Moedermelk bestaat uit vet, eiwit, koolhydraten en voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Na verloop van tijd veranderen echter de consistentie en de samenstelling van de melk. De eerste moedermelk is bijzonder rijk aan proteïnen en antilichamen die het immuunsysteem van de baby versterken. Pas twee tot drie weken na de geboorte produceert je lichaam de rijpe moedermelk, die bijzonder rijk is aan vet en eiwitten.
Zoogcompressen beschermen kleding en de borst tegen ontstekingen
Zoogcompressen worden gebruikt om het teveel aan moedermelk op te vangen en de tepels droog te houden.
Wanneer in de laatste week van de zwangerschap de reflex om melk te geven begint, lekt er moedermelk uit de tepels. De hoeveelheid moedermelk is niet onder controle en dus kunnen er moedermelkvlekken op kleding verschijnen.
Het gebruik van zoogcompressen vermindert het risico op een bacteriële borstontsteking (mastitis) doordat het lekkende vocht wordt geabsorbeerd en de tepel droog blijft.
Je kunt wegwerp zoogcompressen gebruiken, die na gebruik moeten worden weggegooid. Of je kunt het milieuvriendelijke alternatief van natuurlijke materialen gebruiken dat met de hand of in de wasmachine kan worden gereinigd en dus meerdere keren kan worden gebruikt.
Zoogcompressen zijn vooral 's nachts handig, omdat ze het vocht absorberen. In een borstvoedingsbeha zonder beugel, kun je je 's nachts omdraaien zonder dat er iets wegglijdt.
Het juiste gebruik gebruik van een zoogcompres
Op veel fora voor jonge moeders wordt steeds dezelfde vraag gesteld over zoogcompressen van een zijde-wolmengsel: wol of zijde, welke kant moet aan de binnen- of buitenkant zitten?
Veel fabrikanten adverteren dat zoogcompressen gemakkelijk te gebruiken zijn. Maar omdat zijde en wol qua kleur erg op elkaar lijken, vergissen sommige ouders zich bij het eerste gebruik: de zachte zijde moet de gevoelige tepels beschermen tegen wrijving en zit dus aan de binnenkant. Het ruwe katoen zorgt voor een betere houvast in de beha en zit daarom aan de buitenkant. Bij de wegwerpbare zoogcompressen is het inbrengen bijzonder gemakkelijk: de kant met de kleefstroken zorgt voor houvast en fixatie in de beha-schelp.
Herbruikbaar vs. weggooien
De kenmerken van een herbruikbare zoogcompres:
- vooral goed voor het milieu
- zijn gemaakt van huidvriendelijke en ademende materialen zoals katoen, zijde en bamboe
- zijn bijzonder kosteneffectief op lange termijn in vergelijking met wegwerp zoogcompressen
De kenmerken van wegwerp zoogcompressen
- snel en gemakkelijk wegwerken, thuis en onderweg
- bijzonder hygiënisch, individueel verpakt
- kleefstrips zorgen voor een zeer goede houvast
Wat zijn de kenmerken van een goed zoogcompres
- Als je zoogcompressen gebruikt, moet je er altijd op letten dat ze kiemvrij, absorberend en ademend zijn.
- Om het beste zoogcompres voor je behoeften te vinden, moet je in de eerste plaats letten op de diameter van het zoogcompres, want die is gerelateerd aan je cupmaat.
- Het materiaal moet comfortabel aanvoelen tegen je huid en het aantal lagen invloed op het absorptievermogen van het zoogcompres.
De verschillende soorten materialen
Tijdens de zwangerschap en de eerste maanden van de borstvoedingsperiode zijn zowel de huid als de tepels bijzonder gevoelig en kwetsbaar. Welk materiaal het beste bij je past, hangt helemaal af van je voorkeuren.
Bamboe en zijde zijn zachte materialen die veel moeders comfortabel vinden. Op voorwaarde dat je tepels niet ontstoken of geïrriteerd zijn, kun je ook siliconen of wegwerp zoogcompressen van cellulose gebruiken.
Pijnloze borstvoeding met een zoogcompres
Constante pijn in de borststreek kan moeders doen besluiten te stoppen met borstvoeding geven. In feite is pijn een van de belangrijkste redenen waarom moeders stoppen met borstvoeding.
Zoogkompressen bieden snelle verlichting van de pijn en versnellen de wondgenezing, zelfs als er oppervlakkig geen zweren of schaafwonden zichtbaar zijn. Er zijn geen andere producten of behandelingen nodig.
Pijn bij het geven van borstvoeding is voor veel moeders een groot probleem. Onjuiste aanlegtechnieken, ongunstig zuiggedrag van de baby of eigenaardigheden in de mond van de baby kunnen snel leiden tot verwondingen aan de gevoelige tepels. Doordat er maar korte rustperiodes tussen de borstvoedingen zijn, kunnen kleine wondjes op de tepels niet voldoende regenereren. Als gevolg daarvan neemt het gevoel van pijn toe. Als reactie hierop verkorten veel moeders de borstvoedingstijd of stoppen zelfs helemaal met borstvoeding geven.
En het is niet alleen de moeder die lijdt aan deze klachten. De waargenomen stress heeft ook een nadelig effect op de pasgeboren baby wanneer deze merkt dat het proces van borstvoeding door de moeder als onaangenaam wordt ervaren. De borstvoedingsperiode is een belangrijke hechtingsperiode waarin de emotionele band tussen een moeder en haar baby aanzienlijk wordt gevormd. Bovendien kan borstvoeding die door de pijn wordt ingekort, leiden tot ondervoeding van de baby.
De voordelen van het gebruik van zoogcompressen
Snelle verlichting van de pijn
De compressen helpen de gevoeligheid van overactieve zenuwcellen te verminderen door het grootste deel van de “pijnboodschappen” naar de hersenen te blokkeren, wat een verzachtende en snelle verlichting van de pijn geeft.
Snellere genezing
De zoogkompressen ondersteunen het natuurlijke genezingsproces en helpen een gezonde huid te herstellen. Het kompres zorgt ervoor dat het genezingsproces niet wordt onderbroken en beschermt de tepels tegen schuren tegen kleding. Bovendien houdt het zoogkompres de borst schoon, soepel en droog en voorkomt infecties.
Moeder en baby veilig
Kompressen bevatten uitsluitend actieve bestanddelen die veilig zijn voor de baby. Alle kompressen voldoen aan de internationale normen over veiligheid en doeltreffendheid. Ze zijn onderworpen aan wettelijke tests en zijn goedgekeurd in alle landen waar ze worden verdeeld.