De beste laptop onder 600 euro om te kopen

1109

Ben je  op zoek naar een goedkope laptop voor jezelf, je familie of moet een vriend een aanbeveling doen? De enige eis is dat de laptop niet duurder mag zijn dan 600 euro. Deze notebooks zijn geschikt voor het streamen van video en muziek, het bekijken van foto’s, etc..

Als je je laptop alleen wilt gebruiken voor kantoorgebruik en voor het surfen op het internet, heb je geen duur apparaat nodig. De apparaten hebben bijvoorbeeld dikwijls  maar een beperkte geheugenruimte en kunnen door de ingebouwde processoren geen prestaties leveren die echt geschikt zijn voor gaming.

Als je met deze beperkingen kunt leven, dan bieden sommige van de apparaten je een eersteklas prijs-prestatieverhouding.

Acer Aspire 3 A315-56-59Y1

Prestaties en geheugen

Voor krachtige systeemprestaties bouwt Acer allerlei snelle hardware in de 15,6-inch klasse Acer Aspire 3 A315-56-59Y1. De Intel Core i5-8265U is geschikt voor intensief werk. Niet alleen de moderne architectuur en de maximale boostkloksnelheid van 3,9 GHz, maar ook de grote RAM helpen daarbij. 8 Gigabyte RAM is nog niet gebruikelijk in deze prijsklasse, hoewel 4 Gigabyte vaak te weinig is. De prestaties van de SSD zijn ook aangenaam: Met 256 gigabyte biedt het niet alleen een redelijke capaciteit, maar is het ook een vrij snel model. De geïntegreerde grafische chip is natuurlijk alleen voldoende voor de eenvoudigste spellen met lage kwaliteitsinstellingen.

De Acer Aspire 3 A315-56-59Y1  levert goede prestaties

Je kunt het Acer niet kwalijk nemen – voor de genoemde prijs moeten de overige onderdelen goedkoop zijn. De hierboven genoemde hardware vreet immers al het grootste deel van het budget op. Het display is  vrij kleurloos, kijkhoek-afhankelijk en biedt  minder contrasten. In termen van mobiliteit scoort het apparaat vrij goed dankzij het lichte gewicht voor een 15,6-inch apparaat - 1,67 kilogram is eigenlijk aangenaam licht. De kleine batterij met 37 watturen houdt zich dapper staande: 7 uur sobere videoweergave en iets minder dan 5 uur productief werken is prima mogelijk.

De voor- en nadelen op een rijtje

De klassiekers voor verbindingen zijn beschikbaar: Een webcam, ac-WLAN (Wi-Fi 5), Bluetooth, HDMI en Kensingtonslot. Voordeel is dat er ook een RJ45-poort voor bekabelde netwerken met Gigabit LAN aanwezig is. Een USB type C ontbreekt, evenals een DVD-schrijver.

De invoermogelijkheden zijn goed. De clickpad is groot en soepel. Het toetsenbord biedt een numeriek toetsenbord.

Besluit

De Acer Aspire 3 A315-54-56KY levert goede computerprestaties met een snel en groot geheugen. De rest van het apparaat lijdt onder de kostendruk. Het display is typisch voor zijn klasse, de mobiliteit is goed en de invoertoestellen zijn van het goedkopere type.

HP Chromebook x360 14c-ca0700nd – Chromebook - 14 Inch

Eerste indruk

De HP Chromebook x360 is naar onze mening de beste laptop onder 600 euro. Dit model straalt een  goede kwaliteit uit met zijn volledig geborstelde metalen omhulsel. Denk echter niet dat het apparaat zwaar is: ondanks de 14-inch diagonaal is de computer nog steeds licht en goed uitgebalanceerd, waardoor hij net zo gemakkelijk te dragen is als te hanteren.

Aan de buitenkant blijft de witte romp sober met maar twee logo's: het HP-logo in het midden en het Chrome-logo in de linkerbovenhoek.

Ontwerp

Sober en efficiënt, met een vleugje kleur voor een beetje fantasie. Ondanks het grote formaat blijft de Chromebook x360 14" licht en heeft een goed gevoel van degelijkheid. Het transformerende aspect is uitstekend, maar de scharnieren zijn niet zo stevig als we zouden willen.

Links is een USB-C-poort die gebruikt kan worden als oplaadpoort, een combo-aansluiting en een micro-SD kaartlezer. Rechts een tweede USB-C standaard 3.1 poort die gebruikt kan worden als oplaadpoort en een USB type A poort.

Connectiviteit

Een groot Full HD-touchscreen dat is al wat we nodig hebben. Colorimetrie is meer geïnspireerd op tablets dan op laptops, maar dat is op zich niet slecht. Een beetje meer helderheid zou perfect zijn geweest.

Software

Geen Windows 10, maar Chrome OS! Het systeem dat nu Android en Linux-applicaties gebruikt, is tot veel in staat, maar heeft nog steeds enkele beperkingen. We houden van zijn snelheid en eenvoud, maar een diepere integratie van Android-apps zou beter zijn.

De prestaties

Voor een Chromebook is het moeilijk om beter te doen dan een Intel Core i5. De computer blijft krachtig en snel, ongeacht de omstandigheden, en kan alles aan wat de Play Store te bieden heeft.

Besluit

Voor wie al weet wat Chrome OS is, en op zoek is naar een high-end product op de grens tussen een tablet en een computer, is het zonder twijfel een uitstekende machine die zijn prijs waard is.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten