De Beste Melkopschuimers voor je cappuccino

179

Koffie is al lang niet meer alleen maar koffie. Heerlijke variaties zoals cappuccino, latte macchiato en andere maken deel uit van je dagelijks leven. Het raffineren van koffie met melkschuim heeft iets bijzonders en dat is precies waar een melkopschuimer voor dient.

Met dit toestel kan koffie en ook een chocoladedrank thuis gemakkelijk en snel tot heerlijke drankjes met een dikke laag melkschuim worden omgetoverd. In dit artikel laten we zien hoe zo’n toestel werkt en welke soorten er beschikbaar zijn.

Wat moet je in gedachten houden bij de aankoop

De grote keuze aan melkopschuimers maakt de keuze van het juiste apparaat gegarandeerd moeilijk. In het algemeen moet je overwegen hoe vaak je de melkopschuimer zult gebruiken.

Om af en toe een latte macchiato of cappuccino te bereiden heb je niet per se een dure inductie melkopschuimer nodig, maar een batterij-gevoede of manuele melkopschuimer zou eigenlijk voldoende zijn.

Het is ook mogelijk dat je na verloop van tijd helemaal enthousiast wordt over je koffiedrankjes en veel vaker een melkopschuimer gebruikt. Dan kunnen deze twee soorten melkopschuimers een beetje “zwak” zijn.

Beantwoord deze vraag vooraf en aangezien melkopschuimers niet zo duur zijn,vooral de twee eenvoudige types, kunt je achteraf overschakelen op een duurdere machine.

Hoe wordt de melkopschuimer gereinigd

Ook een belangrijke vraag voor sommigen. Als je moe bent van het met de hand afspoelen van de melkopschuimer, moet je een apparaat kiezen waarvan de melkopschuimer in de vaatwasser kan worden geplaatst. Een anti-aanbaklaag in het binnenste gedeelte van de container is voor iedereen zinvol en kan bij de aankoop van de melkopschuimer in aanmerking worden genomen. In de regel zijn roestvrijstalen melkopschuimers eenvoudig en snel te reinigen.

De vulhoeveelheid

Dit kan ook doorslaggevend zijn bij de aankoop. Als je vooraf weet dat er grotere hoeveelheden melkschuim nodig zijn, moet je kiezen voor een melkopschuimer met een capaciteit van 700 milliliter, zoals de melkopschuimers van Severin.

Het ontwerp

Voor sommige mensen speelt het uiterlijk van de melkopschuimer een rol bij de aankoop ervan. Als je op zoek bent naar een melkopschuimer die een lust voor het oog is, vindt je zeker het juiste apparaat in de categorie Inductie en elektrische melkopschuimers. Maar koop geen opschuimer vanwege het ontwerp die niet voldoet aan alle andere normen en dus waarschijnlijk ook niet aan de belangrijke eisen.

De reiniging

Naast de reiniging speelt ook het gebruiksgemak een belangrijke rol. Als je het melkschuim snel en gemakkelijk wilt bereiden, moet je de neiging hebben om elektrische of inductie melkschuimers te gebruiken. Hiermee kan het melkschuim met een druk op de knop worden geproduceerd, en zelfs gelijktijdige verwarming is voor deze huishoudelijke apparaten geen probleem.
De automatische uitschakeling is een voordeel, omdat het je de ideale temperatuur en consistentie van het melkschuim geeft. Een ander voordeel van dit automatische systeem is dat het voorkomt dat de melk overkookt.

Welke melk geeft het beste melkschuim

Niet alleen de melkopschuimer is verantwoordelijk voor een goed, maar ook de melk. Terwijl sommige fabrikanten in hun productbeschrijving aangeven dat het beste resultaat wordt bereikt met magere melk, schrijven anderen dat je moet vertrouwen op volle melk. Maar wat is er nu? Welke melk geeft het beste melkschuim?

Het vetgehalte van de melk is zeer belangrijk bij het opschuimen van melk. Vetten en eiwitten vormen de structuren in de melk die de luchtbellen omringen. Dit betekent dat melk met een hoog vetgehalte gemakkelijker schuimt en dat het geproduceerde melkschuim romiger en steviger is. En de vethoudende melk brengt ook een goede smaak met zich mee.
Het vetgehalte van de gebruikte melk moet minstens 1,5% vet zijn.

Lactosevrije melk is uitstekend geschikt voor het opkloppen van melk.

De melk die je gebruikt voor het opschuimen mag nooit worden gekookt. Je kunt geen melkschuim produceren met gekookte melk. Met de elektrische of inductie-melkopschuimers kunt u de melk niet laten koken en deze apparaten vooraf uitschakelen.

De beste melkopschuimers

Inventum MK 350 Melkopschuimer

Met de Inventum MK 350 haal je de beste elektrische melkopschuimer in huis. Deze melkopschuimer staat dan ook bovenaan onze advieslijst. De Inventum MK 350 heeft een capaciteit van 115ml waarmee je in een mum van tijd warme melkschuim maakt voor thuis te genieten van een lekkere cappuccino of een late macchiato. Het duurt maar 90 seconden voor de Inventum MK 350 klaar is, best snel in vergelijking met andere melkopschuimers. Met het kleine formaat is de melkopschuimer ook handig op te bergen.

De MK 350 werkt door de kan te vullen met verse, koude melk en het spiraal in de kan zorgt met 1 druk voor extra stevige melk. Via het spiraal wordt de melk ook opgewarmd waardoor je warme drank niet onmiddellijk afkoelt bij het toevoegen. Je kan kiezen welke soort melk je gebruikt, met een beetje experimenteren word jij je eigen barista. Ook te gebruiken voor het maken van een warme chocomelk.

Voordelen

 • Al klaar na 90 seconden
 • Melk wordt warm gemaakt
 • Prijs kwaliteit

Nadelen

 • Capaciteit van 115ml - maximaal 2 cappucino's

De Grundig 5260 met automatische uitschakeling

De belangrijkste eigenschappen van de Grundig 5260

Deze opschuimer van Grundig produceert in enkele seconden heerlijk licht en luchtig melkschuim. De opschuimer kan gebruikt worden om zowel koude als warme koffiecreaties te bereiden.

Bijzondere eigenschappen

 • Het roer- en klophulpstuk wordt eenvoudigweg in de container geplaatst en de machine schuimt de melk met een druk op de knop.
 • De Grundig kan eenvoudig op de 360 graden basis worden geplaatst en in gebruik worden genomen.
 • De melkschuimer heeft twee knoppen: een voor warm schuimen en een voor koud schuimen.
 • De container is voorzien van een 2-voudige anti-aanbaklaag, zodat hij gemakkelijk te reinigen is.
 • De Grundig melkopschuimer mag niet in de vaatwasmachine.
 • Qua prijs ligt de melkopschuimer in het midden van het assortiment.

Severin SM 9685 melkschuimer

De belangrijkste eigenschappen van de Severin SM 9685

De opschuimer van Severin maakt gebruik van het innovatieve inductieproces om te voorkomen dat de melk verschroeit bij verhitting. De opschuimer kan worden gebruikt om zowel melk als koffiemelk te verwarmen. De capaciteit van de Severin-schuimer is 700 ml, veel meer dan de tot nu toe geïntroduceerde "concurrentie". De roestvrijstalen container is afneembaar en kan in de vaatwasser worden gezet om te reinigen.

Bijzondere eigenschappen

 • De melk kan worden verwarmd van 45 tot 65 graden.
 • Dat betekent dat je melkschuim een temperatuur kan hebben van 45, 55, 60 of 65 graden.
 • De Severin opschuimer geeft je ook de mogelijkheid om andere ingrediënten, zoals cacaopoeder, toe te voegen via de navulopening.
 • Omdat er geen elektronica of motor in de melkcontainer zit, kan deze eenvoudig in de vaatwasser worden gereinigd.
 • De Severin schuimer heeft ook een controle-led en een oververhittingsbeveiliging.

Besluit Op basis van de kenmerken die geen enkel ander toestel biedt, moet het duidelijk zijn dat dit toestel van Severin duurder is dan de "concurrentie". Als je de prestaties en de prijs vergelijkt, is het zeker redelijk. De Severin schuimer is de beste die nu op de markt is

De VAVA-opschuimer met antiaanbaklaag

Belangrijkste eigenschappen van de VAVA melkshuimer

Deze opschuimer is ook geschikt voor het opschuimen van koude en warme melk. Het heeft een extra garde voor meer en luchtiger schuim.

Bij het opschuimen is het apparaat zeer stil en zorgt de temperatuurregeling ervoor dat de melk niet overkookt of verbrandt. De VAVA-melkopschuimer wordt geleverd met twee bekers voor het opwarmen van de melk en twee voor het opschuimen.

Bijzondere eigenschappen

 • De tuit van de melkcontainer is afgeschuind, zodat je het melkschuim gemakkelijker op de koffie of chocolade kunt gieten.
 • Dankzij de teflon-coating van de melkcontainer kan de opschuimer eenvoudig met water worden gereinigd.
 • Het toestel kan 115 milliliter melk die moet worden opgeschuimd. Je kunt ook 240 milliliter toevoegen om de melk te verwarmen. De VAVA-opschuimer bevindt zich qua prijs in het middensegment.

Philips Senseo Milk Twister

De belangrijkste eigenschappen van de “Milk Twister”

Het toestel van Philips heeft de mooie naam "Milk Twister". Deze schuimmaker schuimt de melk door de magnetisch bediende roerstaaf. Met de Philips Senseo twister kun je zowel koude als warme melk opschuimen. Wanneer het pijpje maximaal is gevuld, kun je twee kopjes verrijken met een heerlijk melkschuim. De capaciteit van de Philips Senseo opschuimer is 120 milliliter.

Bijzondere eigenschappen

 • Deze opschuimer wordt bediend met twee knoppen. Een voor 'warm opschuimen' en een voor 'koud opschuimen'.
 • De basis van de Philips Senseo opschuimer heeft een 360 graden pirouette aansluiting. Dit betekent dat je de melkcontainer gewoon op de basis plaatst en met een druk op de knop het melkschuim bereidt.
 • Het schuimende opzetstuk en het deksel zijn vaatwasmachinebestendig, de container moet met de hand worden gereinigd. Dit is echter gemakkelijk te doen dankzij de anti-aanbaklaag aan de binnenkant.

De Philips Senseo Milk Twister hoort tot de middelmatig geprijsde melkopschuimers

Bodum 1446-01 latteo-melkopschuimer met glazen handvat

De belangrijkste eigenschappen van dit toestel

De Bodum bestaat uit een smaakneutraal boro-silicaatglas, een kunststof deksel en een kunststof knop. Het kunststof deksel heeft een diepe rand zodat de melk er niet kan uitspuiten.

De algemene aanbeveling voor een perfect melkschuim met de Bodum 1446-01

De beste resultaten worden bereikt als je ijskoude, vetarme of niet-vette melk gebruikt voor het opschuimen.

Na het opschuimen kan het nog wat in de magnetron opgewarmd worden zodat de koffie niet direct koud wordt als het melkschuim wordt toegevoegd. Het glazen bakje van de Bodum kan in de magnetron worden gezet.

De glasbak heeft een inhoud van 0,25 liter. Dit is meestal voldoende voor het normale huishouden.

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten