Goose VPN review: Voor-en nadelen bekeken

97

Goose VPN is een buitenbeentje op het vlak van VPN-services al was het maar omdat Goose er eentje is van Nederlandse bodem. Laat je daardoor echter niet misleiden. Deze Nederlandse herkomst betekent natuurlijk niet dat je enkel en alleen maar binnen de landsgrenzen gebruik kunt maken van Goose. Ook Goose VPN heeft servers over de hele wereld om vanaf elke plek internet voor jou te voorzien. Het doel van Goose is om een VPN service te bieden die excelleert in gebruiksgemak. Valt die missie geslaagd te noemen? Wat zijn de sterke punten en de minder goede kwaliteiten van deze gans? Hoog tijd voor een review!

De toegankelijkheid


Goose is op de grootste besturingssystemen gratis te downloaden vanaf de website. Zo kan je met Windows, MacOS, iOS en Android uit de voeten. Werk je met bijvoorbeeld Linux? Dan is het mogelijk om verbinding te maken met de servers van Goose, maar ga je wel een paar stappen moeten ondernemen. De handleidingen om een verbinding te maken met dergelijke besturingssystemen vind je terug op de website van Goose. Het besturingssysteem voor Windows is misschien wel de meest uitgebreide en gemakkelijkst te gebruiken versie van Goose. Het ziet er netjes uit en is vrij intuïtief. Wil je een VPN gebruiken op jouw mobiel? Dan kan je de Goose apps downloaden voor Android en iOS.

De voordelen van Goose VPN


Een groot voordeel van Goose VPN voor de Nederlandse gebruiker is dat alle apps en alle software gewoon in het Nederlands beschikbaar zijn. Dat is bij de meeste concurrenten niet het geval en scheelt heel wat qua gebruiksgemak. Wat betreft dat gebruiksgemak scoort deze aanbieder ook gewoon heel goed. Zowel via de browser als via de app is de interface er eentje waar je snel mee weg bent zonder daarom kennis van zaken te moeten hebben. Er zijn VPN-services op de markt waar je enige technische bagage voor moet hebben om vlot te kunnen gebruiken. Dat is bij Goose vast en zeker niet het geval. Ook qua snelheid scoort Goose VPN meer dan behoorlijk. Je hoeft nooit echt lang te wachten op een verbinding en zowel down- als uploaden gaat vlotjes.

Wij raden Goose VPN niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

De nadelen van Goose VPN


Goose heeft echter ook een paar nadelen. Zo is de snelheid door de band genomen zeer goed, maar zijn er servers die toch eerder aan de trage kant zijn. Dat vereist dus een beetje trial and error als consument. Daarnaast is het zo dat dat het aanbod aan servers relatief beperkt is in vergelijking met enkele van de grote concurrenten. Er zijn servers van Goose terug te vinden in ongeveer 30 landen waardoor je dan wel toegang hebt tot de meest gewoonlijke locaties, maar het aanbod toch niet heel uitgebreid is.

Privacy en beveiliging


Net zoals de meeste VPN services heeft ook Goose een no-log beleid. Dat betekent concreet dat er van de klanten geen logs worden bijgehouden. Ze houden niet bij welke data jij aan het versturen of aan het ontvangen bent. Ze houden niet bij welke websites je bezoek of wat je aan het downloaden bent. Het spreekt voor zich dat dit op vlak van privacy een belangrijke is. Dat gezegd zijnde is het wel zo dat het feit dat Goose VPN een Nederlandse aanbieder is een bepaald risico met zich meebrengt. Nederland is immers één van de surveillance alliance landen. Dat betekent in de praktijk dat de overheden personen en organisaties kunnen dwingen om data te delen met de andere landen in dit samenwerkingsverband. Dat houdt niet per se een direct risico in als gebruiker, maar is natuurlijk minder fijn.

Qua beveiliging doet Goose absoluut zijn werk. Je hebt de optie om te verbinden via de protocollen van OpenVPN of IKEv2. De encryptie van het open source OpenVPN is in de regel bijzonder sterk. IKEv2 is dan weer een verbinding die gemakkelijk herverbindt wanneer de verbinding verloren gaat. Dit heeft zijn voordelen voor wanneer je in een regio zit met een slechte internetverbinding of bijvoorbeeld door tunnels aan het rijden bent. Typisch gezien kies je op een smartphone best voor IKEv2 en op een desktop of laptop voor OpenVPN. De data wordt bij Goose VPN versleuteld met de AES-256 bit encryptie wat een zeer hoog niveau aan veiligheid biedt. Qua technische veiligheid zit het dus wel snor bij Goose.

Snelheid en prestatie


Je hebt niet veel aan een VPN service als ze ontzettend traag gaat. Gebruik je vanuit Nederland Goose VPN dan hoef je hier echter niet voor te vrezen. De verbinding is iets trager dan de originele connectie, maar absoluut aanvaardbaar om op een normale manier te surfen en netwerken te gebruiken. Vergelijken we Goose VPN echter met de directe concurrentie dan moeten we toch meegeven dat er snellere opties op de markt zijn. Deze vallen zeker te overwegen wanneer je vooral van plan bent om te downloaden met jouw VPN-service. Qua stabiliteit is het hit and miss bij Goose. De servers zijn af en toe overbelast en zorgen dan voor een trage verbinding. Wat die verbindingen betreft vallen ze iets te vaak weg om er tevreden over te zijn.

Andere opties


Goose VPN heeft de mogelijkheid van een kill switch. Dit is een optie die al het internetverkeer blokkeert wanneer de verbinding met de VPN wegvalt. Het is een soort safety feature dat ervoor zorgt dat je op geen moment ongewenst en onbeveiligd data verzend en/of deelt via een normale verbinding. Een handige optie dus, maar vreemd genoeg eentje die op Android niet beschikbaar is bij Goose.

Naast de kill switch kan je er ook voor kiezen om automatisch connectie te maken met één van de Goose VPN servers bij het opstarten van je toestel. Of dit iets is waar jij nood aan hebt hangt af van je eigen surfgedrag.

Entertainment


Laten we er geen doekjes om winden: de meeste mensen gebruiken een VPN service om illegaal te downloaden of om geoblokkades van streamingservices te omzeilen. Torrents downloaden via Goose is toegestaan. Het is dus mogelijk om een dienst als Popcorn Time te gebruiken of om Bittorrent te gebruiken. Toch is het belangrijk om te noteren dat de opties qua p2p netwerken redelijk beperkt zijn bij Goose. Er is immers een datalimiet bij de goedkopere pakketten van 50 gigabyte per maand en bovendien is de snelheid niet optimaal. Ben je een downloader? Dan kan je best Goose links laten liggen en kiezen voor één van de concurrenten op de markt.

Wat het omzeilen van geografische blokkades betreft is Goose een beetje warm en koud. Je kunt de service gebruiken voor het deblokkeren van Netflix, Hulu en Amazon Prime, maar iets als BBC iPlayer behoort dan weer niet tot de mogelijkheden. Natuurlijk kan je de servers van Goose wel gebruiken om in het buitenland naar Nederlandse programma’s te kijken. Ook hier beperkt het relatief beperkte aanbod aan servers de mogelijkheden weer wat. Heb je trek in pakweg het Vietnamese aanbod van Netflix dan is dat geen optie. Bij sommige andere concurrenten is dat wel een optie.

Customer reviews


Goose VPN had in het begin van zijn bestaan heel veel moeite om een plekje op de markt te veroveren. Stap per stap zijn ze echter aan het werken om de minpunten te verbeteren. De snelheid van Goose VPN in het basisplan is goed, maar zakt naarmate je er meer van vraagt. De prestaties qua streaming zijn zeer goed, maar je kunt niet alles streamen wat je wilt en de downloads zijn vrij beperkt. Goose heeft een goed privacy-beleid, maar de selectie aan servers is niet al te groot. Ook de prijszetting is afhankelijk van het plan dat je kiest te veel of perfect. Gemengd is dan ook hoe ik de reactie op Goose zou omschrijven. Goose levert alles wat ik wil in een VPN, maar doet dit niet altijd even goed. De interface is op zich goed te begrijpen, maar lijkt ook wel een beetje rommelig.

De prijs


Goose VPN past regelmatig hun prijsstructuur aan. Op dit moment kan je kiezen uit diverse plannen van één maand, één jaar of twee jaar. Het spreekt voor zich dat de prijs per maand daalt naarmate je een langer abonnement afsluit. Voor één maand betaal je de zeer hoge prijs van 12,99 euro. Een bijzonder hoog bedrag als je bekijkt dat je maandelijks 4,99 euro kwijt bent bij een abonnement voor een jaar en slechts 2,99 euro bij een abonnement voor twee jaar. Een voordeel is wel dat je een maand gratis proefperiode krijgt. Opvallend is dat je meteen de volledige service uit kunt proberen tijdens die gratis maand.

De klantenservice


Goose VPN heeft een Nederlandstalige klantenservice en dat is voor ons natuurlijk mooi meegenomen. Niet iedereen is even vloeien in het Engels en zelfs wanneer je dat wel bent gaat veel van de nuance vaak verloren in de vertaling. Bij Goose hoef je daar dus geen schrik voor te hebben. Dingen zoals je abonnement opzeggen of om hulp vragen kan gewoon in het Nederlands.

Goose VPN is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022