Walkie-talkies zijn kleine handheld radio’s die onafhankelijk van het elektriciteitsnet werken en dus mobiel zijn. De overdrachtskracht van portofoons wordt in Hertz uitgedrukt en daar is een goede reden voor. Het was de Duitse wetenschapper Heinrich Hertz die 130 jaar geleden een apparaat bouwde dat radiogolven kon maken die door een ander apparaat op ongeveer anderhalve meter afstand werden ontvangen.
Hij had dus het bewijs geleverd van het bestaan van elektromagnetische golven. Hij kon toen nog niet raden hoe ver deze elektromagnetische golven zouden reiken. Later gebruikten wetenschappers hun kennis van radiogolven om de radio uit te vinden.
Radiogolven worden ook gebruikt om radio’s, televisies, telefoons, radars, mobiele telefoons, computers… te bedienen. Deze verschillende elektromagnetische golven verschillen echter in hun frequentie, zodat de signalen van de verschillende apparaten elkaar niet overlappen en niet interfereren.
Wat zijn de voordelen vergeleken met een smartphone
In tijden van mobiele telefoons en smartphones kan het gebruik van portofoons verrassend lijken. Walkietalkies hebben vandaag de dag echter nog steeds enkele voordelen te bieden. Je kunt onder andere communiceren in afgelegen gebieden waar er weinig of geen netwerkontvangst is.
Bovendien werkt het volledig gratis. Er zijn geen maandelijkse kosten en het maken van contact is zeer snel. Bovendien zijn portofoons stevig, weerbestendig en dus ideaal voor kinderen.
Het nadeel van portofoons is echter dat het bereik voor de communicatie niet zo groot is en dat er niet zoveel functies zijn als bij de smartphone.
Maar hoe werkt de radiotransmissie precies
De signalen die via de radiogolven moeten worden uitgezonden, moeten eerst worden omgezet. Dit gebeurt met bepaalde technische apparaten, die volgens een bepaalde werkwijze een gelijkmatig oscillerende golf veranderen. De hoogte van de golfkammen of de afstand tussen de afzonderlijke golfkammen wordt veranderd of gemoduleerd.
De gemoduleerde golf gaat naar een zender, die het signaal als een elektromagnetische golf uitzendt. Een ontvanger die op deze golffrequentie is afgestemd, kan het signaal dan via de antenne ontvangen. De ontvanger moet nu de gemoduleerde golf omzetten in zijn oorspronkelijke signalen. Dit is alleen mogelijk als de ontvanger dezelfde golfmodulatiemethode kan gebruiken als de zender. De zender en de ontvanger moeten daarom als het gaat om frequentie nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd.