Wanneer een vloeistof van de ene opslagtank naar de andere moet overgeheveld worden, is het niet gemakkelijk om dit te doen zonder vloeistof te verspillen. Hevelpompen kunnen gebruikt worden voor zowel water, brandstoffen, dranken …
Bij brandstoffen kun je ervoor kiezen om de twee vaten met elkaar te verbinden door een gewone slang en die luchtledig te zuigen met je mond. Je riskeert wel om een hoeveelheid brandstof in je mond te krijgen. Het is een veel beter idee om een hevelpomp te gebruiken.
Snel en veilig
Als je dit klusje snel en veilig wilt doen heb je een hoogwaardige hevelpomp nodig. Om je veel onderzoek naar de juiste hevelpomp te besparen hebben we de vijf beste pompen op een rijtje gezet. Alle pompen hebben verschillende mogelijkheden. Het is aan je om de juiste pomp te kiezen die aan je behoeften voldoet.
Een hevelpomp in je auto kan een handig middel zijn als je per toeval verkeerde brandstof getankt hebt. Je kunt een hevelpomp ook gebruiken voor het legen van een aquarium, een kleine vijver, …. Met een elektrische sifonpomp hoef je niet de hele tijd in de bovenkant van de pomp te knijpen om de sifonpomp zijn werk te laten doen. Je hoeft alleen maar op de knop aan de bovenzijde van de sifonpomp te drukken en deze werkt automatisch. Elektrische sifonpompen werken meestal met twee AA-batterijen. Het nadeel hiervan is dat als de batterij leeg is, de pomp niet werkt. Daarom moet je de batterij altijd thuis of bij je dragen om ervoor te zorgen dat je de sifonpomp altijd kunt gebruiken wanneer dat nodig is. Wanneer de watertank gevuld is met water, zullen sommige sifonpompen automatisch uitschakelen, terwijl andere sifonpompen heel voorzichtig moeten zijn zodat de watertank niet overloopt.
Verschillende types hevelpompen
De handbediende hevelpomp
Je kunt kiezen voor een handmatige hevelpomp wanneer je niet afhankelijk wil zijn van mogelijke stroomtoevoer of een batterij. Dit soort pomp kun je altijd en overal gebruiken.
Elektrisch of met een batterij
Naast de handmatige hevelpompen zijn er toestel die via een stroomkabel of een batterij werken. Sommige modellen voor in de auto kunnen via klemmen aangesloten worden op de accu van de auto.
Hoewel sifonpompen bijna altijd geschikt zijn voor gebruik met benzine en andere brandstoffen, is het toch handig om dit eerst te controleren. Benzine tast kunststoffen onderdelen aan. Als je een ongeschikte sifonpomp gebruikt en je deze gebruikt om benzine te verplaatsen, zal deze daarom snel kapot gaan.
Hevelpomp: Verschillende stappen
Een brandstoftank leeg te maken door overheveling
Rij je tank zo ver mogelijk leeg of gebruik de machine tot de brandstoftank bijna helemaal leeg is. Nadat de motor is afgekoeld kun je de overblijvende brandstof overhevelen. Als de hoeveelheid brandstof kleiner is zul je er ook makkelijk vanaf komen.
Koop een handbediende of elektrische hevelpomp om de brandstof over te hevelen naar een vat of een jerrycan. Bij het overhevelen van brandstof mag er geen druppel lekken om brand te vermijden. Houd toch maar een speciale brandblusser voor benzine bij de hand.
Duw je slang in de brandstoftank. Duw het door de vulopening naar binnen en stop ongeveer 30-50 cm van de bol. Bij oudere auto’s is de inlaat van de vulopening vrij, waardoor de slang er gemakkelijk in kan worden gestoken. Bij nieuwere auto’s is het echter iets moeilijker, omdat de opening wordt geblokkeerd door een kogelklep, die een veiligheidsvoorziening is bij een ongeluk. Neem daarom een stuk harde slang (met een kleinere) die niet zal knellen of draaien, duw het in het gat tot je bij de veiligheidsklep komt, forceer nier om de klep te bewegen,
Neem je hevelslang en schroef hem op de stijve buis. Met een beetje manoeuvreren zou je de bodem van de tank moeten bereiken.
Bij een handbediende pomp moet je in de peer knijpen tot je de benzine voelt komen. Zorg ervoor dat het andere eind van de slang in de opvangbak valt. Houd de slang vast totdat de brandstof tevoorschijn komt.
Verwijder de slang en laat hem goed leeglopen. Je tank is nu leeg. Je kunt je reparatie doen of je auto, motor, grasmaaier ….op stal zetten. Als je de brandstof later opnieuw wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je deze in geschikte containers bewaart.