De 3 Beste printers om te kopen

274

Een printer kopen doe je niet in het wilde weg. Kiezen voor een kleurenprinter of zwart-wit, stelt je niet meteen voor zo een groot dilemma. Maar dan komt de aap uit de mouw. Naar welk soort printer ben je op zoek: moet het printertoestel ook kunnen scannen en kopiëren? Heb je het nodig om vakantiefoto’s bijvoorbeeld af te drukken of is het alleen maar bedoeld voor teksten? In deze blog met als titel ‘3 beste printers: niet zo makkelijk kiezen als het lijkt’ krijg je hulp met een kleine handleiding hoe je de persoonlijke selectie maakt. Op dit ogenblik zijn er 3 printers die met kop en schouder aan je persoonlijke behoeften kunnen beantwoorden qua kwaliteit en prijsverhouding: Epson Ecotank ET-2650, HP Color LaserJet Pro en HP OfficeJet 6950 e-All-in-One.

Keuze afhankelijk van je persoonlijke behoefte

De aankoop van een printer hangt af van persoonlijke keuzecriteria. Voor welke doeleinden heb je een printer nodig? Werk of privé? Moet je printer ook kunnen faxen, scannen en kopiëren of is dat van ondergeschikt belang? Allemaal vragen die je eerst zelf zal moeten beantwoorden voor dat je een printer koopt.

Welke type printers zijn er momenteel op de markt?

All-in-one kleurenprinter

Veruit het merendeel van de potentiële kopers zijn op zoek naar een toestel dat zowel teksten kan printen, maar ook multifunctioneel werkt door te kopiëren en scannen. Er zijn een scala van mogelijkheden om voor deze optie te kiezen. Een printer die deze functies bevat, wordt ook wel ‘alles-in-één’ (in het Engels: all-in one) genoemd. Als je dan ook nog als klap op de vuurpijl over een kleurenprinter beschikt, maakt dit het plaatje van ‘alles-in-één’ helemaal compleet.

Printen in zwart-wit: voorkeur laser

Wie voor administratief kantoorwerk enkel in zwart wil drukken, moet niet lang zoeken om het juiste type printer te vinden. De laser is onomstotelijk de beste keuze. De belangrijkste reden is dat een laserprinter heel scherpe teksten maakt. Daarnaast zorgt een laserprinter dat je geen narigheid ondervindt van inkt die uitdroogt. Ook hier weer kan je bij de meesten kiezen voor de opties kopiëren en scannen. Hou wel rekening ermee dat een all-in-one zwart model in veel gevallen een stuk duurder is in aankoop.

Het printen van foto’s

Als je foto’s van je vakantie of promotiemateriaal op glanzend papier wil afdrukken, zorgt een specifieke fotoprinter voor de juiste alternatieve oplossing. Dit printertype beschikt meestal over 1 tot 2 extra kleuren, wat de foto’s nog een stuk mooier en helderder maken.

Niet elke printer is hetzelfde

De beste printers voldoen voor jan-en-alleman niet altijd aan de gewenste kwaliteitseisen. Dit heeft uiteraard te maken met een rits externe factoren die bepalen welk type printer voor je op maat is gesneden. In eerste instantie heeft het uiteindelijk te maken met de hoeveelheid afdrukken die je (dagelijks) nodig hebt. Daarnaast voor welke doeleinden je het gebruikt – privé of professioneel – en natuurlijk welk kostenplaatje hier aan kleeft.

Een keuze maken tussen een inkjet, een laser of een inkttank

Als je minder dan 15 pagina’s per maand print, hoeft het geen betoog dat je een goedkopere versie van een printer aanschaft dan dat je in grote oplage afdrukken nodig hebt. Voor wie met mondjesmaat print, is de beste keuze om voor een doorsnee inktjetprinter te kiezen met de klassieke cartridges. Wanneer je ruw geschat 25 pagina’s of meer per maand print, kan je voluit gaan voor duurdere printers zonder cartridges, maar met goedkope inktflesjes en de ingebouwde bijhorende inkttanks. Wie meer dan 50 pagina’s per maand afdrukt, kan overwegen om het geld te spenderen aan een laser met kleuren. Het grote voordeel van een laserprinter is dat het poeder van de kleuren in de toner-cartridge niet kan opdrogen en bijgevolg heel lang kan meegaan.

Functies die handig zijn bij het aankopen van een printer

Het afdrukken op een dubbelzijdige manier

Ze zijn nog maar heel weinig in aantal, maar er bestaan nog altijd printers waarbij je het papier eigenhandig moet omkeren. Zorg dat je bij aankoop voor “dubbelzijdig afdrukken’ kiest. Het is niet alleen heelgebruiksvriendelijk, maar ook uitstekend voor het milieu.

De automatische optie voor documentdoorvoer

Wanneer je verschillende vellen papier automatisch wil doorsturen, is de functie documentdoorvoer heel praktisch. De printer kopieert of scant dan volautomatisch 1 of meer papieren stukken.

Een aanraakscherm met foutmeldingen

Een select aantal printapparaten zijn voorzien van een scherm waar je meldingen kan terugvinden zoals de resterende inkt of foutmeldingen. Je kan langs deze weg ook bepaalde instellingen aanpassen. Het geeft je de gelegenheid om dit dan niet te moeten doen via je telefoon of vanuit je computer.

Hamvraag: welke verbinding geniet je voorkeur?

Draadloos of via de kabel? Wil je via de laptop, tablet of smartphone een print kunnen maken? Haast alle printers zijn tegenwoordig compatibel voor wifi en drukken via internet af. Belangrijke tip: sluit je printer enkel maar aan wanneer dat noodzakelijk is. Wanneer draadloos niet echt een must is. Dan zijn er nog voldoende printers op de markt die je rechtstreeks kan verbinden met je computer.

Het gebruik van cartridges: waar moet je opletten?

Verslik je niet in cartridges om op te starten

Wie van plan is om een inkjetprinter te kopen, krijgt daar automatisch cartridges bij om op te starten. Maar maak je niet blij met een dode mus. Op het eerste zicht lijken die cartridges even volumineus dan de gewone. Helaas, vergis je niet. Er zit wel heel duidelijk minder inkt in en zijn dus veel sneller leeg. Wanneer je nieuwe cartridges wil kopen, heb je de keuze voor twee opties: de XL cartridges of de gewone klassieke exemplaren. Ze zijn trouwens allebei even groot. XL cartridges worden door insiders ook de ‘high-capacity-cartridges’ geheten. Die benaming heeft te maken dat er meer inkt is in gestockeerd dan de klassieke inktvullingen. Nog vermelden dat bij een inkttankprinter ruwweg 10 keer zoveel inkt zit dan een modale cartridge.

Kiezen voor een printermerk of voor pure namaak

Wie zonder al te veel problemen wil printen, haalt het beste de originele cartridges in huis van je printermerk. Anderzijds is het wel zo dat je met de alternatieve cartridges een heel pak goedkoper af bent. Meestal merk je weinig van het kwaliteitsverschil. Zeker wanneer je in zwart-wit uitdraait.

Waar koop je het beste de cartridges?

Bij de online specialisten van inkt

De originele inktcartridges van de printerfabrikanten kan je het beste terugvinden bij online webshops, die gespecialiseerd zijn in inkt. Over het algemeen zijn ze op het internet een stuk goedkoper dan dat je die zou gaan kopen in een fysieke winkel. Met cartridges van andere merken bespaar je al vlug 50 procent van de authentieke cartridges. Hetzelfde geldt voor laserprinters. Het profijt van alternatieve toners is eveneens gemiddeld de helft beterkoop dan de normale prijs.

Het nemen van een abonnement

Wat tegenwoordig in opmars is, zijn de abonnementen wanneer je met de originele cartridges aan de slag wil gaan. Via een abonnement worden het aantal afdrukken gelimiteerd. Deze gloednieuwe formule is beschikbaar voor heel wat HP-printers en een klein aantal Epson printtoestellen. De formules heten respectievelijk: HP Instand Ink abonnement en EpsonReadyPrint.

De winkels die navullingen verkopen

Zelf cartridges navullen kan uiteraard ook, maar dat brengt wel het nodige gehannes met zich mee. Je kan het uiteraard ook laten doen. Heel veel klanten kiezen voor deze laatste optie in gespecialiseerde navulshops.

Kiezen volgens je persoonlijke noden

Het kiezen voor een printer hangt van verschillende parameters af. Meestal is dit afhankelijk van je persoonlijke noden. Je zal jezelf moeten afvragen welke specifieke eigenschappen of opties het beste bij je past. Volgende printers behoren tot het kransje van favorieten op dit ogenblik omwille van de juiste verhouding tussen de prijs en de kwaliteit: Epson Ecotank ET-2650, HP Color LaserJet Pro, HP OfficeJet 6950 e-All-in-One.

HP OfficeJet 6950 e-All-in-One

Voordelen

 • Het is een 4-in-1 printer waar je zowel mee kan faxen, scannen als kopiëren
 • Door het ADF-ysteem (automatisch documentdoorvoer) kopieert en scant de printer een stapeltje papier in 1 keer

Cons

 • Beschikt niet over een ethernetpoort

Dit toestel functioneert het beste op kantoor en print op hoge resolutie: 4800 bij 1200 dpi. Je verstuurt opdrachten via smartphone of tablet. Omdat deze printer aparte cartridges heeft voor kleuren, vervang je alleen de cartridges die leeg zijn. Daarnaast print je tot gemiddeld 35 pagina’s achter elkaar dankzij het dubbelzijdig uitprinten.

HP Color LaserJet Pro

Voordelen

 • Het is een 4-in-1 printer waar je zowel mee kan faxen, scannen als kopiëren
 • Door het ADF-ysteem (automatisch documentdoorvoer) kopieert en scant de printer een stapeltje papier in 1 keer
 • Met 16 pagina’s per minuut ligt de snelheid om een kleurenprint te maken vrij hoog

Nadelen

 • Zoek je een printer die een minder robuuste en afmeting heeft, dan zal je een model op kleiner formaat moeten nemen

Bij deze printer zal je niet zo vlug de cartridge moeten vervangen na 100 vellen te hebben afgedrukt. Deze printer heeft een inktopslag waarmee je gemiddeld 4000 zwart-wit prints uitdraait en 6000 A4-vellen in kleur. Bij een soortgelijke printer had je in dezelfde omstandigheden al twintig maal de cartridges moeten vernieuwen. Daarnaast zijn die roemruchte reservoirs vrij makkelijk bij te vullen. De aanschaf van cartridges zijn niet duur. Met de standaard geïnstalleerde wifi-direct optie maakt het printapparaat rechtstreeks contact met je tablet of smartphone.

Epson Ecotank ET-2650

Voordelen

 • Het is een alles-in-één-printer waar je zowel mee kan kopiëren als scannen
 • De verbruikskosten per pagina zijn opvallend laag
 • De printresolutie ligt boven het gemiddelde en aan de vrije hoge kant: 1.1400×5.760 dpi. Hierdoor kan je ook afbeeldingen heel scherp uitprinten

Nadelen

 • Als je pakweg meer dan twaalf velletjes in kleur wil printen, kan je beter een printer nemen met een hogere printsnelheid

Bij deze printer zal je niet zo vlug de cartridge moeten vervangen na 100 vellen te hebben afgedrukt. Dit printapparaat heeft een inktopslag waarmee je gemiddeld 4000 zwart-wit prints uitdraait en 6000 A4-vellen in kleur. Bij een soortgelijke printer had je in dezelfde omstandigheden al twintig maal de cartridges moeten vernieuwen. Daarnaast zijn die roemruchte reservoirs vrij makkelijk bij te vullen. De aanschaf van cartridges zijn niet duur. Met de standaard geïnstalleerde wifi-direct optie maakt het printapparaat rechtstreeks contact met je tablet of smartphone.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten