Een van de minder fijne huishoudelijke klussen is het doen van de afwas. Een vaatwasser biedt dan uitkomst. Maar wat als je weinig ruimte hebt in de keuken? Ook daar is gelukkig een oplossing voor, namelijk de minivaatwasser.
Het grote voordeel van een minivaatwasser is, dat je deze vrijwel overal waar een waterafvoer en stroomvoorziening is kunt plaatsen. Ze nemen niet veel ruimte in en sommige modellen zijn bovendien zuinig in het gebruik van water en energie. Heb je een eenpersoonshuishouden of heb je gewoon nooit zoveel afwas omdat jij en je partner bijvoorbeeld veel buitenshuis eten? Ook dan is zo’n kleine vaatwasser ideaal. Je kan er ongeveer de afwas van een tot twee personen in kwijt, behalve pannen.
Welke soorten minivaatwassers zijn er?
Er zijn twee soorten kleine afwasmachines: minivaatwassers van 45 centimer hoog en gemiddeld 55 centimeter breed, en smalle afwasmachines van 45 centimeter breed. De smalle vaatwassers zijn meestal even hoog als de standaard modellen. Jij bent waarschijnlijk op zoek naar een kleine vaatwasser. In onze review hebben we daarom uitsluitend de minivaatwassers bekeken en voor je uitgezocht wat de capaciteiten, voor- en nadelen zijn.
Sommige minivaatwassers kan je zo plaatsen, dat van de buitenkant niet te zien is dat het een vaatwasser is. Bij deze modellen zit het bedieningspaneel aan de binnenzijde van de deur, net als bij een normaal model vaatwasser. Heb je genoeg ruimte, dan kan je deze vaatwassers ook prima inbouwen in de keuken. De minivaatwassers die bovenop bijvoorbeeld het aanrecht of een wasmachine worden ook wel opzetvaatwassers genoemd.
Hoe werkt een mini vaatwasser?
In principe werkt een minivaatwasser hetzelfde als een standaard model. In het daarvoor bestemde bakje stop je een (combi)vaatwastablet en je kiest een programma.
Eerst wordt er een laagje water op de bodem van de afwasmachine gepompt. Het verwarmingselement onder de sproeiarmen warmt het water op. Via de draaiende sproeiarmen wordt het water met het opgeloste vaatwasmiddel krachtig omhoog gepompt naar de spullen die schoon moeten worden. Nadat het vieze water is afgepompt wordt er schoon water toegevoegd om de vaat af te spoelen. Hierna kan de vaat drogen.
Wat zijn de beste minivaatwassers van 2023?
Fabrikanten proberen ieder jaar hun producten te perfectioneren. De nieuwste modellen kleine afwasmachines zijn daarom ook niet meer te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Vanwege het compacte formaat zijn er wel een aantel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar een minivaatwasser.
Een minivaatwasser heeft een beperkter aantal programma’s om af te wassen dan een groot model. Dat is niet erg, wanneer je de minivaatwasser gebruikt voor een klein huishouden of op een klein kantoor. Dit formaat vaatwasser is bovendien te klein om pannen in te zetten. In vergelijking met een grote vaatwasser is de minivaatwasser niet er zuinig in gebruik.
Maar er staan ook een aantal voordelen tegenover. Allereerst bespaar je jezelf tijd wanneer je de vaatwasser zijn werk laat doen. Daarnaast neemt de minivaatwasser weinig ruimte in en kan je hem zelf helemaal integreren in je keuken.
Top 5 beste minivaatwassers 2023
Om onze Top 5 voor 2023 te kunnen samenstellen hebben we onder andere gekeken naar de energieprestaties, afwasprogramma’s en extra features zoals kinderbeveiliging en binnenverlichting. Bekijk modellen van verschillende fabrikanten en lees meer over de capaciteit, uitstraling, voor- en nadelen. Hierna word je keuze wellicht een stuk gemakkelijker.