De 5 Beste mini vaatwassers doorgelicht

935

Een van de minder fijne huishoudelijke klussen is het doen van de afwas. Een vaatwasser biedt dan uitkomst. Maar wat als je weinig ruimte hebt in de keuken? Ook daar is gelukkig een oplossing voor, namelijk de minivaatwasser.

Het grote voordeel van een minivaatwasser is, dat je deze vrijwel overal waar een waterafvoer en stroomvoorziening is kunt plaatsen. Ze nemen niet veel ruimte in en sommige modellen zijn bovendien zuinig in het gebruik van water en energie. Heb je een eenpersoonshuishouden of heb je gewoon nooit zoveel afwas omdat jij en je partner bijvoorbeeld veel buitenshuis eten? Ook dan is zo’n kleine vaatwasser ideaal. Je kan er ongeveer de afwas van een tot twee personen in kwijt, behalve pannen.

Welke soorten minivaatwassers zijn er?

Er zijn twee soorten kleine afwasmachines: minivaatwassers van 45 centimer hoog en gemiddeld 55 centimeter breed, en smalle afwasmachines van 45 centimeter breed. De smalle vaatwassers zijn meestal even hoog als de standaard modellen. Jij bent waarschijnlijk op zoek naar een kleine vaatwasser. In onze review hebben we daarom uitsluitend de minivaatwassers bekeken en voor je uitgezocht wat de capaciteiten, voor- en nadelen zijn.

Sommige minivaatwassers kan je zo plaatsen, dat van de buitenkant niet te zien is dat het een vaatwasser is. Bij deze modellen zit het bedieningspaneel aan de binnenzijde van de deur, net als bij een normaal model vaatwasser. Heb je genoeg ruimte, dan kan je deze vaatwassers ook prima inbouwen in de keuken. De minivaatwassers die bovenop bijvoorbeeld het aanrecht of een wasmachine worden ook wel opzetvaatwassers genoemd.

Hoe werkt een mini vaatwasser?

In principe werkt een minivaatwasser hetzelfde als een standaard model. In het daarvoor bestemde bakje stop je een (combi)vaatwastablet en je kiest een programma.

Eerst wordt er een laagje water op de bodem van de afwasmachine gepompt. Het verwarmingselement onder de sproeiarmen warmt het water op. Via de draaiende sproeiarmen wordt het water met het opgeloste vaatwasmiddel krachtig omhoog gepompt naar de spullen die schoon moeten worden. Nadat het vieze water is afgepompt wordt er schoon water toegevoegd om de vaat af te spoelen. Hierna kan de vaat drogen.

Wat zijn de beste minivaatwassers van 2023?

Fabrikanten proberen ieder jaar hun producten te perfectioneren. De nieuwste modellen kleine afwasmachines zijn daarom ook niet meer te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Vanwege het compacte formaat zijn er wel een aantel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar een minivaatwasser.

Een minivaatwasser heeft een beperkter aantal programma’s om af te wassen dan een groot model. Dat is niet erg, wanneer je de minivaatwasser gebruikt voor een klein huishouden of op een klein kantoor. Dit formaat vaatwasser is bovendien te klein om pannen in te zetten. In vergelijking met een grote vaatwasser is de minivaatwasser niet er zuinig in gebruik.

Maar er staan ook een aantal voordelen tegenover. Allereerst bespaar je jezelf tijd wanneer je de vaatwasser zijn werk laat doen. Daarnaast neemt de minivaatwasser weinig ruimte in en kan je hem zelf helemaal integreren in je keuken.

Top 5 beste minivaatwassers 2023

Om onze Top 5 voor 2023 te kunnen samenstellen hebben we onder andere gekeken naar de energieprestaties, afwasprogramma’s en extra features zoals kinderbeveiliging en binnenverlichting. Bekijk modellen van verschillende fabrikanten en lees meer over de capaciteit, uitstraling, voor- en nadelen. Hierna word je keuze wellicht een stuk gemakkelijker.

Exquisit GSP206A+

In deze minivaatwasser passen maar liefst zes couverts. In de bestekmand plaats je al het af te wassen bestek netjes bij elkaar. De Exquisit GSP206A+ is een vrijstaande kleine afwasmachine voor eenpersoonshuishoudens, kleine kantoren en voor iedereen die doorgaans niet veel afwas heeft.

Deze mini vaatwasser beschikt over zes afwasprogramma's: Normaal, Eco, Intensief, Snel, Glas en Zestig minuten. Je gebruikt nooit teveel vaatwasmiddel want met de doseerassistent kan dit nauwkeurig worden afgemeten. Op de voorzijde zie je op het heldere display exact hoe lang het nog duurt voordat de afwas klaar is. De Exquisit GSP206A+ beschikt verder over een startuitstel, wateronthardingssysteem en Aqua-Stop waterbeveiliging.

De Exquisit GSP206A+ is 55 centimeter breed, 43,8 centimeter hoog en heeft energielabel A+.

Voordelen

 • Timer om het afwasprogramma uit te stellen
 • Zes verschillende afwasprogramma's
 • Duidelijke display aan de voorzijde

Nadelen

 • Geen speciaal programma om aangekoekte pannen en schalen te reinigen
 • Met 49 dB vrij gehorig
 • Voorzien van Aqua-Stop waterbeveiliging

Bosch SKS62E38EU

Dit vrijstaande model valt op door zijn prachtige zilverkleur, waardoor hij niet zal misstaan in de keuken. De Bosch SKS62E38EU is voorzien van vijf afwasprogramma's: Intensief, Normaal, Eco, Zacht en Snel. Met de timer kan je de start uitstellen tot een tijdstip waarop het jou uitkomt.

Er passen zes couverts in deze compacte minivaatwasser. Er zitten extra functies op, zoals bescherming van het glaswerk, een extra droog functie en Super Silence voor een wasprogramma dat een stuk minder geluid maakt. Bovendien past dit model van Bosch het water- en energieverbruik aan op de hoeveelheid vaat in de afwasmachine.

De Bosch SKS62E38EU is 55,1 centimeter breed, 45 centimeter hoog en heeft energieklasse A+.

Voordelen

 • SuperSilence voor een "stille" vaat
 • Vijf afwasprogramma's
 • Afstemming water en energieverbruik op de hoeveelheid afwas

Nadelen

 • Is met 49dB nogal gehorig
 • Compact model, niet geschikt om hele grote pannen in af te wassen
 • Geen verstelbare bordenhouders

Siemens SK26E222EU

De Siemens SK26E222EU is een vrijstaande middenklasse minivaatwasser. Dit model is wat ruimer, waardoor je er ook kleine pannen of grotere borden in kwijt kan. Je hebt de keuze uit zeven vaatwasprogramma's: Automatisch, Behoedzaam, Eco, Intensief, Kort, Standaard en Voorspoelen.

Door het VarioSpeed programma wordt de afwastijd met 50% verkort. Handig wanneer je niet veel hoeft af te wassen. Bovendien bespaar je hiermee op stroom en water. Voor je glaswerk is er een Behoedzaam programma, zodat je er zeker van bent dat je glazen zorgvuldig gereinigd worden. Verder heeft deze vaatwasser een timer, belandingssensor, AquaStop en Extra Dry voor een droge en schone vaat.

De Siemens SK26E222EU is 55,1 centimeter breed, 45 centimeter hoog en heeft energieklasse A+.

Voordelen

 • VarioSpeed programma voor snel en energiezuinig afwassen
 • Extra ruimte voor kleine pannen en grote borden

Nadelen

 • Gehorig vanwege geluidsniveau van 49 dB

Inventum VVW5520

Inventum heeft met de VVW5520 een vrijstaand model op de markt dat geschikt is voor zes couverts. Gebruik een van de volgende programma's om de vaat helemaal schoon te krijgen: Behoedzaam, Eco, Kort, Intensief, Standaard, Voorspoelen. Per wasbeurt verbruikt deze vaatwasser slechts 6,5 liter water.

Met de timer kan je de vaat meerdere uren uitstellen. Dat is erg handig wanneer de afwasmachine nog niet helemaal vol is en er later nog meer kopjes of glazen afgewassen moeten worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de afwasmachine 's nachts het programma te laten afwerken, zodat je nog meer bespaart op de energiekosten.

De Inventum VVW5520 is 55 centimeter breed, 44 centimeter hoog en heeft energieklasse A+.

Voordelen

 • Keuze uit verschillende wasprogramma's
 • Timer om het wassen uit te stellen tot een later tijdstip

Nadelen

 • Geen binnenverlichting aanwezig
 • Geluidsniveau is met 49dB aan de hoge kant

Medion MD 16698

Dit vrijstaande model van Medion is een compacte minivaatwasser. Er passen zes glazen, kopjes, borden en bestek in de serviesgoed mand en de bestekkorf. Voor een vlekkeloos schone vaat kun je kiezen uit een van de zes voorgeprogrammeerde mogelijkheden. Dit zijn de programma's: Intensief, Normaal, Eco, Glas, 90 Minuten en Snel.

Is de vaatwasser na het inruimen nog niet vol en weet je dat je later die dag nog meer glazen of kopjes gaat gebruiken? Stel dan de startvertraging in. Hiermee bepaal je zelf wanneer het programma van de Medion MD 16698 van start gaat. Met een volle minivaatwasser bespaar je op energie en water.

De Medion MD 16698 is 55 centimeter breed, 43,8 centimeter hoog en heeft een energielabel A+.

Voordelen

 • Keuze uit zes wasprogramma's
 • Energiezuinig label A+

Nadelen

 • Geen automatische machinereiniging
 • Geen binnenverlichting
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten