VPN.AC Review: Voor-en nadelen besproken

28

VPN.AC is een van de minder bekende VPN providers. Het is een kleine provider van het Roemeense bedrijf Netsec Interactive Solutions. Toch is het zeker een VPN die een kijkje waard is. VPN.AC heeft servers in meer dan 20 landen en concentreert zich vooral op kwaliteit boven kwantiteit waar het om hun services gaat.
VPN.AC is te gebruiken op de volgende besturingssystemen:

 • Windows
 • Mac
 • iOS
 • Android
 • Linux


Ook heb je de optie om de VPN te installeren op je router; dat kan met de volgende routers: DD-WRT, Tomato, AsusWRT en pfSense.

vpn ac
Logo van VPN.AC

Voordelen


Voor een relatief onbekende VPN heeft deze provider toch een hoop voordelen te bieden. Zo is dit een VPN die je P2P protocollen laat gebruiken, wat betekent dat je deze VPN kan gebruiken om torrents te downloaden, wat niet altijd een optie is bij andere VPN providers. Sterker nog, VPN AC heeft hier speciaal servers voor in Nederland en Roemenië. En de provider geeft hun gebruikers ook nog eens tips over torrents downloaden.


Een ander voordeel is dat je met VPN.AC ook toegang krijgt tot SecureProxy. Dit is een browser extensie die je de privacy en bescherming van een VPN biedt, zonder dat je die hoeft aan te zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als de CPU van je computer energie wil laten sparen.
Deze VPN provider is bovendien ook nog eens goed betaalbaar. De prijzen beginnen vanaf $3,75 per maand en voor dat geld kun je de VPN op tot wel 6 apparaten gebruiken. En als je toch niet tevreden bent met de service, kun je tot 7 dagen je geld terugvragen.

Nadelen


Net zoals bij andere VPN providers zijn er een aantal nadelen aan VPN.AC. Een van de grootste nadelen aan deze VPN provider is dat het IP-adres waarmee je contact maakt met de VPN gelogd wordt. Deze data wordt wel elke 24 uur van de servers gewist, maar het is iets wat je in je hoofd moet houden.


Ook is het jammer dat deze VPN niet een standaard geïmplementeerde Kill Switch heeft. Een Kill Switch is een belangrijk onderdeel van een VPN omdat het de privacy van de gebruiker beschermt. Een Kill Switch voorkomt dat je online blijft wanneer de VPN service onverwacht uitvalt. Als dat niet gebeurd loop je het risico dat je gegevens op dat moment gevoelig voor hackers zijn, aangezien je online blijft maar de bescherming van de VPN weggevallen is. Je kunt hier overigens wel zelf een Kill Switch implementeren, maar als je niet technisch aangelegd bent kan dat lastig zijn.


Hiernaast zijn er nog een aantal kleine nadelen aan deze provider. Zo is er geen optie om automatisch contact te maken met de VPN wanneer je de computer opstart. Ook is de browserextensie SecureProxy gevoelig voor IP-leaking; dat betekent dat derden jouw IP-adres kunnen zien.

Privacy & SecurityDe grootste reden waarom mensen een VPN gebruiken is om hun privacy te beschermen. Een VPN voorkomt dat andere kunnen zien wat je online doet, iets wat tegenwoordig steeds belangrijker is. Een VPN beschermt je privacy door je een nieuw IP-adres te geven, zo kunnen mensen niet zien wat jouw locatie is. Bij VPN.AC is je locatie nog beter beschermd omdat deze provider met gedeelde IP-adressen werkt. Dat betekent dat zij zelf ook niet individuele gebruikers kunnen identificeren. Zo is je privacy nog beter beschermt.


Zoals genoemd, worden er wel IP-adressen gelogd door VPN AC. Andere informatie die gelogd wordt is wanneer er een connectie met de VPN gemaakt wordt, hoe lang deze duurt en hoeveel data er wordt gebruikt. Deze logs worden allemaal opgeslagen op de beveiligde servers van de VPN provider. Ze worden gebruikt voor support en het controleren van misbruik door hackers. Alle informatie wordt elke dag van de servers gewist. Tot nu toe heeft VPN AC nog nooit een rechterlijk bevel gehad om deze informatie te overhandigen, dus het is niet helemaal duidelijk wat zij in dat geval zouden doen.


Wat zeer in het voordeel van de veiligheid van deze VPN provider spreekt, is het feit dat ze alleen hun eigen servers gebruiken. Veel VPN providers gebruiken namelijk ook servers van derde partijen, wat jouw data kwetsbaar kan maken. VPN.AC voorkomt ook DNS monitoring door DNS query’s te versleutelen.
VPN gebruikt sterke VPN-protocollen en een sterke encryptie. De provider gebruikt de volgende protocols:

 • IKEv2/IPSec
 • L2TP/IPSec
 • OpenVPN (TCP/UDP)
 • PPTP

Snelheid en prestatie


VPN.AC heeft geen snelheidsbeperkingen en een aantal opties die je kunt gebruiken om de snelheid te optimaliseren. Wel moet je soms een andere server kiezen als je huidige server traag is. Wat opvallend is dat bij deze VPN provider, is dat de snelheid ook goed blijft bij verbindingen met servers op lange afstanden. Zo zul je qua snelheid geen verschil merken tussen het verbinden met een server uit Nederland of een uit Amerika. De snelheid van deze provider is voornamelijk opmerkelijk wanneer vergeleken met de snelheden van andere kleinere VPN-providers. Het gebruik van deze VPN zal je internetverbindingen niet al te veel belasten en langzamer maken. Kortom, over het algemeen zul je geen verschil merken in je internetsnelheid of je nou wel of niet verbonden bent met de VPN.

Entertainment


Een andere grote reden om een VPN te gebruiken is om verschillende geografische restricties te omzeilen. Zo kun je denken aan streaming sites die geblokkeerd in jouw land zijn (zoals bijvoorbeeld de iPlayer van BBC). Maar je kunt een VPN natuurlijk ook gebruiken om geografische exclusieve content van populaire streaming sites te unlocken (zoals bijvoorbeeld programma’s op Netflix die alleen op de Amerikaanse Netflix beschikbaar zijn).
VPN.AC is minder effectief in het unlocken van geografische exclusieve content dan andere VPN providers en werkt niet met servers speciaal voor streaming services. Toch werkt het met verschillende streaming sites zoals:

 • Netflix en
 • Hulu
 • YouTube
 • BBC iPlayer


Hoewel deze VPN het hier dus onderdoet voor andere VPN providers, maakt het ook wel weer wat goed met het feit dat je ook torrents kunt downloaden met deze VPN. Want dat is een voordeel wat bij veel andere providers juist weer ontbreekt.

Customer review


Gebruikers zijn over het algemeen positief over deze VPN provider, maar het is niet een van de hoogst gereviewde VPNs. De meeste klanten zijn tevreden over de technische kennis van de klantenservice, maar hebben klachten over hoe lang ze op een antwoord moeten wachten. Deze VPN provider wordt ook gebruiksvriendelijk genoemd. Klanten zijn ook tevreden over hoe goed deze VPN in China werkt, waar andere VPN providers vaak tekort schieten. Ook is het mooi dat VPN provider veel betalingssystemen accepteert zoals Paypal, Bitcoin, prepaidkaarten en credit- en debitcards.

Prijs


Net zoals andere VPN providers, werkt deze VPN ook met abonnementen. Bij deze provider heb je 4 verschillende abonnementen waar je voor kunt kiezen. Als je voor langere termijnen kiest, krijg je meer korting. De abonnementen zijn:

 • Een maand voor $9,00
 • Drie maanden voor $24,00
 • Twaalf maanden voor $58,00
 • Vierentwintig maanden voor $90,00


Eventueel kun je de VPN ook 7 dagen lang testen voor $2,00.

Conclusie


VPN.AC is een kleinere, minder bekende VPN provider, maar het is zeker eentje die de moeite waard. Deze provider is gericht op de veiligheid van hun gebruikers en biedt functies die zelfs sommige grotere bedrijven missen. Het is een goed betaalbare VPN die ook nog eens veel tips en handleidingen aanbiedt op hun site. VPN.AC zou hun service kunnen verbeteren door hun klantenservice nog toegankelijker maken en het aantal servers verbeteren, maar dat zijn kleine nadelen die makkelijk te negeren zijn.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022