Met de winter voor de deur en onbetaalbare energiefacturen zijn de vooruitzichten al beter geweest. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven op de markt beschikbaar om je huis voldoende te verwarmen. Een goed alternatief is bijvoorbeeld de convectorkachel die goedkoop zijn en bovendien ook in korte tijd bepaalde ruimtes kunnen opwarmen. Hieronder vind je alvast de best geteste convectorkachels van dit moment besproken.
Silent-technologie: tot 65% stiller in vergelijking met zijn voorganger Maximaal vermogen: 2400 Watt, Med; verwarmingsvermogen (W): 1400 EcoPlus-functie Oscillerende basis voor een effectievere warmteverdeling 24-uurs timer ...
Productbeschrijving: Rowenta co3030 Vermogen: 2.400 W Gewicht: 9,2 kg Afmetingen: 74,8 x 44,4 x 15,2 cm
Bijzondere kenmerken De Eurom Alutherm 2500 Wifi is een strak vormgegeven convectorkachel die in elke woning past. Met 2500 Watt kan deze kachel 65-80 m³ verwarmen, zeer geschikt voor in de woonkamer, slaapkamer of op het kantoor. Deze verwarming wordt bevestigd aan de muur, en is dus perfect als...
Er zijn vandaag de dag diverse manieren om verwarming te verzorgen in je huis. Veel mensen kiezen op dit gebied voor radiatoren, maar convectorkachels or elektrische kachels worden ook steeds populairder. Deze manier van verwarming maakt gebruik van convectiewarmte om woningen op de juiste temperatuur te krijgen en is een indirecte manier van verwarming.
Hoe werken convectiekachels precies, wat is het verschil met elektrische radiatoren en welke vijf zijn de beste convectorkachels zijn de voor het verwarmen van ieder huis?
Hoe werkt een convectorkachel?
Zoals gezegd is convectiewarmte indirecte verwarming, waarbij het verwarmingselement koude lucht van onder aanzuigt en deze vervolgens opwarmt. Deze verwarmde lucht stijgt omhoog tot aan het plafond, koelt geleidelijk af en zakt daarna weer naar beneden. Wanneer de koude lucht naar beneden is gezakt, kan het proces weer opnieuw beginnen. Via deze manier van verwarming warmt de omgeving gelijkmatig op.
Verschillen met stralingswarmte
Een andere soort verwarming is de radiator, welke gebruik maakt van stralingswarmte om ruimtes op te warmen. De cv-ketel in je huis warmt water op en geeft dit door aan de radiatoren. Het warme water verwarmt hierbij de buizen van de verwarmingselementen en deze buizen geven de warmte vervolgens af aan de omgeving via straling.
Het verschil tussen convectoren en radiatoren is dat convectoren warm water gebruiken in de vorm van convectiewarmte en warme lucht laten circuleren in de omgeving. Koude lucht wordt opgezogen en verwarmd, terwijl bij radiatoren warmte wordt uitgestraald. De lamellen bij convectoren vergroten daarnaast ook het contact met de lucht in de omgeving en functioneren dus als een warmtewisselaar.
Voordelen van convectiewarmte
Ten opzichte van stralingswarmte warmt convectiewarmte de omgeving gelijkmatiger en sneller op. Doordat het warme water wordt afgeschermd in de buizen van een radiator is de temperatuur van het apparaat zelf snel erg hoog. Dit is niet zo bij een convector, waardoor het veiliger is in combinatie met huisdieren en kinderen. Daarnaast blijft een convectorkachel ook niet nagloeien en als het uit is gaat de warmte van het apparaat snel weg. Een radiator blijft wel nagloeien.
Nadelen van convectiewarmte
De luchtstroom die een convector creëert, mag niet worden onderbroken. Er kunnen bijvoorbeeld geen kleding of dekens op het apparaat gelegd worden om te laten drogen. De circulerende lucht van convectiewarmte zorgt voor stofdeeltjes in de lucht, waardoor ongezonde afvalstoffen door de lucht worden geblazen. Daarnaast verschroeit stof op het hete oppervlak van convectoren, waardoor schadelijke dampen kunnen ontstaan. Tot slot doet de stofmijt het goed bij convectiewarmte.
De vijf beste convectorkachels van 2023
Convectorkachels kunnen dus voor veel huishoudens een groot voordeel opleveren en voor snelle, veilige verwarming zorgen. Echter, in het aanbod van convectorkachels vraag je je misschien af welke vijf modellen nou het beste zijn. Dit zal hieronder beschreven worden.