De 5 beste petroleumkachels van 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

2533

De verschillende soorten petroleumkachels

Kachel met lont

Het is het goedkoopste model en kan zelfs zonder elektrische aansluiting worden gebruikt. De bediening is meestal beperkt tot twee knoppen. Een die is roterend om het lont op een bepaalde hoogte te brengen. Via een grote draaiknop kun je de geproduceerde warmte regelen. De stroomvoorziening wordt verzorgd door batterijen die worden gebruikt om de lont aan te steken als het apparaat wordt ingeschakeld. De lucht wordt niet gepulst en de verwarming gebeurt voornamelijk door straling en een beetje door convectie. De autonomie van de oliekachels met lont is korter dan die van de elektronische oliekachels. Tenslotte moet de lont regelmatig worden vervangen. Reken op een budget van tien tot dertig euro per lont, afhankelijk van de modellen.

Elektronische oliekachel

De elektronische oliekachel is geavanceerder dan de lontmodellen en biedt een veel nauwkeuriger instelling, een beter gebruiksgemak en een langere autonomie.

In tegenstelling tot lontontstekers verbrandt de kachel olie in de vorm van gas dat ontstaat door een injectiesysteem dat wordt beheerd door een microprocessor. De efficiëntie is beter en hoewel de lont modellen in dit opzicht zijn verbeterd, geven ze nog steeds minder geuren af dan lontmodellen. De beste modellen produceren bijna geen enkele geur, met uitzondering van een geringe afgifte bij het in- en uitschakelen van het apparaat, omdat de verbranding op deze momenten niet optimaal is.

Ze hebben een netvoeding nodig voor het verbrandingsmanagement (het elektronische gedeelte), voor de ventilator waarmee ze bijna allemaal zijn uitgerust en die de warmte in de ruimte verspreidt en voor het display van het bedieningspaneel. Ze hebben weinig onderhoud nodig, bieden meer functionaliteit en instellingen die niet te vinden zijn op lont systemen (zoals vertraagde start) en hebben een langere autonomie. Al deze voordelen hebben natuurlijk een prijs en elektronische modellen zijn duurder.

De selectiecriteria voor een petroleumkachel

Verwarmingsvermogen

Zelfs als de oliekachel nog steeds een bijverwarming is, mag het geen uren duren om de ruimte te verwarmen waarvoor hij bedoeld is. Het is daarom belangrijk om een oliekachel te kiezen waarvan de eigenschappen en het vermogen in verhouding staan tot de gemiddelde temperatuur van je woning, de gewenste temperatuur en de grootte van de te verwarmen ruimte. Vergeet niet dat het verwarmingsvermogen van de oliekachels met lont, maar in geringe mate instelbaar is, omdat het alleen kan worden ingesteld door de lont min of meer uit te trekken, terwijl de elektronische modellen die meestal met een thermostaat zijn uitgerust, je een grotere instelvrijheid bieden.

Economie modus

Het is in feite een eenvoudige thermostaat. Als je een gemiddelde temperatuur van twintig graden in je kamer wilt hebben, stel je het apparaat in en wordt het automatisch uitgeschakeld bij ongeveer 22-23°C en weer ingeschakeld bij ongeveer 19 °C. Hierdoor wordt een continu verbruik vermeden, zodat je het apparaat niet zelf hoeft uit- of in te schakelen.

Vertraagde start

Als je een dagje weg bent, maar niet in een koude kamer wilt komen, kunt je met de vertraagde start het apparaat op het gewenste tijdstip starten, meestal een of twee uur voor je terugkeer.

Autonomie

We hebben het hier over operationele autonomie. Niet het feit dat het onafhankelijk is van een stroomvoorziening. Met andere woorden: “Hoe lang zal het lopen op een volle tank met gas?” Voor de lont modellen, omdat de verbranding meestal constant is, is het de tankinhoud gedeeld door het uurverbruik. Voor elektronische kachels hangt het af van het volume van de tank, maar ook van het verwarmingsvermogen dat je gaat vragen. Het is meestal ongeveer twaalf uur voor lontmodellen en varieert van 20 tot 60 of zelfs meer dan 80 uur op elektronische petroleumkachels, afhankelijk van de tankinhoud van de verschillende

Zibro laserkachel LC 30

De Zibro LC 30 oliekachel is een goed alternatief voor kamperen, dineren op het terras of zelfs in de woonkamer als extra verwarmingsbron. Het verwarmt kamers vanaf dertig vierkante meter goed. Met zijn vier liter  tank en een verbruik van 0,31 L/uur heeft hij een autonomie van 12 tot 14 uur.

De belangrijkste eigenschappen

 • Met zijn kleine omvang en gewicht van maar acht kg is hij wendbaar en heeft hij verschillende veiligheidsopties.
 • Deze omvatten een anti-kantelbeveiliging die de kachel automatisch laat stoppen bij een botsing.
 • Omdat het een draagbare kachel is, heeft het ook een "top cool" optie die het oppervlak van de kachel koel houdt om het risico op brandwonden tijdens het hanteren te minimaliseren.
 • De Zibro  LC 30 oliekachel is een van de goedkoopste op de markt. Door zijn kwaliteit geniet jeu van een goede prijs-kwaliteitverhouding bij aankoop.
 • Geuren zijn minimaal en blijven beperkt tot het in- en uitschakelen van het apparaat zolang je het apparaat van de juiste olie voorziet.

Conclusie

De Zibro laserkachel LC 30 is snel op te warmen en velen het favoriete model in de categorie petroleumkachels. De aanwezigheid van een extra lont wordt ook gewaardeerd.

Zibro Laserkachel LC-DX 32

Deze Zibro-oliekachel is even krachtig als energie-efficiënt. Met een vermogen tot 3000 W kan deze kachel een ruimte tot 120 m³ verwarmen.

De belangrijkste eigenschappen

 • Zibro Laserkachel LC-DX 32 heeft een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt instellen en programmeren.
 • Met zijn "save"-functie identificeert hij de omgevingswarmte in de ruimte.
 • Wanneer hij boven de aangegeven temperatuur komt, gaat de kachel in de stand-bymodus en gaat hij weer branden zodra de temperatuur is gedaald.
 • Voor een veilige werking beschikt de Zibro elektronische oliekachel over alle vereiste veiligheidsnormen (kinderslot, automatische uitschakeling, cool top...).
 • Bovendien, als de zuurstof in de kamer ontbreekt, gaat de controlelamp branden om dit aan te geven.
 • Om het onderhoud te vergemakkelijken is dit apparaat voorzien van een automatisch reinigingssysteem.

Conclusie

Met zijn vermogen van 3000 Watt warmt deze robuuste en veilige petroleumkachel snel de ruimte op. Dit product voldoet aan alle veiligheidsnormen die voor dit apparaat vereist zijn.

De Zibro LC 130 laser

De Zibro LC 130 laserverwarmer beschikt over een elektronisch gestuurde brander. Bij het starten hebben de ingebouwde ventilator en enkele andere functies weinig stroom nodig. Er is geen afvoer- of gasaansluiting nodig. Het toestel is volledig geurloos tijdens de werking.

De belangrijkste eigenschappen

 • Een van de grote voordelen van de Zibro LC 130 Laser is de elektronische besturingscomputer waarin de heater zit.
 • Dit zorgt er ook voor dat de kachel tot op zekere hoogte nauwkeurig kan worden ingesteld.
 • De kachel is voorzien van een timer en een thermostaat.
 • Deze petroleumkachel beschikt over een snelle elektronische starter.
 • De kachel bereikt zijn maximale capaciteit binnen enkele minuten en warmt de kamer snel op.
 • Eenmaal de ruimte de gewenste temperatuur heeft gaat de kachel automatisch op een lager niveau branden.
 • Op deze manier haal je het beste rendement uit de kachel en de brandstof.

Conclusie

Deze petroleumkachel wordt aanbevolen voor ruimtes tot  33 m². Met zijn 21 warmtestanden is het ideale toestel voor de badkamer.

Petroleumkachel 2 m

Deze kleine petroleumkachel is vooral geschikt om kou te verdrijven in kassen of kleine ruimtes.

De belangrijkste eigenschappen

 • Dit kleine toestel kan gevuld worden met petroleum of witte olie.
 • Het kan je kas ongeveer tien dagen van warmte voorzien.
 • De kooldioxide die vrijkomt tijdens de verbranding bevordert zelfs de groei van de planten.

Conclusie

Het apparaat werkt volledig zonder elektriciteit en is het duurzamer dan de elektronische versie. Het bereik van de kachel is ongeveer twee vierkante meter en kan gemakkelijk op de kasvloer worden geplaatst.

De structuur van de petroleumkachel 2 m   is compact en neemt geen ruimte in beslag. De kachel is gemaakt van sterk metaal dat een hogere sterkte en duurzaamheid heeft.

Qlima elektronische petroleumkachel

Qlima Draagbare paraffinekachel 335 W zilver SRE 3531C2
€202,22
€269,00

Het is verrassend om vast te stellen dat  Qlima  de nieuwe naam is van Zibro die de Zibro LC-30 op de markt brengt.

Als je op zoek bent naar meer verwarmingsvermogen dan de 3000W van de Zibro LC-300, dan moet de 4000W van de Qlima elektronische petroleumkachel je zeker tevreden stellen. Hij kan gemakkelijk 170 kubieke mer, dat betekent bijna 70 vierkante meter, verwarmen en is uitgerust met een 24-uurs timer en een elektronisch injectie verbrandingssysteem dat hem uitstekende prestaties geeft en hem tot een zuinig model maakt.

De belangrijkste eigenschappen

 • De Qlima heeft een CO2-sensor die de werking uitschakelt in het geval van een te hoge concentratie en de instelling is eenvoudig.
 • Het heeft een goed bereik van 21 tot 37 uur, afhankelijk van het opgewekte vermogen.
 • Het maakt niet uit wat de grootte van je kamer is, hij past perfect omdat hij een kleine afmeting  heeft. Inderdaad, met zijn afmetingen van 371 × 299 × 429 cm kan dit model zonder zorgen in kleine ruimtes passen.
 • Als je daar het gewicht van maar 7,7 kg bij optelt, is het een petroleumkachels die je zelfs gemakkelijk van de ene naar de andere plaats kunt verplaatsen. Het bijzondere aan de Qlima is dat hij werkt met een laag geluidsniveau van 25-30 dB.
 • Bovendien wordt deze oliekachel geleverd met enkele accessoires om het gebruik ervan te vergemakkelijken. Deze bevatten een transportstekker die het mogelijk maakt om in alle veiligheid met het apparaat mee te bewegen. Vermindering van de benodigde ruimte.

Conclusie

Qlima elektronische petroleumkachel heeft veel kracht, maar toch een krachtige werking. In een mum van tijd warmt het toestel een grotere ruimte op.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten