Zoeken

De 5 beste saturatiemeters van 2025

Voor veel mensen is het meten van de hoeveelheid zuurstof in je bloed belangrijk om inzicht te verkrijgen in de functionaliteit van je lichaam. Het meten van dit zuurstofgehalte kan door middel van een saturatiemeter. Niet alleen patiënten met hart- en longaandoeningen kunnen hier baat bij hebben, ook voor topsporters, EHBO'ers en bergwandelaars is het handig.

Hoe werken saturatiemeters precies, voor wie is het apparaat allemaal geschikt en wat zijn de vijf beste modellen voor jou?

Wat zijn saturatiemeters precies?


Een saturatiemeter is een klein apparaat dat voorzien is van een infrarood sensor en een vingerclip. Je kunt er op een snelle manier mee meten wat de zuurstofwaarden van je bloed zijn en in hoeverre er zuurstofverzadiging optreedt. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door middel van hemoglobine, wat eiwitten zijn die zuurstof- en koolstofdioxide moleculen aan zich kunnen binden.

Naast het zuurstofgehalte van je bloed geeft een saturatiemeter ook aan hoe hoog je hartslag is. De zuurstofwaarden worden aangegeven in %SpO2. Een gezonde waarde ligt hierbij tussen de 95% SpO2 en 100% SpO2.

Hoe gaat een saturatiemeting in zijn werking?


Wanneer je je vinger in de clip plaatst, meet de fotocel, oftewel het infrarood, de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt. Het ijzer in hemoglobine zorgt voor de rode kleur van bloed en wanneer hemoglobine aan zuurstof is gebonden, wordt er een andere kleur rood gevormd dan zonder de binding. Dit is het herkenningspunt van de saturatiemeter en aan de hand hiervan wordt de %SpO2 gegeven. Uiteraard omvat dit wel een momentopname en kan het door de dag heen veranderen.

Op het moment van de saturatiemeting wordt aangegeven hoeveel zuurstof er dan in je bloed zit. Het is ook belangrijk vaker een meting uit te voeren om een beter beeld te krijgen van de waarden.

Voor wie is de saturatiemeter geschikt?


Voor mensen met longaandoeningen is de saturatiemeter zeer geschikt. Denk hierbij aan patiënten met astma, COPD en corona. Echter, ook is het een handig apparaatje voor bergwandelaars, EHBO'ers, topsporters en stoppende rokers. Bij mensen die stoppen met roken kun je bijvoorbeeld goed het verschil zien als de longfunctie verbetert. De longen herstellen dan namelijk, waardoor meer zuurstof in het bloed opgenomen kan worden, wat aangegeven zal worden door de meter.

Sporters en bergwandelaars gebruiken de meter om het zuurstofgehalte in de gaten te houden. Bij inspanning wordt er namelijk meer zuurstof verbruikt, waardoor je een lager zuurstofpercentage in je bloed zult aantreffen. Dit lage gehalte aan zuurstof in het bloed wordt ook wel desaturatie genoemd en bij rust zal het percentage weer stijgen. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, aangezien een constante daling van de saturatiewaarde schade kan opleveren aan je longen en organen.

Foto van Marleen Janssens
Marleen Janssens

Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten