De 5 beste strijkplanken om vlot je was te strijken

30

Strijken is een erg saaie klus die heel lang kan duren. Met de juiste strijkplank wordt het strijken echter beduidend minder vervelend. Met dit handig en doeltreffend accessoire verloopt het strijken veel vlotter en sneller.
Tijdens het uitkiezen van een strijkplank zal je merken dat er ontzettend veel verschillende soorten bestaan. We hebben daarom verschillende modellen met elkaar vergeleken en een duidelijk overzicht van de vijf beste strijkplanken van het moment voor je opgesteld.

De voordelen van strijkplanken

Een strijkplank is eigenlijk niet meer dan een rechthoekige of ellipsvormige plank op stevige poten. Op de plank vind je meestal een strijkgedeelte en een rekje om het strijkijzer in te zetten terug. De plank wordt beschermd door een speciale hoes. De hoezen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en soms zelfs met een leuk patroon.
Strijkplanken brengen heel wat voordelen met zich mee. De meeste planken en hoezen zijn namelijk vervaardigd uit stoomdoorlatend katoen en een veerkrachtige laag om het strijken efficiënt en vlot te laten verlopen. Verder zijn de planken erg veilig en zijn ze in hoogte verstelbaar. Op deze manier strijk je steeds in een comfortabele houding en vermijd je lastige rug- en nekklachten. Ten slotte zijn strijkplanken ook erg eenvoudig op te bergen. De meeste modellen zijn inklapbaar en nemen niet veel ruimte in beslag.

Waar moet je op letten tijdens het aankopen van een strijkplank?

Tijdens het kopen van een strijkplank moet je met verschillende elementen rekening houden:

– De afmetingen
De hoogte, de breedte en de grootte van het oppervlak bepalen voor een groot deel het comfort van de plank. Eerst en vooral moet de plank vlot passen in de beschikbare ruimte en moet de hoogte verstelbaar zijn. Ten slotte moet je ook goed kijken naar het beschikbare oppervlak. Een groot oppervlak strijkt namelijk makkelijker en is aangenamer om te gebruiken.
– Opberggemak
Strijkplanken zijn erg groot en kunnen veel ruimte in beslag nemen. Kies daarom voor een inklapbare of opvouwbare strijkplank die je eenvoudig kan opbergen.
– Veiligheid en stabiliteit
De temperatuur van een strijkijzer kan erg hoog oplopen. Kijk daarom goed na dat de plank stevig staat en niet wiebelt. Kies liefst voor een strijkplank met een safety-lock, een framevergrendeling en antislipdoppen. Op deze manier staat de plank steeds stabiel en schuiven de poten niet weg tijdens het strijken.
– Accessoires
De accessoires bevorderen de functionaliteit van de strijkplank. De populairste en meeste voorkomende extra’s zijn een houder voor het strijkijzer en een rekje voor gestreken kleding.

Leifheit 72565 Strijktafel Airstream Premium M

De Leifheit 72565 Airstream Premium M is onmisbaar als je met een stoomgenerator strijkt. Deze moderne plank beschikt over een katoenen strijkvlak dat de stoom goed doorlaat en het vocht snel absorbeert. Dit praktisch strijkvlak rust op een erg stevig onderstel. De poten passen zich aan eventuele oneffenheden aan en staan dan ook steeds stabiel. De Leifheit strijkplanken zijn ten slotte in hoogte verstelbaar en kunnen ook met een gewoon strijkijzer gebruikt worden. Naast het stoomgeneratorplateau bevindt zich namelijk een extra uitsparing waarin alle gangbare strijkijzers eenvoudig passen.

Voordelen:
- Erg stabiele strijkplanken met transportvergrendeling
- Zeer licht en eenvoudig op te bergen
- Beschikt over een snoergeleider en een kleerhangerbeugel
- Zowel geschikt voor stoomgeneratoren als voor gewone strijkijzers

Nadeel:
- Geen antislipdoppen

Brabantia Strijkplank D met hittebestendige parkeerplaats

Met de Brabantia Strijkplank D met hittebestendige parkeerplaats wordt strijken kinderspel. Deze moderne plank beschikt namelijk over allerlei handige accessoires die het strijken aanzienlijk vereenvoudigen. Zo beschikt deze plank over een breed ellipsvormig werkblad waarop je erg comfortabel kan strijken. Verder zijn de Brabantia Strijkplanken D uitgerust met verschillende vergrendelingen, waardoor de planken niet ongewenst kunnen in- of uitklappen. Ten slotte zorgt de hittebestendige parkeerplaats ervoor dat je je strijkijzer rustig kan wegzetten tijdens het strekken. Bovendien zijn deze strijkplanken niet alleen in hoogte verstelbaar, maar zijn ze dankzij hun asymmetrisch gebogen frame ook uitermate geschikt om zittend te strijken!

Voordelen:
- Het safety-lock, de antislipdoppen en de framevergrendeling verzekeren je veiligheid
- Een speciaal frame om zittend te strijken
- Ellipsvormig werkblad voor een optimaal comfort
- Duurzaam ontworpen

Nadeel:
- De witte overtrek wordt snel vuil

Rayen Tafelstrijkplank 74 x 32 cm

De Rayen Tafelstrijkplank is een uitstekende keuze voor mensen die in een klein appartement wonen of voor personen die graag een strijkplank mee op reis namen. Deze kleine strijkplank heeft namelijk een erg handig formaat van 74 x 32 cm, waardoor je de plank eenvoudig in een hoekje kan opbergen of gemakkelijk in je wagen kan plaatsen. Bovendien beschikken de planken over een speciaal opberghaakje en hebben ze inklapbare pootjes. Ten slotte bestaat de hoes van de Rayen Tafelstrijkplank voor de volle 100% uit stoomdoorlatend katoen. Deze kleine strijkplank is dan ook niet alleen erg gebruiksvriendelijk, de plank zorgt ook voor een optimaal strijkresultaat.

Voordelen:
- Klein strijkvlak van 74 x 32 cm
- Handig opberghaankje en inklapbare pootjes
- Hoes uit katoen
- Een mooi design

Nadeel:
- Niet in hoogte verstelbaar

Brabantia Strijkplank B met Stoomunithouder

Dankzij de verschillende praktische accessoires van de Brabantia Strijkplank B met Stoomunithouder strijk je veilig, comfortabel en snel. Zo zijn de planken bijvoorbeeld uitgerust met een safety-lock en een speciale framevergrendeling die het ongewenst in- en uitklappen voorkomen. Verder zijn de strijkplanken in hoogte verstelbaar, zodat je steeds een ergonomisch verantwoorde positie kan aannemen. Ten slotte beschikken de Brabantia Strijkplanken B over een stabiel en groot werkblad dat op een erg stevig frame staat. Bovendien zijn de poten afgewerkt met antislipdoppen, waardoor de plank op geen enkel moment kan verschuiven. Op deze manier komt je veiligheid nooit in gevaar en verloopt het strijken ontzettend snel en vlot.

Voordelen:
- Compatibel met alle stoomunits
- Cradle-to-Cradle certificaat
- 10 jaar garantie en service
- Een uiterst veilige keuze
Nadeel:
- Geen snoergeleider, waardoor het snoer vaak tussen de plank blijft hangen

Brabantia Perfect Flow Strijkplank C met Stoomunithouder

De Brabantia Perfect Flow is een stijlvol accessoire waarmee je ontzettend snel kan strijken. Deze strijkplanken beschikken namelijk over een erg praktische meerlaagse PerfectFlow-hoes. Deze unieke overtrek bestaat eerst en vooral uit een duurzame katoenen toplaag. Deze stevige bovenlaag gaat erg lang mee en vormt een soepele ondergrond voor het strijkijzer. Verder vind je een comfortabele schuimlaag en een gecoate viltlaag in de hoes terug. Dankzij de schuimlaag verloopt het strijken erg comfortabel en de viltlaag zorgt er dan weer voor dat er geen water op de vloer kan vallen. Bovendien combineert Brabantia deze handige overtrek met een stevige stoomunithouder, een safety-lock en de bekende 3D textieltechnologie die het stoom optimaal verspreid. Op deze manier ontstaat er een ontzettend praktische strijkplank die snel voor een kreukvrij resultaat zorgt.

Voordelen
- Geschikt voor alle stoomunits
- 7 verschillende hoogtes beschikbaar
- Stoom wordt goed verspreid en er druppelt geen water op de grond
- Safety-lock voorkomt het ongewenst inklappen van de plank

Nadeel
- De strijkplanken zijn aan de zware kant

Hilde Debie
Hilde Debie
Ik ben een 46-jarige hobbykok en de mama van 2 fantastische pubers. Naast mijn full-time job als sales manager ben ik een fervente hobbykok met een liefde voor de Italiaanse keuken. Als product tester bij Techgeek krijg ik de kans om de laatste nieuwe kookaccessoires uit te testen en te reviewen.

Gerelateerde berichten