslimiet voor gratis Hide.me-gebruikers. Bovendien werkt de Hide.me-app op veel besturingssystemen, zoals Windows, iOS, Mac OS en Android, Linux.

De nadelen van de gratis versie van Hide.me

Hide.me gratis VPN werkt over het algemeen niet met Netflixt. Wanneer je probeert een film of serie te bekijken met Hide.me ingeschakeld krijg je een bericht dat je een VPN/proxy gebruikt en dat je deze niet mag bekijken.

De gratis versie van Hide.me heeft een datalimiet van 10 GB per maand. Als je wilt streamen, zul je deze datalimiet vrij snel bereiken. In dat geval is de gratis versie van ProtonVPN misschien een betere keuze.

Met Hide.me kun je maar een van je apparaten tegelijk beschermen. Net als ProtonVPN kun je deze beperking echter omzeilen door meerdere accounts te registreren; een voor elk apparaat waarop je Hide.me wilt gebruiken.

Besluit

Het is moeilijk om iets mis te vinden met Hide.me. Ja, er is een datalimiet, wat niet ideaal is. Maar je krijgt nog steeds veel meer data dan je zou krijgen met veel van zijn concurrenten.

TunnelBear

Tunnelbear is een van de meest betrouwbare aanbieders die een gratis VPN-oplossing aanbiedt.

Welke voordelen biedt de gratis Tunnelbear VPN-applicatie

TunnelBear is een andere goede optie als je op zoek bent naar een gratis VPN. De interface is duidelijk, leuk en gemakkelijk te gebruiken. De visuele stijl is uniek en herkenbaar. De website is eenvoudig te navigeren en de installatie van Tunnelbear software is snel en eenvoudig.

De beveiliging en encryptie zijn op peil, en de gratis versie van TunnelBear sluit de snelheid niet uit.

Zelfs met de gratis versie van TunnelBear kun je kiezen uit alle beschikbare servers. Dit betekent dat er meer dan twintig servers voor je beschikbaar zijn. Je kunt kiezen uit servers in landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Japan, Nederland, Spanje, Frankrijk, Brazilië, India en Italië.

Je kunt verschillende online streamingdiensten bekijken terwijl je verbonden bent met een Tunnelbear server, waaronder Hulu, BBC iPlayer en YouTube.

TunnelBear is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.

Nadelen van de gratis versie van Tunnelbear

Het grootste nadeel is de datalimiet, want je krijgt maar 500 MB per maand. In het dagelijks gebruik zouden de meeste mensen deze datalimiet overschrijden. Vooral bij het streamen van de beschikbare data zal dit waarschijnlijk niet voldoende zijn.

Je kun je gratis Tunnelbear-account, maar op een apparaat tegelijk gebruiken. Als je je account wilt gebruiken om meerdere apparaten aan te sluiten, moet je wellicht upgraden naar een betaald pakket.

Besluit

De gratis versie van Tunnelbear is van hoge kwaliteit, maar alleen geschikt als je een zeer kleine hoeveelheid gegevens gebruikt. Het onbetaalde pakket kan volstaan als je af en toe wilt inloggen op een onveilig openbaar wifi-netwerk. Zo voorkom je dat je het slachtoffer wordt van een hacker die op dat publieke netwerk loert.

Windscribe

Fatsoenlijk gratis VPN dat met bijna alle besturingssystemen en apparaten werkt.

Windscribe is een van de meer beste gratis VPN’s die de afgelopen jaren hun nut bewezen. De beveiligingsmaatregelen lijken van het hoogste niveau en er zijn nooit vervelende gebeurtenissen gemeld over de veiligheid of het privacybeleid van Windscribe.

Windscribe heeft gebruiksvriendelijke software en apps die eenvoudig te installeren zijn.

In principe werk Windscribe op alle grote besturingssystemen. Denk aan Android en Windows, maar ook aan de verschillende besturingssystemen van Apple.

Een ander voordeel: je kunt Windscribe op zoveel apparaten gebruiken als je wilt. Vrij uniek voor een VPN dat gratis wordt geleverd.

Enkele nadelen

Deze aanbieder heeft een datalimiet van 2 GB per maand. Als je er echter voor kiest om je mailadres met Windscribe te delen en te verifiëren, kun je tot 10 GB per maand gebruiken. Houd er rekening mee dat dit technisch gezien een betaling is: je betaalt met je e-mailadres en krijgt daar meer gegevens voor terug. Waarschijnlijk wordt je e-mailadres gebruikt voor marketingdoeleinden, zodat Windscribe je per mail kan benaderen om je te laten upgraden naar een betaald abonnement.

Netflix werkt niet in combinatie met Windscribe. Torrents zijn echter geen probleem; je kunt torrents anoniem downloaden met grote snelheden.

Besluit

Het gratis VPN-pakket van Windscribe is echt solide. De snelheden zijn geweldig, hoewel de beperkingen van de data een minpuntje zijn. Ook is Windscribe geen goede keuze voor mensen die graag naar Netflix kijken met hun VPN.

ZoogVPN

Een gratis nul-logs VPN-aanbieder die gebruikers een beperkt aantal servers en een VPN-verbinding op een enkel apparaat tegelijk biedt.

ZoogVPN biedt gebruikers meerdere encryptieprotocollen. Gratis gebruikers kunnen kiezen tussen IKEv2 en OpenVPN, met betalende gebruikers hebben ze extra protocollen waaruit ze kunnen kiezen. Maar voor de meeste gebruikers volstaan OpenVPN en IKEv2, omdat dit zeer geschikte protocollen zijn voor veiligheid en snelheid.

Deze VPN werkt zowel op Windows en Mac als op Apple en Android toestellen.

Er is zelfs een “kill switch” functie bij de gratis versie. Dit is een functie die je aan en uit kunt zetten, en het zorgt ervoor dat al het internetverkeer wordt onderbroken wanneer de beveiligde VPN-verbinding onverwacht wegvalt. De aanwezigheid van een kill switch is vrij bijzonder voor een gratis VPN.

Enkele beperkingen van deze provider

Als je een gratis pakket hebt bij ZoogVPN kun je maar drie servers gebruiken in het gehele servernetwerk. Deze servers bevinden zich in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

De gratis versie kan op maar een apparaat tegelijk gebruikt worden. Eerlijk gezegd is dit het geval bij de meeste gratis VPN providers.

Bij testen leek Netflix niet te werken.

Besluit

Alleen al het feit dat een aanbieder is opgenomen in de lijst met vijf beste gratis vpn betekent dat er een bepaalde kwaliteitsdrempel wordt gehaald. ZoogVPN heeft wel degelijk zijn beperkingen, zoals elk gratis product dat er is. Maar feit blijft dat het een geweldig VPN is.

Wij raden een gratis VPN af omwille van de security. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022