De 5 beste multiroom-wifi systemen voor je huis

2421

Waar je vroeger om op het internet te surfen moest sleuren met kabels is dat tegenwoordig allemaal vervangen door WiFi. Het draadloos internet wordt via de router jouw huis binnengebracht waarna je lekker mobiel kunt surfen. Jammer genoeg is het nadeel van draadloos dat de verbinding niet altijd even sterk is. Weinig routers hebben een uitgebreid bereik door de hele woning. Het signaal kan bijvoorbeeld in de slaapkamer of de garage al eens minder sterk zijn of helemaal wegvallen. Een euvel dat je heus niet moet oplossen door er toch maar kabels bij te halen. Met een multiroom wifi systeem kan je een netwerk opstellen dat dekking heeft door jouw hele woonst. Zo ben je in elke kamer zeker van het sterkste internetsignaal.

Op wat moet je letten?


Het spreekt voor zich dat er heel wat verschillende opties op de markt zijn. Om de juiste keuze voor jou te bepalen moet je eerst en vooral weten naar wat je op zoek bent. Heb je een multiroom wifi systeem nodig dat een grote dekking heeft of is vooral snelheid jouw bekommernis? Heb je graag verschillende routers om er in elke kamer eentje te plaatsen? Of zijn enkele strategisch door het huis geplaatste routers voldoende? Daarnaast kan je ook gevoelig zijn aan het design. Het spreekt voor zich dat het oog ook wat wilt. Het zijn toestellen die je elke dag ziet en ook doorheen het huis verspreid staan. Als je ze lelijk vindt is dat natuurlijk niet aangenaam. Ook het budget speelt een grote rol. Net zoals bij elk technologisch product zijn er grote prijsverschillen op de markt van de multiroom wifi systemen. Als je naar meer op zoek bent dan de basisopties kom je al snel in een hogere prijsklasse uit.

De vijf beste multiroom wifi systemen op de markt


Zet je na jaren vloeken eindelijk de stap om jouw wifi-netwerk uit te breiden? Of ben je gewoon op zoek naar een upgrade van jouw huidige systeem? Hier vind je in ieder geval onze keuzes terug voor de beste multiroom wifi systemen op de markt.

Google Nest Wifi Duo Pack Multiroom wifi

Google Nest is een naam die zo goed als iedereen wel kent of op zijn minst al eens gehoord heeft. Het Google Nest Duo Pack is een topklasse multiroom wifi systeem die bij uitstek geschikt is voor de man of vrouw die van gadgets houdt.

De plus- en minpunten


+ Handige app met veel opties
+ Ingebouwde spraakassistent
+ Stabiele verbinding
+ Eenvoudige installatie

- Aangesloten apparaten moeten aangesloten zijn op 5G
- Uitbreiding heeft een lagere snelheid dan het hoofdstation

De specificaties


Wifi snelheid: 400 Mbps
Ouderlijk toezicht: Ja
Uitbreidbaar: Ja
Gewicht: 380 g

Een woordje uitleg


De Google Nest is een multiroom wifi systeem dat ook dienst doet als smart system. Dat betekent dat je naast wifi doorheen het hele huis ook geniet van de Google Assistent. Zo kan je met jouw stem via elke router van de Google Nest de slimme apparaten in jouw woning bedienen. Smart lampen uitschakelen? De thermostaat wat hoger? Dat is geen enkel probleem. De internetsnelheid is ruim voldoende, maar een nadeel is wel dat de uitbreidingen net iets minder snel zijn. Dat gezegd zijnde biedt de Google Nest heel wat opties voor zijn prijs. Er is niet alleen de Google Assistent, maar ook de app met tal van instelmogelijkheden. Met dit apparaat sla je de bal zeker niet mis.

Met de TP-link Deco M4 mikt TP-link op die consument die prijsbewust is en vooral op zoek is naar een oplossing voor een betere wifi-dekking zonder te veel geld uit te geven.

De plus- en minpunten


+ Goedkoop
+ Gratis app met ouderlijk toezicht
+ Eenvoudig in gebruik

- Twee stations is wat karig
- Geen USB-poorten

De specificaties


Wifi snelheid: 300 Mbps
Ouderlijk toezicht: Ja
Uitbreidbaar: Ja
Gewicht: 1626 g

Een woordje uitleg


De TP-Link Deco M4 is de budget oplossing voor wie op zoek is naar een multiroom wifi systeem dat werkt zoals beloofd. Het systeem levert betrouwbaar internet aan degelijke snelheden (tot 300 Mbps draadloos is voor de meeste mensen meer dan voldoende) en is gemakkelijk te installeren. Het signaal reikt ook relatief ver en je hebt met een duo-pack in de regel voldoende om een huis te voorzien van een goed wifi signaal. Er is een handige app aan de Deco M4 verbonden waar je enkele opties hebt zoals ouderlijk toezicht. Een nadeel is echter wel dat de instelmogelijkheden zeer beperkt zijn en dat de toestellen aan de zware kant in hun genre zijn. De Deco M4 doet wat je verwacht, maar ook niet meer.

Linksys Velop tri-band Multiroom wifi

Linksys is een Amerikaanse producent van technologische producten die vooral bekend is bij kleine bedrijven. Ze hebben echter ook heel wat toepassingen voor de particuliere markt zoals deze Linksys Velop tri-band Multiroom wifi.

De plus- en minpunten


+ Gemakkelijk te installeren
+ Stabiele wifi
+ Handige app
+ Mogelijkheid tot uitbreiding
+ Handige handleiding

- Na een update langzaam herstel
- Om de hoogste snelheden te halen moeten jouw apparaten 5 GHz ondersteunen

De specificaties


Wifi snelheid: 400 Mbps
Ouderlijk toezicht: Ja
Uitbreidbaar: Ja
Gewicht: 492 g

Een woordje uitleg


De Linksys Velop tri-band Multiroom wifi is een topklasse multiroom wifi systeem dat doet wat het moet doen. Het systeem wordt geleverd met drie torens in een aangenaam design die bovendien bijzonder licht aanvullen. De handleiding is ontzettend gemakkelijk te begrijpen en dus verloopt ook de installatie zeer vlot. Elke node kan een oppervlakte tot 2000 vierkante meter dekken wat in theorie betekent dat je tot 6000 vierkante meter gedekt krijgt. Meer dan genoeg voor een huis met verdiepingen dus. De snelheden blijven hoog en dankzij het MU-MIMO systeem geniet je van een stabiele verbinding. De bijhorende app levert nog wat extra opties zoals geavanceerde netwerkfuncties en ouderlijk toezicht. De nadelen zijn dat er geen USB-poorten beschikbaar zijn. Bovendien moeten alle aangesloten apparaten ook 5G ondersteuning hebben. Iets dat lang nog niet standaard is.

Tp-link is een Chinese netwerkproducent die echter al lange tijd actief is op de westerse markt. Ze leveren betrouwbare tech-oplossingen voor elke prijsklasse. Met de TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi 3-Pack wordt er gemikt op de middenklasse die op zoek is naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De plus- en minpunten


+ Gemakkelijk te installeren
+ Stabiele wifi
+ Ingebouwde Smart Home Hub
+ Mogelijkheid tot uitbreiding

- Kan niet aan de muur gemonteerd worden
- Verplicht registreren bij TP-link

De specificaties


Wifi snelheid: 400 Mbps
Ouderlijk toezicht: Ja
Uitbreidbaar: Ja
Gewicht: 1 kg

Een woordje uitleg


De TP-Link Deco M9 Plus Smarthome Multiroom Wifi 3-Pack is een multiroom wifi systeem dat je zou kunnen beschouwen als de middenklasse. Het apparaat valt vlot te installeren en kan ook bedraad verbonden worden. Het compact ontwerp zorgt ervoor dat je het simpel kwijt kunt in een kamer en bovendien valt het systeem eenvoudig uit te breiden. Door de app te downloaden krijg je bovendien heel wat extra mogelijkheden in handen zoals ouderlijk toezicht. De snelheid is in de regel meer dan ok en er mag ook gesproken worden over een stabiele verbinding. Een sterk minpunt is wel dat het systeem niet kan gemonteerd worden aan de muur of het plafond. Dat betekent dus dat er een alternatieve locatie voor gevonden moet worden en dat is ontzettend jammer. Ten slotte is ook het uitbreiden van de set niet goedkoop. De prijs van het basispakket valt heel goed mee, maar je betaalt al snel een meerprijs voor een uitbreiding.

Netgear Orbi RBK50 Mesh Wifi

Netgear is één van de toonaangevende bedrijven in de sector en heeft een breed gamma aan wifi systemen. De Orbi-reeks is daar wat ons betreft de beste keuze in. Bij Netgear betaal je de marktprijs voor de producten, maar ben je wel zeker van een hoge kwaliteit.

De plus- en minpunten


+ Gemakkelijk te installeren
+ Sterke dekking doorheen het huis
+ Het signaal behoudt zijn snelheid
+ Tot drie draadloze netwerken tegelijk dankzij de tri band

- Relatief prijzig
- Redelijk grote routers

De specificaties


Wifi snelheid: 450 Mbps
Ouderlijk toezicht: Ja
Uitbreidbaar: Ja
Gewicht: 890 gram

Een woordje uitleg


De Netgear Orbi RBK50 Mesh Wifi is een multiroom wifi systeem dat eerder tot de topklasse behoort in zijn genre. Zo ondersteunt het apparaat MU-MIMO wat betekent dat je quasi zeker mag zijn van een stabiele verbinding. Het grote verkooppunt van de Orbi is dan ook de hoge snelheden die er gehaald worden. In theorie zou er geen verval mogen zijn en haalt de Orbi (uiteraard afhankelijk van jouw abonnement) de maximale internetsnelheden. Daarenboven kan je dankzij de simultaneaous tri band met jouw router tot drie draadloze netwerken opstellen wat toch ook wel een pluspunt is. Ook een leuk gegeven is dat je via de app ouderlijk toezicht hebt en op afstand het systeem kunt beheren. Het is zelfs mogelijk om de WiFi te pauzeren via de app. Enige minpuntjes zijn de “plastieken” look van de Orbi en het feit dat het vrij grote apparaten zijn. Ze springen dus wel in het oog.

Gerelateerde berichten