De beste TV voor PS5 doorgelicht

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

7173

ps5 tv

De gegevens die we hier opnoemen  zullen bij velen als Chinees in de oren klinken. Ze zijn wel echt belangrijk bij het kopen van een nieuwe tv die is ontworpen om de kracht van de PS5 ten volle te benutten. Ruwweg moet je ervoor zorgen dat je droomtelevisie je hiermee van dienst kan zijn.Je moet rekening houden met:

  • Resolutie: 4K of 8K
  • Verversingssnelheid: 60 Hertz bij 8K, 120 Hertz bij 4K
  • HDMI 2.1
  • HDR (High Dynamic Range)
  • VRR (Variable Refresh Rate)
  • ALLM (Auto Low Latency Mode)

HDMI 2.1 – Waar heb je het voor nodig

De nieuwe standaard voor 8K televisies heet HDMI 2.1 en is een absolute must als u een verversingssnelheid van 120 bij 4K of een verversingssnelheid van 60 bij 8K wilt. Alleen dit nieuwe type High Definition Multimedia Interface is in staat om gegevens zo snel over te dragen dat zulke hoge waarden kunnen worden bereikt. Het probleem is echter dat oude tv’s niet de nodige aansluiting hebben en zelfs nieuwe 4K-tv’s hebben dat zelden. Uitzondering hierop zijn natuurlijk 8K Tv’s, die zoals gezegd altijd deze aansluiting hebben.

HDR – Wat zijn de voordelen van High Dynamic Range

Een ander voordeel van HDMI 2.1 is dat het Dynamic HDR (High Dynamic Range) mogelijk maakt, wat zorgt voor een veel nauwkeuriger en dynamischer beeldweergave. Zelfs met normale HDR profiteert je van een veel beter contrast, waardoor je details kunt zien in gebieden die te donker en te helder zijn om te zien dat ze anders voor je verborgen zouden blijven.

VRR – Waarvoor dient de variabele verversingssnelheid

Als je favoriete tv deze functie heeft, kun je voorkomen dat spellen met variabele beeldsnelheden onaangename vertragingen krijgen. Dit is zeker een belangrijke optie voor de gepassioneerde gamer.

ALLM – Auto Low Letcy Mode, ja of nee

Veel televisies gebruiken beeldverbeteraars die vervelende invoertags kunnen vergroten en zo een slechtere spelervaring kunnen veroorzaken. ALLM zorgt ervoor dat je tv automatisch de gameconsole detecteert en deze versterkers uitschakelt. ALLM is praktisch, maar niet noodzakelijk.

Samsung QLED Q80T

DE Samsung QLED Q80t is in onze ogen de beste tv voor ps5. Zoals de meeste goedkopere tv's heeft de Q80T alleen een HDMI 2.1-aansluiting, waardoor het een beperkte keuze is voor degenen die van plan zijn om zowel Playstation 5 als Xbox Series X te kopen. Hoewel de aansluiting maar beperkt 2.1-geschikt is, kun je met deze tv toch de meeste functies van de nieuwe consolegeneratie gebruiken.

Goede afmeting voor gamen

Met zijn afmeting van  55 inch staat de Q80T precies tussen zijn broers, de Q70T en de Q90T. De helderheid ligt dus ook tussen de prestaties van deze twee modellen in. Deze Samsung tv maakt toch indruk met zijn hoge resolutie QLED 4K display en Direct Full Array achtergrondverlichting.

Geluid

Bovendien is het geluid van de 2.2.2.2-kanaals geluidsinstallatie, in tegenstelling tot de geluidskwaliteit van de meeste goedkope tv's, te horen bij 60 watt, niet in de laatste plaats dankzij de naar beneden en naar achteren gerichte luidsprekers die driedimensionaal surroundgeluid simuleren.

Besluit

Het komt erop neer dat de QLED Q80T de perfecte tv is voor wie niet te veel compromissen wil sluiten maar ook niet tot aan de sterren wil reiken.

De LG OLED B9

LG OLED65B9 4K 164 cm OLED-televisie 65 inch (65 cm) – Smart TV – Netflix – TNT/kabel/satelliettuner
€1.459,00
€2.195,94

Als 55 inch absoluut genoeg is dan moet je zeker eens kijken naar  eens kijken naar de LG OLED B9, die minder dan 1200 euro kost in dit formaat. Het apparaat heeft vier volwaardige HDMI 2.1 aansluitingen en is in principe het kleine broertje van de duurdere C9, die ruim 300 euro meer kost. Hoewel het een langzamere processor heeft in de vorm van de α7-processor Gen2 en een beetje in het nadeel is wat betreft de piekhelderheid, is het haarscherpe beeld meer dan indrukwekkend.

Zeer geschikt voor PS5

Gelukkig is de B9 net zo geschikt voor gaming als de C9 en maakt hij indruk met een relatief lage invoervertraging van 14 ms bij 60 Hertz en 7 ms bij 120.

Besluit

Dit model is in alle absoluut geschikt voor iedereen die van een mooi plaatje houdt en goed voorbereid wil zijn op de volgende consolegeneratie. Het enige waar je mee te maken krijgt is een vermindering van de geluidskwaliteit, daarom raden de meeste kopers aan om hun eigen systeem of soundbar aan te sluiten.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets

Gerelateerde berichten