De 5 beste wegwerpcamera’s om te kopen

739

Het is een ouderwetse ontwikkeling, maar wordt weer steeds populairder; de wegwerpcamera. Vooral onder jongeren wordt dit apparaatje steeds gewilder, waarmee je sfeervolle foto’s kunt schieten. Daarnaast zijn ze voordelig vanwege de aantrekkelijk lage prijs en het feit dat je ze zonder zorgen naar allerlei bestemmingen kunt meenemen. Denk aan een bruiloft, waarbij gasten gelijk een zoetsappig kliekje mee kunnen nemen, een verjaardagsfeestje of wanneer je op vakantie gaat en je geen zorgen hoeft te maken om een dure camera.

Wat kun je allemaal met een wegwerpcamera en waarom is het zo populair? En welke vijf modellen zijn de beste voor jouw vakantie- of feestfoto’s?

Wat kun je met een wegwerpcamera?

Een wegwerpcamera schiet net zoals een normale camera plaatjes van dingen die jij vast wilt leggen. Echter, de camera is voor eenmalig gebruik en de opnames zijn ook beperkt. Vaak kun je er rond de 25 foto’s mee maken. Ondanks de limieten van een wegwerpcamera is het concept weer net zo populair als vroeger. Je kunt er immers zwart/wit foto’s mee maken, een flitsfunctie gebruiken en er zijn speciale onderwater varianten.

Speciale effecten

Met wegwerpcamera’s zijn speciale effecten te verkrijgen welke voor verrassende resultaten kunnen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een warme, oranje gloed krijgen op je foto’s door je camera in de zon te laten liggen of het kartonnetje er vanaf te halen. Ook kun je de wegwerpcamera in de vriezer leggen, waardoor foto’s een bepaalde gloed krijgen, of het toestel expres laten vallen. Uiteraard zorgen deze acties niet altijd voor het mooiste resultaat, maar het kan geen kwaad om het een keer uit te proberen. Als het niet is gelukt, kun tenslotte je voor een prikkie een nieuw wegwerpcameraatje aanschaffen.

Naast de genoemde effecten kun je ook een gekleurde gloed genereren door waterverf op de lens te verven. Zorg er wel voor dat je een lichte laag aanbrengt. Een oud effect wordt verkregen door water over de camera heen te gooien of krassen op de lens te maken. Tot slot wordt er nog wel eens gesproken over het schieten van twee foto’s over elkaar, waarbij je het rolletje simpelweg niet doordraait.

Lomografie

Lomografie is een manier van fotograferen, waarbij je foto’s maakt met je wegwerpcamera vanaf je heup zonder dat je het resultaat weet. Deze foto’s maak je op willekeurige momenten, waardoor het resultaat verrassend en origineel is. Er zitten bepaalde regels aan deze vorm van fotograferen, maar je hoeft je uiteraard nergens aan te houden.

Kodak Daylight Camera 27

Het laatste model uit deze top vijf beste wegwerpcamera's is de ISO 800 van Kodak. Het merk heeft wederom gebruikgemaakt van de vrolijke kleur geel, maar heeft het dit keer aangevuld met het speelse blauw. Het model is ontworpen voor het schieten van foto's in daglicht en kost rond de 16 euro. Met de camera kun je maximaal 39 foto's maken, wat vrij veel is. Hierbij moet je er uiteraard wel op letten dat je vinger niet voor de lens zit.

Naast het strakke ontwerp is in deze camera ook rekening gehouden met andere licht omstandigheden. Daarvoor is een flitser opgenomen, waardoor op verschillende plaatsen foto's gemaakt kunnen worden. Tijdens het maken van foto's geeft de camera levendige en warme kleuren mee.

Voordelen

Met deze camera kunnen veel foto's gemaakt worden ten opzichte van andere modellen, wat een groot voordeel betreft. Ook is de prijs erg voordelig en kun je er in daglicht allerlei foto's mee schieten.

Nadelen

Echter, de camera heeft een grote beperking, namelijk dat het enkel bij daglicht gebruikt kan worden. Voor het maken van foto's binnen of in de avond is het model niet geschikt.

Voor welke wegwerpcamera ga jij om tijdens een bruiloft, leuk feestje of avontuurlijke reis de leukste foto's mee te maken?

AgfaPhoto LeBox 400

Met zijn grijze, rechte vormgeving is de wegwerpcamera van AgfaPhoto een serieuze variant. Het toestel kost gemiddeld 14 euro en je kunt er heel goed outdoor foto's mee maken. De camera is compact en je kunt er veel plezier mee beleven. Het is speciaal ontwikkeld voor het maken van foto's in de buitenlucht en hier is ook de lichtbeleving op aangepast. Zo kun je goede opnames maken bij zonnig weer of juist wanneer het licht bewolkt is.

De camera is geschikt voor het maken van 27 opnames in kleur en bevat twee asferische lenzen. Ook heeft het een 28 millimeter groothoek en de functie van Fixfocus, waardoor je scherpe foto's kunt maken vanaf een afstand van één meter.

Voordelen

De camera is zeer geschikt voor foto's die buiten worden gemaakt, hier is het ook op geprogrammeerd. Als gevolg kun je makkelijker goede foto's maken onder slechte licht omstandigheden. En dit krijg je allemaal voor een zeer voordelige prijs.

Nadelen

Daarentegen is dit model wel een saaie variant binnen de categorie van wegwerpcamera's door de grijze uitvoering. Dit maakt het niet voor iedereen geschikt en een minder leuke tool voor kinderen bijvoorbeeld.

Fujifilm Quicksnap Flash 27

Dit model is eveneens uitgebracht door Fujifilm en kost rond de 15 euro. De camera beschikt over een compact formaat en is veelzijdig. Je kunt er 27 foto's mee schieten, foto's van vrijwel iedere omstandigheid, zelfs wanneer er weinig licht is. Er zit overigens een ingebouwde flitser in en het ontwerp is fris, kleurrijk en modern. Dit maakt het het perfecte reismaatje.

De wegwerpcamera levert goede resultaten en is direct klaar voor het maken van mooie foto's. Hierbij kun je momenten op speciale gelegenheden, landschappen, portretten, feestjes en momenten op het strand perfect vastleggen.

Voordelen

Een eerste voordeel van deze camera is het feit dat je er van allerlei omgevingen foto's mee kunt maken, zelfs met weinig licht. Ook is het model compact, waardoor je het makkelijk mee kunt nemen en op kunt bergen. En dat allemaal tegen een voordelige prijs.

Nadelen

Aan de andere kant zitten er ook nadelen aan deze wegwerpcamera. Het ontwerp oogt allereerst vrij vrouwelijk, waardoor mannen wellicht minder geneigd zijn het aan te schaffen. Ook is het model enigszins kwetsbaar en worden niet alle foto's even goed ontwikkeld

Kodak - Wegwerpcamera met flitser

De tweede beste wegwerpcamera wordt geleverd door Kodak en betreft een stoerdere uitvoering. Het is namelijk voorzien van een gele en rode opdruk en heeft een golvend lichaam. Het model is iets duurder dan de vorige beschreven wegwerpcamera, namelijk rond de 20 euro. Echter, het toestel is wel heel eenvoudig in gebruik en iedereen kan ermee overweg, zowel kleine kinderen als volwassenen en ouderen.

De camera is voorzien van een ingebouwde flitsen, waardoor je ook in een donkere omgeving goed belichte foto's kunt schieten. Dit maakt het model ook veelzijdiger. Daarnaast kun je er wel 39 foto's mee maken.

Voordelen

Het feit dat je met de camera tot wel 39 foto's kunt maken, vormt een eerste voordeel. Daarnaast is het toestel voor iedereen geschikt en maakt het ook in het donker goede foto's. Hierdoor is het een goede tool voor foto's maken tijdens feestjes.

Nadelen

Een nadeel van deze wegwerpcamera is dat het maken van selfies veelal mislukt en dat het afdrukken of ontwikkelen van de foto's vaak erg duur is. Dit komt bovenop de relatief hoge prijs voor een wegwerpcamera en vormt een minpunt.

Fujifilm Quicksnap Flash

De eerste wegwerpcamera is ontworpen door Fujifilm en kost slechts 10 euro. Het ontwerp is fris en vrolijk en versierd met donker- en lichtgroen in de vorm van een flits, wat toepasselijk aansluit op het doel van het toestel. De camera is geschikt voor 27 kleuropnames en geeft heldere en levendige resultaten. Het is bruikbaar onder verschillende omstandigheden en heeft ook een ingebouwde flitser. Hierdoor kunnen ook onder omstandigheden met weinig licht goede foto's geschoten worden.

Het formaat is compact en er is gebruikgemaakt van een groothoeklens in het ontwerp van de camera. Hierbij is een vaste focus toegevoegd en een bijpassende optische zoeker, zodat je nauwkeurige composities kunt maken. Het filmformaat is 35 millimeter en wordt aangeduid met klein beeld film.

Voordelen

Voor deze uiterst goedkope prijs kun je een prima cameraatje krijgen met alles erop en eraan, dat makkelijk te gebruiken is. Ook het afdrukken van de foto's is erg goedkoop, waardoor dit model voordelig is voor foto's maken op een reis, tijdens feestjes en bij andere gelegenheden.

Nadelen

De camera mag dan wel ruimte hebben voor het schieten van 27 foto's, veelal zijn rond de 14 foto's maar bruikbaar en kunnen ontwikkeld worden. Dit vormt een groot nadeel aan deze variant.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten