De 5 beste elektrische fietsen van 2023 doorgelicht

9621

Hoeven we ze nog voor te stellen… de elektrische fietsen of e-bikes genaamd. Ideaal om elke dag gezwind je woon-werkverkeer af te leggen, eens wat langere ritjes te maken of om gewoon de wagen aan de kant te laten staan en de fiets te nemen. De komst van de elektrische fiets heeft een gigantische impact op ons leven en dat zien we duidelijk in het straatbeeld. Her en der duiken e-bikes op en het lijkt wel alsof de fiets een tweede leven heeft gekregen. De populariteit van elektrische fietsen resulteert natuurlijk ook in een groot aanbod van deze gemotoriseerde tweewielers. Terwijl je in de beginjaren van de 21ste eeuw uit een model of 4 à 5 kon kiezen en je naar gespecialiseerde winkels moest, is het aanbod nu zo goed als oneindig en vind je in ieder dorp of zelfs gehucht wel een winkel die elektrische fietsen verkoopt. Wij helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken door je te vertellen waar je op moet letten bij de aankoop van deze e-bikes en door je ook onze lijst van de 5 beste elektrische fietsen mee te delen.

Waar op letten bij de aankoop van een elektrische fiets

De batterij: de meeste elektrische fietsen hebben tegenwoordig een lithium-ionbatterij. Dat is voor ons dan ook de minimum vereiste die een fiets op batterijgebied moet hebben. Mocht je toch nog op een fiets stoten met een nikkel- of een loodbatterij laat deze dan links liggen. Wat wel in opmars is zijn de lithium-ijzerfosfaatbatterijen die een snellere oplaadtijd hebben. Hoe lang je accu in staat is om je te ondersteunen, hangt af van de kracht en capaciteit van je batterij en de mate waarin je de ondersteuning gebruikt. Wij raden iedereen echter aan om een batterij met een hoge capaciteit te nemen. Je betaalt misschien wel iets meer, maar het is de moeite waard. Zeker omdat je na een jaar of 5 een nieuwe batterij zult moeten aanschaffen en de capaciteit na verloop van tijd zal beginnen afnemen.

De motor: We hoeven je vast niet te vertellen dat de motor bij een elektrische fiets van cruciaal belang is. Bij de iets goedkopere modellen zul je deze motor meestal in het voorwiel of het achterwiel aantreffen. In het voorwiel heb je het nadeel dat het vermogen niet te groot mag zijn om slippen te vermijden terwijl je in het achterwiel soms problemen kunt hebben met het versnellingssysteem. In beide gevallen vraagt het oprijden van steilere hellingen dan ook nog heel wat eigen inspanning. Bovendien vervang je een platte band met deze motors niet op 1-2-3. Een motor in de trapas is het alternatief. Een alternatief dat naar onze bescheiden mening heelt wat voordelen met zich meedraagt. Een platte band vervangen doe je net zoals bij een gewone fiets en ook bij steilere hellingen kan je van maximale ondersteuning genieten. Het enige nadeel is dat je aandrijfonderdelen wat sneller zullen slijten. Wat de motor (en de batterij) betreft, speelt ook het vermogen een belang bij je keuze.

Het type fiets: Elektrische fietsen vind je tegenwoordig in alle vormen en maten. Van racefietsen over stadsfietsen tot zelfs vouwfietsen, er wordt overal een motor op geplaatst. Bij het kopen van een elektrische fiets zal je dus een keuze moeten maken.

Het gewicht: Je zult merken dat elektrische fietsen niet meteen een prijs zullen behalen binnen de categorie ‘de 5 lichtste fietsen’. Je zit namelijk al gauw aan fietsen die meer dan 10 kilogram tot zelfs 30 kilogram wegen. Vaak gaat het gewicht recht evenredig naar boven naarmate het vermogen van de fiets ook toeneemt.

Elektrische fiets vs speed pedelec

Binnen de categorie van de elektrische fietsen kan je in principe twee hoofcategorieën onderscheiden; de klassieke elektrische fiets of ook wel e-bike genoemd en de speed pedelec. Zoals de naam al aangeeft draait het bij deze tweede categorie inderdaad om de snelheid die je ermee kunt bereiken (speed). De speed pedelec gaat in tegenstelling tot de standaard elektrische fiets dan ook tot een snelheid van maximaal 45 km/u. Met een gewone elektrische fiets is 25 km/u het maximum dat de motorondersteuning kan bieden.

Aangezien we met twee totaal verschillende soorten fietsen te maken hebben, enkel het feit dat ze elektrische zijn is gelijklopend, gelden ook verschillende wettelijke regels en vereisten. Zo mag een gewone elektrische fiets een maximaal vermogen van 250 Watt hebben en moet de motorondersteuning stoppen van zodra je 25 km/u haalt. Aangezien de speed pedelec door de maximale motorondersteuning tot en met 45 km/u meer iets wegheeft van een bromfiets, werd er ook een nieuwe klasse, namelijk de bromfiets klasse P, voor deze tweewielers in het leven geroepen. Het gaat in dit geval om elektrische fietsen die een maximale motorondersteuning tot en met 45 km/u bieden, die een maximaal vermogen van 4 kW hebben en die een hulpaandrijving hebben om trapondersteuning te geven.

Bij een speed pedelec moet je ook een gelijkvormigheidsattest, een nummerplaat, een fietshelm, een rijbewijs (mag ook voor een bromfiets) en een BA-verzekering in je bezit hebben. Deze zaken gelden niet voor een gewone elektrische fiets.

Batavus PACKD E-GO PLUS

Omdat het oog ook wat wil en deze fiets heel wat kwaliteit voor weinig geld biedt, is de Batavus PACKD E-GO PLUS 2020 onze laatste e-bike in het lijstje van de 5 beste elektrische fietsen.

Ja hoor, er bestaat ook liefde op het eerste gezicht bij het zien van een elektrische fiets. Dat was bij ons het geval toen we de Batavus PACKD E-GO PLUS 2020 voorgeschoteld kregen. Prachtig afgewerkt en met een leuk vintage/retro design. Naast het feit dat het oog ook iets mag hebben, is het gewoon een oerdegelijke fiets die soepel trapt en goed ondersteund wordt. Daarnaast is dit nog een e-bike die voor de grote massa betaalbaar is. Zonder ondersteuning trappen, zouden we wel afraden want met 28,2 kilogram is dat een helse klus.

Voordelen

 • Heel nette, leuke en trendy afwerking met batterij netjes onder de bagagedrager
 • Uitmuntend rijgedrag
 • Heel soepele ondersteuning
 • Betaalbare elektrische fiets

Nadelen

 • Het geluid van de motor
 • De Batavus PACKD E-GO PLUS 2020 is met meer dan 28 kilogram een zeer zware fiets. Zonder ondersteuning fietsen is dan ook een hele en helse klus.

Specificaties:

 • Type: Elektrische fiets
 • Motor: Trapas
 • Gewicht: 28,2 kilogram
 • Actieradius: 75 – 150 km met de 500 wH accu
 • Versnellingen: 7
 • Motor: E-motion (60 Nm)

Specialized Turbo Vado SL 5.0

Speciaal voor de sportieve fietsers onder jullie nemen we in onze lijst van de 5 beste elektrische fietsen ook met plezier de sportieve Specialized Turbo Vado SL 5.0 op. Een elektrische fiets op maat gemaakt voor de sportieve fietser die ook langere afstanden wilt doen en geen schrik heeft om eens zonder ondersteuning te fietsen. Want dat laatste heeft ons aangenaam verrast; deze fiets doet het namelijk ook goed zonder ondersteuning. Nadeel vinden wel dat je deze fiets niet meteen gaat gebruiken voor gezellige familieritjes of tochtjes met de partner aangezien je geen spatbord of bagagedrager hebt en je ook met een open kettingkast zit.

Voordelen

 • Schakelt goed
 • Stoer en sportief design
 • Duidelijk en gebruiksvriendelijk display
 • Krachtige en soepele ondersteuning
 • Ook zonder ondersteuning fietst de Specialized Turbo Vado SL 5.0 prettig en vlot

Nadelen

 • Zeker voor langere afstanden is het zadel te hard
 • Niet echt gemaakt om gewoon te gaan fietsen: geen spatbord, geen bagagedrager, open kettingkast,…

Specificaties:

 • Type: Elektrische fiets
 • Motor: Trapas
 • Gewicht: 15 kilogram
 • Actieradius: met de range extender 150 km
 • Versnellingen: 12

Ampler Stout

De Ampler Stout is een elektrische fiets die eigenlijk geen elektrische fiets is. De fiets ziet er in ieder geval niet uit als een e-bike terwijl hij wel ondersteuning biedt. Ideaal voor de mensen die liever geen lelijke batterij zien.

Prijs-kwaliteit gezien, is de Ampler Stout misschien wel de beste fiets in onze lijst van de 5 beste elektrische fietsen. We plaatsen deze fiets niet alleen in ons overzicht omwille van de zeer scherpe prijs en omwille van het feit dat hij zeer hoog scoorde op fietstest.nl, maar ook omdat je gewoon niet ziet dat het om een elektrische fiets gaat. Het design oogt fris en aantrekkelijk.

Bovendien zijn we, ondanks dat het om een motor in het achterwiel gaat, zeer te spreken over de ondersteuning. We hebben er wel geen noemenswaardige hellingen mee gedaan, maar alles verliep zeer soepel en vlot. Het harde zadel en het feit dat je het display alleen via een app kunt zien, zijn wel twee minpuntjes.

Voordelen

 • Prijs-kwaliteit een uitmuntende fiets
 • Scoort heel hoog in onafhankelijke tests en fietsreviews
 • Leuk design waaraan je niet merkt dat het om een e-bike gaat
 • Sterke en soepele ondersteuning
 • Met 17 kilogram niet al te zwaar als je zonder ondersteuning valt

Nadelen

 • Het zadel had iets zachter gekund
 • Spijtig dat we geen duidelijke display op de fiets hebben en dit enkel via de app gaat

Specificaties

 • Type: Elektrische fiets
 • Motor: Achterwiel
 • Gewicht: 17,2 kilogram
 • Actieradius: 70 km bij normale ondersteuning / 45 km in boostmodus
 • Versnellingen: 10
 • Motor: 48 V 250 W rear hub motor

O2Feel iSwan N5e Di2

In onze lijst van 5 beste elektrische fietsen is ons volgende proefkonijn een normale elektrische fiets: de iSwan N5e Di2 van O2Feel. De iSwan N5e Di2 van O2Feel sprong meteen in het oog toen we hem bij ons plaatselijke fietsenhandelaar zagen staan. Toen dan ook nog eens bleek dat de fiets op fietstest.nl de hoogste score kreeg binnen de categorie van ‘elektrische fietsen lifestyle’ wisten we meteen wat ons te doen stond… hem testen natuurlijk.

En ja, de fiets ziet er fraai uit en het display zit netjes op het frame verwerkt. Bovendien is het display duidelijk en gebruiksvriendelijk. Na een paar rondjes rijden waren we vol lof over deze e-bike. Hij rijdt soepel, de motor hoorden we amper en op maximaal vermogen konden we 70 kilometer met de batterij fietsen. De laatste 5 kilometer zonder batterij waren wel niet de leukste want met 25 kilogram is de fiets een zwaargewicht.

Pros

 • Ziet er mooi en trendy uit.
 • Krachtige en soepele motorondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk en duidelijk display.
 • Motor maakt weinig lawaai
 • Mooie actieradius bij maximale ondersteuning

Cons

 • Met 25 kilogram een zwaargewicht en dat voel je als er zonder ondersteuning moet gefietst worden.
 • Het zadel had voor ons iets zachter gemogen.

Specificaties

 • Type: Elektrische fiets
 • Motor: Trapas
 • Gewicht: 25 kilogram
 • Actieradius: +/- 70 km bij maximale ondersteuning
 • Versnellingen: 5
 • Motor: Shimano Steps E6100

Trek Allant+ 9.9S

Starten doen we met een speed pedelec van Trek. Dat rijmt niet alleen vlot, maar rijdt ook heel vlot; de Trek Allant+ 9.9S.

Wat zijn we blij dat we de speed pedelec Trek Allant+ 9.9S hebben mogen testen. En nu begrijpen we ook meteen waarom deze e-bike dergelijke hoge scores krijgt bij de jury van de VAB en in de AD-fietstest. Met recht en reden krijgt hij dus ook een plaats in onze lijst van 5 beste elektrische fietsen. Wat ons meteen opviel, was de fraaie look. Sportief maar toch stijlvol. Helemaal ons ding. Qua rijgedrag zijn we ook grote fans.

Je voelt niet dat je 18,8 kilogram moet vooruitduwen en ook het sturen gaat bijzonder vlot. 18,8 kilogram is trouwens bijzonder licht als je gelijkaardige modellen met de Trek Allant+ 9.9S vergelijkt. Het vooruit schakelen mocht iets vlotter van ons, maar terugschakelen ging dan weer supersmooth. Al bij al een prachtige en krachtige e-bike met een gebruiksvriendelijk display. Deze moet zeker in de lijst van de 5 beste elektrische fietsen.

Voordelen

 • Ziet er heel netjes uit; verfijnd design
 • Een van de lichtste fietsen binnen de speed pedelec categorie
 • Krachtige ondersteuning dankzij uitmuntende Bosch Performance Speed middenmotor
 • Middenmotor in trapas
 • Gebruiksvriendelijk display

Nadelen

 • Geen vering
 • Schakelt soms wat nerveus

Specificaties

 • Type: Speed Pedelec
 • Motor: Trapas
 • Gewicht: 18,8 kg excl batterij
 • Actieradius: 60 – 120 km
 • Versnellingen: 12
 • Motor: Bosch

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten