Hoeven we ze nog voor te stellen… de elektrische fietsen of e-bikes genaamd. Ideaal om elke dag gezwind je woon-werkverkeer af te leggen, eens wat langere ritjes te maken of om gewoon de wagen aan de kant te laten staan en de fiets te nemen. De komst van de elektrische fiets heeft een gigantische impact op ons leven en dat zien we duidelijk in het straatbeeld. Her en der duiken e-bikes op en het lijkt wel alsof de fiets een tweede leven heeft gekregen. De populariteit van elektrische fietsen resulteert natuurlijk ook in een groot aanbod van deze gemotoriseerde tweewielers. Terwijl je in de beginjaren van de 21ste eeuw uit een model of 4 à 5 kon kiezen en je naar gespecialiseerde winkels moest, is het aanbod nu zo goed als oneindig en vind je in ieder dorp of zelfs gehucht wel een winkel die elektrische fietsen verkoopt. Wij helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken door je te vertellen waar je op moet letten bij de aankoop van deze e-bikes en door je ook onze lijst van de 5 beste elektrische fietsen mee te delen.
Waar op letten bij de aankoop van een elektrische fiets
De batterij: de meeste elektrische fietsen hebben tegenwoordig een lithium-ionbatterij. Dat is voor ons dan ook de minimum vereiste die een fiets op batterijgebied moet hebben. Mocht je toch nog op een fiets stoten met een nikkel- of een loodbatterij laat deze dan links liggen. Wat wel in opmars is zijn de lithium-ijzerfosfaatbatterijen die een snellere oplaadtijd hebben. Hoe lang je accu in staat is om je te ondersteunen, hangt af van de kracht en capaciteit van je batterij en de mate waarin je de ondersteuning gebruikt. Wij raden iedereen echter aan om een batterij met een hoge capaciteit te nemen. Je betaalt misschien wel iets meer, maar het is de moeite waard. Zeker omdat je na een jaar of 5 een nieuwe batterij zult moeten aanschaffen en de capaciteit na verloop van tijd zal beginnen afnemen.
De motor: We hoeven je vast niet te vertellen dat de motor bij een elektrische fiets van cruciaal belang is. Bij de iets goedkopere modellen zul je deze motor meestal in het voorwiel of het achterwiel aantreffen. In het voorwiel heb je het nadeel dat het vermogen niet te groot mag zijn om slippen te vermijden terwijl je in het achterwiel soms problemen kunt hebben met het versnellingssysteem. In beide gevallen vraagt het oprijden van steilere hellingen dan ook nog heel wat eigen inspanning. Bovendien vervang je een platte band met deze motors niet op 1-2-3. Een motor in de trapas is het alternatief. Een alternatief dat naar onze bescheiden mening heelt wat voordelen met zich meedraagt. Een platte band vervangen doe je net zoals bij een gewone fiets en ook bij steilere hellingen kan je van maximale ondersteuning genieten. Het enige nadeel is dat je aandrijfonderdelen wat sneller zullen slijten. Wat de motor (en de batterij) betreft, speelt ook het vermogen een belang bij je keuze.
Het type fiets: Elektrische fietsen vind je tegenwoordig in alle vormen en maten. Van racefietsen over stadsfietsen tot zelfs vouwfietsen, er wordt overal een motor op geplaatst. Bij het kopen van een elektrische fiets zal je dus een keuze moeten maken.
Het gewicht: Je zult merken dat elektrische fietsen niet meteen een prijs zullen behalen binnen de categorie ‘de 5 lichtste fietsen’. Je zit namelijk al gauw aan fietsen die meer dan 10 kilogram tot zelfs 30 kilogram wegen. Vaak gaat het gewicht recht evenredig naar boven naarmate het vermogen van de fiets ook toeneemt.
Elektrische fiets vs speed pedelec
Binnen de categorie van de elektrische fietsen kan je in principe twee hoofcategorieën onderscheiden; de klassieke elektrische fiets of ook wel e-bike genoemd en de speed pedelec. Zoals de naam al aangeeft draait het bij deze tweede categorie inderdaad om de snelheid die je ermee kunt bereiken (speed). De speed pedelec gaat in tegenstelling tot de standaard elektrische fiets dan ook tot een snelheid van maximaal 45 km/u. Met een gewone elektrische fiets is 25 km/u het maximum dat de motorondersteuning kan bieden.
Aangezien we met twee totaal verschillende soorten fietsen te maken hebben, enkel het feit dat ze elektrische zijn is gelijklopend, gelden ook verschillende wettelijke regels en vereisten. Zo mag een gewone elektrische fiets een maximaal vermogen van 250 Watt hebben en moet de motorondersteuning stoppen van zodra je 25 km/u haalt. Aangezien de speed pedelec door de maximale motorondersteuning tot en met 45 km/u meer iets wegheeft van een bromfiets, werd er ook een nieuwe klasse, namelijk de bromfiets klasse P, voor deze tweewielers in het leven geroepen. Het gaat in dit geval om elektrische fietsen die een maximale motorondersteuning tot en met 45 km/u bieden, die een maximaal vermogen van 4 kW hebben en die een hulpaandrijving hebben om trapondersteuning te geven.
Bij een speed pedelec moet je ook een gelijkvormigheidsattest, een nummerplaat, een fietshelm, een rijbewijs (mag ook voor een bromfiets) en een BA-verzekering in je bezit hebben. Deze zaken gelden niet voor een gewone elektrische fiets.