De 5 beste vleesmolens voor je keuken

557

Men heeft de kunst van het koken hervonden en afhaalmaaltijden laten we steeds meer aan de kant staan om zelf in de keuken te kunnen knoeien met recepten en de bereiding van maaltijden. In dit proces komen allerlei snufjes van vroeger terug in de kast, zoals een sinaasappelpers, pastamachines en ook de vleesmolen. Dit laatste is een apparaat om zelf groenten, noten en vlees mee fijn te malen.

Nu zijn er verschillende modellen beschikbaar op het gebied van vleesmolens, waarbij de vijf beste varianten gepresenteerd zullen worden. Ook zullen de werking en belangrijke criteria tijdens de aanschaf besproken worden.

Hoe werkt een vleesmolen precies?


Na het in elkaar zetten van de vleesmolen en het plaatsen van een bak onder het apparaat kun je beginnen met het malen van etenswaren. Je hoeft hierbij enkel aan de hendel te draaien, waarbij je na een paar seconden al zelf gehakt hebt gemaakt. Het mooie hieraan is niet alleen dat je dit zelf hebt gemaakt, maar je weet ook exact wat er in de vleesmolen gaat en wat eruit komt. Dit in tegenstelling tot al het voorgevormde gehakt dat we in de supermarkt kopen.

Ook kun je experimenteren met vlees om te ontdekken wat de perfecte combinatie is. Het enige belangrijke is het vetgehalte, aangezien een beetje vet net het onderscheid maakt met bijvoorbeeld tartaar. Dit kun je meestal ook vragen bij de slager, maar het aanhouden van de vuistregel 75 procent rundvlees en 25 procent varkensvlees zorgt veelal voor een goed resultaat. Zorg er voor het gebruiken van vleesmolens voor dat alles goed koel is en snij het vlees in blokjes met een grootte van ongeveer twee bij twee centimeter.

Welke criteria gelden er bij de aanschaf van een gehaktmolen?


Een vleesmolen, ook wel een gehaktmolen genoemd, gaat gepaard met een aantal criteria bij de aanschaf ervan.

A. Elektrisch of handmatig


De eerste keuze die je moet maken, is het nemen van een elektrisch of handmatig model. Denk na over het vermogen van de motor bij een elektrische molen, hoe duurzaam het is en de manier van reiniging. Het nadeel hierbij is het harde geluid. Een handmatige gehaktmolen moet je zelf bedienen, waardoor dit lang kan duren. Hier zijn vaak wel minder verschillen qua prijs.

B. De reiniging


Sommige gehaktmolens kunnen in de vaatwasser, anderen moet je handmatig afwassen. Elektrische modellen verschillen hierbij ook weer van handmatige varianten.

C. De hoeveelheid vlees


Een derde criterium is de hoeveelheid gehakt die je met het apparaat wil maken. Hoe groter dit aantal is, hoe duurder de gehaktmolen ook zal zijn. Je kunt ook voor een kleiner model kiezen, maar hierbij moet je het vaker schoonmaken tussen het maken van gehakt door.

D. De reden achter de aankoop


Een laatste criterium wordt gevormd door jouw motief achter het aanschaffen van een vleesmolen. Dit weegt mee in welke eigenschappen jij belangrijk vindt.

De top 5 vleesmolens


Welke vijf modellen zijn dan het beste om jouw gehakt (en andere etenswaren) op een verse manier mee te breiden?

Westmark Vleesmolen 22,5 x 9 x 24,5 cm - Maat 5 - Staal

Op de vijfde plaats van beste vleesmolens staat het model van Westmark, wat een traditioneel, handmatig model is en slechts 35 euro kost. Het apparaatje heeft een vier-bladig mes en gehaktschijfjes met gaatjes met een diameter van 4,5 millimeter. Er wordt een kunststof element meegeleverd ter bescherming van het werkblad wanneer je de schroefklem aandraait. Het model is eenvoudig te gebruiken en gemaakt van gietstaal, wat een betrouwbaar materiaal is.

Voor het schoonmaken van de messen kun je het onder de kraan houden en afspoelen met warm water en wat sop. De afmeting van de vleesmolen bedraagt 22,5 bij 9 bij 24,5 centimeter en het apparaatje kan niet in de vaatwasser. Tot slot is deze gehaktmolen voorzien van een ISO-certificering, zodat jij waar voor je geld krijgt.

Voor- en nadelen


Deze gehaktmolen is niet alleen goedkoop en makkelijk te gebruiken, ook is het eenvoudig te reinigen en biedt het veel stevigheid. Een nadeel is het onbewerkte materiaal, waardoor snel roestvorming kan ontstaan, en dat het lang duurt voordat je het gewenste eindresultaat hebt behaald.

Elektrische Vleesmolen, Worstmaker, Gehaktmolen

Hierop volgend is het elektrische model van Esperanza met een vermogen van 600 Watt en drie schijven met gaten met verschillende diameters. Deze bedragen 2,7, 4 en 8 millimeter. Met dit apparaat kun je niet alleen vlees malen, maar ook andere voedingsmiddelen, zoals het draaien van worsten. De antislip rubberen voetjes aan de onderkant zorgen voor een stabiele, veilige bediening van de gehaktmolen.

Het roestvrij stalen mes zorgt daarnaast voor een lange levensduur van het apparaat en de kracht wordt geleverd door een metalen, spiraalvormige aandrijving. Er is zowel een voorwaartse als achterwaartse functie beschikbaar en er zijn tubes om worstjes te maken. Tot slot is het apparaat voorzien van een ergonomische houder zodat je het makkelijk kunt dragen en verplaatsen.

Voor- en nadelen


Voor zijn prijs van ongeveer 40 euro werkt dit apparaat zeer goed en het is handig vanwege zijn bredere inzetbaarheid. Daarentegen kan het apparaat niet (gedeeltelijk) in de vaatwasser en kun je het niet voor lange tijd achter elkaar gebruiken omdat de motor dit niet aankan.

Clatronic FW 3506 1200W vleesmolen

Clatronic biedt het derde beste model aan voor een prijs van rond de 60 euro. Het vermogen van het apparaat bedraagt 1200 Watt en het is gemaakt van roestvrij staal. De gehaktmolen is hierdoor voorzien van een lange levensduur, wat jou op lange termijn geld bespaart. Daarnaast wordt het geleverd met drie verschillende hakschijven met een afmeting van zeven, vijf en drie millimeter. Ook deze schijven zijn gemaakt van roestvrij staal.

Naast het maken van gehakt is het apparaat ook inzetbaar voor worsten, door de worstvuller optie, en voor koekjes, door de koekjessnijder. Ook heeft de gehaktmolen een omkeerbare functie. Er is één type snelheid, een antislip bodem en er worden instructies meegeleverd om het gebruik te vergemakkelijken.

Voor- en nadelen


Voordelen van deze gehaktmolen zijn de goede kwaliteit en prijs, het eenvoudige gebruik en het sterke materiaal, wat een lange levensduur garandeert. Minpunten zijn echter dat het apparaat niet makkelijk schoon te maken is, wat tot frustratie kan leiden en het feit dat het niet makkelijk te verplaatsen is door de afwezigheid van een handgreep of houder.

Bosch MFW67440 Vleesmolen

Op de tweede plaats is het duurdere, elektrische model van Bosch geëindigd, welke een prijs heeft van ongeveer 145 euro en geleverd wordt in de kleuren grijs en zwart. Het maximale vermogen is 700 Watt en het apparaat is voorzien van een handgreep om verplaatsing makkelijker te maken. De vleesmolen beschikt overigens over meer dan tien verschillende functies en er wordt voor een snelle verwerking gezorgd door de krachtige motor. Deze verwerking bedraagt 3,5 kilogram per minuut.

Door de vele functies die deze gehaktmolen biedt, kun je naast het malen van vlees ook hakken en versnipperen van bijvoorbeeld groente, vis en andere etenswaren. Het handvat, de opslagruimte voor de maalschijven en de snoerberging zorgen ervoor dat het apparaat makkelijk is op te bergen. Tot slot is er een veiligheidssnelkoppeling aanwezig en worden er een kebbe en stopper meegeleverd om het gebruiksgemak nog meer te vergroten.

Voor- en nadelen


Deze vleesmolen mag dan een vrij hoge prijs hebben, het is wel een uiterst veelzijdig apparaat, makkelijk te gebruik en op te bergen en biedt een snelle werking, waardoor eten bereiden nog makkelijker wordt.

Tefal HV2 NE2051 - Vleesmolen

Op de eerste plaats van beste vleesmolens staat de variant van Tefal, welke een maximaal vermogen van wel 1400 Watt heeft. Het apparaat is tevens compact en uiterst makkelijk in gebruik om hele diverse maaltijden mee te kunnen bereiden. Denk hierbij aan tartaar en gehaktballen en zelfs spaghetti bolognese. Door zijn compactheid neemt deze gehaktmolen weinig ruimte in beslag, wat het opbergen makkelijker maakt.

Er worden twee verschillende maalschijven meegeleverd om te variëren in dikte en textuur naar keuze. Aan de achterkant zijn handgrepen bevestigd, waardoor ook het verplaatsen een eitje wordt. De diameter van de gehaktmolen bedraagt 54 millimeter en de maximale capaciteit is 1,7 killogram. Tot slot heeft dit apparaat een prijs van rond de 65 euro.

Voor- en nadelen


Deze vleesmolen is makkelijk in gebruik, uiterst compact en kan voor diverse doeleinden worden ingezet. Daarbij maakt zijn grote vermogen, snelle werking en perfecte resultaat het het beste model uit het rijtje. Ook is de lage prijs een voordeel van deze molen. Nadelen beperken zich tot een enigszins lastige reiniging en lawaaierige werking.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten