Het wassen van onze kleding is een wekelijkse, soms zelfs dagelijkse, huishoudelijke klus. Om het schoonmaken van kledingstukken makkelijker en sneller te maken, is er ook de droger. Hierin wordt je kleding op een efficiënte manier gedroogd, zodat jij ze snel weer in je kast kunt hangen. De traditionele droger heet ook wel een condensdroger en vangt vocht op uit je kleding in een reservoir, welke aangesloten kan worden op de warmteafvoer. Nu is er echter ook een variatie gemaakt op dit model, namelijk, de warmtepompdroger.
Deze soort droger werkt op een net iets andere manier en heeft verschillende eigenschappen. Wat is de precieze werking van een warmtepompdroger en welke vijf modellen zijn hierbij de beste voor het optimaal doen van ieder huishouden?
Hoe werken warmtepompdrogers precies?
Met een condensdroger wordt condens via een slang opgevangen en uit de droger weggevoerd. Er wordt hierbij een verwarmingselement gebruikt om de lucht op te warmen en waardoor kleding op een relatief hoge temperatuur kan worden gedroogd. Een warmtepompdroger, daarentegen, maakt gebruik van een warmtepomp om lucht op te warmen. Dit resulteert in een heel stuk minder energieverbruik dan verwarming door middel van een verwarmingselement. Het zorgt tevens voor een milieuvriendelijker en zuiniger karakter dan de traditionele droger.
Hoe werken deze drogers dan precies? In warmtepompdrogers wordt vochtige, warme lucht uit de wastrommel naar de ruimte met de warmtepomp geleid, wat allemaal in de droger plaatsvindt. De condensor koelt de hete lucht af en het vocht wordt onttrokken aan de lucht. Dit wordt afgevoerd naar het reservoir of gaat rechtstreeks naar de afvoer. De afgekoelde lucht kan vervolgens weer opgewarmd worden door middel van de warmtepomp en kan teruggestuurd worden naar de trommel. De vochtige, warme lucht hoeft bij deze droger niet naar buiten afgevoerd te worden.
Verschillen met andere soorten drogers
Warmtepompdrogers drogen kleding op lage temperaturen, waardoor wasgoed bij elkaar in de wastrommel kan. De programma’s kunnen hierdoor echter wel langer duren dan bij andere soorten drogers, omdat tijdens het droogproces minder energie wordt verbruikt, waardoor het een zuinig apparaat is. Dit is terug te zien in de energie labels, aangezien warmtepompdrogers vanaf label A kunnen oplopen tot A+++, wat het hoogst haalbare is.
Kostenbesparing met warmtepompdrogers
Nu kun je niet alleen iets goeds doen voor het milieu, ook je eigen portemonnee profiteert van een warmtepompdroger. Het model kan bij aankoop duurder zijn dan een traditionele droger, maar op de lange termijn zal het kosten besparen door het lage energieverbruik. Gemiddeld wordt namelijk de helft van de elektriciteit gebruikt. Warmtepompdrogers met energie label A++ hebben de laagste kosten in totaal. Met 2,5 wasbeurt per week ben je al voordeliger uit dan met een condensdroger dat label B heeft.
In dit geval bespaar je 200 kilowattuur per jaar, wat gelijk staat aan zes procent van het gemiddelde energieverbruik. Gedurende de levensduur van het apparaat kan dit oplopen tot een bedrag van ongeveer 500 euro.
De vijf beste warmtepompdrogers voor ieder huishouden
Een warmtepompdroger is een handige vervanger voor de traditionele condensdroger door zijn energiebesparende karakter. Welke vijf modellen zijn echter de beste?