De 5 beste 4G routers voor snel internet

2642

Het kan wel eens voorkomen dat je op een locatie bent waar een vaste internetaansluiting ontbreekt. Om toch op het internet te kunnen, zelfs met meerdere apparaten, kan je een 4G router gebruiken. Ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn en bijvoorbeeld op de trein nog wat willen werken of ontspannen. Een goede 4G router maakt het leven er een stuk aangenamer op door op die momenten dat je echt internet nodig hebt het voor jou te voorzien. Of je nu in een hotelkamer zonder WiFi, op een boot of op de trein zit: met een 4G router surf je waar je wilt.

Wat is een 4G router exact?


Een 4G router is in essentie een apparaat die de toegangspoort is van een mobiel netwerk tot het internet. Het is een compact apparaat die je voorziet van een SIM-kaart en door activatie van die SIM-kaart een 4G verbinding maakt met jouw provider. Vervolgens kan je via WiFi of wie een kabel met diverse apparaten verbinding maken met het netwerk en surfen op het internet. Dat is dan ook de reden dat dit compacte apparaat zo goed als overal werkt: er zijn nog weinig plekken op de wereld die niet vallen onder 4G dekking.

Waar moet je op letten bij de aankoop?


De ene 4G router is de andere niet en er zijn grote verschillen in aankoopprijs tussen verschillende routers. De grootste verschilposten zijn de snelheid van het 4G mobiele netwerk en de batterijduur. Ook het aantal apparaten dat tegelijkertijd kan verbonden worden zonder aan snelheid in te boeten kan van router tot router verschillen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat de aankoopprijs van de 4G router niet de enige kostenpost is voor deze dienst. Je zult ook een abonnement voor de SIM-kaart met data moeten afsluiten. Het is iets om in het achterhoofd te houden voor je aan het shoppen gaat. Heb je toch besloten een 4G router in huis te halen? Dan vind je hier onze keuze van de vijf beste kopen op de markt terug.

De top 5 4G routers op de markt

De Netgear Nighthawk M2

Netgear heeft al een plaatsje in deze lijst kunnen bemachtigen met de Nighthawk M1. Is dat echter niet voldoende voor jou en heb je een hoog budget? Dan is de Nighthawk M2 de kwaliteitsvolle 4G router die je zoekt.

De plus- en minpunten


+ Een goede accuduur
+ Bestanden kunnen gedeeld worden
+ Overzichtelijk design
+ Razendsnel internet

- Alleen 4G ontvangst binnen Europa, Afrika en het Midden-Oosten
- Het mobiele netwerk moet geschikt zijn om de hoge snelheden te halen

De specificaties


Snelheid (2,4 Ghz): 300 Mbit/s
Breedte: 10,55 cm
Hoogte: 2,04 cm
Diepte: 10,55 cm
Gewicht: 240 g

Een woordje uitleg


De Netgear Nighthawk M2 is een 4G router die gerust topklasse mag genoemd worden. Ze beschikt over alle functies die we al kennen van de M1 en voegt daar nog eens extra snelheid, bereik en prestaties bovenop. Met de stevige downloadsnelheid kan je zelfs de zwaarste taken zonder enig probleem uitvoeren en er kunnen tot 20 apparaten verbonden worden. Als eventuele nadelen kan de hoge prijs genoemd worden en het feit dat de handleiding vooralsnog niet in het Nederlands beschikbaar is.

Teltonika RUT950 - 4G Router

Teltonika is een snelgroeiend technologiebedrijf dat heel wat toepassingen heeft voor de internationale markt. Ze hebben zich onder andere ook gestort op het segment van de 4G routers met deze sterke Teltonika RUT950 - 4G Router.

De plus- en minpunten


+ Dual Sim mogelijk
+ Heel wat features (VPN, Wifi as WAN, …)
+ Heel wat verbindingsmogelijkheden

- Matige downloadsnelheid
- Niet echt mobiel
- Relatief prijzig

De specificaties


Snelheid (2,4 Ghz): 300 Mbit/s
Breedte: 89 cm
Hoogte: 4,6 cm
Diepte: 10,6 cm
Gewicht: 595 g

Een woordje uitleg


De Teltonika RUT950 - 4G Router is een uitermate flexibele en veelzijdige 4G router die je gerust een Zwitsers zakmes mag noemen qua functies. Het koppelen van WiFi-netwerken en bedrade netwerken is geen enkel probleem voor dit apparaat. Bovendien is het een toestel dat gemakkelijk in te stellen is en heel wat extra features heeft voor mensen met enige kennis van zaken. Een handige optie van deze 4G router is overigens de dual sim functie. Dat betekent dat je twee SIM-kaarten in kunt schakelen om altijd zeker te zijn van een goede internetverbinding. Een jammer nadeel is wel dat het apparaat niet volkomen mobiel is: de Teltonika RUT950 - 4G Router moet altijd aan een stopcontact aangesloten zijn.

De Huawei B535-232

Huawei is een Chinese onderneming die in onze contreien de laatste jaren sterk aan het opkomen is. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding van de producten van Huawei en dat is met deze Huawei B535-232 niet anders.

De plus- en minpunten


+ Uitstekende prijs
+ Een stabiele draadloze verbinding

- Aangesloten apparaten moeten 5 GHz ondersteunen voor optimale prestaties
- Bereik kan groter

De specificaties


Snelheid (2,4 Ghz): 300 Mbit/s
Breedte: 21,9 cm
Hoogte: 13,8 cm
Diepte: 3,5 cm
Gewicht: 325 g

Een woordje uitleg


De Huawei B535-232 is een basisklasse 4G router die alles doet wat je verwacht van een 4G router. De snelheden van deze 4G router liggen voldoende hoog om te streamen of om games te plegen. Bovendien zijn de 4 UTP poorten meer dan voldoende om diverse apparaten aan te sluiten met een vaste kabel. Het is een betrouwbare optie om binnen Europa te verbinden met een 4G netwerk zonder te veel geld uit te geven. Een nadeel aan de Huawei B535-232 is wel dat het een vrij groot apparaat is. Met zijn vrij robuuste afmetingen is deze 4G router misschien minder praktisch om altijd en overal mee te zeulen.

TP-Link is een Chinese producent die al even populair is op de westerse markt. Dat heeft veel te maken met de vaak scherpe prijszetting gecombineerd met betrouwbare prestaties. En laat dat nu net een prachtige omschrijving van de TP-Link M7450 zijn.

De plus- en minpunten


+ Uitstekende prijs
+ Het is dankzij de MicroSD kaartslot mogelijk om bestanden te delen
+ Makkelijke installatie van de app
+ Betrouwbare prestaties

- Wifi signaal reikt niet al te ver
- Batterij heeft last bij warm weer
- Geen simultaneous dual band optie: 2,4 Ghz en 5Ghz kunnen niet tegelijk gekozen worden

De specificaties


Snelheid (2,4 Ghz): 300 Mbit/s
Breedte: 11,25 cm
Hoogte: 1,6 cm
Diepte: 6,65 cm
Gewicht: 220 g

Een woordje uitleg


De TP-Link M7450 is een uitstekende mifi router die binnen heel Europa verbinding kan maken met 3G en 4G-netwerken. Met een maximale snelheid van 300 Mbps zit je bovendien goed om te surfen, streamen en gamen via dit apparaatje. Bovendien is het mogelijk om tot wel 32 apparaten tegelijkertijd te verbinden met de router. Een gigantisch aantal dat natuurlijk in de praktijk wel voor de nodige vertragingen zou zorgen. Een leuk pluspunt is dat de installatie van de app (en de router!) zeer vlot gaat en je bovendien heel wat instellingen kunt aanpassen in de app. Minpunten zijn dan weer het ontbreken van de simultaneaous dual band functie en het feit dat de accuduur sterk naar omlaag gaat als het warm is. In normale omstandigheden houdt die het 15 uur vol, in warm weer een paar uur minder. Al bij al kan je voor dit budget echter niet beter doen.

De Netgear Nighthawk M1

Netgear is een gewaardeerde producent van technologische toepassingen in en rond het huis. Het devies van het bedrijf is simpel: een hoge kwaliteit voor een faire prijs. Een strategie die bij deze Netgear Nighthawk M1 zeker gevolgd is.

De plus- en minpunten


+ Een goede accuduur
+ De hotspot beschikt over een geheugenkaartlezer
+ Overzichtelijk design
+ Snel internet

- Alleen 4G ontvangst binnen Europa
- Niet te gebruiken als powerbank
- Handleiding uitsluitend in het Engels

De specificaties


Snelheid (2,4 Ghz): 300 Mbit/s
Breedte: 10,55 cm
Hoogte: 2,035 cm
Diepte: 10,55 cm
Gewicht: 240 g

Een woordje uitleg


De Netgear Nighthawk M1 is een basisklasse 4G router die exact doet wat de fabrikant belooft. Met een accuduur van ruim 24 uur constante werking hoef je nooit bang te zijn zonder batterij te vallen. Bovendien is deze simultaneous dual band hotspot perfect geschikt voor zware netwerktaken. Met een downloadsnelheid van 1Gbps kan er niet echt geklaagd worden over de prestaties op dat gebied. Dat betekent dat films of series streamen of gamen geen probleem zijn. Je kunt diverse smartphones en laptops verbinden op één van de twee banden: de 2,4 Ghz of de 5 Ghz. Het handige ingebouwde scherm laat bovendien op een overzichtelijke manier alle relevante data zien. Een minpuntje is het feit dat het toestel niet buiten Europa te gebruiken valt. Ook de prijs valt relatief hoog uit wetende dat het voor internationale verre reizen niet geschikt is. Desondanks is de Nighthawk een mooi staaltje technologie waar je geen spijt van zal hebben.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten