De 5 beste CV ketels om te kopen in 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

4271

Het hebben van een aangenaam warm huis of appartement en het uitgeven van weinig geld aan stookkosten dat is mogelijk. Gasgestookte ketels horen tot de meest energiezuinige verwarmingstoestellen omdat ze een groot deel van de gebruikte energie omzetten in warmte. Met een correct afgestelde en geschikte ketel kunnen elektriciteits- en gaskosten worden bespaard. Naast het verwarmen van water, brengen sommige modellen ook het water voor huishoudelijk gebruik op temperatuur, zodat de gasketel de kranen in de woning bevoorraadt. Het grote aanbod van verschillende wandketels maakt het moeilijk om een geschikt apparaat voor het appartement of huis te vinden.

Wat is een cv ketel op gas

Een gasketel is een apparaat dat water verwarmt door het verbranden van gas. Het warme water is bedoeld voor de verwarming en de gasketel pompt de vloeistof in de radiatoren in de woning. Als het water weer koud is, stroomt het terug in het apparaat en warmt het weer op. Het gesloten circuit zorgt ervoor dat het appartement of huis aangenaam warm is als de buitentemperatuur laag is. Veel mensen noemen ze nog steeds cv ketels, omdat het uitgangspunt is afgeleid van de oorspronkelijke ketel, die met hout of kolen verwarmd werd.

Voor verwarming en warm water: Sommige gasketels zijn combinatiemodellen die geschikt zijn voor verwarming en waterbereiding. Dergelijke apparaten kunnen drinkwater verwarmen om de douche of wastafel van warm water te voorzien.

Hoe wordt een cv ketels gebouwd

De structuur van een gasketel is complex. Het apparaat combineert verschillende elementen die zorgen voor een betrouwbare en veilige werking. Om te begrijpen hoe het werkt, is het belangrijk om de afzonderlijke componenten te kennen:

De brander

De brander is het hart van elke gasketel, want hier wordt het gas verbrand.

De warmtewisselaar

De warmtewisselaar bevindt zich rond de brander en geeft de warmte van de verbrandingskamer door aan het water dat er doorheen stroomt.

De circulatiepomp

De circulatiepomp zorgt voor een betrouwbare circulatie van het verwarmingssysteem door het warme water uit de gasketel naar de radiatoren te pompen.

Het expansievat

Het expansievat is een extra component in de gasketel die de volumeschommelingen van het water compenseert. De schommelingen worden veroorzaakt door de verschillende temperaturen van het water.

De besturingselektronica

Instellingen zoals de temperatuur of de luchthoeveelheid kunnen via de besturingselektronica worden uitgevoerd. Met behulp van sensoren controleert hij de werking, past hij de uitgang aan de temperaturen aan en informeert hij over problemen.

Elke gasketel bestaat uit deze vijf hoofdcomponenten. Om een goede werking te garanderen zijn de ketels uitgerust met extra elementen zoals kleppen, verwarmingsbuizen en uitlaatgasleidingen. Maar hoe werken de componenten samen zodat de temperatuur in het appartement na korte tijd comfortabel is?

Hoe werkt een cv ketel op gas

Om een gasketel te kunnen installeren, moet het appartement een gasaansluiting hebben. Veel apparaten maken de levering van aardgas en vloeibaar gas mogelijk. Het gas komt via de leiding in de gasketel, waar het wordt gemengd met lucht. Dit is belangrijk, want zonder de zuurstof kan er geen verbranding plaatsvinden. Het gas-luchtmengsel stroomt in de brander, waar het met een vonk ontbrandt. Tijdens de verbranding worden warmte en uitlaatgassen geproduceerd en wordt door de luchtvochtigheid condensaat gevormd.

Wat is condensaat? Condensaat is het resultaat van condensatie – wanneer een gasvormige stof verandert in een vloeibare toestand. Dit kan gemakkelijk worden waargenomen met flessen uit de koelkast, waar zich na korte tijd kleine druppeltjes water vormen in een getemperde ruimte. Een soortgelijke reactie vindt plaats in de brander, omdat de hete uitlaatgassen van het verbrande lucht-gasmengsel in contact komen met de warmtewisselaar. Het koude water stroomt er doorheen, zodat er condensatiewater wordt afgezet. Condensatieketels gebruiken de energie van het hete condensaat en verwarmen zo het binnenkomende water voor, zodat de brander minder energie en gas nodig heeft voor de verwarming.

De beste condensatieketels op gas

Bosch Condens GC7000iW 35 23/21

De belangrijkste eigenschappen

Bosh Condens is een uitstekende cv-ketel met laag vermogen, het is een condensatieketel voor wandmontage met een vermogen van 28 kW. In vergelijking met andere cv-ketels van dezelfde soort is deze hoogwaardige condensatieketel iets minder compact en zwaarder, maar dit is in feite het enige nadeel. Het maximale vermogen van 12,5% tot 100% zorgt voor een uitstekende efficiëntie. Het belangrijkste voordeel is misschien wel het revolutionaire moderne ontwerp (verkrijgbaar in zwarte en witte uitvoering), maar ook door de aansluiting op de EasyControl thermostaat kan perfect worden geregeld. In combinatie met de slimme radiatorkraan kies je met je smartphone de temperatuur van elke kamer!

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • de Bosch Condens heeft een uniek ontwerp
 • gecombineerd met de EasyControl-thermostaat is het mogelijk om een ​​intelligente bediening te realiseren
 • de cv ketel kreeg het energielabel A +
 • de ketel heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Remeha Calenta 40C plus

De belangrijkste eigenschappen

Remeha leverde eerder een ketel die beschouwd werd als de beste ketel van vorig jaar en ook in 2020 hebben ze de beste combiketel in deze categorie. Het is een gaswandketel met een hoge warm waterkwaliteit. De efficiëntie van 108% is aangenaam en het ontwerp is uitstekend. Het beste bewijs van de kwaliteit is de warmtewisselaar van gegoten aluminium. Het ontwerp is niet alleen mooi afgewerkt het wordt ook gekenmerkt door de compactheid. Het toestel is onderhoudsarm. Deze cv ketel is niet enkel geschikt voor de verwarming, maar ook voor de aanmaak van grote hoeveelheden warm water voor de badkamer en het sanitair in het algemeen.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • de Remeha Calenta is compact en onderhoudsarm
 • de ketel levert warm water van de categorie CW5
 • deze cv ketel heeft een efficiëntie van 108%
 • de Remeha Calenta heeft weinig onderhoud nodig

Vaillant EcoTEC plus VCW 346

De belangrijkste eigenschappen

Als je op zoek bent naar een cv ketel met een lager vermogen dan is de Vaillant EcoTec een aanrader. Het is de beste en meest energiezuinige ketel voor een kleine woning. Zoals altijd levert Vaillant een goede, betrouwbare cv-ketel. De kwaliteit staat bij Vaillant altijd buiten kijf. Met deze hoogwaardige condensatieketel kun je rekenen op een vermogen van 30 kW en CW5 warm water. Efficiëntie, gewicht en formaat zijn vergelijkbaar met die van de Remeha Calenta 40C plus.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • de Compact Vaillant EcoTEC plus VCW 346 heeft een mooi ontwerp en een laag gewicht
 • Vaillant maakt gebruik van een modulerende brandertechniek
 • bij optimale afstelling is het rendement 108%
 • de taptemperatuur is correct tot op 1°C nauwkeurig
 • de Vaillaint EcoTec is een heel goede keuze voor een passieve woningen die af en toe een beetje bijverwarmd moet worden

Vaillant Ecotec exclusive VC 286

De belangrijkste eigenschappen

Zweer je bij de kwaliteit van Vaillant, of ben je gewoon op zoek naar een gasboiler die geschikt is gas? Vaillant Ecotec's VC 286 is de meest geschikte oplossing. Deze cv ketel is, afhankelijk van de isolatiegraad, zeer geschikt voor woningen met een inhoud van 625 tot 800 m3. Je kunt rekenen op exact dezelfde voordelen als Vaillant ecoTEC plus VCW 346, terwijl de unieke groene technologie voordelen biedt op het gebied van connectiviteit en duurzaamheid. De Vailant Ecotec exclusive VC 286 is zeker een aanrader.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • Het is een compacte en lichtgewicht ketel met zijn 37 kg
 • het vermogen is ideaal voor gewone huishoudens
 • voorzien van slimme groene technologie
 • de cv ketel is geschikt voor vloerverwarming

Remeha Calenta 35 S

De belangrijkste eigenschappen

Als je betrouwbare verwarming nodig hebt komen we zeker uit bij Rameha Calenta 35 S. Deze versie is eigenlijk een kopie van Remeha Calenta 40C plus, dus er is bijna geen uitleg nodig. Het is eigenlijk het beste model in de Remeha Calenta-serie. Zo is het vermogen veel hoger dan Calenta 25s, Calenta 25s die ook nog altijd een goede keuze zijn voor kleinere huizen en appartementen die afzonderlijk verwarmd worden. Aan de andere kant wordt het gewicht met ongeveer vier kilogram verminderd. Het iets hogere geluidsniveau is verwaarloosbaar. Het is in ieder geval sterk aan te raden deze condensatieketel te gebruiken. Je kunt deze in de toekomst ook combineren met de Remeha Aqua Plus heetwaterboiler.

De belangrijkste voordelen op een rijtje

 • het is een compacte lichtgewicht ketel

zoals alle cv ketels van Remeha is ook deze ketel onderhoudsarm

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten