Surfshark Review: Voor-en nadelen van deze VPN provider

216

surfshark

Surfshark is een nog relatief nieuwe speler op de markt van VPN-providers. Je kunt vanaf 2018 gebruik maken van de diensten van deze provider, maar dat is als je er mee gaat werken niet of nauwelijks te merken. Opvallend aan de provider is onder meer de uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding en in heel veel facetten is het niets minder dan de bekende providers. Snelheid en veiligheid zijn kernwaarden van Surfshark. Opvallend is bovendien het groot aantal servers, zelfs in Afrika en Zuid Amerika. En dat hebben zelfs de erkende VPN-providers nog niet.

De voor- en nadelen

Er spreekt heel erg veel in het voordeel van Surfshark. Laten we ons wat betreft de voordelen dan ook richten op de belangrijkste. Grootste voordeel is dat je met deze provider snelle en uiterst betrouwbare verbindingen realiseert. Daarnaast is de provider gebruiksvriendelijk en veilige software. Groot voordeel is eveneens dat je onbeperkt en tegelijkertijd verbindingen kunt maken. En dan laten we dus de uitstekende prijs- kwaliteitverhouding en het groot aantal servers nog maar even buiten beschouwing. Zoals voor elke provider geldt, heeft ook deze aanbieder een aantal nadelen, die wat betreft aantal echter schril afsteken bij de voordelen. Grootste nadeel is wellicht het feit dat de service, support en software in de Engelse taal zijn. Er is dus geen Nederlandstalige versie beschikbaar. Ander nadeel is het feit dat je geen dedicated IP-adres krijgt en dat de snelheid ietsje minder is ten opzichte van de toonaangevende VPN providers. Daar staat echter weer een zeer scherpe prijs tegenover.

Privacy en security

Privacy en security zijn belangrijke zaken voor Surfshark. Zo heb je de mogelijkheid om zelf aan te geven welke programma’s via een standaard verbinding en welke juist via een VPN verbinding moeten gaan lopen. Wat betreft de veiligheid biedt de provider extra opties, bijvoorbeeld in de vorm van Cleanweb. Met Cleanweb kun je malware, trackers en advertentienetwerken blokkeren. Handig is wat dat betreft ook multihop, een soort van dubbele beveiligingsoptie. Je maakt dan gebruik van twee VPN verbindingen als je dataverkeer verwerkt. Verder is er een automatische opstart mogelijkheid en beschikt Surfshark over een killswitch functie. Deze laatste functie voorkomt dat gevoelige data via een reguliere internetverbinding verspreid worden. Want dit wil je uiteraard alleen onversleuteld en niet via je eigen IP-adres. Er geldt een beperkte keuzemogelijkheid wat betreft de protocollen. De opties die er zijn vallen echter op door de uitstekende versleuteling.

Er wordt nooit enige concessie gedaan aan de factor veiligheid. Voor Android en Windows wordt OpenVPN als protocol toegepast. Andere besturingssystemen kunnen prima uit de voeten met het IKEv2 protocol, een zeer veilig protocol. Zoals bij de kenners wel bekend, maakt het wat betreft veiligheid ook nogal wat uit waar een provider gevestigd is. In dat kader is het goed te weten dat het hoofdkantoor van Surfshark zich op de Britse Maagdeneilanden bevindt. Daardoor valt het ook meteen onder de wetgeving van de Britse Maagdeneilanden en dus geen enkele verplichting heeft om informatie te geven als daar om gevraagd wordt. Dat is in Europa en Amerika wel anders. Daar geldt de verplichting wel. De provider houdt geen logs bij, dit zou immers inzicht kunnen bieden in wat de gebruiker gedaan heeft wat betreft data, het bezoeken van websites en downloadgedrag.

Snelheid en prestatie

Bij het beoordelen van de snelheid van een VPN service moet rekening gehouden worden met de afstanden die gelden tot de server, de intensiteit van het gebruik van de server en de internetsnelheid. Snelheid is behalve veiligheid een belangrijk onderwerp voor de nog jonge provider. En de snelheid van de provider mag er dan ook zijn. Het verschil tussen een verbinding met of zonder VPN verbinding is er wel, maar is niet heel erg groot. In de praktijk verneem je daar als gebruiker amper iets van. Opvallend is de uitstekende downloadsnelheid die Surfshark te bieden heeft. De uploadsnelheid is prima en dat geldt ook voor de ping, dit staat voor de vertraging die er is op de lijn. Op deze onderdelen is Surfshark wel ietsje minder dan de toonaangevende VPN providers. In het algemeen geldt hoe dat hoe verder de afstand is tot de server, hoe hoger de ping uitvalt. Maar dat is niet iets nieuws. Behalve dat Surfshark snelheid biedt, blijken de verbindingen tijdens zowel het surfen, het kijken naar Netflix en het spelen van games net als bij gebruik van social media erg stabiel.

Entertainment

Nog steeds gebruiken heel veel mensen een VPN verbinding om naar de Amerikaanse versie van Netflix te kijken, nu de regionale blokkades omzeild kunnen worden. Dit kan met Surfshark ook prima. Wat betreft entertainment kun je met deze aanbieder ook gebruik maken van HBO en AmazonPrime. Op het gebied van entertainment heeft het dus ook al genoeg te bieden.

Customer reviews

Het moet gezegd, wie de reviews en ervaringen van Surfshark leest, die ziet dat de meeste mensen erg tevreden zijn over de provider. En dat is knap, zeker gezien de korte periode die het bedrijf nog maar bestaat. Gebruikers vinden de uitstraling vooral zeer strak, een enkeling noemt de term minimalistisch. Het geeft in elk geval gebruiksgemak. De software werkt ook al erg prettig en intuïtief, al blijven mensen het wel lastig vinden dat er alleen in de Engelse taal gecommuniceerd wordt. Ook het installatieproces wordt gemakkelijk genoemd en mensen ervaren geen problemen bij het downloaden van torrents.

Daarmee kan sneller gedownload worden. Ook het feit dat er geen beperkingen gelden met betrekking tot het aantal verbindingen wordt door gebruikers als zeer prettig ervaren. Wat door de gebruikers ook genoemd wordt is dat de provider beschikt over een Firefox browser add on en een VPN Chrome extensie. Daarmee kun je dus volledig anoniem internetten zonder de benodigde software op je computer. Aan deze werkwijze kleeft een duidelijk voordeel, want ook de apparaten die normaal geen VPN verbinding gebruiken, kun je nu dus wel prima aansluiten op de dergelijke verbinding. Zo kijk je dus bijvoorbeeld op je televisie naar content die normaliter geografisch geblokkeerd is. Kortom; gebruikers van de jonge aanbieder zijn buitengewoon tevreden en beoordelen de provider als (zeer) goed.

Prijs

De prijzen die Surfshark hanteert, kun je prima vergelijken met andere aanbieders van VPN service. Er wordt steeds een reële prijs gevraagd. Hoeveel je precies betaalt is afhankelijk van onder meer de duur van het contract. Bij Surfshark geldt dat hoe langer je een contract aangaat, hoe goedkoper je uit bent. Zo heb je al een maandabonnement voor 11,95 dollar, maar betaal je omgerekend per maand slechts 5,99 dollar als je meteen een abonnement voor een jaar aangaat. Het maandbedrag ligt omgerekend zelfs op 1,99 dollar als je een overeenkomst voor twee jaar sluit. Handig is ook de lange proefperiode van Surfshark, want die is bepaald op dertig dagen. Als je binnen deze termijn merkt dat de provider niet aansluit bij jouw wensen, dan krijg je gewoon je geld terug. Daarbij wordt je geen enkele vraag gesteld. Je zegt gewoon zonder reden op via de website van Surfshark. Die website trouwens, is wel voor het overgrote deel in de Nederlandse taal en is dus meteen erg gebruiksvriendelijk. Het is goed om te weten dat je voor de scherpe prijzen die gerekend worden ook nog eens de beschikking krijgt over een helpdesk die dag en nacht voor je klaar staat.

Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van een robot, maar van menskracht. Sluit je een abonnement af, dan worden er geen persoonlijke gegevens gevraagd. Wat je nodig hebt is een e-mailadres plus een wachtwoord, want daarmee maak jij je eigen account. Wil je helemaal anoniem blijven dan is betalen met digitaal geld de beste optie. Je kunt overigens ook betalen met iDeal. Doe je dat, dan worden uiteraard wel een aantal gegevens opgeslagen. Ook wat dat betreft bepaal je dus zelf wat er gebeurt. Mensen die op geen enkele manier bekend willen worden, betalen dus bij voorkeur met een digitale geldsoort.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022