De 5 beste OBD-OBD2 uitleesapparaten voor je auto

10421

Uitleesappatuur is geschikt voor iedereen die een auto bezit. Dus waarschijnlijk ook voor jou. Veel diagnostische apparaten hebben de meest voorkomende automerken in het systeem opgeslagen, dus het gemiddelde apparaat zou voor de meesten van je genoeg moeten zijn. Je kunt een groot bedrag besparen op de garagekosten omdat je zelf kunt achterhalen wat er defect is. Daardoor kun je lange en dure probleemoplossingen in de garage omzeilen.

Meestal komen foutmeldingen op de auto op de meest ongelegen momenten zoals wanneer je op vakantie bent. Met de aanschaf van een diagnoseapparaat voor de auto kun je op zulke momenten controleren wat voor probleem het voertuig heeft en of het onmiddellijke bezoek aan de werkplaats echt nodig is.

Vaak zijn alleen kleine dingen zoals een sensor of iets dergelijks defect. In veel gevallen kun je nog enige tijd doorrijden en hoeft je je geen zorgen te maken.

In welk vorm moet je uitleesapparatuur kopen

In principe lijken de vormen van de meeste apparaten sterk op elkaar. Sommige apparaten hebben geen knoppen en zijn afhankelijk van touch-only bediening, zoals bij smartphones. Andere diagnostische apparaten daarentegen zijn nog steeds afhankelijk van individuele knoppen, omdat dit ook enkele voordelen heeft als het gaat om de bediening. Deze apparatuur heeft dan een relatief kleiner scherm.

Welke soort uitleesapparatuur is geschikt voor je

Als je een diagnoseapparaat voor uw auto wilt kopen, zijn er twee manieren om het aan te sluiten, naast de weergave/toetsverhouding.

 • via Bluetooth
 • via OBD I/II verbinding

OBD 1 is alleen maar de voorganger van OBD 2. Oudere auto’s zijn uitgerust met OBD 1-connector, modernere auto’s met OBD 2. Elke auto is uitgerust met een dergelijke poort, die de functionaliteit van een dergelijke “connectiviteit” garandeert.

De Bluetooth-methode is meer van de moderne aard. De meeste mensen voelen zich hier meer aangetrokken tot technologie.

Bluetooth uitleesapparatuur werkt draadloos. Voorwaarde om het te kunnen gebruiken is natuurlijk dat de auto ook de  Bluetooth-verbinding ondersteunt. In moderne voertuigen is dit echter over het algemeen het geval.

Er zijn enkele aspecten waar je moet rekeningen mee houden bij het kiezen van de uitleesapparatuur die aan je behoeften kan voldoen.

De criteria kunnen zijn::

 • Het scherm
 • Bluetooth of ODB
 • Het aantal functies
 • De update mogelijkheden

OBD2 Auto scanner WiFi

Met deze adapter kun je bij bijna alle auto’s draadloos fouten uitlezen via je smartphone.

Om je de diagnostische kosten in de garage te besparen, kunt je met dit apparaat persoonlijk nagaan wat er mis is met de auto. Deze apparatuur leest niet allen maar de fouten uit maar geeft er ook de betekenis van weer. Je hebt daarvoor een app nodig die je gratis kunt downloaden via de app store.

Overige kenmerken

 • Je kunt zelf ontdekken waarom er een lampje brandt op je dashboard.
 • Je kunt ook real-time gegevens uitlezen, statistieken opslaan, ...
 • Deze apparatuur is compatibel met bijna alle auto’s die gebouwd zijn na 1996.
 • De nodige applicaties zijn gratis beschikbaar via de App store.
 • Het  toestel is betrouwbaar, draait met besturingssystemen Android en IOS en heeft een wifi-verbinding nodig.
 • Het wordt aangesloten via een 12 volt plug-and-play systeem
 • Het is een klein apparaat met afmeting van 4.8 x 2.5 x 3.5 CM en het weegt maar vijftig gram.

OBD2 scanner bluetooth ELM327

Om deze uitleesapparatuur te kunnen gebruiken moet je auto voorzien zijn van een  ECU-aansluiting die voldoet aan het J1850-protocol. Deze automatische bluetooth scanner zorgt ervoor dat je de meeste fouten die voorkomen bij een storing aan je auto zelf kunt uitlezen. Wie handig is kan kleine storingen eventueel zelf verhelpen zonder naar de garage te gaan.

Wanneer het storingslampje van auto gaat branden dan weet je dat er iets fout is. Je kunt geld besparen door niet direct naar de garage te rijden en met je eigen uitleesapparatuur te controleren over welke fout het gaat. In veel gevallen is de storing niet direct schadelijk of gevaarlijk en kun je gewoon verder rijden.  Als je zelf iets kent van automechanica kun je het in vele gevallen zelf oplossen.

Deze OBD2 uitleesapparatuur mag dus zeker niet ontbreken in de gereedschapskist voor je auto.

Overige kenmerken

 • Deze uitleesapparatuur  is geschikt  voor alle OBD-II-voertuigen.
 • Het werkt draadloos via bluetooth op een afstand tot tien meter.
 • De software is geschikt voor bijna alle smartphones en kan digitaal worden aangeleverd.
 • Toont de actuele  sensorgegevens, inclusief: koelvloeistoftemperatuur,  status van het brandstofsysteem, snelheid van het voertuig, luchtstroomsnelheid, status van het brandstofsysteem....
 • Ondersteuning de multi protocollen zoals ISO 9141-2 (5 baud init, 10,4 kBaud), ISO 14230-4 KWP (5 baud init, 10,4 kBaud),  ISO 14230-4 KWP (snel init, 10,4 kBaud)...

OBD Scanner - OBD2

Deze uitleesapparatuur  is een goed hulpmiddel voor het uitlezen van foutmeldingen bij je auto. De belangrijkste functie van de scanner is het detecteren van storingen in het motorsysteem. Als het motorstoring-indicatielampje op je auto brandt, kunt je deze apparatuur gebruiken om de foutcode te lezen en het probleem op te lossen.

De scanner kan ook scanner ook gebruikt worden om real-time data, voertuiginformatie, framenummer en emissiestatus ...uit te lezen.

Door gebruik te maken van het handige plug-and-play systeem is deze scanner zonder verdere configuratie te gebruiken. Je hoeft  het alleen maar op de OBD-poort aan te sluiten om de gegevens uit te lezen.  De gevonden fout wordt onmiddellijk weergegeven, samen met de foutcode en de beschrijving.

Overige kenmerken

 • Deze apparatuur is zowel geschikt voor professionelen als voor thuisgebruikers.
 • Door het eenvoudige plug-and-play-systeem kan iedereen zijn auto snel en gemakkelijk uitlezen.
 • Motorstoringen worden aangegeven door foutcodes en probleemomschrijvingen.
 • Van toepassing op bijna alle auto's die na 1996 zijn geproduceerd.
 • Mogelijkheid om volgende live gegevens te bekijken: brandstofsysteem, snelheid, druk, ontsteking, ...en nog veel meer.
 • Modern compact ontwerp: robuuste scanner met LCD-scherm (128 × 64 pixels), witte achtergrondverlichting en contrastregeling. Er is geen batterij of oplader nodig.
 • De verzamelde data kan opgeslagen worden in het Nederlands, Duits, Engels …

MMOBIEL OBD2

Deze uitleesapparatuur heeft krachtige eigenschappen. Controleer voordat je de garage bezoekt de foutmeldingen en bespaar geld door enkele kleine problemen zelf op te lossen. Lees zelf de specifieke soorten foutmeldingen, algemene fouten en gerelateerde fouten. Lees ook wat de foutmelding betekent en hoe je ze kunt oplossen.

Het toestel kan meer dan 3000 foutmeldingen weergeven.

Met deze uitleesapparatuur  kun je tijdens het rijden draadloos verschillende sensoren van de auto controleren. Bijvoorbeeld  het toerental van de motor, de temperatuur van de koelvloeistof, het brandstofverbruik … De  OBD2 uitleesapparatuur wordt geleverd met pc- en iOS-software.

Overige kenmerken

 • De uitleesapparatuur is geschikt voor het IOS-besturingssysteem.
 • Niet geschikt voor oudere auto’s die niet voorzien zijn van ODB2-aansluiting.

OBD2 scanner bluetooth

Omschrijving van het product

Deze uitleesapparatuur is gemakkelijk te gebruiken op telefoons, tablets, computers of multimedia-radio's en geschikt voor alle auto's met OBD2-aansluitingen.

Met deze snelle Bluetooth OBD2-scanner kun je de gratis applicatie "Torque" gebruiken om eenvoudig de computer van de auto uit te lezen en de gegevens grafisch weer te geven.

Je kunt ook de foutcode lezen en deze wanneer nodig verwijderen. Breng na het aansluiten van de OBD2-scanner een Bluetooth-verbinding tot stand tussen de OBD2-scanner en de mobiele telefoon. Download en installeer de applicatie "Torque" en maak een configuratiebestand aan.Je kunt je eigen dashboard maken met de gegevens die u in de applicatie wilt bekijken.

Iets meer uitleg over Torque

Torque is een veelgebruikte oplossing voor het monitoren van rijgegevens en het uitlezen van foutcodes. De plug-in mogelijkheid maakt uitbreidingen mogelijk en maakt het makkelijker voor Android programmeurs om ze te ontwikkelen. Voor de eerste tests met een ELM327 Bluetooth-adapter is de gratis versie voldoende. Dus installeer het op je smartphone. Zoek de trapeziumvormige OBD2-poort. Deze moet binnen 60 centimeter van het stuurwiel liggen en zonder gereedschap bereikbaar zijn, meestal aan de bestuurderszijde in de voetruimte, af en toe in de middenconsole onder een rubberen mat of achter de asbak. Steek de ELM327 Bluetooth-adapter in de OBD2-poort met het contact uit, en zet dan het contact aan (bij voertuigen met een startknop, meestal door op de startknop te drukken met de koppeling niet ingedrukt).

Overige kenmerken

 • De uitleesapparatuur is geschikt voor het Android besturingssysteem
 • Het wordt geleverd met een Engelstalige handleiding
 • Alleen te gebruiken voor auto’s die voorzien zijn van ODB2 aansluiting.
Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten