De 5 beste koffiebonen van 2022 om te kopen

25

Als koffiedrinker wil je natuurlijk niets liever dan de lekkerste koffie. Hiervoor heb je logischerwijs dan ook de lekkerste koffiebonen nodig. Er zijn veel soorten koffiebonen op de markt en daarom is het soms lastig om te kiezen welke nou de beste zijn. Daarnaast heb je wellicht al veel soorten bonen uitgeprobeerd, en vind je het zonde om alsmaar nieuwe bonen te kopen die je misschien niet heel lekker vindt.
Smaken verschillen natuurlijk, zo ook in koffiebonen. De een houdt van een intense koffiesmaak en de ander misschien van een lagere smaakintensiteit. Er zijn ook verschillende soort koffie’s, waar weer verschillende soorten bonen voor te gebruiken zijn. En wie denkt dat koffie allemaal hetzelfde smaakt heeft het ook mis. Er zijn namelijk enorm veel verschillende elementen die de smaak van jouw kopje koffie bepalen. In dit artikel lees je uitgebreid welke soorten bonen er zijn, waar de smaak vandaan komt en wat natuurlijk de beste bonen zijn.

Arabica en Robusta

Zoals je misschien nog niet wist, zijn alle koffiebonen afkomstig van bomen. Er zijn twee soorten bomen waar de bonen vandaan komen namelijk de Arabica en de Robusta. Deze twee hebben allebei eigen eigenschappen, die weer bepalen welke smaak en intensiteit de koffie krijgt. De Arabica boon bestaat al het langst, en wordt daarnaast het meeste gedronken. De robusta daarentegen bevat meer cafeïne en wordt minder vaak gedronken. Wanneer men spreekt van melange, dan is het een combinatie van deze bonen.

Land van herkomst

De koffieboon is ontdekt in het Afrikaanse land Ethiopië. Hier werd in de 9e eeuw de eerste koffieplant gevonden. Deze koffieplanten groeien in het tropisch regenwoud. Vandaag de dag is Ethiopië nog steeds het land die de meeste koffie produceert. De Arabica boon komt ook uit Ethiopië. Toen eenmaal de koffie was uitgevonden in Ethiopië, werd dit snel over de hele wereld verspreid. Vooral de Arabieren waren hiermee bezig. In Azië werd, mede door Nederlandse invloeden, ook koffie geproduceerd. Een Nederlander heeft een koffieplant meegenomen naar Indonesië en hem daar geplant. Er werden toen al snel grote plantages opgezet en vele landen volgden zoals: Colombia, Costa Rica, Guatemala, Kenia, Ethiopië
en Brazilië.

Wat bepaalt de smaak?

Waar je koffie naar smaakt, wordt bepaalt door de intensiteit van de bonen. Als de bonen lang zijn gebrand, dan smaakt de koffie intenser. Bij een kortere branding, is de smaak neutraler en dus minder sterk.

Maar wat zijn nu de beste koffiebonen voor volautomaat? En wat zijn de beste koffiebonen voor cappuccino? Ondanks dat smaken verschillen en het erg lastig kiezen is tussen al koffiebonen die er op de markt zijn, hebben we het toch gedaan. We hebben de top 5 beste en lekkerste koffiebonen voor je op een rij gezet.

Cento% Nero

De Cento% Nero Koffiebonen hebben een intense en aromatische smaak. Het is de meeste krachtige koffie uit de koffielijn van Cafe Cento. De bonen zijn biologisch en komen uit Mexico, Peru, Honduras, Guatemala en El Salvador. De bonen hebben een pittige melange en een fijne balans tussen zuur en bitter. Ze hebben daarnaast een romig gevoel in de mond. In deze bonen proef je tinten van pure chocolade en karamel in combinatie met zoethout. Deze bonen zijn diep donker gebrand en hebben dus een erg intense smaak. Dit maakt deze koffie bonen geschikt voor een intense lungo of cappuccino. De tinten van pure chocolade en karamel in combinatie met zoethout, zijn ook heerlijk om te combineren met melk. Je cappuccino of latte macchiato krijgt hierdoor een fijne smaak.
Wat de bonen ook populair maken is dat ze duurzaam en biologisch zijn verbouwd. Dit maakt de bonen, naast dat ze erg lekker zijn, ook nog eens vriendelijk voor mens en milieu.

Eigenschappen

  • Smaakintensiteit 08 (schaal 01-09)
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Branding: zeer donker
  • Biologische koffiebonen: 100% Arabica Fairtrade

Voordelen

  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Geschikt om vele soorten koffie mee te maken
  • Zeer intense en romige smaak

Nadelen

  • Smaak is erg intens en iets zuur

Kalo Milano Espresso

De Kalo Milano Espresso Koffiebonen herken je aan zijn volle en stevige smaak en zinderende nasmaak. Deze uitgesproken en karaktervolle koffie, is door zijn intensiteit heerlijk om een ristretto, espresso of cappuccino van te maken. Door de specifieke branding zal je de koffiesmaak door de melk heen proeven, waardoor de koffiesmaak niet verloren gaat. De bonen van Kalo Milano hebben allemaal een eigen, unieke melange. De smaak wordt vooral bepaald door de branding van de bonen. Deze worden gebrand uit Arabica en Robusta bonen. De bonen komen binnen als rauwe, groene koffiebonen en worden in de branderij gemaakt tot bonen waar je overheerlijke koffie van kunt zetten.

Eigenschappen

  • Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09)
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Branding: Donker
  • Arabica koffiebonen (middel dark gebrand) uit Midden- en Zuid-Amerika (Brazilië, Colombia, Honduras)

Voordelen

  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Geschikt om vele soorten koffie mee te maken
  • Volle en stevige smaak

Nadelen

  • Vooral geschikt voor een espresso en minder voor bijvoorbeeld een lungo

Douwe Egberts Espresso

De Douwe Egberts Espresso Koffiebonen hebben een donker gebrand melange met sterke aroma’s. De bonen geven de intense smaak die een echte espresso moet hebben. Zeer donker gebrand voor een krachtige smaak en de beste espresso aroma’s. De aroma’s van deze bonen geven een fijne, bittere nasmaak. Van de Douwe Egberts Espresso Koffiebonen kun je natuurlijk een espresso maken, maar ze zijn ook uitermate geschikt om een cappuccino of latte macchiato mee te maken.
Eigenschappen

  • Smaakintensiteit 09 (schaal 01-09)
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Smaaksegment Espresso: Krachtig & Sterk
  • Branding: Zeer Donker
  • Voordelen
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Geschikt om vele soorten koffie mee te maken
  • Krachtige en sterke smaak

Nadelen

Vooral geschikt voor een espresso en minder voor bijvoorbeeld een lung

Douwe Egberts Aroma Rood

Op nummer 2 staan ook koffiebonen van Douwe Egberts, alleen dan de Aroma Rood variant. Deze bevatten wel cafeïne. Douwe Egberts Aroma Rood koffiebonen zijn misschien wel de bekendste bonen van Douwe Egberts, voor sommigen ook wel dé koffiebonen van Douwe Egberts. Deze bonen worden al jarenlang samengesteld uit Arabica en Robusta bonen. De bonen worden gebrand op medium brandhoogte. Hierdoor krijgen ze een ronde en evenwichtige smaak. Ze zijn daarnaast geschikt om verschillende soorten koffie mee te maken zoals cappuccino, latte Macchiato, espresso en vooral een lungo.

De bonen hebben alle kenmerken die nodig zijn om een perfect lungo mee te maken. De bonen zijn namelijk een combinatie van Robusta en Arabica, waardoor ze een rijke smaak krijgen. Deze smaken komen perfect tot hun recht in een lungo. Je herkent een lungo aan een dunne crème laag. Deze bonen zijn uitermate geschikt om deze crème laag mee te krijgen. De intense geur komt je tegemoet direct na het openen van de verpakking. Door de prettige smaak van deze bonen, zijn ze populair bij een groot publiek koffiedrinkers.

Eigenschappen

  • Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09)
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Smaaksegment Rond: Evenwichtig & Rond
  • Branding: medium
  • Blend van Arabica & Robusta bonen
  • Voordelen
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Geschikt om alle soorten koffie mee te maken
  • Intense en prettige smaak

Nadelen

  • De smaak is niet heel sterk

Douwe Egberts Décafé

De beste koffiebonen voor volautomaat zijn de Douwe Egberts Décafé bonen. Ze zijn cafeïnevrij met een prettige, aromatische, ronde en evenwichtige melange met het herkenbare Aroma Rood aroma. De bonen zijn gebrand op medium brandhoogte. Ondanks dat de cafeïne uit de bonen is gehaald, heeft het alsnog de intense smaak en aroma van Douwe Egberts. Ze zijn geschikt voor alle soorten koffie zoals, cappuccino, latte macchiato, espresso en de welbekende lungo.

Douwe Egberts Décafé bonen kenmerken zich door hun natuurlijke smaak. De smaak is en toegankelijk en je proeft zachte, zoete fruittonen. De echte fijnproevers zullen er ook een bloemige smaak in herkennen.

Eigenschappen

  • Cafeïnevrij
  • Smaakintensiteit 05 (schaal 01-09)
  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Smaaksegment Rond: Evenwichtig & Rond
  • Blend van Arabica & Robusta bonen
  • Branding: medium

Voordelen

  • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat
  • Geschikt om alle soorten koffie mee te maken
  • Intense en prettige smaak
  • Nadelen
  • Bevatten geen cafeïne
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten