De vijf beste stoompannen om te koken

561

Ons avondeten is allang niet meer een gekookt aardappeltje, met gekookte groenten en een gehaktballetje. Inmiddels heeft de magnetron zijn intrede gedaan, met die snelle en handige kant-en-klaarmaaltijden. We hebben namelijk steeds minder tijd om te koken. Toch, op den duur heb je hier genoeg van en verlang je naar een vers bereide maaltijd. Stomen is dan misschien wel een goed alternatief. Hiervoor heb je een stoompan nodig. In dit artikel leggen we je uit waarom en wat de beste vijf stoompannen zijn.

Redenen om te stomen in plaats van te koken

Stomen is al eeuwen oud

Voedsel stomen is een kooktechniek die de Chinezen al meer dan drieduizend jaar geleden toepasten. Er is dus niets nieuws onder de zon. Het verschil met het ‘ouderwetse’ koken is, dat bij koken het voedsel in het kokende water wordt gegaard en bij stomen gebruik je de waterdamp om het voedsel te garen. Bij stomen komt het voedsel dus niet direct in aanraking met het water, maar indirect via de waterdamp.

Stomen is gezonder dan koken

Stomen is dus een indirecte, zachtere manier van garen, waardoor je het niet zo snel ‘kapot kookt’. Hoe langer je voedsel kookt en hoe meer water je daarbij gebruikt, hoe meer je aan vitamines en voedingswaarde verliest. Bovendien ziet het er niet meer zo smakelijk uit en het oog wil ook wat. Gestoomd voedsel behoudt niet alleen zijn smaak en kleur, maar ook zijn vitaminen en mineralen. Gestoomd voedsel is ook lichter verteerbaar. Gestoomd voedsel ziet er dus niet alleen appetijtelijker uit, maar is ook nog eens gezonder.

De werking van een stoompan

Stomen is een heel eenvoudige kooktechniek. Een stoompan is een pan in een pan. De onderste pan heeft een rand (voor de stoominzet). Je vult deze met water, bouillon of wijn, tot een paar centimeter onder die rand. De andere pan (de stoominzet, met gaatjes) vul je met voedsel (groenten, vlees, vis, rijst, aardappelen…) en sluit je af met een deksel. Verdeel het gelijkmatig en zorg dat alle ingrediënten ongeveer even groot zijn, zodat alles ook tegelijk gaar is. Dan zet je het in zijn geheel op het vuur en het gaar stomen is begonnen.

De stoominzet heet ook wel stoommandje. Deze zijn ook apart verkrijgbaar. De onderste pan met het water mag niet leeg worden om droogkoken te voorkomen. Vul desnoods even iets bij in dat geval.

Wat is belangrijk bij de aanschaf van een stoompan?

Voor een goede gearing is het belangrijk dat de stoommand genoeg stoom doorlaat en dat het deksel goed sluit. Er zijn ook stoompannen met meerdere opzetmanden, zodat je meer tegelijk kan bereiden. De pannen zijn er in verschillende groottes. Afhankelijk van de grootte van je gezin zal je dan een keuze maken.

Na het eten is er de onvermijdelijke afwas en het is fijn als dit niet te veel tijd en moeite kost. Let dus ook op hoe je de pannen kan schoonmaken. Roestvrijstaal of aluminium is materiaal dat makkelijk schoon te maken is. Stoompannen zijn in het algemeen niet magnetronbestendig.

Welk voedsel is geschikt om te stomen?

Stomen is niet alleen zeer geschikt voor groenten, maar ook voor aardappelen, vlees en vis en voor rijst en verse pasta. Vis wordt in de stoompan niet zo snel te droog en behoudt frisheid en textuur. Groenten behouden structuur, knapperigheid, kleur en smaak. Tel hierbij op het behoud van vitaminen en mineralen en je wil niet meer anders. Iedereen lust groenten uit de stoompan! Harde pasta wordt in het algemeen afgeraden om in een stoompan te bereiden. Verse pasta is wel geschikt.

Eurocuisine MZ stoomset - 20 cm

Deze driedelige mooie stoompan in hoogglans uitvoering, heeft een diameter van twintig centimeter en is vervaardigd van roestvrijstaal. De handgrepen zijn gemaakt van bakeliet en worden niet heet, dus dat zorgt voor extra veiligheid voor je handen. Deze stoomset is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Na gebruik kan alles in de vaatwasser.

Eet smakelijk en gezond! Want dat zijn vooral de voordelen van een stoompan

Mepra Stoompan ‘Gourmet’

Dit is niet alleen maar een stoomkoker, maar je kan hiermee ook met verschillende technieken professionele kookresultaten bereiken. Zonder stoommand kan je het als losse kookpan gebruiken. De onderste pan heeft een extra zware bodem. De roestvrijstalen pannen hebben een diameter van 22 centimeter en het deksel is van glas.

Met deze mooie pannenset maak je in een handomdraai een heerlijk diner voor het hele gezin. Handig met de feestdagen. Na het eten zet je alles in de afwasmachine.

Deze stoompan is geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch.

Relance Dann-Cuisine Rijst

Deze driedelige set is gemaakt van roestvrijstaal. De pannen hebben een diameter van 26 centimeter. De onderste pan heeft een speciale bodem, die zorgt voor een snelle warmtegeleiding. De stoominzet heeft gaatjes in de bodem en in de zijkanten. Het deksel is van glas, met een klein overdrukgaatje, ter voorkoming van stoomverlies of klepperen van het deksel. Je kan de stoominzet ook als vergiet gebruiken en de onderste pan met deksel is ook als kookpan inzetbaar.

Je kan voor wel zes tot tien personen eten bereiden met deze stoompan.

De Relance Dann-Cuisine is geschikt voor koken op gas, elektra, keramisch, halogeen en inductie.

Tectake Stoomextractor

Naast het stomen van groenten, aardappelen, vis, rijst…enzovoort, kan je met deze praktische stoompan ook simpel en snel zelf sap maken.

Hij is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een glazen deksel met handvat. De pan heeft een diameter van 26 centimeter. Je kan in deze stoompan wel vier kilo groenten en fruit kwijt.

De afvoerslang is gemaakt van hygiënisch silicone. De gehele set is gemakkelijk te reinigen en kan in de vaatwasser.

De Tectake Stoomextractor is geschikt voor keramische kookplaat , inductiekookplaat, gasfornuis en elektrisch.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten