De 5 beste autospeakers voor in de wagen

4046

Afzonderlijke autoluidsprekers die je standaard luidsprekers in je auto vervangen geven je een rijker geluid. De autofabrikanten hebben al afspraken gemaakt over de vervanging van de luidsprekers. Elke moderne auto is uitgerust met kabels om extra luidsprekers en soms zelfs extra tweeters te kunnen installeren. Daarbij kun je ofwel je bestaande luidsprekersysteem zelf vervangen door de hogere kwaliteit luidsprekers, ofwel de demontage en installatie laten uitvoeren door een hifi-specialist voor auto’s. Met een extra versterker kun je de prestaties van de ingebouwde autoluidsprekers verder verhogen.

Er zijn twee verschillende types autospeakers. Er zijn aparte autoluidsprekers beschikbaar als 3-weg luidsprekers en als 2-weg luidsprekers.

Hoe worden de autospeakers ingebouwd

Goedkope modellen zijn meestal full-range-luidsprekers die het volledige hoorbare frequentiebereik bestrijken.

Luidsprekers met een 3-wegsysteem daarentegen verdelen de geluidsproductie over drie componenten  die allemaal in een apparaat zijn geïnstalleerd. Je kunt de drie componenten ook afzonderlijk op verschillende plaatsen in de auto plaatsen. De componenten waar we het over hebben zijn de tweeter, de midrange driver en de woofer of subwoofer

 • De tweeter werkt in frequenties van 2500 tot 20.000 Hertz, is maar enkele centimeters hoog en kan het beste op hoofd- of schouderhoogte worden gemonteerd.
 • De midrange driver heeft frequenties van 400 tot 2500 hertz, wat ruwweg het bereik van de menselijke stem is. De diameter van de midrange driver is vaak tien, dertien of zestien en een halve centimeter.
 • De woofer speelt in de frequenties van 40 tot 400 Hertz en de subwoofer speelt vaak in het 30 tot 150 Hertz bereik. Hoe groter de woofer, hoe krachtiger de bas. Het heeft de vorm van een buis of doos en is meestal te vinden in de kofferbak.

Hoe werken de speakers

De autoluidsprekers worden op verschillende plaatsen in de auto verspreid om je het beste geluid te geven. Ten eerste komt het uit de voorluidsprekers, bekend als het frontsysteem, die in de A-stijl, op het dashboard of in de voorportieren zijn geïnstalleerd. Ten tweede bevindt de subwoofer zich aan de achterzijde van het voertuig en zorgt voor het laagfrequente geluid. De luidsprekers zijn aangesloten op je autoradio. Om de autoluidsprekers te installeren, moet je over enige technische kennis beschikken om een kabelbrand of andere storing te voorkomen.

Welke aankoopcriteria moet je in  acht nemen bij de aankoop van autoluidsprekers

De selectie van autospeakers lijkt vaak moeilijk en je vraagt je waarschijnlijk af welke normen je moet gebruiken om de producten te vergelijken en wat bepaalde technische specificaties eigenlijk betekenen. Daarom willen we je hier de belangrijkste factoren vertellen waar je op moet letten bij het vergelijken van autospeakers in termen van kwaliteit en individuele geschiktheid  om aan je behoeften te voldoen.

De essentiële aankoopcriteria voor autospeakers die we nader zullen toelichten, zijn:

 • Installatie en grootte
 • Vermogen
 • Volume

Voordat je beslist over specifieke autoluidsprekers, moet je je ervan vergewissen dat hun grootte geschikt is voor je voertuig. Meet hiervoor de afstand tussen de diagonaal tegenovergestelde schroefverbindingen en controleer de inbouwdiepte in millimeters. Platte autoluidsprekers hebben een diepte van ongeveer 45 millimeter. Er zijn echter ook luidsprekers met een diepte van 60 tot 66 millimeter.

Het meten is belangrijk zodat de autoluidsprekers, ongeacht de fabrikant, in de geprefabriceerde troggen in je voertuigruimte passen. Veel autoluidsprekers hebben gestandaardiseerde afmetingen van 10, 13 of 16,5 centimeter. Dit zijn onder andere luidsprekers van JBL, Bose, Rainbow of zelfs de discounter Aldi.

Prestaties

Het maximale vermogen speelt geen belangrijke rol voor autospeakers. Het beschrijft alleen het maximale vermogen in watt dat theoretisch voor korte tijd kan worden bereikt. Je hoeft echter niet veel aandacht te besteden aan het maximale vermogen in watt, omdat het niet veel zegt over de praktische prestaties. Het gemiddelde vermogen wordt daarentegen aangeduid met de afkorting RMS. Bij het uitschrijven betekent de afkorting “Root Mean Square” en is een meer realistische inschatting van de werkelijke luidsprekerprestatie.

Toegegeven, het is meer een meting van de effectieve waarde van een wisselstroom, wat helemaal niet duidelijk haalbaar is in een auto. Als je de prestaties van de luidsprekers wilt vergelijken, is RMS een waarde om aan voorbij te gaan. Sommige fabrikanten vermelden ook nominaal vermogen. Dit is een ongeveer vergelijkbare waarde als het RMS-vermogen, hoewel de meetmethode onduidelijk blijft.

Volume

Kijk naar het geluidsdrukniveau in decibel in de specificaties van de fabrikant. Het geeft een aanwijzing van het volume die je hifi-installatie in de auto kan bereiken met de luidsprekers zonder het geluid te vervormen. In de regel hebben autospeakers waarden tot 90 decibel of er net boven. Hogere waarden zijn niet goed voor de conversie en ook niet goed voor het gehoor.

Pioneer TS-G1320F Autospeakers

De Pioneer Car TS-G1320F autospeakers zijn goed ontworpen om te installeren in de sleuven van de voor- en achterdeur.

Bij het ontwerp is gebruik gemaakt van IMPP (injection moulded polypropyleen) composiet.

De belangrijkste eigenschappen en technische gegevens

 • De tweeter is een lichtgewicht waarvan de werking wordt verbeterd door een fasestuk dat de richtingsgevoeligheid ervan verbetert.
 • Deze speakers hebben een vermogen van 35 watt (250 W piek), een impedantie van vier ohm en een gevoeligheid van 88 dB, waardoor ze rustig kunnen worden gevoed met de overgrote meerderheid van de autoradio's op de markt.
 • Met een frequentierespons van 33 Hz tot 24 kHz wordt aanbevolen om een autosubwoofer te gebruiken in combinatie met deze radio's om voldoende lage tonen te verkrijgen voor een evenwichtige weergave.
 • De Pioneer autoluidsprekers TS-G1320F zijn een effectieve en goedkope vervanging voor de originele luidsprekers in voertuigen die zijn uitgerust met luidsprekersleuven met een diameter van 13 cm.

JBL Stage2 624

De autospeakers van JBL produceren een bijzonder concertgeluid in je auto, minibus of SUV tegen een verbazingwekkend lage prijs.

De belangrijkste eigenschappen en technische gegevens

 • De polypropyleen woofer maakt indruk met zijn uitstekende uitgebreide basbereik en het lage middenbereik.
 • De woofer wordt aangevuld met een PEI gebalanceerde koepeltweeter, die het karakteristieke geluid vult met heldere piekfrequenties.
 • Een ander pluspunt van deze autospeakers is het ontwerp van het JBL-frame, waardoor het eenvoudig in elke voorziene opening voor autospeakers kan worden geplaatst zonder dat het voertuig, de locatie of het luidsprekersysteem zelf hoeft te worden veranderd.
 • Hoogwaardige materialen voor de hoogste betrouwbaarheid: Polypropyleen kegels en rubberen kralen van hoogwaardige materialen die volgens de normen van de automobielindustrie zijn getest, bieden een zuivere weergave en een hoge stabiliteit.
 • Deze autospeakers zijn nauwkeurig afgesteld om een hoog geluidsdrukniveau en een lage vervorming te garanderen. Dit betekent dat zowel de gebruikelijke specificaties als de karakteristieke akoestiek van de luidsprekers in aanmerking worden genomen bij de afstemming op het JBL-geluid.

JBL STAGE3 627

De coaxiale Stage-serie coaxiale luidsprekers en componentluidsprekers zijn aanzienlijk goedkoper geworden.

Polypropyleen woofers bieden een sterke basis voor lage en middenfrequenties, terwijl PEI gebalanceerde dome-tweeters een aanvulling vormen op het volledige bereik met heldere en hoge frequenties.

Je krijgt geweldig geluid voor een lage prijs. Het is de ideale upgrade voor de fabrieksluidsprekers.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

 • Deze 3-weg luidsprekers leveren een bredere en soepelere hoogfrequent respons.
 • Er is veel aandacht besteed aan de montage van deze luidsprekers.
 • Dankzij een perfecte mid-woofer en de tweeter.
 • Het sterke geventileerde systeem helpt de autospeakers te koelen en zorgt zo voor meer betrouwbaarheid.
 • De voordelen zijn een lagere vervorming bij een hoog uitgangsniveau,
 • Voor de meeste merken zijn kant-en-klare luidsprekers en een vluchtige goedkeuring van de frequentieresponscurves goed genoeg. Dat is niet het geval bij JBL
 • Je herkent direct de signatuur van JBL die een  geluidssignatuur heeft die bekend is en gezocht wordt door degenen die om de muziek in hun audio geven.
 • De twee speakers hebben een totaal vermogen van 225 Watt.
 • Ze produceren een maximaal geluid  van 92 dB

Pioneer TS-G1730F

Ook dit model is voorzien van heel wat montagegaten om een gemakkelijke installatie mogelijk te maken. De diepe bassen en de hoge tonen klinken geweldig in je auto.

De belangrijkste eigenschappen en technische gegevens.

 • Deze 17 cm brede  3-weg coaxiale luidspreker kan een nominaal vermogen tot 40 W en een maximaal uitgangsvermogen van 300 Watt leveren.
 • Deze coaxiale autospeakers hebben een inbouwafmeting van 16, 5 centimeter.
 • Er Zijn drie speakers met een vermogen tot 300 Watt en een maximaal geluid tot negentig decibel.
 • Het gaat hier over een 3-weg speakersysteem met een frontspeaker, een tweeter en een woofer.

Pioneer TS-G1720F

Deze  luidsprekers uit de G-serie zijn speciaal ontwikkeld voor krachtig geluid en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het robuuste ontwerp is voorzien van veel montagegaten, waardoor je speakers uit de G-serie eenvoudig in de auto te installeren zijn.

Dankzij verbeterde vermogens en hoge gevoeligheidsprestaties kunnen deze luidsprekers diepe bassen, meer impact en natuurlijke hoge tonen produceren, zelfs als de volumeknop hoog staat.

De belangrijkste eigenschappen en technische gegevens

 • De TS-G1720F kan de geluidskwaliteit in je auto op een economische manier verbeteren.
 • Deze coaxiale 2-wegluidspreker van 17 cm kan een nominaal vermogen leveren van maximaal 40W en een maximaal uitgangsvermogen van 300W.
 • Het systeem bestaat uit twee autospeakers met een inbouwdiepte van 16,5 centimeter.
 • De speakers halen een maximale frequentie van 18000 Hertz en een vermogen van 300 watt.
 • De diameter van de tweeter is 71 millimeter terwijl de woofer een diameter heeft van 165 millimeter
 • Het totale gewicht van het systeem is 1399 gram.
Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten