De vijf beste slimme deursloten van 2022

4456

Een relatief nieuwe toevoeging aan de smart home producten zijn de slimme deursloten. Het zal in het begin lastig zijn om te geloven dat dit echt een veilige manier is van je deur op slot doen. Deze sloten zijn echter allemaal getest op veel verschillende manieren en hebben daarom ook allemaal specifieke keurmerken gekregen die nodig zijn om op de Nederlandse markt verkocht te kunnen worden. De overheid stelt namelijk strenge eisen aan de deursloten in Nederland. Dit is misschien ook wel de reden dat er nog niet heel veel slimme deursloten op Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Dit terwijl slimme deursloten je leven zo veel makkelijker kan maken.

Om te weten welk deurslot jij kan gebruiken moet je eerst weten welk deurslot op je huidige deur bevestigd is. Je wilt namelijk niet je hele deur verbouwen om alleen een slim deurslot te installeren. Zo zijn er in Nederland voornamelijk drie soorten sloten bekend, namelijk een: cilinderslot, oplegslot en een drie puntslot. En niet elke variant van de slimme deursloten kan op iedere deur gemonteerd worden. Wij hebben de vijf bekendste deursloten voor je op een rij gezet, zodat je kan zien welke functies deze sloten hebben en misschien nog belangrijker voor welke sloten ze geschikt zijn.

Onze lijst van slimme deursloten

Bold cilinder SX-33

Gebaseerd op een eenvoudig maar handig design is de Bold cilinder SX-33. Om dit slot te installeren moet je de gehele cilinder vervangen waarna je deze er makkelijk in kan zetten. Als je slot overeenkomt kan het slot al binnen enkele minuten geïnstalleerd worden. Het slot heeft een SKG*** keurmerk wat hem extra veilig maakt. Net zoals onder andere de Yale en Danalock wordt dit slimme cilinderslot geleverd met bijbehorende app waar je makkelijk mensen toegang kan geven tot je huis. Heb je geen zin om de app te gebruiken, dan kun je simpel aan het slot draaien.

Als je telefoon in de buurt is zal het slot dit herkennen waarna hij open gaat. Is de batterij onverwacht op of heeft het slimme deurslot geen verbinding meer? Geen probleem, want met de pincode die je vooraf kan instellen is de deur alsnog te openen. Dit doe je door middel van te draaien aan het slot op een vooraf ingestelde code. Een nadeel van de Bold cilinder SX-33 kan zijn dat het slot overeen moet komen met je huidige slot. Online is makkelijk terug te vinden of jouw slot te gebruiken is met de Bold cilinder SX-33.

Invited Smart lock Basic 30/30

Ook de Invited Smart lock Basic 30/30 is een slim deurslot die het gebruik van sleutels tot verleden tijd maakt. Naast de standaard app waarmee je de deur kan openen worden deze slimme deursloten ook geleverd met twee afstandsbedieningen. Met de afstandsbedieningen kun je tot 200 sloten open maken. Heb je dus meerdere Invited Smart lock Basic 30/30 aangeschaft dan kan je deze allemaal openen met de afstandsbediening. Het deurslot zelf heeft een ster minder dan de Yale, maar met een SKG** keurmerk is dit slot nog steeds een veilige keuze. Zeker gezien de software die op dit slot zit. Deze software wordt namelijk ook gebruikt voor het online bankieren.

Heb je een euro cilinderslot? Dan is de kans zeer groot dat deze slimme deursloten ook op jouw deur passen. Het slimme deurslot gaat automatisch op slot als je de deur dicht doet. Daarnaast is er een optie om hem automatisch op een nachtslot te laten zetten. Deze functie heeft wel als nadeel dat dit vrij luidruchtig gebeurt. Ligt er dus al iemand te slapen dan kan het zijn dat je hier last van gaat krijgen. Als je hier geen gebruik van wilt maken en altijd zelf de deur dicht doet heb je hier uiteraard geen last van. Een ander klein nadeel kan zijn dat het deurslot van dichtbij open gemaakt moet worden. Zo kon je niet altijd vanuit de auto de voordeur alvast open doen als het bijvoorbeeld erg hard regent.

Danalock V3 Smartlock

De Danalock V3 Smartlock is een combinatie tussen het traditionele slot en het innoverende gedeelte van de slimme deursloten. De Danalock V3 Smartlock is daarmee een combinatie tussen de Nuki Smart Lock 2.0 en de Yale ENTR KIT YS-L1 30/35. Zo heeft hij een motor die erg lijkt op de Nuki, waarbij de cilinder wel vervangen moet worden zoals de Yale. Installeren gaat erg eenvoudig, waarna je met de app aan de slag kan gaan. Deze app is erg goed beveiligd door gebruik te maken van gegevensoverdracht met AES 256-bits codering. Ten opzichte van zijn voorganger de V2 heeft dit vernieuwde deurslot een stillere maar toch krachtiger motortje die het slot vele malen sneller open kan krijgen. Ook is zijn behuizing een stuk steviger waardoor hij langer mee kan gaan. Let er wel op dat de Danalock V3 Smartlock en de cilinder apart verkocht worden. Om gebruik te maken van het product moet je dan ook beide varianten in bezit hebben.

Yale ENTR KIT YS-L1 30/35

Voor het installeren van de Yale ENTR KIT YS-L1 30/35 moet de gehele cilinder verwijdert worden. Gelukkig is dit slot op bijna alle standaard cilinder sloten te installeren. Het is misschien wat meer werk dan de Nuki Smart Lock 2.0, echter hebben deze vorm van slimme deursloten ook zo zijn voordelen.

Zo geven deze slimme deursloten de beste beveiliging aan je huis door het SKG*** keurmerk wat hij heeft gekregen. Door het vervangen van een gehele cilinder heb je ook altijd reserve sleutels bij de hand voor als het deurslot kapot gaat of dat er toevallig geen stroom meer op zit. Uiteraard zal dit niet tot sporadisch voorkomen. Je kunt dus iedereen heel simpel toegang geven met behulp van de app. Als iemand in de buurt is zal het deurslot dit registreren, waarna de deur open gemaakt kan worden. Als je de deur dicht trekt dan sprint het slot automatisch dicht.

De app zal dit ook weergeven, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen of je deur nu wel echt op slot is. Naast de twee reservesleutels krijg je ook een afstandsbediening meegeleverd die je bijvoorbeeld in je auto kan leggen. Of mee kan geven aan je kind die nog geen mobiele telefoon heeft. De Yale ENTR KIT YS-L1 30/35 werkt niet met batterijen maar via een accu. Deze kan simpel opgeladen worden door middel van de meegeleverde adapter. Een nadeel van deze slimme deursloten kunnen zijn dat je binnen 25 meter moet zijn om de deur te openen. Je kan deze dus niet op afstand openen via de app helaas.

Nuki Smart Lock 2.0

Misschien wel de bekendste variant op dit moment op de markt is de Nuki Smart Lock 2.0. Deze vernieuwde variant is nog slimmer en beter ontwikkeld dan zijn vorige versie. Het slot is dan ook met de meeste systemen te koppelen zoals de Apple Home Kit, bluetooth en ZigBee. Installeren gaat super simpel en het slot kan dan ook binnen vijf minuten werkend zijn. Je doet de sleutel aan de binnenkant van het slot en doet de kap van de Nuki er overheen. Na het installeren op de deur installeer je de app op je telefoon. Standaard wordt de Nuki Smart Lock 2.0 geleverd met deurslot en deursensor.

Je hoeft je dus nooit meer af te vragen of je deur echt dicht is. Even kijken op je app en je ziet of de deur nog open staat. De Nuki Smart Lock 2.0 komt pas echt tot zijn recht als je bijvoorbeeld een groot pakketje naar binnen moet brengen. Je kan de deur vooraf al open doen als je je handen nog vrij hebt. Zodra je bij je deur bent hoef je dus niet meer te zoeken naar je sleutels. In de app kun je zelfs instellen dat de deur open gaat op moment als je in de buurt van je huis bent.

Het deurslot gebruik dan de handige interactie van bluetooth genaamd geofencing. Wil je mensen toegang tot je huis geven? Geen probleem. Deze persoon hoef je eenmaal toe te voegen aan de app en hij of zij kan altijd naar binnen. Als je niet meer wilt dat deze persoon naar binnen kan dan kun je via de app heel gemakkelijk de toegang weer weigeren. De Nuki Smart Lock 2.0 is uit te breiden met verschillende opties. Wil je dat hij verbinding maakt via het internet dan ga je hier wel de bridge voor nodig hebben. Mocht je je huis verhuren via AirBnB dan is het erg handig om de keypad toe te voegen aan je deurslot.

Je kan op die manier mensen heel gemakkelijk toegang geven met een code die voor een bepaalde tijd geldig is. Houdt er wel rekening mee dat de Nuki Smart Lock 2.0 zijn stroom van batterijen haalt. Vervang deze tijdig om van het deurslot gebruik te kunnen blijven maken. Zo is het bijvoorbeeld ook van belang of je de deur van buitenaf open kan maken. Doordat de sleutel in de binnenkant van de deur zit kan de cilinder anders geblokkeerd raken.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten