De 5 beste convectorkachels voor de winter

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

625

Er zijn vandaag de dag diverse manieren om verwarming te verzorgen in je huis. Veel mensen kiezen op dit gebied voor radiatoren, maar convectiekachels worden ook steeds populairder. Deze manier van verwarming maakt gebruik van convectiewarmte om woningen op de juiste temperatuur te krijgen en is een indirecte manier van verwarming.

Hoe werken convectiekachels precies, wat is het verschil met radiatoren en welke vijf convectorkachels zijn de beste voor het verwarmen van ieder huis?

Hoe werkt een convectorkachel?


Zoals gezegd is convectiewarmte indirecte verwarming, waarbij het verwarmingselement koude lucht van onder aanzuigt en deze vervolgens opwarmt. Deze verwarmde lucht stijgt omhoog tot aan het plafond, koelt geleidelijk af en zakt daarna weer naar beneden. Wanneer de koude lucht naar beneden is gezakt, kan het proces weer opnieuw beginnen. Via deze manier van verwarming warmt de omgeving gelijkmatig op.

Verschillen met stralingswarmte


Een andere soort verwarming is de radiator, welke gebruik maakt van stralingswarmte om ruimtes op te warmen. De cv-ketel in je huis warmt water op en geeft dit door aan de radiatoren. Het warme water verwarmt hierbij de buizen van de verwarmingselementen en deze buizen geven de warmte vervolgens af aan de omgeving via straling.

Het verschil tussen convectoren en radiatoren is dat convectoren warm water gebruiken in de vorm van convectiewarmte en warme lucht laten circuleren in de omgeving. Koude lucht wordt opgezogen en verwarmd, terwijl bij radiatoren warmte wordt uitgestraald. De lamellen bij convectoren vergroten daarnaast ook het contact met de lucht in de omgeving en functioneren dus als een warmtewisselaar.

Voordelen van convectiewarmte


Ten opzichte van stralingswarmte warmt convectiewarmte de omgeving gelijkmatiger en sneller op. Doordat het warme water wordt afgeschermd in de buizen van een radiator is de temperatuur van het apparaat zelf snel erg hoog. Dit is niet zo bij een convector, waardoor het veiliger is in combinatie met huisdieren en kinderen. Daarnaast blijft een convectorkachel ook niet nagloeien en als het uit is gaat de warmte van het apparaat snel weg. Een radiator blijft wel nagloeien.

Nadelen van convectiewarmte


De luchtstroom die een convector creëert, mag niet worden onderbroken. Er kunnen bijvoorbeeld geen kleding of dekens op het apparaat gelegd worden om te laten drogen. De circulerende lucht van convectiewarmte zorgt voor stofdeeltjes in de lucht, waardoor ongezonde afvalstoffen door de lucht worden geblazen. Daarnaast verschroeit stof op het hete oppervlak van convectoren, waardoor schadelijke dampen kunnen ontstaan. Tot slot doet de stofmijt het goed bij convectiewarmte.

De vijf beste convectorkachels voor ieder huishouden


Convectorkachels kunnen dus voor veel huishoudens een groot voordeel opleveren en voor snelle, veilige verwarming zorgen. Echter, in het aanbod van convectorkachels vraag je je misschien af welke vijf modellen nou het beste zijn. Dit zal hieronder beschreven worden.

Rowenta Convector Vectissimo CO3030

Op nummer één is geëindigd de convectorkachel van Rowenta. Deze kachel heeft een prijs van rond de 70 euro en kan ruimten tot 25 vierkante meter verwarmen. Daarnaast heeft het twee verschillende warmtestanden en een maximaal vermogen van 2400 Watt. De mechanische thermostaat past de warmte aan en behoudt de optimale temperatuur. Ook is er een turbo-functie beschikbaar om extra snel verwarming te kunnen verzorgen. Tevens is het apparaat eenvoudige te verplaatsen en heeft het een snoer met een lengte van 1,2 meter.

De twee standen van de convectorkachel zijn 1200 Watt voor een langdurig gebruik en het maximale vermogen van 2400 Watt om snel ruimtes te verwarmen. De vorstbeveiliging zorgt ervoor dat de kamertemperatuur nooit onder 0 graden zal komen en de geïntegreerde handvaten maken het apparaat eenvoudig verplaatsbaar en inzetbaar voor alle ruimtes in huis. Ook kun je het na een koude winter weer gemakkelijk opbergen.

Voor- en nadelen


De prijs/kwaliteitsverhouding, het makkelijke gebruik en de krachtige werking van deze convectorkachel vormen de absolute voordelen. Nadelen beperken zich tot het feit dat er weinig verschil is tussen de twee standen.

De'Longhi HCX 3120FS - Convectorkachel

De'Longhi HCX 3120FS - Convectorkachel
€103,07
€189,99

De convectorkachel van De'Longhi, met een prijs van ongeveer 90 euro, staat op nummer twee en kan ruimtes tot 23,81 vierkante meter verwarmen. Het maximale vermogen is 2000 Watt en bij deze convectorkachel is gebruik gemaakt van een speciale HI-FI technologie. Hierdoor wordt er voor dubbele ventilatie gezorgd en een betere verdeling van de warme lucht in een ruimte.

Daarnaast is de kachel voorzien van een slim ontwerp met draaibare knoppen en kleine diepte, waardoor het smal en compact is en mooi bij het interieur past. De regelbare thermostaat stelt gebruikers in staat de gewenste temperatuur te behouden. Tevens is er een antivries-modus en een omvalbeveiliging. Het is wel belangrijk dat de kachel in een goed geïsoleerde ruimte gebruikt wordt om te kunnen genieten van zijn optimale werkzaamheid.

Voor- en nadelen


Niet alleen worden het mooie ontwerp en het eenvoudige gebruik als voordeel gezien, ook heeft het een hoge capaciteit, een stille werking en is het een duurzaam model. Minpunten aan deze convectorkachel zijn zijn relatief hoge prijs en dat er geen lampje aanwezig is dat aangeeft of het apparaat aan of uit staat.

Maxx 38005 Convector kachel

In de middenmoot staat de convectorkachel van MaxxHome met eveneens een prijs van ongeveer 30 euro. Voor dit geld krijg je een convectorkachel met drie verschillende standen die ruimten tot 50 vierkante meter kan verwarmen. De standen lopen van 750 tot 1250 tot 2000 Watt, waarbij ook een oververhittingsbeveiliging aanwezig is. Via het aan/uit-lampje is de convectorkachel te bedienen en via de handvaten kan het eenvoudig verplaatst worden. De behuizing is gemaakt van plaatstaal, een stabiel en veilig materiaal, wat zowel opgehangen als staand geplaatst kan worden. De snoerlengte is 125 centimeter en het apparaat is ook geschikt voor het gebruik op campings.

Voor- en nadelen


Deze convectorkachel van MaxxHome maakt grote en kleine ruimtes snel warm en heeft een krachtige werking. Het materiaal is daarnaast stevig en de kachel kan zowel staan als hangen. Ook is de lage prijs een voordeel. Nadelen zijn echter dat het geen duurzame kachel is en dat het de eerste dagen van het gebruik van de convector een beetje kan stinken.

LifeGoods Elektrische Convector Kachel

Hierop volgend is de elektrische convectorkachel van LifeGoods, welke binnen enkele minuten de kamer opwarmt en beschikt over drie standen; 750, 1250 en 2000 Watt, die zijn af te stellen met een draaibare thermostaatknop. De kachel is efficiënt en compact en heeft hittebestendige handvaten wat het veilige gebruik vergroot. Na de winter kan het weer gemakkelijk opgeborgen worden. De kachel is geschikt voor ruimtes tot 15 vierkante meter.

De convectorkachel van LifeGoods zorgt voor een snelle en gelijkmatige verwarming en het verwarmingselement is afgeschermd van de behuizing, waardoor de buitenkant van de convectorkachel minder warm wordt dan bij andere soorten kachels. Dit maakt het gebruik van de kachel veiliger in combinatie met bijvoorbeeld huisdieren en kinderen. Het snoer heeft een lengte van 1,5 meter en er is bescherming tegen oververhitting aanwezig. De stekker mag echter niet op een verlengsnoer aangesloten worden door het hoge Wattage en er mag niks op de kachel geplaatst worden in verband met brandgevaar.

Voor- en nadelen


De prijs van slechts 30 euro behoort samen met zijn eenvoudige en veilige gebruik tot de voordelen van deze convectorkachel. Daarnaast zijn de compactheid en stille werking erg handig. Aan de andere kant moet het apparaat wel dichtbij het stopcontact staan, vanwege het korte snoer en doordat er geen verlengsnoer gebruikt kan worden.

5. Eurom Safe T Convect 2200 - Convectorkachel

De convectorkachel van Eurom met een prijs van rond de 70 euro komt op de vijfde en laatste plaats in het rijtje van beste convectorkachels. De kachel heeft een modern uiterlijk en een LCD-display voor het instellen van temperaturen en het aflezen van instellingen. Ook is het apparaat voorzien van een afstandsbediening en een ingebouwde thermostaat om de temperatuur ten alle tijden op het juiste niveau te kunnen houden.

Door de omvalbeveiliging kunnen schade en gevaarlijke situaties voorkomen worden en er zijn daarnaast drie standen van het vermogen; een lage stand van 900 Watt, een gemiddelde stand van 1300 Watt en een hoge stand van 2200 Watt. Dit bepaalt hoe snel een ruimte verwarmd wordt. Om het gebruiksgemak nog meer te verhogen, is er ook een timer ingebouwd om de activiteit van de kachel te bepalen. Het is belangrijk de kachel niet af te dekken om oververhitting te voorkomen. Echter, mocht de heater toch te warm worden, dan schakelt de kachel door middel van een beveiliging automatisch uit.

Voor- en nadelen


Het voordeel aan dit model is zijn eenvoudige gebruik, de timer en de verschillende standen. Nadelen zijn daarentegen dat het apparaat geschikter is voor kleinere ruimtes en zijn enigszins hoge prijs.

Gerelateerde berichten