De 5 beste muggenlampen om je te beschermen tegen vervelende insecten in de zomer

5096

In de zomer worden we lek gestoken door die kleine beestjes in ons huis of op vakantie die het op ons hebben gemunt vanwege ons bloed. Ongezien sluipen ze naar ons toe en prikken ons op elk stukje huid dat ze te pakken krijgen, met als gevolg vreselijke jeuk en een naar bultje. Muggen zijn een bekend fenomeen en we zoeken dan ook naar de meest inventieve manieren om niet gestoken te worden en deze beestjes buiten de deur te houden.

Met deze gedachte is ook de muggenlamp ontwikkeld. Dit is een lamp die speciaal is ontwikkeld om muggen te bestrijden door middel van UV-licht. Dit effectieve middel tegen muggen kent vele vormen waar jij uit kunt kiezen. Echter, hoe werkt een muggenlamp precies, welke soorten zijn er en wat zijn de vijf beste muggenlampen voor jou?

Wat is de werking van een muggenlamp?

Een muggenlamp wordt ook wel een insectenlamp genoemd, wat UV-licht van een blauwe kleur verspreidt door een ruimte. Door de verspreiding van dit licht worden muggen aangetrokken, evenals andere soorten insecten. De muggen vliegen dan tegen het rooster van de lamp aan en worden daarbij direct onder een fatale hoeveelheid stroom gezet. Het is een effectief middel tegen muggen en andere ongewilde insecten in huis en voorkomt irritatie en jeuk.

Insectenlampen bootsen de werking van een elektrische vliegenmepper na, waarbij het voordeel is dat je niet zelf op jacht hoeft te gaan, maar dat het apparaat de muggen op eigen kracht naar zich toe lokt en elimineert via een spanningsrooster.

Welke soorten muggenlampen zijn er beschikbaar?

Door de tijd heen is het aanbod van insectenlampen verbreed naar de behoeften van klanten. Er zijn bijvoorbeeld kleinere lampen te koop die vaak voorzien zijn van een geïntegreerde stekker, waarmee ze aangesloten kunnen worden op een stopcontact. Deze kleinere varianten zijn geschikt voor slaapkamers en op kastjes. Er zijn ook muggenlampen die gebruik maken van kleefplaten en daarmee insecten effectief elimineren. Grotere apparaten worden veelal gebruikt in keukens, grotere ruimten in huis of buiten. Tevens zijn er modellen te verkrijgen die een aantrekking hebben op muggen door middel van kooldioxide, licht en warmte. In het algemeen zijn er drie varianten muggenlampen.

1. Geluidslampen

De eerste variant gebruikt een heel hoog geluid, onhoorbaar voor mensen, om muggen te bestrijden. De muggen horen het geluid namelijk wel en zullen een ruimte of camping snel verlaten. Het nadeel aan deze methode is vaak de hoge kosten.

2. Lichtlampen

De tweede variant van de muggenlamp is het meest bekend en gebruikt licht om muggen aan te trekken. Ze krijgen vervolgens een schok, waaraan ze dood gaan.

3. Een combinatie van geluid- en lichtlampen

Er zijn ook lampen ontwikkeld die verschillende methoden combineren in de bestrijding van muggen, waarbij dan ook veel mogelijk is. Zo zijn er lampen die licht uitstralen en muggen verzamelen in een verzamelbakje. Daarnaast zijn er nog veel meer opties mogelijk.

De muggenlamp is populair vanwege zijn effectieve bestrijding van muggen en er is een brede keuze waar je uit kunt kiezen. De volgende vijf lampen worden hierbij als beste gezien en aangeraden voor jou.

InsectenVerdelger-Muggenlamp van Grundig

Op de eerste plek staat de muggenlamp van Grundig, waarmee je in de tuin, op je eigen terras of binnen in huis zonder muggen en andere insecten kunt doorbrengen. Het ontwerp is eenvoudig, effectief en bescheiden, zodat het niet alle aandacht in huis opvangt, maar als subtiele kracht op de achtergrond dient. Een aanvulling hierop is dat het zowel opgehangen als neergezet kan worden, wat het een veelzijdig apparaat maakt.

Met een bereik van 20 meter en UV-licht worden muggen effectief geëlimineerd. Daarnaast is de lamp geluid- en geurloos, zodat er geen verbrande geur ontstaat tijdens het verdelgen van insecten. Er is overigens een opvangbakje wat eruit gehaald en geleegd kan worden. Dit maakt de reiniging van het apparaat makkelijker en sneller.

De voordelen van de insectenverdelger van Grundig zijn de geurloze, geluidloze werking, de effectiviteit tot 20 meter en het vrij zijn van gifstoffen. Ook is het ontwerp van de muggenlamp bescheiden en eenvoudig, waarnaast het in iedere ruimte, zowel buiten als binnen geplaatst kan worden.

Een nadeel aan deze insectenverdelger kan zijn dat het schoonmaken niet altijd even eenvoudig is als het lijkt.

Welke muggenlamp neem jij?

Joex Muggenhemel Insectenlamp

Op de tweede plaats van beste muggenlampen staat de "muggenhemel" van Joex, welke door middel van een sterke luchtstroom en een 360 graden UV-verlichting alle insecten in jouw huis naar de hemel stuurt. Het apparaat is makkelijk schoon te maken en heeft een bereik van 50 vierkante meter. Het kan overal geplaatst worden en wordt op het stopcontact aangesloten via een USB-kabel. Veiligheid wordt gegarandeerd voor huisdieren, kinderen en volwassenen wat wordt aangevuld met een geluidsniveau van slechts 30 decibel.

De onderste bak van de muggenlamp kan er afgeschroefd worden en geleegd worden in de vuilnisbak. Doe dit echter wel buiten, zodat je niet per ongeluk levende muggen weer vrijlaat in je huis. De bak kan daarna schoongespoeld worden en afgedroogd, waarna het weer klaar is voor het opvangen van nieuwe insecten.

De voordelen van de muggenlamp zijn zijn veiligheid, stille werking en eenvoudige werking. Het apparaat kan overal in huis of op kantoor geplaatst worden om muggen en insecten te vangen. Een nadeel is dat je het apparaat niet heel dichtbij je kunt zetten vanwege de luchtstroom die het genereert. Dit kunnen sommige mensen als onaangenaam ervaren.

PESTOX insectenvanger voor binnen

De muggenvanger van Pestox onderscheidt zich vanwege zijn moderne design. De lamp is opgebouwd uit een cilindervormige standaard waar een cirkelvormige blaaspijp op geplaatst is van 360 graden. Er is tevens een krachtige ventilator ingebouwd, waardoor muggen nog beter worden aangetrokken en geëlimineerd.

Het model straalt UV-licht uit met een golflengte van 365 tot 398 nanometer, wat het aantrekkingseffect op muggen vergroot tot 90 procent. De muggenlamp heeft een tijdsschakelaar, waardoor het nog makkelijker te gebruiken is. De modieuze uitstraling is daarnaast een ander voordeel, waarmee het in elke soort kamer in huis of op werk geplaatst kan worden.

De insectenbak van deze muggenvanger is afneembaar wat het ook makkelijk te reinigen maakt. Daarnaast heeft het apparaat een stille werking en een vermogen van 5 Watt. Via een USB-kabel kan stroom toegediend worden en de stroomkabel heeft een grootte van 1 meter.

Een nadeel aan deze muggenlamp is dat het niet voor alle insecten geschikt is en vooral op muggen is gericht. Een USB-kabel komt daarnaast niet voor iedereen van pas en het snoer is aan de korte kant.

Eurom Fly Away 30-2 insectenlamp

Een tweede muggenlamp is van Euromac, welke tevens gebruik maakt van licht om muggen en insecten te bestrijden. Het bereik van de lamp bedraagt 150 vierkante meter en het kan zowel opgehangen worden als staand ergens geplaatst worden. Dit maakt het een veelzijdig product. Ook kan de lamp gemakkelijk schoongemaakt worden door de opvangbak die aan de onderkant van de lamp is bevestigd. De lamp weegt 2,3 kilogram, wat voor stabiliteit zorgt, en het heeft een hoogte van 49,5 centimeter.

Voordelen van deze insectenlamp zijn het makkelijke gebruik, zijn lichte gewicht, de duurzaamheid en de goede kwaliteit, waarbij niet alleen muggen maar ook alle andere vervelende insecten gevangen worden. Het uiterlijk van de lamp wordt ook als positief ervaren en het apparaat kan op een veilige manier gebruikt worden.

Nadelen kunnen een redelijk hoge prijs zijn, wat ongeveer 50 euro is, en een korte stroomdraad om het apparaat op aan te sluiten.

2 in 1 Anti muggen/insecten lamp

Op de laatste plaats komt de elektrische UV-lamp van Mosquito Killer, welke geschikt is voor in huis en buiten, bijvoorbeeld wanneer je verblijft op een camping en geen last wilt hebben van muggen als je buiten eet of de avond doorbrengt. Ook voor tijdens het slapen, zorgt het voor de bestrijding van muggen en andere insecten. De lampen zijn geschikt voor het plaatsen op de campingplaats, in je eigen tuin en zelfs binnen in huis.

De muggenlamp is van een groot formaat, waardoor veel muggen gevangen kunnen worden, en de afmeting is 17 bij 9,5 centimeter met een hoogte van 17 centimeter. Dit kan een nadeel zijn voor wanneer je het binnen wilt plaatsen. Het bereik van de lampen gaat tot 10 meter en het gewicht van de lamp bedraagt 140 gram. Het kan op diverse plaatsen gemonteerd worden en ook voor een tijdelijke duur, zoals op een camping. Omdat de lamp veel buiten gebruikt wordt, kun je het in meerdere aantallen aanschaffen, zodat je een nog groter bereik kunt creëren en nog beter beschermd bent tegen muggen en insecten.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten