Mozilla VPN Review: een breakdown van deze provider

773

Mozilla, een naam die je kunt kennen als het eerste deel van de Mozilla Firefox browser, heeft in juli eindelijk zijn eigen VPN service uit beta testing gehaald. De Mozilla VPN is niet langer een browser extensie, maar een volledig onafhankelijk product dat zowel voor Windows, iOS en Android apps de nodige bescherming biedt. Het doel? De markt van de VPN’s bestormen en een goede optie bieden voor een lage prijs. Is dat reeds gelukt of kan dat in de toekomst lukken? Tijd om op onderzoek uit te gaan.

mozilla vpn

De voor- en nadelen van de Mozilla VPN

De voordelen

De Mozilla VPN heeft een betaalbaar en transparant prijsplan. Momenteel betaal je slechts vijf dollar per maand om gebruik te kunnen maken van de dienst. Dat is, zeker in de wereld van de VPN’s, relatief laag. Dat maakt de Mozilla VPN ook een geknipte keuze voor die mensen die slechts sporadisch een VPN nodig hebben. Af en toe een maand een subscriptie nemen om er dan uit te stappen is aan dit prijsplan een echte optie. Bovendien is de lay-out van de Mozilla VPN overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken. Het biedt een Intuïtieve interface die zelfs leken snel onder de knie kunnen krijgen. Nog een groot pluspunt is de snelheid van uitvoering. Net zoals bij de Firefox browser mogen we niet klagen over die prestaties bij de Mozilla VPN. Ten slotte mogen we ook niet vergeten dat Mozilla een groot en betrouwbaar bedrijf is. Je kunt er zeker van zijn dat het merk Mozilla negatieve reclame wilt vermijden en dus snel zal reageren bij problemen.

De nadelen

Dat gezegd zijnde zijn er ook wel enkele nadelen verbonden aan de Mozilla VPN waar we verder nog dieper op ingaan. Zo ontbreken er wel wat feautes om deze service echt te kunnen rangschikken bij de top in zijn genre. Een voorbeeld daarvan, wat voor veel mensen wel eens een obstakel zou kunnen zijn, is dat heel wat streaming services nog niet toegankelijk zijn via de Mozilla VPN. Daarenboven is er slechts een zeer beperkt aantal apparaten dat je kunt registreren voor je aan de limiet zit. Op dit moment is het grootste nadeel echter de beperkte beschikbaarheid. De Mozilla VPN valt op dit moment slechts in een beperkt aantal landen te downloaden zoals de Verenigde Staten, Canada, Nieuw Zeeland, … . Stelselmatig worden daar regio’s aan toegevoegd maar op moment van schrijven is er absoluut nog geen sprake van een volledige dekking.

Wij raden Mozilla VPN niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Privacy en security

Twee van de belangrijkste eigenschappen van een VPN-service zijn natuurlijk de privacy en de veiligheid. Wat de privacy betreft speelt het in hun voordeel dat Mozilla een gekend en vertrouwd merk is. Hun staat van dienst in het verleden is meer dan genoeg om het vertrouwen ook in deze niche te krijgen. Bovendien werkt Mozilla voor hun VPN samen met de bekende provider Mullvad. Mullvad staat bekend om hun focus op privacy en ook dat verleent weer extra credibiliteit aan deze hele onderneming.

Concreet registreert de Mozilla VPN bij registratie jouw IP adres en andere technische informatie (denk aan jouw hardware configuratie). Dat gezegd zijnde is het wel zo dat de Mozilla VPN geen logs maakt van jouw internetverkeer, IP adressen, bandbreedte of DNS verzoeken. Er zijn alternatieven op de markt die nog verder gaan in het beschermen van de privacy dan de Mozilla VPN, maar ze doen het zeker niet slecht en hebben een vrij uitgebreide privacy policy. Bovendien gaan er geruchten de ronde dat er in de toekomst nog een audit van een derde partij bijkomt.

Mozilla en Mullvad VPN

Het feit dat Mozilla en Mullvad samenwerken voor de Mozila VPN is voor sommigen genoeg om zich zorgen te maken. Het gaat immers om twee bedrijven die elk een eigen versie hebben van hun privacy voorwaarden. De Mozilla VPN werkt op de volgende manier: jouw internetverkeer wordt versleuteld en vervolgens naar de servers van Mullvad gestuurd. Deze maken een nieuwe online identiteit aan voor dat verder te sturen naar waar jij wilt komen. Positief is dat Mullvad een Zweeds bedrijf is en Zweden vrij strenge wetten betreffende online privacy heeft. Negatief is dat Zweden deel uitmaakt van de 14-eyes landen. Dat betekent dat de inlichtingendiensten van deze landen informatie over netwerkverkeer mogen uitwisselen met elkaar. Klinkt niet al te veilig, maar als je dit gegeven combineert met het no-logs-beleid is er in de praktijk geen reden tot paniek.

Snelheid en prestaties

Mozilla VPN market zichzelf als een veilige service met de focus op privacy. Het is dus geen VPN die bedoeld is om regioblokkades om de tuin te leiden. Waar je veel concurrenten kunt gebruiken om bijvoorbeeld het Amerikaanse aanbod van Netflix zal dat bij Mozilla VPN niet lukken. Er zijn sommige streamingservices die desondanks wel bereikbaar zijn, maar als dat het hoofddoel is van jouw zoektocht naar een VPN? Dan mag je Mozilla VPN van jouw lijst kandidaten schrappen. Wat betreft de snelheid scoort Mozilla VPN dan weer wel goed. Downloadsnelheden zweven rond de 60Mbps in het Verenigd Koninkrijk, wat zo’n 10% onder de snelste alternatieven op de markt ligt. Vanuit het Europese vasteland lijkt Mozilla VPN zelfs 260 Mbps te halen wat een gigantische snelheid is.

Wat de snelheid van het surfen betreft is het opvallend dat Mozilla uitsluitend gebruik maakt van het WireGuard-protocol. Dit nieuwe protocol heeft een overzichtelijke code die niet snel vatbaar is voor fouten en bovendien heel wat sneller is dan oudere alternatieven. Dat betekent dat je bij het surfen op het internet gewoon sneller op websites geraakt. Het nadeel van WireGuard is dan weer dat het systeem voorlopig enkel werkt met statische IP-adressen. Al bij al kan gezegd worden dat de Mozilla VPN een betrouwbare prestatie levert en zo goed als geen problemen ondervind bij het surfen op het internet. Mocht je toch problemen ondervinden is er overigens een killswitch om alles meten uit te schakelen.

Entertainment

Zoals net al aangehaald werd: qua entertainment hinkt de Mozilla VPN fel achterop bij de concurrentie. Het is zo goed als niet mogelijk om verbinding te maken met het gros van de streamingsdiensten en de meeste regioblokkades kun je er niet mee omzeilen. Zo zijn Amazon Prime, Disney+, de Amerikaanse Netflix en nog vele anderen niet toegankelijk. Dit is dan ook het grote werkpunt van de Mozilla VPN. Qua entertainment laat de service behoorlijk wat te wensen over. Er zijn wel redenen om aan te nemen dat naar de toekomst toe Mozilla hier extra mogelijkheden zal toevoegen, maar op dit moment is dat nog niet het geval.

De prijs

De Mozilla VPN heeft hetzelfde prijsplan als Mullvad standaard heeft: maandelijks 4,99 dollar. Het is ook het enige prijsplan in het aanbod van de Mozilla VPN. Het grote voordeel aan deze prijs is dat het een zeer flexibel gegeven is. Je zit nooit langer dan een maand vast aan de dienst en kunt in- en uitstappen wanneer je wilt. Het nadeel is dat een meerjarige optie ontbreekt en de Mozilla VPN afgezet tegenover de langdurige prijsplannen van de concurrentie wel duur uitvalt. Positief is wel dat je dertig dagen de tijd hebt om de service te testen. Mozilla biedt immers een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen zonder dat daar andere voorwaarden aan verbonden zijn.

Klantenbeoordelingen

Mozilla VPN heeft een paar duidelijk nadelen en een paar duidelijke voordelen. Of je als klant tevreden zult zijn hangt dan ook vooral af van waar je naar op zoek bent. Wil je gewoon een gemakkelijk te gebruiken VPN waarmee je veilig op het internet kunt surfen en transparant werkt? Dan is de Mozilla VPN zonder enige twijfel een goede koop. Wil je een VPN waarmee je kunt streamen en waar je tal van features mee hebt? Dan zijn er betere alternatieven op de markt.

Zo is het best vervelend dat de Mozilla VPN een hard cap heeft van vijf apparaten per verbinding. Dat is al niet veel en daar komt nog eens bij dat je elk apparaat apart moet registreren. Wil je een extra apparaat toevoegen bovenop de vijf? Dan moet je eerst eentje verwijderen voor dit mogelijk is. Ook is het zo dat de Mozilla VPN best weinig servers heeft. Het netwerk bestaat in totaal uit 280 servers in veertig verschillende locaties. An sich niet weinig, maar dat valt in het niet bij de meer dan tweeduizend servers van concurrenten als NordVPN.

MozillaVPN in België en Nederland

Er is op dit moment nog geen duidelijkheid wanneer Mozilla VPN naar Nederland komt. Op dit moment is het dus nog niet mogelijk om een VPN-abonnement af te sluiten. Je kunt je wel al registreren bij Mozilla door op de website van Mozilla VPN jouw e-mailadres in te vullen. Vanaf de lancering een feit is krijg je dan een bericht. Tot die tijd vrees ik dat je echter aangewezen bent op de concurrentie om met een VPN veilig en anoniem te surfen op het internet.

Mozilla VPN is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022