Heerlijke gefrituurde gerechten
De klassieke frituurpan werkt volgens een zeer eenvoudig uitgangspunt. Een verwarmingselement ontwikkelt warmte met middel van een elektrische stroom, zodat de olie wordt opgewarmd tot 190 °C. De hoge temperaturen geven voedsel aromatische braadsels en een droge korst.>/P>
Het voordeel van de klassieke friteuse is de zeer korte voorbereidingstijd. Een airfryer heeft 25 minuten nodig voor een portie frites, terwijl de klassieke friteuse maar vier minuten nodig heeft.
Welke soorten friteuses zijn er
De trend om energie te besparen stopt niet bij de frituurpan: er zijn verschillende ontwerpen en details die geschikt zijn om het stroomverbruik en de duur van het frituurproces te verminderen. Speciale coatings, vaatwasmachinebestendige onderdelen en moderne oliefiltersystemen verbeteren ook de milieuvriendelijkheid van deze populaire keukentoestellen.
De conventionele friteuse
Bij een conventionele friteuse wordt het verwarmingselement ofwel onder de kookcontainer geplaatst. De olie in de container wordt daarom altijd vanaf de bodem verwarmd. Dit heeft als voordeel dat het verwarmingselement niet hoeft te worden gereinigd, omdat het niet in contact komt met de olie.
Aan de andere kant is de temperatuur op de bodem zo hoog dat alles wat uit de frituurmand door de olie zakt (bijv. afzonderlijke zeer kleine stukjes frieten op de bodem van de pot kan branden en de smaak van het eindproduct negatief kan beïnvloeden. Bovendien moet de frituurolie vaker worden ververst dan bij een apparaat met een koude zone.
Koude zone frituurpannen
Deze werken volgens het zogenaamde koude zone principe. Het enige verschil met de conventionele friteuse is de opstelling van de verwarmingsspiraal. Bij de conventionele friteuse bevindt deze zich onder of in de bodem van de kookcontainer. Bij de koudezone friteuse daarentegen steekt het verwarmingselement, maar enkele centimeters boven de kookplaat uit in het kookreservoir. Hierdoor is het vet of de olie onder het verwarmingselement iets koeler, namelijk maar rond de 85 graden Celsius in tegenstelling tot maximaal 190 graden Celsius boven het verwarmingselement. Frituurresten kunnen dus niet verbranden op de bodem.
Andere voordelen van het principe van de koude zone zijn:
- de frituurolie warmt sneller op omdat het verwarmingselement direct in de olie hangt
- de olie hoeft niet zo vaak te worden vernieuwd
- het voedsel bevat minder acrylamide
Een klein nadeel van het principe van de koude zone is dat het verwarmingselement ook moet gereinigd worden.
Veiligheidsinstructies voor het gebruik van friteuses met olie
Bij het gebruik van een frituurpan er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Vooral bij het frituren met heet vet bestaat er gevaar voor brand en letsel als de apparaten verkeerd worden behandeld.
Zorg er bij de aankoop van een friteuse voor dat de behuizing van de friteuse warmte-isolerend is. Anders kan een onoplettende greep op de behuizing pijnlijk zijn.
Als je frituurt met olie, wordt het vet bij sommige modellen opgewarmd tot 190° Celsius. Het is gemakkelijk te begrijpen dat er een groot risico op letsel bestaat als de kwaliteit van het apparaat niet goed is. De basisvoorwaarde is een stevige stand van de friteuse. Zuigvoetjes zijn hier het beste. Dan kan de friteuse niet wegglijden.
Als je diepvriesvoedsel in hete olie doet, zal het spetteren. Het is daarom voordelig als de frituurmand met gesloten deksel naar beneden en naar boven kan worden gebracht.