Men heeft de kunst van het koken hervonden en afhaalmaaltijden laten we steeds meer aan de kant staan om zelf in de keuken te kunnen knoeien met recepten en de bereiding van maaltijden. In dit proces komen allerlei snufjes van vroeger terug in de kast, zoals een sinaasappelpers, pastamachines en ook de vleesmolen. Dit laatste is een apparaat om zelf groenten, noten en vlees mee fijn te malen.
Nu zijn er verschillende modellen beschikbaar op het gebied van vleesmolens, waarbij de vijf beste varianten gepresenteerd zullen worden. Ook zullen de werking en belangrijke criteria tijdens de aanschaf besproken worden.
Hoe werkt een vleesmolen precies?
Na het in elkaar zetten van de vleesmolen en het plaatsen van een bak onder het apparaat kun je beginnen met het malen van etenswaren. Je hoeft hierbij enkel aan de hendel te draaien, waarbij je na een paar seconden al zelf gehakt hebt gemaakt. Het mooie hieraan is niet alleen dat je dit zelf hebt gemaakt, maar je weet ook exact wat er in de vleesmolen gaat en wat eruit komt. Dit in tegenstelling tot al het voorgevormde gehakt dat we in de supermarkt kopen.
Ook kun je experimenteren met vlees om te ontdekken wat de perfecte combinatie is. Het enige belangrijke is het vetgehalte, aangezien een beetje vet net het onderscheid maakt met bijvoorbeeld tartaar. Dit kun je meestal ook vragen bij de slager, maar het aanhouden van de vuistregel 75 procent rundvlees en 25 procent varkensvlees zorgt veelal voor een goed resultaat. Zorg er voor het gebruiken van vleesmolens voor dat alles goed koel is en snij het vlees in blokjes met een grootte van ongeveer twee bij twee centimeter.
Welke criteria gelden er bij de aanschaf van een gehaktmolen?
Een vleesmolen, ook wel een gehaktmolen genoemd, gaat gepaard met een aantal criteria bij de aanschaf ervan.
A. Elektrisch of handmatig
De eerste keuze die je moet maken, is het nemen van een elektrisch of handmatig model. Denk na over het vermogen van de motor bij een elektrische molen, hoe duurzaam het is en de manier van reiniging. Het nadeel hierbij is het harde geluid. Een handmatige gehaktmolen moet je zelf bedienen, waardoor dit lang kan duren. Hier zijn vaak wel minder verschillen qua prijs.
B. De reiniging
Sommige gehaktmolens kunnen in de vaatwasser, anderen moet je handmatig afwassen. Elektrische modellen verschillen hierbij ook weer van handmatige varianten.
C. De hoeveelheid vlees
Een derde criterium is de hoeveelheid gehakt die je met het apparaat wil maken. Hoe groter dit aantal is, hoe duurder de gehaktmolen ook zal zijn. Je kunt ook voor een kleiner model kiezen, maar hierbij moet je het vaker schoonmaken tussen het maken van gehakt door.
D. De reden achter de aankoop
Een laatste criterium wordt gevormd door jouw motief achter het aanschaffen van een vleesmolen. Dit weegt mee in welke eigenschappen jij belangrijk vindt.
De top 5 vleesmolens
Welke vijf modellen zijn dan het beste om jouw gehakt (en andere etenswaren) op een verse manier mee te breiden?