De 5 beste smart speakers van 2022 besproken

8

De beste slimme speakers zijn meer dan muziekspelers. De beste smart speaker is een van de meest veelzijdige gadgets die je kunt bezitten. Zoals je zou verwachten, kun je er je favoriete muziek mee beluisteren via een scala aan verschillende streamingdiensten, maar hij beschikt ook over een voice assistant waardoor je je je handen vrij hebt. Met de beste smart speaker kun je je stem gebruiken om de muziek te bedienen, timers in te stellen en zelfs de laatste nieuwskoppen of sportuitslagen voor je op te dienen.

De beste smart speakers bieden toegang tot Alexa, Google Assistant of Siri. Slimme speakers die worden geproduceerd door het merk achter de desbetreffende voice assistent, worden alleen geleverd met hun eigen virtuele helper geïnstalleerd. Een slimme speaker van andere merken, zoals Bose of Sonos, bieden echter de keuze welke voice assistant je wilt gebruiken.

Een smart speaker is een betaalbare manier om je slimme apparaten thuis te bedienen zonder naar je smartphone te grijpen. Met slechts één commando kun je ervoor zorgen dat je slimme lampen de juiste lichtsterkte hebben voor het moment van de dag, of dat lampen die zijn aangesloten op een slimme stekker of schakelaar aangaan om een gezellige sfeer te creëren.

De beste smart speaker kan zelfs worden gebruikt als een bel voor de beste video deurbellen of beveiligingscamera’s, waarbij een geluid wordt afgespeeld om je te waarschuwen dat er beweging is gedetecteerd of dat er op de deurbel is gedrukt. Met sommige kun je zelfs praten met iedereen die zich in het gezichtsveld van de camera bevindt. In tegenstelling tot slimme displays kun je hiermee echter geen live beelden van de camera bekijken.

Maar daar houden de vele manieren waarop je een smart speaker kunt gebruiken niet op. Ze kunnen ook fungeren als intercom in je huis – geweldig om de kinderen te melden dat ze aan tafel kunnen – en ze houden je in contact met vrienden en familie door je audiogesprekken te laten voeren zonder dat je je smartphone bij de hand hoeft te hebben.

Wil je een slimme speakers die zowel op het lichtnet werkt of een draagbare luidspreker met een oplaadbare batterij? Dat kan! Bij draagbare smart speakers heb je echter een mobiele dataverbinding nodig, bijvoorbeeld van je smartphone, zodat de voice assistant ook werkt als er geen Wi-Fi-verbinding in de buurt is.

Er is een breed scala aan smart speakers om uit te kiezen, waardoor je je misschien overweldigd voelt. Daarom hebben we een aantal ontwerpen uitgekozen die op de proef zijn gesteld en waarvan de geluidskwaliteit, stijl en intelligentie van de spraakassistent is beoordeeld om te ontdekken welke de beste smart speaker is die je in 2022 kunt kopen

Amazon Echo Studio

Amazon's eerste kwalitatieve slimme luidspreker voor thuisbioscopen is zijn best klinkende Echo tot nu toe. Met 330W is dit een van de krachtigste luidsprekers die je voor dat bedrag kunt vinden. Als je twee Amazon Echo Studio luidsprekers koopt, kun je ze in de Alexa app instellen om er een meeslepend home cinema systeem mee te creëren.

Het is echt indrukwekkend, en voor degenen die een smart speaker willen om hun slimme apparaten te bedienen, is hij ook te gebruiken als Zigbee-hub. Om er het beste uit te halen, moet je echter wel een abonnement nemen op Amazon Music HD en het grote formaat is niet voor iedereen geschikt. Toch is hij zeker betaalbaarder dan vergelijkbare slimme luidsprekers van rivalen zoals Sonos.

Pluspunten:
-Indrukwekkende geluidskwaliteit
-Combineer twee met elkaar voor een betaalbare home cinema set up
-Dubbel als Zigbee hub

Minpunten:
-Groot formaat is niet voor iedereen geschikt
-Vereist abonnement voor 3D audio

Google Nest Audio

Heb je een smart speaker met ingebouwde Google Assistant nodig, dan is de Google Nest Audio op dit moemnt de beste door Google gefabriceerde slimme speaker die je kunt kopen, vanaf het merk zijn Google Home Max-luidspreker heeft stopgezet.

Hij pikt commando's met gemak op, en Google Assistant reageert snel, en dat alles luid en duidelijk. Het bescheiden ontwerp past ook goed in een huiselijke omgeving. Het is ook een zeer slimme smart home hub. Hij is automatisch gekoppeld aan enkele van de grootste platforms die momenteel beschikbaar zijn, waaronder Nest, Philips en SmartThings van Samsung - er is echter geen ingebouwde Zigbee-hub zoals bij de nieuwste Amazon Echo.

Als luidspreker is de Nest Audio echter een beetje teleurstellend en de geluidskwaliteit voldoet niet echt aan de verwachtingen. Hij klinkt prima met ongecompliceerde popmuziek, maar andere genres laten een gebrek aan detail in de hoge en middentonen horen, waardoor nummers niet sprankelend maar gedempt klinken.

Pluspunten:
-Subtiel en bescheiden ontwerp
-Vangt spraakcommando's zeer goed op
-Snelle, duidelijke antwoorden

Minpunten:
-Ontbrekende details in de midden- en hoge tonen
-Werkt niet als een Zigbee hub

Apple Homepod Mini

Als jede stap wilt wagen het smart ecosysteem van Apple te betreden of een abonnement op Apple Music hebt, is dit de smart speaker om voor te gaan. Hij is veel goedkoper dan je waarschijnlijk zou verwachten, met een krachtig geluid en een elegant ontwerp voor iets meer dan 100 euro. Het is ook de enige slimme luidspreker op de markt met ingebouwde Siri, omdat Apple de grotere HomePod begin 2021 van de markt heeft gehaald en er geen voorraden meer beschikbaar zijn.

Als je geen Apple Music-abonnement hebt, ben je echter nogal beperkt als het gaat om het streamen van muziek. Je kunt de HomePod mini niet vragen om iets via Spotify af te spelen - dat kan alleen worden ingeschakeld via AirPlay, en vereist het gebruik van je telefoon in plaats van de eenvoudigere methode om Siri te vragen om deuntjes met je stem af te spelen. Er is ook een veel kleiner aantal compatibele smart home-apparaten dat werkt met de slimme luidspreker, vergeleken met het beschikbare aanbod voor slimme speakers met Alexa en Google Assistent.

Voor ons zijn de audio prestaties de primaire reden om de HomePod mini aan te schaffen. Het is uitstekend voor een speaker die zo klein is, en het voelt echt aan als de juiste combinatie van prijs en kwaliteit. De bas is goed afgesteld, vocalen zijn duidelijk hoorbaar, en wanneer je twee mini's aan elkaar koppelt is de stereo-ervaring werkelijk subliem.

Pluspunten:
-Ongelooflijk geluid
-Slank ontwerp
-Enige slimme luidspreker met ingebouwde Siri

Minpunten:
-Heeft Apple Music nodig voor volledige werking
-Klein aantal compatibele smart home-apparaten

Amazon Echo

De nieuwste Amazon Echo blijkt een complete revisie van de bekende smart speaker van dit bedrijf, en de esthetische opknapbeurt, hoewel indrukwekkend, is slechts de helft: met verbeterde audio, een ingebouwde Zigbee smart home hub, en een nieuwe AZ1 neural edge processor die de reactietijd van Alexa zal verminderen, het is een complete make-over.

Zijn er ook negatieve punten? Niet veel, eigenlijk. De enige echte problemen van de Echo zijn dat het maximale volumeniveau een beetje zacht is, vooral in vergelijking met een grotere slimme speaker zoals bijvoorbeeld de Apple HomePod en dat Amazon een nogal insulair bedrijf blijft, dat de technologie beperkt die compatibel is met zijn luidsprekers. Dat betekent dat je geen audio naar de Echo kunt casten zoals je kunt met de nieuwe Google Nest Audio, en dat je Bluetooth zult moeten gebruiken wanneer je verbinding wilt maken met je telefoon.

Pluspunten:
-Futuristisch uiterlijk
-Betere geluidskwaliteit dan vorige versie
-Zigbee hub integratie

Minpunten:
-Maximum volume is toch niet luid genoeg

Sonos One

Sonos' debuut smart speaker is in onze ogen de beste die je op dit moment kunt kopen. Een strak ontworpen en geweldig klinkend apparaat met vele functies. Het kan worden gebruikt met zowel Alexa of Google Assistant. En dankzij AirPlay 2 kan de Sonos One praten met Siri en een multiroom-koppeling vormen met de Apple HomePod of Apple HomePod Mini.

Tijdens het testen bleek hij ook over een verbazingwekkende microfoon te beschikken, die ervoor zorgt dat je stem werd opgepikt, zelfs vanaf de andere kant van de kamer. Dit is echter een dure smart speaker in vergelijking met de rest van de markt.

Als je je ietwat geïntimideerd voelt door het prijskaartje van deze slimme speaker, bekijk dan zeker zijn draagbare neefjes, de Sonos Move en de Sonos Roam, die beide uitstekende en betaalbare opties zijn voor wie onderweg zijn muziek mee wil kunnen nemen.

Pluspunten:
-Rijk geluid
-Toegang tot Google Assistent of Alexa
-Mic array pikt commando's op, zelfs van een afstand

Minpunten:
-Prijzig in vergelijking met de rest van de markt

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten