De 5 beste 13-inch laptops van dit jaar

186

Laptops zijn er in verschillende maten. De maat is in dit geval de grootte van het beeldscherm. Je zou denken, hoe groter hoe beter, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Een kleinere laptop neem je bijvoorbeeld makkelijker mee op reis.

Laptopformaten variëren tussen de 10 en 18 inch. De meeste laptops zijn zo tussen de 13 en 15,6 inch. De 10 inch laptops zijn erg praktisch als je de laptop veel wilt meenemen. De grote 18-inch laptop is handiger voor gebruik op een vaste plek. De 13-inch laptop zit er wat tussenin, wat deze zowel geschikt maakt om mee te nemen als voor werken op een vaste locatie.

Hoe kies ik wat voor mij de beste laptop is?

Dat hangt natuurlijk vooral af van waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Vooraf heb je waarschijnlijk een budget bepaald. Persoonlijke voorkeuren spelen ook een rol. In dit artikel willen we je helpen om gericht op zoek te gaan naar wat voor jou de beste 13-inch laptop is.

Wat is een 13-inch laptop precies?

In Nederland meten we in het algemeen niet in inches, maar in centimeters. Een inch is 2,54 centimeter. Met een 13-inch laptop wordt bedoeld dat de diagonaal van het beeldscherm (van linksboven naar rechtsonder of andersom) 13,3 inch meet of wel 33,8 centimeter. De lengte van het beeldscherm is dan 29,4 centimeter en de hoogte 16,6 centimeter.

Nu heb je dus een helder beeld van het formaat van een 13-inch laptop.

Waarvoor ga ik mijn laptop gebruiken?

Snelheid:

Bij basisgebruik van een laptop (dan bedoelen we E-mailen, iets opzoeken op internet en af en toe een brief maken) heb je geen hele dure supercomputer nodig. Voor de prijs van driehonderd tot vierhonderd euro heb je dan al een laptop die voldoet. Waar je wel op moet letten is op de snelheid. Een trage laptop is erg irritant. Kies dus voor een laptop met SSD (Solid State Disk). Dit is echt veel sneller. Dan kom je wel al snel in de prijsklasse terecht tussen de vierhonderd en vijfhonderd euro. Denk je meer nodig te hebben, dan is HDD of SSHD wellicht geschikter.

Gebruik software:

Als je bepaalde software wilt installeren op je laptop, zoals bijvoorbeeld Microsoft Word, dan bieden niet alle goedkope laptops deze mogelijkheid. Je bent dan helemaal afhankelijk van wat Google je biedt.

Werkgeheugen:

Als je je laptop gaat gebruiken voor werk of studie, dan wil je hoogstwaarschijnlijk ook MS-Office gaan gebruiken met onder andere Excel. Dan is er voldoende werkgeheugen nodig. Dit wil zeggen een snelle processor die krachtig genoeg is en een bepaald geheugen en opslagcapaciteit. Vraag hier dus ook naar. Bij voldoende werkgeheugen kan je meer tegelijk doen, zonder dat het systeem vastloopt of gaat haperen. Voor werkplezier is dit wel essentieel.

Gaming:

Hiervoor heeft je laptop specifieke eigenschappen nodig, wil alles soepel gaan. Laptops voor gaming is een aparte categorie. Het vereist veel op grafisch gebied en op het gebied van beeld en geluid. Deze laptops vallen in de hogere prijsklassen vanaf duizend euro, minimaal.

Communicatie op reis:

Als je een laptop wilt meenemen op reis is het leuk om in contact te blijven met het thuisfront. Je maakt dan veel gebruik van Facebook, Skype, Instagram…enzovoort. Op reis wil je vooral ook een laptop die weinig ruimte inneemt en die licht in gewicht is. Een accu die niet te snel leeg is, is op reis ook zeker een voordeel.

Nog even de kernwoorden op een rij:

Afhankelijk van het gebruik van de laptop stel je bepaalde eisen aan:

  • Snelheid
  • Opslagruimte
  • Werkgeheugen
  • Grafische eisen
  • Geluid
  • Videokaart
  • Software
  • Accu

Je hoeft zelf geen specialist te zijn, maar het is wel handig als je de juiste vragen weet te stellen. De antwoorden laat je dan over aan de experts.

Hieronder dan de vijf 13-inch laptops die wij het beste vinden

HP Spectre x360 14-ea0747nd – 2-

Dit is de duurste van de vijf voor een prijs van net geen euro 1.700,00.

Deze laptop biedt voldoende aan snelheid, kracht, geheugen en opslag om foto’s en video’s te bewerken en voor het kijken van films in full HD-kwaliteit. Met de krachtige processor verloopt alles snel en soepel.

Daarnaast heeft deze laptop een anti-glare scherm, hetgeen wil zeggen ontspiegeld. Bij het bewerken van foto’s en video’s is dit er prettig.

Deze laptop heeft standaard Windows 10 en wordt geleverd met een DVD/CD-speler.

Apple MacBook Pro (November, 2020) MYD82N/A - 13.3

Voor iets meer dan dertienhonderd euro Koop je deze snelle en krachtige laptop. Door de energiezuinige, krachtige processor is deze laptop snel en kan je gemakkelijk meerdere taken tegelijk uitvoeren.

Er is één klein minpuntje te melden, namelijk dat je geen tweede beeldscherm kan aansluiten. Voor zakelijk gebruik kan dit een nadeel zijn. De accuduur van deze snelle krachtpatser is daarentegen wel twintig uur. Zo kom je nooit bij je klanten met een laptop waarvan de accu leeg is.

Apple Macbook Air (2017) MQD32 – 13 inch

Deze laptop voor nog net geen duizend euro met 128 GB is geschikt voor dagelijks gebruik, zoals browsen op het wereldwijde web, E-mailen, tekstverwerken, een film kijken...

Het HD-scherm biedt gemiddelde kwaliteit. De accu gaat wel twaalf uur mee. Deze laptop heeft SSD en weegt heel weinig. Heel handig voor onderweg dus deze laptop.

Standaard wordt deze laptop geleverd met bepaalde software zoals bijvoorbeeld Pages (tekstverwerking), Numbers (spreadsheets) en Keynotes (presentaties maken).

Microsoft Office heb je dan niet nodig, maar als je dat liever hebt, is het wel mogelijk en kan je dit zelf installeren.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten