De 5 beste 4k beamers voor thuis bekeken

24

Er is een goede reden om een van de beste 4K beamers te kopen, want ze kunnen je home entertainment systeem in een oogwenk een upgrade geven. Deze spektakels van techniek leveren een hoge impact (en, soms, relatief lage kosten) workaround als je niet wilt dat een gigantische 75-inch 4K-tv uw voorzaal domineert, maar je wel een grote, indrukwekkende en cinematische kijkervaring wil wanneer je naar een film of sportwedstrijd kijkt.

Wanneer je een goede 4k beamer hebt, kun je verwachten dat beelden van 100 inch de norm zijn, terwijl sommige modellen tot wel 300 inch kunnen bieden – of zo klein als 40 inch, als dat het enige is waar je ruimte voor hebt op de muur.

Als je je zorgen maakt over de moeite die het kost om een 4k beamer op te stellen of te installeren – in plaats van bijvoorbeeld een van de beste tv’s – is dat best begrijpelijk. Maar het installeren van een 4k beamer is eigenlijk eenvoudiger dan je zou verwachten en de voordelen – echt enorme, heldere en prachtige beelden zijn hiervan de belangrijkste – maken ze de tijd en moeite meer dan waard. De modellen met de hoogste specificaties in dit artikel zijn 4K beamers die beschikbaar zijn via bol.com

Optoma CinemaX P2

De Optoma CinemaX P2 is duidelijk een cool stukje techniek, en het gebeurt niet vaak dat je dat kunt zeggen over een projector. Stijlvol afgewerkt in mat wit, met een complementaire grijze textiel grille en een peekaboo lens bovenop, ziet hij er passend trendy uit.

Deze 4k beamer is opgebouwd rond een DLP 4K apparaat met één chip, gekoppeld aan een laserlicht engine. Dit vertaalt zich in haarscherpe beelden (geen kans op problemen met de uitlijning van het paneel hier) en uitstekende kleurweergave - hoewel de kleuren iets minder levendig zijn dan bij zijn voorganger

Als tegenprestatie is de audiokwaliteit van de P2 van topklasse. Elke driver heeft zijn eigen 10W digitale versterkermodule, dus dat is een cumulatief vermogen van 40W. Met de geluidskwaliteit van een grote Bluetooth luidspreker is dit meer dan genoeg om het bedrijfsgeluid te maskeren, dat een lage 26dB bedraagt.

Dit is niet echt een projector van cinematische kwaliteit, maar voor de meesten onder ons zouden de handige vormfactor en de fantastische audio prestaties voldoende compensatie moeten zijn.

Pluspunten:
-Tot 120 inch projectie
-Solide geluid

Minpunten:
-Eenvoudige, verouderde software
-Minder helder dan zijn voorganger

Als je niet overtuigd bent door een 4k beamer op deze lijst, kan het de moeite waard zijn om de voor- en nadelen van concurrerende technologieën tegen elkaar af te wegen.

Een standaard flat screen tv is over het algemeen een eenvoudigere aankoop: je plaatst hem in huis, aan de muur of op het aanrecht, en hij blijft daar. Hij heeft een vaste schermgrootte en biedt 4K-resolutie of HDR tegen een lagere prijs dan een projector.

Projectoren kunnen echter handig zijn vanwege hun draagbaarheid of de flexibiliteit van het beeld, maar het betekent wel dat er meer te kalibreren valt, vooral wanneer je probeert uit te zoeken waar je de projector in huis moet plaatsen. Als het een ultra short throw 4k beamer is, kan hij het beste tegen een muur geplaatst worden, maar als de muur oneffen of gebroken wit is, zal hij geen ideaal beeld geven - in dat geval ben je misschien beter af met een speciaal scherm, hoewel dat het punt van het afzien van een televisie teniet doen.

Projectoren zijn doorgaans duurder voor vergelijkbare resoluties of HDR ondersteuning, vooral dynamische HDR - met Samsung The Premiere als enige bestaande beamer met HDR10+.

De compacte vorm en flexibiliteit die een 4k beamer biedt, maakt het echter in veel gevallen een betere keuze, en dit artikel bevat enkele fantastische 4K projectoren die je tijd en geld waard zijn.

Hoe belangrijk is een ultra short throw beamer 4k?
Veel topmodellen van 4K projectoren zijn tegenwoordig uitgerust met ultra short throw-technologie, waarmee de afstand tussen de projector en het oppervlak waarop wordt geprojecteerd (muur, projectiescherm, plafond, noem maar op) aanzienlijk wordt verkleind.

De laserprojectie die hiervoor wordt gebruikt, leidt over het algemeen tot scherpe beelden, maar de prijs van een ultra short throw beamer 4k is wel hoger dan die van een long-throw model, of zelfs een gewone 'short throw' die ergens tussen die twee in zit.

Ultra short throw (of 'UST') is zeker een geweldige ruimtebesparende maatregel, waarbij de projector op dezelfde plaats blijft als waar je een tv zou zetten, wat betekent dat je geen projector op het plafond hoeft te installeren, terwijl mensen die door de kamer heen lopen ook minder kans hebben om beelden te blokkeren.

Het hangt er een beetje vanaf of je het geld en de ruimte hebt om van een ultra short throw beamer 4k een verstandige investering te maken - hoewel het de moeite waard is om op te merken dat deze modellen vaak betere ingebouwde audio en stijlvollere ontwerpen hebben om de hogere prijskaartjes te helpen rechtvaardigen.

LG HU85LS

Heb je echt een 4k beamer nodig die tegen de muur kan zitten? Deze ultra short throw CineBeam projector van LG is in staat om een enorm scherm te projecteren op slechts enkele centimeters afstand.

De projector zelf is ook briljant scherp in zijn constructie, met een slank rechthoekig profiel dat je huiskamer tapijt of salontafel kan omlijsten zonder het beeld dat hij op de muur projecteert te belemmeren - en je kunt hem ook aan het plafond installeren indien gewenst.

Op een afstand van 2,2 inch levert de projector een schermformaat van 90 inch, terwijl je op 7,2 inch een projectie van 120 inch krijgt. De geluidskwaliteit is misschien niet zo indrukwekkend als de projectie, met een gebrek aan detail in de hoge frequenties, en ook niet veel kracht in het lage segment.

Pluspunten:
-Uitstekende beeldkwaliteit
-Slank ontwerp

Minpunten:
-Middelmatige luidsprekers voor de prijs

Epson EH TW7000

De Epson EH TW7000 is een zeer voordelige beamer met 4K HDR en draadloze Bluetooth-audio die even indrukwekkend is bij inhoud van topkwaliteit als ongewoon vriendelijk bij standaard-definitie.

De glanzend witte, zachte rondingen maken hem aanvaardbaar op een salontafel en hij is gemakkelijk op te stellen dankzij een paar handmatige lensverschuiving hendels waarmee hij ver uit het midden kan worden geplaatst.(Indien nodig is er echter ook een elektronische keystone-correctie om de geometrie precies goed te krijgen).

Deze 4k beamer is een prima allrounder voor liefhebbers van projectoren. Het is een 4K-ready en HDR-capabele projector die niet duur is, en we vinden het geweldig dat de het draadloze audio toevoegt aan een soundbar of hoofdtelefoon.

Deze 4k beamer kan op elk moment van de dag gebruikt worden, maar tijdens een black-out komen de tekortkomingen van de projector met betrekking tot het contrast aan het licht, maar dat mag je echt niet afschrikken, aangezien projectoren met 4K-functionaliteit in deze prijsklasse meestal niet zo contrastrijk zijn. Over het geheel genomen is dit een betaalbare projector met een goede prijs-kwaliteitverhouding die, voor incidentele gebruikers, zal zorgen voor jarenlang home entertainment van hoge kwaliteit, zowel overdag als 's avonds.

Pluspunten:
-Betaalbare 4K en HDR
-Bruikbaar tijdens daglichturen
-Geschikt voor standaard-def
-Ingebouwde luidsprekers

Minpunten:
-Matig contrast
-Geen stembediening

BenQ TK850

Als je op niet perse op zoek bent naar een budget 4k beamer en er een aardige som geld aan kunt uitgeven, dan kun je niet fout gaan met de BenQ TK850. Als je hem koopt voor gaming, dan is die goedkeuring nog sterker.

Dit apparaat ondersteunt 4K bij 60Hz met een onovertroffen responstijd van 16ms bij die resolutie, wat zo laag is als responstijden kunnen worden in een native 4K-projector. Als je tot 120 inch helder, kristalhelder spel op de muur of een scherm wilt, stelt dit een nieuwe norm. Je kunt ook doorschakelen naar 120Hz als je genoegen neemt met een HD uitvoer.

Als je hem echter nooit voor gaming gaat gebruiken, en 4K is niet zo belangrijk voor je, dan kun je waarschijnlijk genoegen nemen met een budget 4k beamer (zoals de Optoma UHD38).

Pluspunten:
-16ms input vertraging is briljant voor een projector
-4K bij 60Hz voor premium gaming

Minpunten:
-Geen Netflix, hoewel dat gebruikelijk is voor projectoren
-Moeilijke knoppen aan boord

Samsung the Premiere

Na meer dan een decennium sinds zijn laatste thuisbioscoopprojector, is Samsung weer op het toneel verschenen met The Premiere LSP9T beamer.

Deze ultra short-throw smart beamer 4k maakt gebruik van 4K HDR laser projectie, waarbij een drie kleurenlaser de noodzaak voor een kleurenfilter wegneemt en ervoor zorgt dat de 2.800 lumen helderheid van de Premiere echt kan schijnen over een beeld van max. 130 inch. De beelden zijn krachtig en kleurrijk, en Samsung introduceert als eerste ter wereld het HDR10+-formaat, dat beeldkalibratie per scène toevoegt aan compatibele films en tv-programma's.

Deze 4k beamer profiteert ook van de volledige implementatie van Samsung's Smart TV besturingssysteem, dat - hoewel soms een beetje traag - ongelooflijk is om op een projector te hebben in plaats van de basis en slecht georganiseerde interfaces die we gewend zijn.

Deze smart beamer 4k projector is prijzig, met een verkoopprijs van boven de 5000 euro, maar is ontegenzeggelijk een fantastische keuze voor degenen die het zich kunnen veroorloven. Voor alle anderen zijn er genoeg andere geweldige modellen in de lijst hieronder.

Pluspunten:
-HDR10+ en 40W audio
-Complete Smart TV Stijl (Smart beamer 4k)

Minpunten:
-Soms regenboogeffect
-OS van deze 4k beamer kan een beetje traag zijn

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten