De 5 beste warmtepompdrogers voor je huishouden

271

Het wassen van onze kleding is een wekelijkse, soms zelfs dagelijkse, huishoudelijke klus. Om het schoonmaken van kledingstukken makkelijker en sneller te maken, is er ook de droger. Hierin wordt je kleding op een efficiënte manier gedroogd, zodat jij ze snel weer in je kast kunt hangen. De traditionele droger heet ook wel een condensdroger en vangt vocht op uit je kleding in een reservoir, welke aangesloten kan worden op de warmteafvoer. Nu is er echter ook een variatie gemaakt op dit model, namelijk, de warmtepompdroger.

Deze soort droger werkt op een net iets andere manier en heeft verschillende eigenschappen. Wat is de precieze werking van een warmtepompdroger en welke vijf modellen zijn hierbij de beste voor het optimaal doen van ieder huishouden?

Hoe werken warmtepompdrogers precies?

Met een condensdroger wordt condens via een slang opgevangen en uit de droger weggevoerd. Er wordt hierbij een verwarmingselement gebruikt om de lucht op te warmen en waardoor kleding op een relatief hoge temperatuur kan worden gedroogd. Een warmtepompdroger, daarentegen, maakt gebruik van een warmtepomp om lucht op te warmen. Dit resulteert in een heel stuk minder energieverbruik dan verwarming door middel van een verwarmingselement. Het zorgt tevens voor een milieuvriendelijker en zuiniger karakter dan de traditionele droger.

Hoe werken deze drogers dan precies? In warmtepompdrogers wordt vochtige, warme lucht uit de wastrommel naar de ruimte met de warmtepomp geleid, wat allemaal in de droger plaatsvindt. De condensor koelt de hete lucht af en het vocht wordt onttrokken aan de lucht. Dit wordt afgevoerd naar het reservoir of gaat rechtstreeks naar de afvoer. De afgekoelde lucht kan vervolgens weer opgewarmd worden door middel van de warmtepomp en kan teruggestuurd worden naar de trommel. De vochtige, warme lucht hoeft bij deze droger niet naar buiten afgevoerd te worden.

Verschillen met andere soorten drogers

Warmtepompdrogers drogen kleding op lage temperaturen, waardoor wasgoed bij elkaar in de wastrommel kan. De programma’s kunnen hierdoor echter wel langer duren dan bij andere soorten drogers, omdat tijdens het droogproces minder energie wordt verbruikt, waardoor het een zuinig apparaat is. Dit is terug te zien in de energie labels, aangezien warmtepompdrogers vanaf label A kunnen oplopen tot A+++, wat het hoogst haalbare is.

Kostenbesparing met warmtepompdrogers

Nu kun je niet alleen iets goeds doen voor het milieu, ook je eigen portemonnee profiteert van een warmtepompdroger. Het model kan bij aankoop duurder zijn dan een traditionele droger, maar op de lange termijn zal het kosten besparen door het lage energieverbruik. Gemiddeld wordt namelijk de helft van de elektriciteit gebruikt. Warmtepompdrogers met energie label A++ hebben de laagste kosten in totaal. Met 2,5 wasbeurt per week ben je al voordeliger uit dan met een condensdroger dat label B heeft.

In dit geval bespaar je 200 kilowattuur per jaar, wat gelijk staat aan zes procent van het gemiddelde energieverbruik. Gedurende de levensduur van het apparaat kan dit oplopen tot een bedrag van ongeveer 500 euro.

De vijf beste warmtepompdrogers voor ieder huishouden

Een warmtepompdroger is een handige vervanger voor de traditionele condensdroger door zijn energiebesparende karakter. Welke vijf modellen zijn echter de beste?

Whirlpool FTBE M11 82

Met energie label A++ staat de warmtepompdroger van Whirlpool op nummer vijf van beste warmtepompdrogers. De droger kan gevuld worden tot een maximaal gewicht van acht kilogram en dit maakt het geschikt voor een huishouden van drie tot vier personen. Er zijn vijftien verschillende programma's beschikbaar voor het drogen van kleding. Hierdoor kan niet alleen normale kleding gedroogd worden, maar ook beddengoed, sportoutfits en chique kleding. De trommel beschermt de kleding en voorkomt rafelingen.

Door de FreshCare-techniek blijft het wasgoed tot zes uur na het einde van het programma fris. Dit stelt je in staat om het programma te laten draaien als je niet thuis bent. De droger doet dit door het wasgoed op een zachte manier heen en weer te wiegen en kleine beetjes stoom toe te voegen. Het apparaat kost rond de 550 euro.

Voor- en nadelen

Het condenswater kan gelijk worden afgevoerd met een afvoerslang en wasgoed kan in één keer gewassen worden door de relatief grote inhoud. Het nadeel aan deze warmtepompdroger is echter dat het meer dan drie uur kan duren voordat een volle trommel gedroogd is, wat vrij lang is.

Miele TWE 620 WP

De volgende beste warmtepompdroger van Miele beschikt over energie label A+++, maakt een geluid van 66 decibel tijdens droogprogramma's en kan eveneens met maximaal acht kilo wasgoed gevuld worden. De lage droogtemperatuur zorgt ervoor dat je energie bespaart en dat de was langer goed blijft. Er zijn elf verschillende programma's beschikbaar, voor onder andere fijne was, katoen en overhemden. De trommel beschikt overigens over een honingraatstructuur, waardoor er minder wrijving ontstaat met de trommel en de was minder snel slijt.

Dankzij de trommelverlichting kun je ook in het donker geen kleding over het hoofd zien en kan de droger in een nis worden geplaatst. Je beddengoed zal ook na het drogen fris ruiken door het FragranceDos-systeem. De geurflacon in de opening van de pluizenfilter zorgt hiervoor, waarbij één flacon al voor ongeveer vijftig droogbeurten meegaat.

Voor- en nadelen

De voordelen van deze warmtepompdroger zijn de energieklasse A+++, de geurflacon voor een frisse geur en de grote vulopening en -inhoud. Nadelen zijn echter de droogtijd van bijna drie uur en de relatief hoge prijs van meer dan 900 euro.

Samsung DV70M5020QW

Op de derde plaats staat het model van Samsung, met energie label A++, een prijs van ongeveer 600 euro en een maximaal vulgewicht van zeven kilogram. Dit apparaat biedt de huishouder veertien verschillende droogprogramma's voor het drogen van allerlei wasgoed. Ook delicate of synthetische kleding en wollen truien kunnen gedroogd worden. Tevens is er een verfris-functie en sensoren die die temperatuur en vochtigheid meten om voor optimale energiezuinigheid te zorgen.

Het is door het kleinere vulgewicht vooral geschikt voor huishoudens van één tot twee personen. De wastrommel beschermt je wasgoed daarnaast door het speciale patroon, wat slijtage vermindert. Ook hoef je niet bang te zijn dat kinderen het droogprogramma onderbreken door de kinderbeveiliging.

Voor- en nadelen

Niet alleen is deze droger geschikt voor een omgeving met kinderen, ook heeft het als voordeel dat sensoren voor een optimale droging van wasgoed zorgen, waarbij het niet krimpt of op een andere manier wordt aangetast. Ook stoot het apparaat niet meer dan tien procent uit en is geschikt voor kleinere ruimtes. Daarentegen is de filter niet helemaal zelfreinigend, wat betekent dat onderhoud noodzakelijk blijft.

AEG T8DB86ES

Voor een prijs van rond de 700 euro kun je de warmtepompdroger van AEG al in huis halen. Dit model heeft het energie label A+++ en een maximaal vulgewicht van acht kilogram. Er zijn tien verschillende droogprogramma's beschikbaar voor het drogen van allerlei soorten wasgoed in de warmtepompdroger. Ook outdoorkleding, wol en zijde kunnen zonder problemen in de wasdroger gedaan worden.

Speciale sensoren passen deze beschikbare programma's voortdurend aan op het wasgoed dat erin zit, wat zowel energie als tijd scheelt en krimpende kleding voorkomt. Je kunt ook kiezen voor een antikreukfase om de ergste kreukels te vermijden. Tevens hoef je je over onderhoud geen zorgen te maken, aangezien het apparaat over slechts één filter beschikt.

Voor- en nadelen

Het moderne design, de relatief lage prijs en het hoge energie label worden als voordelen van deze droger gezien. Daarnaast worden programma's aangepast op ieder type wasgoed en wordt de duur van het programma aangepast op de hoeveelheid was door middel van de beladingssensor. Aan de andere kant is er geen technologie inbegrepen om het wasgoed gelijkmatig te laten drogen, waardoor het zacht blijft.

Bosch WTU876C0NL

De beste warmtepompdroger wordt geleverd door Bosch en heeft een prijs van ongeveer 800 euro. Het apparaat is met zijn 64 decibel de stilste van alle bovengenoemde modellen en heeft een vulgewicht van maximaal acht kilogram. Met zijn energieklasse A+++ is het een zuinige droger en het beschikt ook over een SelfCleaning-condensor, welke zichzelf reinigt en waardoor de warmtewisselaar schoon blijft. De wasdroger behoudt hierdoor tevens zijn energiezuinigheid.

Het DuoTronic-meetsysteem en de slimme droogtrommel zorgen ervoor dat jouw wasgoed optimaal wordt behandeld. Sensoren meten de temperatuur en vochtigheid, waarop de droogtijd wordt aangepast. Ook blijft je kleding langer mooi en zijn er programma's beschikbaar voor onder andere allergieën, sportkleding en wol. Voor elk type was is er een speciaal programma.

Voor- en nadelen

Naast zijn stille werking zijn voordelen van deze warmtepompdroger het aanpassen van de programma's op de inhoud, de speciale programma's en zijn relatief snelle werking van 2,5 uur. Echter, een nadeel is dat het niet beschikt over een stoomfunctie, waardoor wasgoed glad gestoomd wordt in de trommel.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten