De 3 Beste Vaatwassers

319

3 beste vaatwassers en waar moet ik op letten bij de aankoop?

Weet jij nog wanneer je voor het laatst met de hand hebt afgewassen? Een paar decennia geleden was het eerder regel dan uitzondering. Maar die tijd is gelukkig voor de meesten voltooid verleden tijd. Die dagelijkse klus om borden, bestek en schotels handmatig schoon te maken, ligt achter ons nadat vaatwassers hun intrede deden. In deze blog ‘3 beste vaatwassers en waar moet ik op letten bij de aankoop?’ vergelijken we drie vaatwasmodellen met de pro’s en contra’s. Daarnaast lees je praktische informatie naar welke criteria je moet kijken, vóór dat je een vaatwasser naar eigen persoonlijke behoeften koopt. Hieronder lees je drie vergelijkingen van vaatwasmodellen die momenteel uitstekend in de markt liggen: Bosch SMV68PX01N, Siemens SN258I00TE en Siemens SN636X01GE.

Eerst individuele keuze maken: vrijstaand of een ingebouwde afwasmachine?

Eerst zal je praktisch moeten denken welke vaatwasmachine voor je het beste type is: een inbouw, onderbouw of een model dat wordt ingebouwd. Qua prijs is door de band genomen het vrijstaande model een stuk goedkoper dan een inbouwtype, maar er zijn nog meer essentiële verschillen aanwezig tussen een inbouw en vrijstaande afwasmachines. Zoals het woord zegt kan je een vrijstaande vaatwas overal gebruiken en staat volledig onafhankelijk van de keukenkast. Een inbouw zit in de kast van de keuken gemonteerd. Praktisch alle vaatwasmachines die vrijstaand zijn, beantwoorden tegenwoordig ook aan de standaard afmetingen van de onderbouw van een aanrechtblad. De enige maatstaf waar je naar moet kijken, is dat de afmeting tenminste een diepte heeft van 60 centimeter. Met andere woorden, je hebt de keuze uit drie verschillende vaatwasmodellen:

 • inbouw
 • onderbouw
 • vrijstaand

Duurzaamheid en zuinigheid op energie

Een belangrijk aspect waar je op moet letten is het energiezuinig gebruik van de verschillende afwasmodellen. Dat geldt voor zowel het stroom- en watergebruik. Wie een afwasmachine aankoopt met een lagere energieklasse, gaat dit ook op het einde van het jaar op de energiefactuur zien. Sinds 1999 is immers de energieklasse wettelijk verplicht met hoofdletters A tot G. Als je een afwasmachine koopt, mag je er donder op zeggen dat je sowieso een machine aanschaft met een A-label. Drie A’s zijn de zuinigste modellen. Hou er rekening mee dat hoe hoger de temperatuur van de afwas is, hoe groter het energieverbruik is. Tegenwoordig zijn er ook modellen op de markt met de zogenaamde ‘Zeoliet’-techniek. Dat is een fonkelnieuwe methode waarbij de vaatwas wordt gedroogd via een extra lage temperatuur. Het merendeel van de afwasmachines maakt eveneens gebruik van een Eco programma. Vrij vertaald betekent dit dat je extra energie-uitgaven uitspaart.

Waterverbruik van 10 tot 12 liter per beurt

Als je een bord, bestek en glazen schoonmaakt in een afwasmachine, verbruik je gemiddeld tussen de 10 en 12 liter water per wasbeurt. Het gemiddeld verbruik van stroom schommelt tussen de 0,80 en 1,20 kWh elektriciteit, afhankelijk hoe vuil en vol je vaat zit. Pikant detail: de meest recente vaatmachines beschikken over meetbare sensoren die de graad van vuiligheid kunnen vaststellen en opmeten. Met deze opgeslagen data kunnen de afwasmachines precies de hoeveelheid water meten die ze nodig hebben, de hoeveelheid afwasmiddel berekenen en de duur van het programma automatisch instellen. Dezelfde procedure wordt ook vastgesteld met een vaat die slechts half gevuld is. Zo spaar je de helft elektriciteit en water. De nieuwste vaatwasmodellen beschikken over deze gesofisticeerde technologische hoogstandjes. Het is een absolute aanrader om deze nieuwe snufjes in huis te halen wanneer je overgaat naar een nieuwe vaatwasmachine. Zo behaal je een maximum rendement op de energie kosten en help je het milieu een handje. Kijk uit naar volgende energielabels:

 • Energielabel A+++ -10 %
 • Energielabel A+++
 • Energielabel A++
 • Energielabel A+
 • Energielabel A

De vaatwasser en het geluidsniveau

Een ander heikel punt dat je aandacht moet trekken, is het niveau van het geluid van een vaatwasser. Het klinkt misschien vreemd en heel bizar dat je daar naar moet kijken. Geef toe, het is niet meteen het meest aangename geluid. Gelukkig zijn de vaatwasmachines steeds meer geluidsluw. Hou dus in de gaten dat je bordenwasser niet meer dan 47dB produceert.

Informeer op voorhand naar de afmetingen

Niet onbelangrijk zijn uiteraard de afmetingen van een vaatwasmachine die zal moeten worden afgestemd op je aanrecht. De doorsnee hoogte van een afwasmachine is normaal 85 centimeter, wat meestal is ‘gesynchroniseerd’ met de hoogte van het aanrechtblad. De breedte van een afwasmachine is 45 of 60 centimeter. Deze gestandaardiseerde afmetingen zijn zowel voor inbouw en vrijstaande afwasmodellen.

Rekening houden met het aantal couverts

De afmetingen bepalen ook het aantal couverts die je in een vaatwas kan steken. Bij een standaardafmeting van 85 centimeter hoog en 45 centimeter breed, zijn 9 couverts de basismaatstaf. Bij 60 centimeter breedte mag je rekenen op 12 couverts. Ook de diepte van het vaatwasmodel speelt hierbij een belangrijke rol.

De verschillende soorten afwasmiddelen

Het aantal soorten afwasproducten op de markt zijn niet op twee handen te tellen. Het meest bekende is het zoutmiddel en glansspoelmiddel. Maar de laatste tijd zijn er drie-in-één afwastabletten. Het zout zit helemaal in het glansspoelmiddel geïntegreerd. De tabletten zijn meteen ook het meest gebruiksvriendelijke. Maar budgettair gezien blijft het zout en glanssproeimiddel veruit het goedkoopste.

Kiezen voor verschillende programma’s afhankelijk van de temperatuur

Je kan je wasmachine instellen volgens verschillende programma-standen in functie van je behoeften in de keuken. Zoals al eerder aangehaald, kan je het Eco-programma instellen om energiezuiniger met je vaatwas om te springen. Maar je hebt ook de mogelijkheid om voor een programma met een korte afwastijd te kiezen en een programma om je vuile vaat voor te spoelen. Maar er bestaan ook een rits programma’s die je op ‘automatisch’ kan instellen. Bijvoorbeeld om glazen schoon te maken op 40 of 50 graden, kleine (aperitief) bordjes of het uitgebreide bestek. Als je regelmatig een vuile afwas hebt, kan je beter de afwastemperatuur verhogen naar 60 tot 70 graden.

De extra functie van de nieuwste vaatwasmachines

De nieuwste vaatwasmachines zijn voorzien van verschillende extra functies. De voornaamste op een rijtje:

 • de uitgestelde start
 • aquastop
 • resttijdindicatie
 • kinderbeveiliging

De uitgestelde start

Met de uitgestelde start, ook wel vaak door de fabrikanten ‘Startuitstel’ genoemd, kan je een vaatwas uitstellen voor enkele uren. Stel dat je halftijds werkt, dan kan je de timer van het afwasmachine zo instellen dat de vaat schoongemaakt is tegen de middag als je terug naar huis komt van het werk.

Aquastop

Dit is een heel handige functie voor de veiligheid indien water zou overstromen. Dan wordt de toevoer van het water automatisch stopgezet om verdere waterschade te voorkomen.

Resttijdindicatie

Als een vaatwasmachine draait, geeft deze functie aan hoe lang het nog duurt voor dat de vaat is gedaan. Die resterende tijd kan je zien.

Kindbeveiliging

Heel veel vaatwasmachines hebben nu een extra beveiligingsfunctie. Er wordt een kinderslot voorzien om alles beter te beveiligen. Spelende kinderen kunnen langs deze weg de afwasmachine niet open maken.

De vergelijking van 3 vaatwassers die hoge ogen gooien

Langs deze weg kan je drie vaatwassers onderling op de technische specificaties bekijken en beoordelen. Enkele parameters werden ingesteld zoals de afmetingen, het energielabel van de vaatwasmachine en dergelijke. Deze drie vaatwasmachines zijn op dit ogenblik één van de beste en meest toonaangevende producten die momenteel op de markt aanwezig zijn. Volgende vaatwasmodellen werden onderworpen aan een nauwkeurige selectie: Bosch SMV68PX01N, Siemens SN258I00TE en Siemens SN636X01GE.

Siemens SN636X01GE

Beschikbaar bij deze verkopers


Warning: getimagesize(https://image.coolblue.be/422x390/products/1369661): Failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/techgeek/public_html/wp-content/plugins/affiliate-egg-custom/inc/functions.php on line 66

Voordelen

 • Een doseer-assistent maakt dat je vaatwasmiddel gelijkmatig wordt verspreid voor een schoongemaakte vaat
 • Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat te hoge temperatuurverschillen worden vermeden waardoor er barsten van je vaat kunnen ontstaan

Nadelen

 • De vaatwasmachine kan niet worden vergrendeld. Kinderbeveiliging ontbreekt

De VarioSpeed-functie bewerkstelligt een snelle afwas. De vaatwasmachine beschikt bovendien over verstelbare korven waardoor je makkelijk eveneens een soepkom kan afwassen. 6 programma’s zorgen voor elke soort afwas. Opmerkelijk is dat de vaatwasmachine een blauw licht op de vloer projecteert als de machine nog aan het spoelen is. Hierdoor wordt voorkomen dat je per ongeluk de deur opent.

 • Inbouw – volledig geïntegreerd
 • Nishoogte: 81,5 – 87,5 centimeter
 • De hoogte van het frontpaneel: 65,50 – 72,50 centimeter
 • Energielabel: A++
 • Het maximale niveau van het geluid: 46 dB
 • Couvert aantal: 12

Siemens SN258I00TE

Voordelen

 • Hardnekkige etensresten en ovenschotels worden makkelijk verwijderd
 • Qua zuinigheid is deze vaatwasser met het label A+++ een ware voltreffer
 • Zeoliet korrels zorgen ervoor dat de afwas een beter droog- en afwasresultaat heeft

Nadelen

 • De vaatwasser kan niet worden bediend via je tablet of smartphone

Voor een vrij groot gezin is deze vaatwasser een uitstekende oplossing. Er is namelijk plaats voor 14 couverts. Daarnaast heeft het ook een VarioSpeed-functie. Het grote voordeel hiervan is immers dat je de vaatwas heel snel het werk kan laten doen. In die mate zelfs dat het de wastijd halveert. En over last met geluid hoef je je geen zorgen te maken met de maximale 40 dB.

 • Vrijstaand
 • Energielabel: A+++
 • Het maximale niveau van het geluid: 40 dB
 • Voorziening voor het bestek: via een lade
 • Couvert aantal: 14

Bosch SMV68PX01N

Voordelen

 •  De vaatwas verwijdert etensresten die hardnekkig zijn en maakt ovenschotels perfect schoon die aangekoekt zijn
 • Het niveau van het geluid beperkt zich tot 42 dB wat vrij stil mag worden genoemd.
 • Zeoliet korrels zorgen ervoor dat de afwas een beter droog- en afwasresultaat heeft

Nadelen

 • Het ontbreken van een kinderbeveiliging

Deze vaatwasmachine scoort enorm goed wat betreft energiebesparing. Het energielabel A+++ is daar niet vreemd aan. Er zijn 8 programma’s ter beschikking voor elke vaatwas. Ook het waterverbruik wordt aangepast volgens de graad van bevuiling. Met het korte programma kan je de afwas snel laten uitvoeren.

 • Inbouw – volledig geïntegreerd
 • Energielabel: A+++
 • Hoogte van de nis: 81,5 – 87,5 cm
 • Het maximale niveau van het geluid: 42 dB
 • Voorziening voor het bestek: mandje
 • Couvert aantal: 13
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten