Tunnelbear review : Voor-en nadelen van deze VPN

34

Opgericht in 2011 door Ryan Dochuk en Daniel Kaldor in het Canadese Toronto is TunnelBear wereldwijd bekend voor het aanbieden van zijn VPN diensten. Lange tijd waren het deze twee oprichters die de scepter zwaaiden binnen het bedrijf. In 2018 is hier echter verandering in gekomenen toen McAfee het bedrijf over heeft genomen. Waar onderscheid deze aanbieden van VPN zich in, wat zijn de kosten en hoe gaan ze om met privacy en beveiliging? Wij leggen je graag uit hoe deze speler zich profileert op de markt van het aanbieden van VPN.

tunnelbear

Hoe zit het met je privacy en beveiliging?


Bij elke aanbieder van een VPN netwerk staat de beveiliging van de gebruiker bovenaan de prioriteitenlijst. Bij TunnelBear is dat niet anders. Op dit gebied probeert TunnelBear zich zelf nog iets meer te onderscheiden van de concurrentie. Zo is er een speciaal privacy beleid gemaakt waarin te lezen valt dat deze aanbieder een strikt beleid hanteert, waardoor er onder andere geen logboeken worden opgeslagen. Zo worden er dus geen gegevens van een gebruiker tijdens een internetsessie opgeslagen, waardoor deze dus ook niet zo maar gehackt kunnen worden.

Een speciale feature op het gebied van beveiliging is de kill-schakelaar, genaamd VigilaintBear. Doormiddel van deze kill-schakelaar wordt je te allen tijde beveiligd, totdat er echt een veilige verbinding tot stand is gekomen. Deze functie is erg belangrijk voor TunnelBear en wordt dan ook steeds verder verbeterd en uitgebreid. Een andere speciale feature die deze VPN aanbieder heeft is de zogenaamde GhostBear. Met behulp van deze technologie lijkt je verbinding op een normale internetverbinding. Toch ben je nog steeds goed beschermt, maar kan het wel zijn dat je verbinding iets trager wordt dan dat je gewent bent. Grote voordeel van GhostBear is wel dat je hiermee firewalls kunt passeren en daarmee buitenlandse streamingsdiensten kan bekijken. Extra handig voor op het moment als je bijvoorbeeld Netflix VS of BBC wilt kijken.

Wij raden Tunnelbear niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Wat zijn de prestaties en snelheden van TunnelBear?


Een VPN dienst is pas echt nuttig op het moment als de prestaties en snelheden ook op niveau zijn. Zo kan je het internet blijven gebruiken zoals je van je eigen provider ook gewend bent. TunnelBear scoort redelijk goed op dit onderdeel. Tijdens algemeen gebruik van het internet zijn de snelheden goed te noemen. Deze doen niet onder voor de prestaties zoals je van je eigen provider gewend bent. Pas op het moment als je verbinding gaat maken met buitenlandse netwerken kan dit erg terug lopen. Verbindingen met een Amerikaanse server scoren bijvoorbeeld erg laag. Zeker bij het gebruik van streamingsdiensten kan dit erg vervelend worden.

Heb je erg veel last van traag internet? Gebruik dan de TPC override functie van TunnelBear. Deze functie kan er namelijk voor zorgen dat het internet vele malen constanter en sneller wordt. Alhoewel dit soms verbetering oplevert, zal dit niet in alle gevallen voldoende zijn om stabiel en snel internet te krijgen.

Beschikbare entertainment kanalen


Uiteraard biedt ook TunnelBear een extensie aan in Chrome. Met deze extensie kun je heel gemakkelijk overschakelen naar een VPN verbinding op het moment dat je deze nodig hebt. Het grote voordeel aan de variant van deze aanbieder is dat je niet losse software hoeft te downloaden. Je kan heel gemakkelijk via Chrome zelf deze extensie gebruiken.

Gebruik op een telefoon van zowel Android als iOS wordt ook als erg gemakkelijk ervaren. Het werkt simpel en is makkelijk te installeren doormiddel van de installatiehulp. Ook zijn dezelfde apps even makkelijk te gebruiken op de tablets van bijvoorbeeld Apple en Samsung. Het is hierbij goed om te weten dat bij Apple de IKEv2 wordt gebruikt. Bij Android is dit anders, hier is namelijk OpenVPN de basis van de verbinding.

Qua streamingsdiensten zijn de meeste wel ondergebracht bij TunnelBear. De grote afwezige is echter Netflix. De meeste VPN aanbieders hebben de verbinding met deze populaire streamingsdienst hoog in het vaandel staan. Toch lukt het deze aanbieder niet om een constante verbinding met Netflix te krijgen. Simpelweg slagen ze er niet in om de blokkade van Netflix te omzeilen.

Wat zeggen andere over deze VPN aanbieder


Gebruiksvriendelijkheid is het woord wat TunnelBear het beste beschrijft volgens de gebruikers. Dit maakt het ideaal voor mensen die hier nog nooit mee hebben gewerkt. De gebruikers geven aan dat je stap voor stap wordt begeleid door het proces. Het iconische beertje van het logo van deze provider legt je alle stappen uit. Via allerlei grafische toevoegingen wordt je wegwijs gemaakt in de wereld van het VPN. Als voorbeeld kun je heel gemakkelijk op een map zien waar je server zich bevindt.

Het privacy beleid is voor de gebruiker weer wat lastiger te ontcijferen. De voorwaarden zitten volgens hen wat lastig in elkaar. Deze aanbieder profileert zich namelijk met het feit dat er geen logboeken worden opgeslagen. Toch zijn ze lid van een inlichtingen alliantie en zijn ze hierdoor wettelijk verplicht gegevens over te dragen indien dat van de overheid gevorderd wordt. Dit zou onmogelijk moeten zijn volgens de gebruikers aangezien er niks wordt opgeslagen.

Ook het ontbreken van Netflix geeft de gebruiker stof tot nadenken. TunnelBear lukt het lang niet altijd om dit te omzeilen waardoor er soms geen verbinding tot stand kan komen. Erg vervelend voor het grote publiek, aangezien dit de meest gebruikte streamingsdienst is. Qua prijs ligt TunnelBear wel erg goed in de markt. De gratis variant is erg populair en ook de betaalde varianten doen het goed bij het grote publiek.

Wat zijn de kosten van dit VPN netwerk


Er is zelfs al een gratis variant van deze aanbieder te verkrijgen. Dit pakket is genaamd Little Bear en is te gebruiken op alle servers van deze aanbieder. Het enige verschil ten opzichte van een betaald pakket is dat je maximaal 500 mb data per maand kan gebruiken. Als je een regelmatige gebruiker bent zal dit zeker niet voldoende zijn om het een maand uit te houden. Hier hebben ze een actie voor bedacht in de vorm van een actie. Plaats je een tweet over deze provider dan krijg je een extra gigabyte aan data op jouw account.

Toch zal dit niet voldoende zijn voor de gemiddelde gebruiker. Voor de beste ervaring kies je toch een betaalde variant. TunnelBear heeft hier twee verschillende pakketten voor bedacht.

  • Giant
  • Grizzly


Ga je voor het Giant pakket dan zal het bedrag maandelijks van jouw rekening afgeschreven worden. Het Grizzly pakket is praktisch hetzelfde alleen dan in een jaarabonnement. Het grote voordeel van dit jaarlijkse abonnement is dat je 50 procent korting over het gehele bedrag krijgt. Je dient dit bedrag uiteraard wel vooraf te voldoen en niet na afloop van het eerste jaar. Voor zowel het pakket Grizzly als Giant kun je de betaling via creditcard voldoen. Helaas zijn er niet veel andere opties om dit te betalen, zo zijn ze onlangs gestopt met het aanbieden van PayPal. Je kunt ook je bestelling doen en afrekenen met Bitcoins. Door met Bitcoins af te rekenen zal je helemaal anoniem blijven.

Voor en nadelen


Nu we de belangrijkste kenmerken van TunnelBear op een rij hebben gezet is het makkelijk om deze af te zetten tegenover de concurrenten. Waar is deze VPN aanbieder beter in dan zijn concurrenten en waar laten ze steken vallen?

Grootste voordelen


Ten opzichte van zijn concurrenten is deze provider extreem gebruiksvriendelijk. Na de overname van McAfee is dit voordeel nog beter benut. Ze weten precies wat de gebruiker wilt en maken het gebruik erg eenvoudig. Zo is deze VPN verbinding voor beginners ook erg makkelijk te gebruiken. Ook het aantal apparaten wat op één verbinding kan draaien is erg hoog. Tot vijf stuks kun je tegelijkertijd in gebruik nemen, waardoor dit voldoende is voor een redelijk huishouden. Daar waar de meeste concurrenten maar maximaal drie verbindingen tegelijk toestaan is dit bij TunnelBear niet het geval.

De toevoeging van de Kill switch is een echte toevoeging voor het pakket. Door de uitvinding van deze feature weet je zeker dat je verbinding ten aller tijde helemaal veilig is. Zelf al start je je PC net op. Omdat er ook geen logs worden opgeslagen van zowel IP als traffic, kan de verbinding bijna niet veiliger en anoniemer.

Grootste nadelen


Uiteraard heeft elke VPN aanbieder ook enkele nadelen. Bij deze aanbieder moest er goed gezocht worden, maar na lang zoeken hebben we er toch een paar kunnen vinden. Misschien het grootste nadeel is wel het ontbreken van Netflix. Deze populairste streamingsdienst ter wereld wordt bijna door alle VPN aanbieders ondersteund. Helaas is dit hier niet het geval, waardoor je met een omweg op zoek moet gaan naar deze streamingsdienst.

Het aantal servers wat gebruikt wordt is ook niet bekend gemaakt. Er is geen duidelijke reden door de aanbieder opgegeven. Het blijft dus gissen hoeveel servers er gebruikt worden en waarom het niet bekend wordt gemaakt. Ook het ontbreken van torrents kan als een nadeel worden gezien, zeker als je hier vaak gebruik van maakt.

Tunnelbear is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022