De 5 beste fietstrainers om thuis te trainen bekeken

19

Een hometrainer fiets had vroeger de angstaanjagende reputatie ondraaglijk saai te zijn. Het idee om tijd door te brengen op een fietstrainer, zelfkastijding uit te oefenen op de tonen van opzwepende muziek terwijl je verdoofd naar een muur staart, en dat alles in een poging om wat ongrijpbare fitness winst te boeken, leek een soort van waanzin.

Maar dankzij de komst van slimme turbo trainers en interactieve apps van andere fabrikanten is het nog nooit zo makkelijk en vooral leuk geweest om de voordelen van indoor fietsen te realiseren. Als je wilt investeren in een indoor training set up, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben de beste fietstrainers onder de loep genomen om te zien welke het echt waard zijn om je geld aan uit te geven.

De beste indoor fietstrainers kunnen het gevoel van de weg nabootsen met de realistische weerstand, beklimmingen en afdalingen die daarbij horen. Ze bieden een regelbare weerstand die echt een weerspiegeling is van de beste wegmachine. Dit is iets wat je niet zult vinden bij standaard oefen- of spinfietsen, die een progressieve weerstand bieden, maar verder niet veel om je het gevoel te geven dat je daadwerkelijk op de weg rijdt.

Het vinden van de beste indoor fietstrainer kan overweldigend zijn omdat er veel verschillende fietstrainer opties zijn om te overwegen. Er is de roller trainer, frictie trainer, magnetische trainer, directe aandrijving trainer en een eenvoudige stationaire fiets standaard. En als je een beetje meer high-tech prefereert, zijn er ook een heleboel slimme fietstrainer opties. We hebben het internet afgestruind, fietstrainer reviews doorgenomen tot onze ogen kruisjes zagen en een aantal van de topmodellen eruit gehaald om je een leidraad te geven

Saris M2

De Saris M2 is een relatief betaalbare smart turbo fietstrainer. Hij maakt gebruik van een klassiek A-frame ontwerp en weegt slechts 9 kg, waardoor hij gemakkelijk te verplaatsen is, en hij kan netjes worden opgevouwen voor gemakkelijke opslag. Voor een wheel-on trainer is de Saris M2 merkbaar stil. Hij kan zich niet meten met de betere direct-drive trainers, maar hij zit er niet ver naast (de bandenkeuze heeft hier wel invloed op). Het rijgevoel is goed, zo niet spectaculair - grotendeels te wijten aan het feit dat hij slechts een vliegwiel van 1,2 kg heeft, wat betekent dat hij het moeilijk heeft om te concurreren met duurdere apparaten - en we vonden ook dat de vermogens nauwkeurigheid beter was dan de geclaimde +/- 5 procent, eenmaal goed gekalibreerd.

Pluspunten:
-Betaalbaar
-Goed rijgevoel
-Goede vermogens nauwkeurigheid

Minpunten:
-Niet volledig vergelijkbaar met Direct Drive trainers

Hoeveel je te besteden hebt, zal uiteindelijk bepalen wat voor soort fietstrainer je krijgt, maar het is zeker mogelijk om een goede indoor cycling setup samen te stellen met een krap budget.

Een smart fietstrainer aan de onderkant van de prijsschaal heeft de neiging om in te leveren op zaken als vermogen en geluidsniveau, maar moet uiteraard nog steeds een meeslepende ervaring bieden. Een hoog maximaal vermogen of steile hellingen die je benen kapot trainen zijn leuk om te hebben, maar verre van essentieel, dus laat je niet alleen leiden door specificaties op papier. Heb je echt een trainer nodig die een sprint van 2.000 watt aankan? Als je veel geld te besteden hebt, heb je, zoals gewoonlijk, veel meer opties om uit te kiezen

Elite Direto

De Direto XR, die tussen de goedkopere Suito en de topklasse Drivo II in zit, is een update van de Elite's Direto X intelligente fietstrainer met directe aandrijving. Hij krijgt een zwaarder vliegwiel (5,1 kg), een verhoging van de maximale gesimuleerde helling (24%) en een hoger maximaal vermogen (2.300 watt).

De trainer wordt kant en klaar geleverd met absoluut alles wat je nodig hebt, inclusief een 11-speed cassette. We hadden graag gezien dat de poten een snelspanner hadden om ze in te klappen, maar het (relatief) lichte gewicht van 15,8 kg maakt het minder lastig om het toestel te verplaatsen dan andere. Tijdens het testen is gebleken dat deze trainer aangenaam stil, met een uitstekende rijkwaliteit en nauwkeurige vermogenscijfers om op te starten.

Pluspunten:
-Zeer stil
-Lichtgewicht

Minpunten:
-Geen snelspanner

Tacx Neo 2T

De Neo 2T is Tacx' superieure fietstrainer en daar is de prijs ook naar. Hij ziet eruit als een ruimteschip en de specificaties en prestaties behoren tot de beste die er zijn.

De Neo 2T hometrainer fiets maakt gebruik van een opstelling van magneten om een virtueel vliegwiel te creëren, en dit biedt een fantastisch rijgevoel, samen met de mogelijkheid om de mate van traagheid te veranderen afhankelijk van het virtuele terrein. Tacx claimt ook dat de vermogensmeting van de Neo 2T tot op +/- 1 procent nauwkeurig is, en dat doet niet onder voor de besten.

Voor deze prijs is het een beetje teleurstellend dat er geen cassette wordt meegeleverd en met 21,5 kg en geen draaghandvat is het niet het makkelijkste ding om te verplaatsen. Over het geheel genomen is de Neo 2T echter zo goed als het maar zijn kan op het gebied van prestaties.

Als je bedenkt dat hij zonder stroombron gebruikt kan worden (wat hem handig maakt voor de warming-up voor de wedstrijd) en dat het ook nog een van de stilste trainers op de markt is, dan heb je een heel overtuigend pakket. Het enige echte probleem is of je het je kunt veroorloven of niet.

Pluspunten:
-Geen externe stroombron nodig
-Nauwkeurige vermogensmeting

Minpunten:
-Zeer prijzig
-Geen handvat voor gemakkelijke verplaatsing

Saris H3

De H3 staat aan de top van het Saris fietstrainer gamma en bouwt verder op de populaire H2. Het terugdringen van het geluidsniveau was een van de top prioriteiten van Saris en dat is zeker gelukt met de H3 - met slechts 61 dB bij 20 mph (gemeten met een iPhone app) is hij inderdaad erg stil.

Het rijgevoel is goed, met het stevige vliegwiel van 9 kg dat bijdraagt aan een zeer realistische ervaring. Met 21,3 kg is het ook een zeer stevig platform, en hoewel dit het vrij moeilijk maakt om het te verplaatsen, heeft Saris ten minste een handvat in het ontwerp opgenomen, wat dit aanzienlijk gemakkelijker maakt.

De H3 is geschikt voor een vermogen van 2.000 watt en stijgingspercentages van 20 procent. De vermogens cijfers bleven binnen de geclaimde nauwkeurigheid van +/- 2 procent, wat voor de meeste rijders meer dan genoeg zou moeten zijn. Verder is hij ook nog eens scherp geprijsd, dus er is veel om van te houden.

Pluspunten:
-Zeer stil
-Betaalbaar
-Handvat voor gemakkelijke verplaatsing

Minpunten:
-Zwaar platform

Wahoo Kickr Snap

Deze hometrainer fiets komt kant en klaar uit de doos en hoeft niet in elkaar gezet te worden. Je moet de fietstrainer wel instellen met de bijgeleverde snelspanner of met een geschikte adapter als je fiets een achterwiel met steekas heeft -- maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het in een handomdraai gebeurd. Het zou handig zijn als een optie was om te kiezen welke spies je bij de trainer geleverd wilt hebben (ook al kost dat een beetje extra), maar dit is geen kritiek op de Kickr Snap zelf. Het is een probleem met al dit soort indoor fietstrainers, in het algemeen.

Zodra de fiets op zijn plaats staat, kun je de trainer verbinden met een trainingsapp van een derde partij - zoals bijvoorbeeld een 30-dagen proefversie van Zwift. Als je eenmaal in beweging bent raak je meteen onder de indruk. Het 10,5-pond vliegwiel zorgt voor een soepele, stille rit met een hyperrealistisch weg gevoel. Bij het gebruik van Zwift, wordt de weerstand automatisch aangepast en wordt heel vakkundig de werkelijke omstandigheden van wegen en beklimmingen tot een helling van 12% nagebootst. Zelfs als je de snelheid opvoert, blijft de Kickr Snap stabiel zonder te schudden en het voorwiel blok blijft stevig op zijn plaats, ook op een gladde vinyl vloer.

Een paar dingen om op te merken: De trainer wordt alleen geleverd met een snelspanner, dus als je een adapter voor een fiets met steekas nodig hebt, zul je die apart moeten kopen. De trainer is ook de enige op deze lijst die een externe stroombron nodig heeft, wat betekent dat je hem op een stopcontact in de muur moet aansluiten. Hoewel dit geen spelbreker is, is het wel een potentieel nadeel omdat het de draagbaarheid van de trainer beperkt. Er is ook geen aan/uit-schakelaar -- je zet de trainer aan en uit door hem in het stopcontact te steken of uit het stopcontact te halen.

Pluspunten:
-Gemakkelijk en snel in gebruik te nemen
-Bootst natuurlijke omstandigheden goed na

Minpunten:
-Externe stroombron nodig

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten