Torguard VPN review: Voor-en nadelen bekeken

23

De markt van de VPN-services is de laatste jaren sterk uitgebreid. Met die uitbreiding is er ook een duidelijke specialisatie gekomen. Sommige aanbieders richten zich voornamelijk op het omzeilen van regio-blokkades, anderen mikken op onverbeterbare privacy en dan zijn er nog VPN-services die mikken op downloaders. Torguard is een VPN service die tot deze laatste categorie behoort. Zoals de naam al duidelijk maakt zijn torrent downloaders, en met name Bittorrent downloaders, het doelpubliek van Torguard. Maar hoe is de service in het algemeen? Heeft Torguard voldoende te bieden als VPN om ook buiten die niche te scoren? En is Torguard gebruiken wel veilig? Een review.

De voordelen van Torguard

torguard 1

Torguard is een vrij flexibele VPN-service wiens verbinding met een breed scala aan protocollen tot stand kan worden gebracht. Zo vallen OpenVPN, PPTP, Ipsec en L2TP allemaal onder de mogelijkheden van Torguard. Daarnaast staat Torguard uiteraard op alle servers Torrent downloads toe. Absoluut een pluspunt van Torguard is de extreme aandacht voor privacy en veiligheid. Dat hoeft natuurlijk niet echt te verbazen: als het doelpubliek illegale downloaders zijn moet de focus hier wel op liggen. Daarnaast kan Torguard vrij vlot VPN blockers omzeilen dankzij de stealth mode, werkt de service vrij snel voor wat er aangeboden wordt en zijn de prijsplannen vast en zeker aanvaardbaar. Nog een vaak onderschat voordeel van Torguard is de uitstekende customer service die er aangeboden wordt. Dit is een onderdeel dat bij veel concurrenten vaak te wensen over laat. Bij Torguard wordt je echter snel en correct geholpen.

De nadelen

Torguard VPN heeft eigenlijk niet al te veel nadelen. Op veruit de meeste vlakken die voor VPN-gebruikers van tel zijn scoort deze VPN-service goed tot zeer goed. Dat gezegd zijnde zijn er ook een paar zwakkere plekken. Zo is de interface redelijk gedateerd en niet per se intinuïtief voor gebruikers die dit niet gewoon zijn. Dat hoeft niet echt een probleem te zijn, maar leuk is het niet. Het grotere nadeel van Torguard voor de ‘leken’ onder ons is het feit dat het een VPN service is die wel enige technische kennis vereist. Als je de kennis hebt dan biedt Torguard VPN ontzettend veel opties en verfijning. Ben je echter vrij nieuw in de wereld van VPN en netwerkbeveiliging? Dan kan Torguard VPN best intimiderend zijn. In dat geval zijn er heel wat zaken die Torguard biedt die je best links laat liggen tot jouw kennis wat bijgespijkerd is. Zoals het vaak omschreven wordt: gewoon op verbinden klikken en de rest met rust laten.

Wij raden Torguard niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Privacy en security

Torguard VPN is specifiek ontwikkeld voor die gebruikers die een VPN vooral gebruiken om Bittorrent downloads door te voeren. Dat betekent natuurlijk ook dat er ontzettend veel aandacht gegaan is naar privacy en security. Gelet op de boetes die er staan op illegaal downloaden kan Torguard VPN het zich ook niet echt veroorloven om hier een steek te laten vallen.

Wat de privacy betreft houdt Torguard VPN vast een een strenge no logs-policy. Dat betekent dat er noch van jouw internetverkeer, noch van jouw downloads logs worden bijgehouden. Dat deze VPN-service dat meent mag duidelijk blijken uit de beslissing om alle servers van hen die in China stonden dit jaar te schrappen. Dit deden ze omdat de Chinese overheid meer en meer restricties invoert en informatie opvraagt. Dat gezegd zijnde is het wel zo dat betaalgegevens die doorgevoerd worden via Torguard VPN wel worden bijgehouden. Dit kan je echter vlot oplossen door Bitcoin te gebruiken en zo jouw anonimiteit te waarborgen.

Wat de beveiliging betreft is er een afweging die je moet maken tussen de gewenste snelheid en de gewenste beveiliging. Torguard VPN biedt beveiliging aan via OpenVPN wat heel wat verschillende types van encrypties ondersteunt gaande van niets tot AES-256. Als vuistregel geldt natuurlijk wel dat hoe zwaarder de encryptie, hoe meer jouw snelheid eronder zal lijden. De standaard opties zijn voor de gemiddelde downloader echter zeker veilig genoeg.

Snelheid en prestaties

De snelheid van Torguard VPN is vrij tot zeer goed. Het bedrijf heeft servers over de meeste werelddelen (Afrika is een uitzondering) en scoort relatief goed vanuit elk land. Wel is het nuttig om te noteren dat de snelheid bij momenten wispelturig kan zijn. Gelukkig heeft deze VPN-service heel wat verschillende servers. Je kunt dus zelf op onderzoek gaan naar wat voor jou de hoogste snelheid genereert. Even verbinden met verschillende servers en een kleine test doen.

Een leuke toevoeging bij Torguard is de optie van een dedicated IP adres. Dit komt neer op een extra service voor iedereen die in feite hun IP adres moet whitelisten om telkens met hetzelfde IP adres op een service in te kunnen loggen. Dankzij het dedicated IP adres is dit mogelijk zonder de veiligheid en de privacy van een VPN-server te verliezen.

Entertainment

Entertainment is voor veel mensen ook een belangrijke reden om te kiezen voor een VPN-service. Streamingsdiensten kunnen bekijken en regioblokkades omzeilen is één van de core businesses van VPN-services. Torguard weet dit en speelt hier ook goed op in. Zo zijn er meer en meer bedrijven en websites die de toegang van VPN proberen te blokkeren naar hun content. Dit is soms mogelijk omdat VPN verkeer een paar duidelijke karakteristieken heeft. Om dit te omzeilen heeft Torguard een functie genaamd sTunnel wat je kunt beschouwen als een stealth modus. De typische karakteristieken van een VPN-verbinding worden gestript en jouw internetverkeer wordt via meer gewone routes naar het eindstation gebracht. Door dit systeem is Torguard vrij efficiënt in het omzeilen van regioblokkades.

Ook heeft Torguard een extra optie om een dedicated IP adress te bekomen. Voor een extra prijs verkrijg je een dedicated IP adres wat je in staat zou moeten stellen om streamingsdiensten in het buitenland te bekijken zonder constant geblokkeerd te worden. Een leuk idee, maar in de praktijk durft ook dit systeem nog wel al eens mank te lopen. Een hiaat die ze hopelijk snel aanpassen bij Torguard. In theorie kan je dus diensten als Amazon Prime, Netflix, Disney+, Hulu, … streamen maar in de praktijk zijn er soms wel problemen.

Customer reviews

Torguard heeft sinds een paar jaar software beschikbaar voor alle grote besturingssystemen. In het verleden kon je deze VPN service immers uitsluitend op Windows installeren. Vandaag de dag gaat dat ook met iOS, Android en Linux. Torguard kan dus zowel via de browser als via jouw smartphone gebruikt worden. Het is een dienst die vooral de afgelopen tijd heel sterk verbeterd is. Waar Torguard in het begin niet per se tot de top van het veld behoorde is dat nu wel anders. Zo heeft Torguard momenteel meer dan 3000 servers in bijna zestig landen ter beschikking. Een enorm aantal en bovendien zitten daar ook landen bij die je bij veel andere aanbieders niet terug zult vinden zoals Vietnam en Saudi-Arabië. De beveiliging van Torguard zit snor dankzij de vele opties en het no-log beleid is natuurlijk een heerlijk pluspunt. Torguard werkt zeer goed als je weet waarvoor je deze VPN-service gebruikt en enige technische kennis hebt.

De prijs van Torguard VPN

Torguard heeft verschillende prijsplannen in portfolio die min of meer vergelijkbaar zijn met de prijsplannen van de concurrentie op de markt. Naast de maandelijkse optie zijn er ook abonnementen voor een langere periode waarbij de prijs per maand uiteraard een duik neemt. Kies je voor één maand gebruik betaal je 9,99 dollar. Per drie maand betaal je 19,99 dollar en voor een half jaar 29,99 dollar. Ga je meteen voor een volledig jaar? Dan betaal je 59,99 dollar. Omgerekend is dat 4,99 dollar per maand wat al bij al een relatief hoge prijs is voor een langdurig abonnement.

Naast de abonnementen is het ook zo dat er andere diensten voor een meerprijs worden aangeboden. Zo kan je kiezen voor een anonieme proxy service of een anonieme mailservice. Zo kan je ook een dedicated IP adres aanvragen of het aantal toestellen dat je kunt registreren verhogen. De kosten hiervan worden apart verrekend.

Absoluut één van de grote voordelen van Torguard is echter het brede scala aan betalingsopties. Er is geen concurrent op de markt die meer diversiteit in betalingsopties aanbiedt. Zo kan je betalen met de typische opties zoals PayPal, kredietkaarten en cadeaukaarten maar ook met cryptocurrency. Bij veel aanbieders is cryptocurrency dan beperkt tot Bitcoin, maar dat is bij Torguard niet het geval. Je kunt betalen met Litecoin, Blackcoin en maar liefst 22 andere opties.

De klantendienst

De klantendienst van Torguard werkt niet alleen, maar werkt bovendien zeer snel. Op de website van Torguard kan je om hulp vragen en verbazingwekkend genoeg krijg je meestal binnen de minuut een antwoord. Leuk is ook dat deze eerste linie vaak in staat je verder te helpen zonder een technisch team erbij te moeten halen. Het gros van de problemen (en dat kunnen er vooral veel zijn door de vele opties die Torguard biedt) zijn binnen de vijf minuten opgelost. Een welkome verandering van de vaak slechte service die je krijgt bij de meeste andere VPN-services.

Torguard is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022