De 3 Beste Droogkasten: wat zijn de opties?

2396

Aan welke voorwaarden moet een droogkast voldoen? Waar moet je opletten bij het aankopen van een droogkast? In dit artikel over de beste droogkasten krijg je een overzicht welke vragen je moet stellen voor dat je een winkel binnenstapt. Er zijn verschillende mogelijkheden die aan je verwachtingen kunnen beantwoorden. Het spreekt voor zich dat je in een winkel geen droogkast kan uittesten. Daarom wordt langs deze weg feedback gegeven. Beschouw het als een kleine handleiding. Vooral het energieverbruik, de snelheid van uitvoering en de kwaliteit bij het drogen moet in je finale beslissing mee worden opgenomen. Lees eerst deze overwegingen voor dat je een droogkast koopt. Als ruggensteuntje zetten we drie droogkasten in de etalage die momenteel uitstekend uit de verf komen: Bosch WTR85TC0FG, Miele TCH 620 WP en Haier HD80-B636W.

Waar moet je opletten als je een droogkast wil aankopen?

Tegenwoordig is de droogkast met een waterpomp de meest energiezuinige die er op de markt te verkrijgen is. Maar er zijn ook nog altijd de klassieke droogkasten met condensatie en de drogers met luchtafvoer. Enkele tips die je kunnen helpen tijdens je speurtocht naar een nieuwe droogkast. Meer dan ooit ligt de klemtoon op het energieverbruik en duurzaamheid.

Naar welk type droogkast ben je op zoek?

Als je droogkast ei zo na de pijp aan Maarten heeft gegeven, geef je best de voorkeur aan een droogmachine die beschikt over een waterpomp of de oude klassieke condensatie droogkast. Een stand van zaken over het aantal typen droogkasten en de specifieke kenmerken.

Condensatiedroogkast

Bij de gewone condensatiedroogkast, waaronder ook de droogkasten met een waterpomp onder deze categorie vallen, moet je op één of andere manier het water opvangen van de warme lucht die condenseert. Dit gebeurt in de praktijk via twee verschillende opties: ofwel via de waterafvoer zoals we die uit het verleden kennen ofwel via een condensreservoir dat je op tijd en stond zal moeten ledigen.

De droogkast met luchtafvoer

De werkwijze van een droogkast met luchtafvoer is gebaseerd op het aanzuigen van warme lucht in de woonruimten. Vervolgens wordt die warmte verder verwarmd en blaast de lucht daarna naar buiten. Voor dit model van droogkast moet je in het oog houden dat de luchtafvoer naar buiten kan worden geblazen via een opening in de muur of via een vensterraam. Denk eraan dat er door dit systeem heel wat energieverlies in je woonst optreedt dat je achteraf gaat merken op je latere energiefactuur. Dat wordt wel eens door heel veel mensen onderschat.

De droogkast met waterpomp

Een stuk energiezuiniger is de droogkast met een waterpomp. De energieklasse van dit type ressorteert onder A+ of A++. Doordat deze temperaturen om te drogen ook veel lager liggen, zijn ze duidelijk minder schadelijk voor kleren. Ook behoren andere programma’s om te drogen tot de mogelijkheden.

Speciaal type: de was-droog combinatie

Zoals de benaming al laat vermoeden, vormt dit speciale type een combinatie tussen een wasmachine en een droogkast. Naast het sparen van ruimte, heeft deze unieke combinatie het grote voordeel dat je de was niet moet verkassen naar een droogkast. Alles gebeurt met één en hetzelfde programma. Minpunt is wel dat het energieverbruik aan de hoge kant ligt.

Koop de beste droogkast in functie van persoonlijke behoeftes

Overweeg hoeveel was je in een droogkast wil stoppen. Vergeet niet dat een halfvolle droogkast evenveel energieverbruik kost dan een volledige volle trommel. Om die reden kies je beter voor een trommel die een beetje kleiner is en dat is aangepast aan de wasmachine. Het één sluit immers het ander niet uit.

De levensduur van een droogkast speelt een doorslaggevende rol

Als je het totale kostenplaatje wil berekenen, zal je rekening moeten houden met de aanschafprijs van de droogkast en de daarmee gepaard gaande kost voor verbruik. Een eenvoudig rekensommetje leert dat de kost om te gebruiken vaak een meervoud is van de aankoopprijs. Wie in het bezit is van een droogkast met A+ label en hoger, betaalt uiteraard een duurdere prijs in aankoop. Maar dat wordt op middellange termijn ruimschoots gecompenseerd door de lagere energiekosten.

3 tips om energie te bezuinigen met de droogkast

Het vochtgehalte van het te drogen wasgoed, bepaalt het energieverbruik in grote mate. Het spreekt voor zich dat de was uit de droogkast er zo droog mogelijk moet uitkomen. De centrifugesnelheid en toerental van de wasmachine speelt hier een heel belangrijke rol in. Op het frontpaneel van een wasmachine kan je de cijfers aflezen van het aantal toeren die per minuut worden gemaakt. Dat kan schommelen tussen 400 en 1800 omwentelingen. Hoe hoger het aantal, hoe minder water uit je wasgoed druppelt. Dit heeft het grote rechtstreekse voordeel dat je wasgoed minder lang moet drogen in de droogkast.

Tip 1: Maximaal vullen in de trommel

Het axioma wat geldt voor de wasmachine, geldt in feite ook voor de droogkast. Zorg dat de trommel zo veel mogelijk is gevuld. Als je die volledig laadt, bekom je automatisch het meest lage energieverbruik. Wanneer je verschillende textielsoorten met elkaar mixt in de droogmachine, hou dan rekening dat bepaalde soorten sneller droger dan andere.

Tip 2: Maak gebruik van het nachttarief

Doe beroep op de startuitstel-functie zoveel mogelijk. Hierdoor kan je de droogmachine programmeren op een tijdstip dat je zelf kan bepalen. Maak daarom ook gebruik van het nachttarief wat je energiefactuur een heel stuk naar beneden haalt.

Tip 3: Het scheiden van lichtere en zwaardere kledingstukken

Kleding die als zwaar wordt aanzien zoals jassen en jeans, droog je best helemaal gescheiden van de lichtere kledingexemplaren. Het is zonneklaar dat lichtere stoffen minder lang moeten drogen en op een lagere temperatuur worden gedroogd. Gebruik zo min mogelijk de optie ‘Fijn’. Het meest voordelige programma in energieverbruik is de optie ‘Strijkdroog’.

3 droogkasten en een uitstekende kwaliteitsverhouding

Droogkasten vind je in allerhande soorten en maten. Het is vaak moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Daarom vind je hier 3 droogkasten die op de actuele markt nauwelijks voor elkaar moeten onderdoen. Lees meer over de eigenschappen en de specifieke kenmerken. Volgende modellen worden hooggewaardeerd door de consumenten: Bosch WTR85TC0FG, Miele TCH 620 WP en Haier HD80-B636W.

Haier HD80-B636W

Voordelen

 • Met een afvoerslag is het condenswater af te voeren
 • Door de vrij ruime trommelinhoud van 8 kg droog je wasgoed vaak meer dan in 1 keer
 • De wasdroger voorziet een kinderslot als extra beveiliging. De wasdroger kan bijgevolg door kinderen niet worden gestart

Nadelen

 • In tegenstelling tot een warmtepompdroger is deze condensdroger met energielabel B heel wat minder zuinig op gebied van energieverbruik
 • Met een geluidsniveau van 68 dB is deze condensdroger niet echt geluidloos te noemen

De condensdroger beschikt over 16 programma’s om je was droog te krijgen. Er zijn specifieke programma’s voorzien voor overhemden, handdoeken en jeans. De opties strijkdroog, kastdroog en extra droog laten je zelf een keuze bepalen hoe droog de was uit de trommel moet komen. De wasdroger stopt automatisch. Doordat de droogkast automatisch stopt, ben je ook zeker dat de verwerkte was nooit langer in de droogtrommel blijft dan noodzakelijk. Startuitstel is een ideale optie om je was ‘s nachts bijvoorbeeld te drogen. Met deze handige functie stel je het programma om te drogen uit tussen 1 en 19 uren. Zo kan je het nachttarief optimaliseren.

 • Energielabel: B
 • Type droogkast: condensdroger
 • Het maximale vulgewicht om te drogen: 8 kg
 • Maximum geluidsniveau: 68 dB kg
 • Levensduur energiebesparing: 0 euro

Miele TCH 620 WP

Voordelen

 • Het PerfectDrySysteem bevat vochtigheidssensoren en voorkomt dat je was gaat krimpen
 • Het energielabel van deze superzuinige warmtepompdroogkast is A+++
 • Je kan meer was stockeren. Het totaalvolume bedraagt 9 kg. Voor grotere gezinnen een extra voordeel omdat je meer wasgoed in één oogopslag kan drogen

Nadelen

 • De stoomfunctie ontbreekt om de strijkklus en kreukels te verminderen
 • De droogkast is nogal aan de trage kant. Voor een volle trommel mag je rekenen op 3,5 uur wat vrij lang is

Het energielabel A+++ en het 9 kg vulgewicht maken van deze droogkast een absolute topper door de energiezuinigheid. De droogkast kan drogen voor ongeveer 5 personen. Verschillende programma’s staan ter beschikking voor specifieke doeleinden: beddenlakens, katoen en fijne was. Om de lakens een extra kleurverfrissing te geven kan je een geurflacon toevoegen. Dat staat bekend als FlagranceDos. Een flacon is goed om 50 beurten te drogen. De zogeheten PerfectDry vochtigheidssensoren zorgen ervoor dat je was niet gaat krimpen. Leuk gadget: een trommelverlichting aan de deur helpt je geen ondergoed of sokken over het hoofd te zien bij het uithalen van de was.

 • Energielabel: A+++
 • Type droogkast: warmtepompdroger
 • Het maximale vulgewicht om te drogen: 9 kg
 • Maximum geluidsniveau: 64 dB kg
 • Levensduur energiebesparing: 999 euro

Bosch WTR85TC0FG

Voordelen

 • Met een afvoerslang kan het condenswater worden afgevoerd
 • Droogt de was vrij stil met een maximaal geluidsniveau van 64 db wat vrij laag is en nauwelijks storend is
 • Er is een programma-optie ‘Extra Snel’. Hierdoor kan je bijvoorbeeld T-shirts drogen die nauwelijks 40 minuten in beslag nemen

Nadelen

 • De slang die nodig is om het condenswater af te voeren, wordt niet standaard meegeleverd
 • Het standaardprogramma doet er vrij lang over wanneer de trommel volledig is geladen. Reken maar op een duurtijd van plus minus 3,5 uur

Deze wasdroger staat bekend om ook kwetsbaar kledingmateriaal zoals wol uitstekend te laten drogen. De warmtepompdroger functioneert uitstekend voor wasgoed, bestemd voor 3 tot 4 personen en droogt op een vrije lage temperatuur. Wanneer je wasgoed droog is, stopt de droogkast automatisch. Je hebt de keuze tussen 15 droogprogramma’s. Er bestaat de mogelijkheid om de start van de droogautomaat uit te stellen met de ‘startuitstelknop’. Op deze manier kan je wasgoed warm uit de droogkast halen. Het systeem dat AntiVibration heet, zorgt dat je niet wordt gestoord door trillingen van de droogmachine.

 • Energielabel: A++
 • Type droogkast: warmtepompdroger
 • Het maximale vulgewicht om te drogen: 8 kg
 • Maximum geluidsniveau: 64 dB
 • Levensduur energiebesparing: 838 euro
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten