De huidige energiecrisis zorgt voor grote onzekerheid bij de mensen nu dat de winter voor de deur staat. De stijgende gas en elektriciteitsprijzen hebben als gevolg dat een groot deel van de bevolking alternatieven zoekt om hun huis te verwarmen. Eén van die alternatieven is om een straalkachel aan te schaffen. In dit artikels bespreken we de beste straalkachels van dit moment en waar je zeker op moet letten bij je aankoop.
Geschikt voor ruimtes tot 45 m³ (~ 19 m²) Maximale Verwarmingsvermogen: 800 watt 2 warmtestanden Gestroomlijnd design met bijzondere verwerking van de verwarmingsbuizen Bescherming tegen omvallen
KRACHTIGE ELEKTRISCHE VERWARMING VOOR THUIS - Voel direct 1200W aan verwarmingsvermogen dankzij de snelle opwarmingstijd van 5 seconden. Regel uw omgevingscomfort met een eco-timer en meerdere warmte-instellingen. Deze kamerverwarming voor de slaapkamer bespaart u energie en...
Soms willen we in een bepaalde ruimte wat extra warme creëren, zonder dat gelijk overal in huis de verwarming aan moet. Denk daarbij aan een slaap- of logeerkamer, een kantoor of studie ruimte en gedurende de koudere maanden wellicht ook wel op een veranda of in de schuur. En laat de alpina...
In vergelijking met een lucht verhitter of een radiator verwarmt een straalkachel niet de omgevingslucht, maar zorgt hij voor directe verwarming van de oppervlakken van voorwerpen of lichamen. Daarom zijn dergelijke modellen geschikt voor gebruik buitenshuis. Het effect treedt op na korte tijd zonder een lange opwarmingsfase. Naast de klassieke stralingsverwarming met infraroodgolven zijn er ook modellen op gas, de zogenaamde paddenstoel verwarmers.
Hoe werkt een straalkachel
Elektrische en gasstralers zijn stralings- of warmtegolfkachels. De stralen raken het oppervlak direct en verhitten het. Hoewel het oppervlak een deel van de warmte weer afgeeft aan de kamer, verhoogt het de omgevingstemperatuur, maar in geringe mate. De elektrische stralingsverwarming is uitgerust met een of meer verwarmingsstaven die zich in het infraroodpaneel bevinden. Een kabel voorziet de staafjes van elektrische stroom, zodat ze beginnen te gloeien. Dit produceert warmte in de vorm van straling. De mineralen zoals kwarts die in de verwarmingsbuizen zijn verwerkt, zorgen ervoor dat een hoog stralingsniveau wordt uitgestraald. Om ervoor te zorgen dat de golven het toestel, maar in een richting verlaten, zit er gewoonlijk een reflector op de achterkant van de verwarmingsdraden. Het heeft hetzelfde effect als een spiegel en richt de golven in een richting.
Andere elementen van het elektrische stralingsverwarmingstoestel, zoals warmte-isolerende lagen of een beschermrooster, hebben tot doel de uitwendige verhitting van het toestel tot een minimum te beperken en brandwonden bij de gebruiker zoveel mogelijk te voorkomen. In de meeste gevallen kunnen verschillende verwarmingsniveaus worden ingesteld, zodat de verwarmingsdraden meer of minder stroom trekken. Afhankelijk van het gekozen niveau leidt dit tot een sterkere of zwakkere verwarming.
Waarom heb je een straalkachel nodig
Er zijn vele redenen om er een aan te schaffen. Meestal worden de toestellen gebruikt op het balkon, op het terras of bij de tuinstoel. Zodra het kouder wordt, zorgt de straalkachel voor aangename temperaturen op de huid. In tegenstelling tot andere kachels hebben de koude omgevingslucht of de wind geen invloed op de warmteafgifte, zodat de gebruiker onmiddellijk na het inschakelen van de kachel van de warmte profiteert. Dit kan een voordeel zijn bij een tuinfeest, een rookpauze of een barbecue.
De infraroodstraler is ook geschikt voor gesloten ruimten. Veel ouders gebruiken de apparaten wanneer ze de luiers van hun kroost verschonen zodat de baby het niet koud krijgt. Wie het te koud vindt om in de badkamer te douchen, kan zich wassen zonder te “bevriezen” dankzij de stralingsverwarming. Vooral op koude winteravonden kan het een voordeel zijn wanneer de behaaglijke stralen tijdens het tv kijken of lezen op het lichaam vallen en het opwarmen.