De 5 beste spiegelreflexcamera´s voor beginners besproken

34

De beste digitale spiegelreflexcamera doet het nog steeds uitstekend tegen de nieuwste spiegelloze camera’s, vooral als je ouderwets gebruiksgemak belangrijker vindt dan de nieuwste gadgets. Spiegelloze camera’s zijn nu misschien helemaal in, maar DSLR design biedt nog steeds een sterke, stevige constructie, waar voor je geld en een assortiment lenzen waar spiegelloze camera’s nog niet aan kunnen tippen. Er zijn inmiddels talloze spiegelreflexcamera’s op de markt getest, en wij laten je de favorieten zien van dit moment.

De beste spiegelreflexcamera ligt zelfs vandaag nog niet zo ver achter op hun spiegelloze tegenhangers. Veel DSLR’s hebben moderne spiegelloze functies, zoals 4K video, on-sensor fase detectie, autofocus en effectieve live view modi. Hoewel systeemcamera’s in sommige opzichten duidelijke voordelen hebben, is het zeker niet eenzijdig.

Een spiegelreflexcamera aanschaffen is een betaalbare manier om de sprong te maken van een telefoon camera of een compactcamera met ‘point and shoot’ oftewel richten en een kiekje schieten. Een ander groot voordeel van investeren in een spiegelreflexcamera ten opzichte van een systeemcamera is dat je eindeloos veel lenzen hebt om uit te kiezen.

Daarom hebben we hier de beste spiegelreflexcamera’s van dit moment voor je op een rijtje gezet. We beginnen met betaalbare en gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera voor beginners en werken toe naar volwaardige professionele modellen die nog steeds voldoen aan de eisen van veel professionele fotografen.

We vinden echter wel dat er een handvol spiegelreflexcamera’s toppers zijn die speciale aandacht verdienen. De Nikon D3500 is, was en zal misschien altijd de beste no-frills spiegelreflexcamera voor beginners blijven, terwijl de Nikon D850 een stevige professionele camera is die zeer plezierig is in gebruik en de resolutie, opnamesnelheid en zelfs video mogelijkheden heeft om vandaag de dag nog relevant te zijn. En voor liefhebbers doet de krachtige Canon EOS 90D alles wat de beste systeemcamera’s in zijn klasse kunnen, met de hanteerbaarheid en optische zoeker van een digitale spiegelreflexcamera.

Nikon D780

De langverwachte upgrade van de geliefde Nikon D750 heeft ons zeker niet teleurgesteld. De Nikon D780 bevat dezelfde on-sensor fasedetectie autofocus als de Nikon Z6 om dezelfde spiegelloze live view prestaties te geven - een groot voordeel voor foto's en vooral voor video. Toegegeven, Nikon was een beetje traag van begrip omdat Canon al jaren zijn eigen Dual Pixel CMOS AF gebruikt in zijn DSLR's om hetzelfde te doen.

De D780 heeft echter niet alleen geavanceerde live view AF - hij wordt ook geleverd met een hoge resolutie kantelbaar touchscreen display, 4K UHD video, dubbele UHS-II compatibele geheugenkaart sleuven en continue opname snelheden tot 12 fps in live view modus. Combineer dat met het solide ontwerp en de comfortabele grip en je hebt een camera die een instant klassieker is. Wij vonden dat de D780, net als elke andere Nikon spiegelreflexcamera, een goed doordacht ontwerp combineert met een solide constructie en een zeer bevredigende bediening.

Pluspunten:
-Geweldige bediening
-Snelle live view AF
-4K video zonder bijsnijden

Minpunten:
-Twee AF-systemen om onder de knie te krijgen
-Handmatig wisselen van live view
-Nog steeds vrij duur

Beste spiegelreflexcamera voor newbies: Kit-objectieven
Als je je eerste spiegelreflexcamera of systeemcamera koopt, zorg er dan voor dat je deze koopt met een kitlens. Hoewel de meeste camera's goedkoper zijn met alleen een body, is het prijsverschil met een kitlens erbovenop vaak klein, en veel goedkoper dan wanneer je beide apart koopt.

Sommige entry-level camera's hebben meerdere kit-lens opties, dus als er een is die we specifiek zouden aanraden, dan hebben we dat hierboven vermeld. Wees op je hoede voor supergoedkope maar oude kitlenzen die de detailhandel probeert te verkopen en die bijvoorbeeld geen beeldstabilisatie hebben. Deze besparen je misschien een paar procent bij aankoop, maar je zult er later waarschijnlijk spijt van krijgen.

Canon EOS 5D Mark IV

De Canon EOS 5D Mark IV, uitgebracht in 2016, is nog steeds een populaire spiegelreflexcamera onder professionele fotografen. We vinden hem ook leuk, hoewel we moeten toegeven dat hij zijn leeftijd laat zien, zowel voor resolutie als zijn bijgesneden 4K video. Vergeleken met de Nikon D850 lijkt de resolutie misschien vrij gemiddeld, maar voor veel fotografen is 30 megapixels meer dan genoeg en je kunt met deze camera ook 4K-video opnemen, maar het gebruikte formaat betekent dat de bestanden die worden uitgevoerd goed zijn, maar massief.

De EOS 5D Mark IV is uitgerust met Canon's Dual Pixel CMOS AF, wat betekent dat gebruikers profiteren van snelle autofocus prestaties in live weergave en video modi. De camera is robuust, betrouwbaar en weerbestendig, wat een groot pluspunt is voor professionele fotografen. Helaas heeft Canon bijna alle aandacht verlegd naar de nieuwe EOS R-serie systeemcamera's, dus we weten niet wanneer - en zelfs niet of - we ooit een opvolger van de EOS 5D IV zullen zien.

Pluspunten:
-30.4MP is een goed compromis
-Professionele prestaties, handzaam formaat

Minpunten:
-Touchscreen zit vast op zijn plaats
-Grote prijs sprong ten opzichte van EOS 5D Mark III

Canon EOS M50 Mark II

De Canon EOS M50 Mark II is nu al een tijdje uit, en hoewel de specificaties nauwelijks cutting edge zijn, is dit nog steeds een krachtige en veelzijdige spiegelreflexcamera voor fotografen die hun eerste stappen zetten in full frame fotografie. Het allerbelangrijkste vinden wij dat hij veelzijdig, bijzonder goed ontworpen en eenvoudig in het gebruik is. De 26-megapixel sensor is eerder goed dan geweldig, maar hij is wel uitgerust met Canon's Dual Pixel CMOS AF-systeem, dus de autofocus bij live view is zeer snel en effectief.

Het 45-punts AF-systeem van de zoeker is ook behoorlijk goed, hoewel de scherpstelpunten allemaal in het midden van het scherm zijn gegroepeerd. De EOS M50 Mark II kan beelden vastleggen met 6,5 fps in de burst-modus, en heeft een uiterst handig variangle touchscreen display. Hij is enigszins voorbijgestreefd door de nieuwere Canon EOS RP en Canon's andere gewone modellen, maar het is een solide koop die goedkoper is dan de Nikon D780 (hieronder).

Pluspunten:
-Heeft enorm veel upgrades
-Lichtgewicht voor een full-frame DSLR

Minpunten:
-Prijziger dan de originele EOS M50
-AF-punten geclusterd in het midden van het frame

Canon EOS 90D

Na het doornemen van een groot aantal testen van de Canon EOS 90D zijn we ervan overtuigd dat dit de beste Canon-camera is voor liefhebbers. De camera is uitgerust met baanbrekende specificaties waar geen enkele andere camera in deze categorie aan kan tippen, en bevat een verbazingwekkende 32,5 miljoen pixels - de hoogste tot nu toe voor een APS-C-camera - hoewel je niet hoeft te verwachten dat je een duidelijk en direct voordeel in beeldkwaliteit zult zien.

Het hangt allemaal af van de objectieven, en de 18-135mm kitlens behoort eigenlijk niet tot Canon's beste objectieven. In plaats daarvan kun je genieten van de 10 fps continuopname mogelijkheden en de 4K video opnamen zonder bijsnijden. Dit is een Canon op consumentenniveau die (eindelijk) de beeldhoek niet verkleint voor 4K-video.

De extra megapixels doen afbreuk aan de prestaties van de EOS 90D bij hoge ISO-waarden en weinig licht, maar deze spiegelreflexcamera heeft zoveel mogelijkheden en zoveel potentieel, dat wij denken dat het een verbluffend goede allrounder is voor enthousiastelingen die alle facetten van fotografie willen uitproberen. Bovendien is het met zijn uitklapbare scherm en Dual Pixel CMOS AF net alsof je een systeemcamera in live view modus gebruikt.

Pluspunten:
-Hoogste APS-C resolutie tot nu toe
-10 fps continu fotograferen
-Onvergrote 4K video

Minpunten:
-Beperkte buffercapaciteit
-18-135mm IS USM lens is teleurstellend
-Verlies van details bij ISO 1600

Nikon D3500

De Nikon D3500 werd in 2018 gelanceerd en zelfs vandaag is het een populaire spiegelreflexcamera voor beginners. We kunnen het met gemak beoordelen als een van de beste Nikon-camera's en een van de beste camera's voor beginners. Dit heeft te maken met zijn handige 'Guide'-opnamestand die fungeert als handleiding en de gebruiker via het lcd-scherm leert hoe hij de camera moet gebruiken.

De D3500 heeft een 24-megapixel sensor die in staat is om superscherpe beelden te leveren, zelfs met de 18-55mm kitlens die ook behoorlijk goed is. Hoewel het achterscherm vast is en hij alleen opnamen kan maken in Full HD en niet in 4K, zal het feit dat hij gemakkelijk te gebruiken, goedkoop, klein en licht is, hem aantrekkelijk maken voor een beginner. Hij heeft misschien niet alle functies van een systeemcamera, maar we kunnen wel begrijpen dat alle spanning en franje soms een beetje veel is als je net begint, en voor deze prijs is niets zo goed.

Pluspunten:
-Interactieve 'wegwijzende' opnamemodus
-Solide prestaties; goede hanteerbaarheid

Minpunten:
-Vrij eenvoudige bediening
-LCD heeft geen kantel- of touch screen

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten