Er zijn verschillende soorten vleesthermometers te krijgen: van eenvoudige handmatige tot digitale vleesthermometers en draadloze grillthermometers.
Ongeacht welke versie van de vleesthermometer je kiest, ze hebben allemaal een piek of sonde die in het vlees wordt gestoken. De temperatuursensor op het puntje van de piek of sonde meet en geeft de kerntemperatuur weer. Het display is ook verschillend voor de individuele thermometerversies
De verschillende versies van de braadthermometers
Voordat we ingaan op de functionaliteit van dit populaire keukenhulpmiddelen, willen we je graag laten kennismaken met de afzonderlijke versies van de thermometers
- Analoge of mechanische braadthermometers
- Digitale braadthermometers
- Digitale braadthermometers met Wi-Fi
Analoge of mechanische thermometers worden in het vlees ingebracht, daarom dat deze apparaten ook vaak worden aangeduid als insertiethermometers. Je plaatst deze thermometers ook in de oven of op de grill met de braadslede om de temperatuur van je braadstuk te bepalen. De meting van de temperatuur is nauwkeurig met de analoge apparaten, maar de weergave kan als vrij onnauwkeurig worden omschreven. En om de temperatuur te controleren, moet je het voedsel uit de oven halen of op zijn minst de ovendeur openen voor elke meting. Dat betekent dat de hitte kan ontsnappen.
De digitale braadthermometers bieden je vele voordelen, vooral de programmeermogelijkheden wat betreft de kooktijd. In de regel zijn de vleesthermometers voorzien van voorgedefinieerde temperatuurgraden, die je de zo goed mogelijke bereiding van vlees in een groot aantal variaties bieden. Dit betekent dat je vooraf de gewenste temperatuur selecteert via het display van de digitale thermometer. Zodra deze temperatuur is bereikt, signaleert het apparaat dit met een akoestisch en/of visueel signaal. Het overschrijden van het juiste kookpunt komt zelden voor met een digitale thermometer.
Bij digitale thermometers wordt de verbinding tussen de sonde en de thermometer tot stand gebracht via een bijbehorende kabel. Zodra de temperatuur wordt bepaald door de temperatuursensoren in het voorste gedeelte van de sonde, wordt deze doorgestuurd naar de basis en weergegeven.
Digitale barbecuethermometers met Wi-Fi bieden je het voordeel dat de componenten je niet per se op de plaats van het koken hoeft te zijn. Via de verbinding worden de gegevens naar de ontvanger gestuurd, die zich binnen je bereik bevindt. Verbindingen met de smartphone zijn ook mogelijk met thermometers van sommige fabrikanten.
Wat zijn de kerntemperaturen van de verschillende soorten vlees
We hebben je al veel verteld over de voorgeprogrammeerde braadtemperatuur van de vleesthermometers voor bepaalde soorten vlees. Nu blijft de vraag welke kerntemperatuur de juiste is voor welk type vlees
Daarom hebben we het volgende overzicht voor je samengesteld:
- Rosbief: 58 graden Celsius
- Varkenshaas: 65 tot 70 graden Celsius
- Geroosterd hert: 75 graden Celsius
- Varkensgebraad: 80 tot 85 graden Celsius
- Kip: 80 tot 90 graden Celsius: Eend en kalkoen: 80 tot 85 graden Celsius