De beste robotmaaier groot gazon bekeken

344

Een eigen tuin is een prachtig iets, als je tenminste genoeg tijd hebt om er voor te zorgen. Maar als het gaat om het maaien van het gazon is er tenminste verbetering in zicht. Maaimachines bewegen zich helemaal alleen over het gazon. Na afloop van hun werk parkeren ze zich op het laadstation, klaar voor de volgende klus. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar zorgt ook voor een mooier gazon.

De maairobots zijn elke dag in werking. Terwijl ze elke dag de grassprieten maaien, wordt het gazon breder. Dit is de beste voorwaarde voor een dicht, weelderig groen grastapijt. Nog maar enkele jaren geleden waren maaimachines exotische tuingereedschappen die alleen verkrijgbaar waren in speciaalzaken. Vandaag de dag zijn ze te koop in elk tuincentrum en ook online. Een onverwacht gevolg van de grote vraag is een toenemende verscheidenheid aan modellen tegen steeds lagere prijzen.

Bosch Indego M 700 maaimachine

De eerste indruk

De Bosch Indego M 700 maaimachine is ontworpen voor het onderhouden van gazons tot 700 vierkante meter. Het werkt met drie roterende messen en bereikt een snijbreedte van 19 centimeter. De maaihoogte is variabel instelbaar en ligt tussen 30 en 50 millimeter.

De belangrijkste kenmerken op een rijtje

 • Met zijn vier draaiende wielen kan deze gazonrobot hellingen tot 27 procent bedwingen.
 • Volgens de leverancier zijn dit speciaal ontwikkelde wielen die geen sporen achterlaten op het gazon.
 • Het maximale bedrijfsvolume is 63 decibel.
 • De meegeleverde begrenzingsdraad om het werkgebied af te bakenen heeft een lengte van 175 meter.
 • Met LogiCut-functie: de meeste maaimachines rijden willekeurig over hun werkgebied. Dankzij de LogiCut functie is dit model in staat om het gazon in kaart te brengen en efficiënt te maaien in parallelle paden.
 • De Bosch Indego M 700 wordt bediend via een bedieningsmenu met een in het apparaat geïntegreerd kleurendisplay.
 • Multisensoren stellen de maaimachine in staat om obstakels op zijn pad te detecteren en te vermijden.
 • Het apparaat vindt automatisch zijn weg terug naar het laadstation.
 • Dankzij de MultiArea-functie kan deze gazonrobot op maximaal drie afzonderlijke groengebieden werken, zolang deze niet groter zijn dan een totale oppervlakte van 700 vierkante meter.
 • Met de automatische kalenderfunctie berekent de Indego M 700 automatisch een op maat gemaakt maaiplan.
 • Met de SpotMow functie kunnen kleine ruimtes worden geregeld – bijvoorbeeld onder tuinmeubelen.

Besluit

Bosch maaimachines zoals de Indego M 700 maken gebruik van de LogiCut technologie, waarbij de maaimachine een plattegrond van je tuin maakt en deze in rechte en geplande paden rijdt. Het toestel is gemakkelijk instelbaar met de goede hardware en de geavanceerde software.

Worx Landroid L500 WR141E

De Worx Landroid L500 WR141E maaimachine is de beste robotmaaier voor groot gazon. Deze kan worden gebruikt op oppervlaktes tot 500 vierkante meter. Het vermijdt zelfstandig obstakels en knelpunten en beheerst hellingen tot 35 procent. De machine werkt met een snijbreedte van 20 centimeter en een snijhoogte tussen  dertig en zestig centimeter. Voor het uitzetten van het werkgebied wordt deze maaimachine geleverd met een  perimeterdraad.

Veel instelmogelijkheden

Er zijn veel instelmogelijkheden. De optie "maaiweide" blijkt bijzonder nuttig te zijn, waarmee de robot zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen resultaten behaalt. In een tuin met veel obstakels en talloze hoeken, randen en struiken kunnen deze allemaal geïdentificeerd worden. Op deze manier worden ze ook allemaal  ontweken .

Met WLAN

Deze maaimachine heeft een WLAN-interface en kan eenvoudig worden bediend via een smartphone-app. Deze controle werkt niet alleen thuis, maar ook van op de weg.

Een zwevend maaidek en vier wielen zorgen ervoor dat deze maairobot zich goed aan de grond aanpast. Er wordt gebruik gemaakt van een driebladig systeem. Omdat er automatisch wordt geschakeld tussen voorwaartse en achterwaartse rotatie, hoeven de bladen volgens de fabrikant maar half zo vaak te worden vervangen. Ter bescherming tegen diefstal kan een pincode worden gedefinieerd, die moet worden ingevoerd zodra de robot wordt opgetild.  Als de batterij bijna leeg is, wordt het apparaat automatisch opgeladen.De Worx maairobot biedt de volgende praktische functies:

 • Plug-and-Play: geen programmering nodig – maaien met een druk op de knop
 • Gazonformaat calculator – de app berekent de grootte van het gazon door een wandeling door de tuin te maken met je smartphone.
 • Automatisch schema – de app bepaalt automatisch een werkschema op basis van de grootte van het gazon.
 • Digitaal display voor het instellen en programmeren van de Pincode.
 • Eenvoudige reiniging – de maaimachine kan worden gewassen met de tuinslang.

Besluit

Deze robotmaaier met zijn “drijvend” maaidek is geschikt voor middelgrote tot grote gazons. Alle obstakels worden nauwkeurig ontweken om schade aan het obstakel en de robotmaaier te voorkomen.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten