Zenmate premium review: een betrouwbare VPN provider?

13

zenmate

ZenMate is een Berlijns bedrijf dat in zijn begindagen publiek trok door een hele hoop VPN-diensten gratis aan te bieden. Zo was er een gratis browser extensie en een gratis app. Een strategie die hen een aardig publiek heeft gegeven waar ze vandaag de dag op inspelen met het aanbieden van een betalende VPN dienst. ZenMate Premium is een volwaardige VPN die internetverbindingen versleutelt en prat gaat op een goede snelheid, een betrouwbare verbinding en een uitstekende service. Maar sluit dat marketingpraatje ook aan bij de realiteit? Is ZenMate Premium jouw tijd en geld waard? Tijd om op onderzoek uit te gaan!

De voor- en nadelen

De voordelen

ZenMate was in de begindagen van hun lancering een VPN dient die heel wat op te lossen had. Zo waren er DNS leaks, was er weinig transparantie over het logbeleid en lagen de snelheden gewoon te laag. Gelukkig hebben ze bij ZenMate niet stil gezeten en vallen er wel argumenten pro de VPN dienst te verzinnen. Zo is het één van de meer betrouwbare opties om streamingsdiensten zoals Netflix, BBC iPlayer en Amazon Prime te ontblokken. In de voortdurende strijd tussen streamingsdiensten en VPN aanbieders een niet onbelangrijk gegeven.

Komt daar nog eens bij dat het ook mogelijk is om torrents te downloaden terwijl je verbonden bent met de servers van ZenMate. Ook valt er wel wat te zeggen voor de prijs van ZenMate Premium. Die is zeer aanvaardbaar en komt bovendien inclusief een gratis proefperiode van zeven dagen en een niet-tevreden-geld-terug-garantie van maar liefst dertig dagen. ZenMate is tevens een veilige VPN dienst. Ze gebruiken sterke encryptie methodes en hebben over het algemeen een goede beveiliging. Ten slotte laat deze VPN dienst, en ook dat is zeker niet altijd het geval, een ongelimiteerd aantal verbindingen toe.

De nadelen

ZenMate Premium heeft dus zeker zijn voordelen maar is ook niet zonder fouten. Zo is het privacy- en logbeleid nog altijd een topic waar de nodige vraagtekens bij gezet kunnen worden. Het oude heikele punt van een gebrek aan transparantie is nog altijd niet opgelost. Daarnaast valt het bereik van het netwerk ook wat tegen in vergelijking met enkele van de grote concurrenten. ZenMate heeft niet zoveel servers als de betere alternatieven en is bovendien ook aanwezig in minder landen. Voor sommige gebruikers is dat vast en zeker een groot nadeel. Een typisch voorbeeld van dit manco is het feit dat ZenMate Premium niet werkt in China. Dat is toch een grote markt om als blinde vlek op de kaart te hebben. Ten slotte is het ook jammer dat er geen live chat support is. Dat is toch altijd een handige optie als je toch in de problemen komt.

Wij raden Zenmate niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Privacy en security

Het privacy vraagstuk

ZenMate Premium geeft aan dat er geen data bij wordt gehouden van de gebruikers. Dat klinkt op zich fijn, maar toch kunnen er vragen gesteld worden bij de bijwijlen verwarrende privacy-politiek. Als je die even doorleest is het nog altijd onmogelijk om te weten te komen of er echt sprake is van een no-log beleid. Dat is toch een vrij belangrijke factor voor sommige mensen in de beslissing welke VPN het beste aansluit bij hun behoeftes. Bovendien is het ook zo dat ZenMate Premium een Duits bedrijf is en dat heeft zijn implicaties wat privacy betreft. Duitsland is immers lid van de zogenaamde ’14 Eyes’-inlichtingenalliantie. Dit samenwerkingsverband komt erop neer dat de overheden van de lidstaten vrij informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Daarnaast kunnen deze overheden ook vragen om bepaalde burgers te volgen. Hoe dan ook is Duitsland zeker niet het land waar jouw privacy de beste garanties krijgt.

Beveiliging op topniveau

Waar geen vragen bij gesteld kunnen worden is de aandacht die ZenMate Premium heeft voor de beveiliging van de verbindingen via de VPN service. Zo maken ze gebruik van de goudstandaard van de encryptie methodes zijnde de AES-256 bit encryptie. Dit is de industriestandaard binnen de betere VPN diensten op de markt geworden om een reden: ze valt gewoon niet te kraken. Wat de protocollen om de verbinding te maken betreft gebruikt ZenMate IKEV2, L2TP en OpenVPN. OpenVPN is daar de meest interessante van gelet op het feit dat deze open source software de beste beveiliging biedt die beschikbaar is op dit moment. Als je op een mobiel apparaat surft dan is IKEv2 een snel en veilig alternatief. Ook een interessant gegeven: tijdens het testen was er geen sprake van DNS leaks wat ook altijd belangrijk is.

Snelheid en prestatie

Snelheid van de internetverbinding is altijd één van de belangrijkste aspecten bij de keuze van een VPN dienst. Een trage verbinding maakt het immers onmogelijk om op een ontspannen manier te surfen of om bijvoorbeeld de content van streamingsdiensten te bekijken. Het is een aspect dat afhangt van heel wat factoren: jouw hard- en software, jouw internetprovider, de server waarmee je verbinding maakt, de afstand tot die server en ga zo maar door. Het is hier dat ZenMate Premium in de begindagen niet al te best op scoorde. Het matige aantal servers en locaties van die servers speelde hier zeker een rol in. Bovendien moet elke snelheidstest ook met een korreltje zout genomen worden. Veel hangt af van het moment van de test en de specifieke omstandigheden errond. Desondanks kunnen we stellen dat de beweringen van ZenMate Premium als zijnde de snelste VPN dienst in het land schromelijk overdreven zijn. Het is zeker niet de traagste VPN service maar ook zeker niet de snelste. Het is een rubriek waar ze wat ons betreft gemiddeld in scoren. Bovendien was er tijdens de test ook wel sprake van een beperkte mate van instabiliteit in de verbinding.

Het is tijdens deze momenten van instabiliteit dat het maar goed is dat ZenMate Premium beschikt over een kill switch. Een kill switch is een leuke term voor een functie die in essentie al jouw verbindingen verbreekt op het moment dat de verbinding met de VPN server wegvalt. Dat betekent dat je dus nooit zonder dat je het weet plots overschakelt op onbeveiligd internet. Zeker voor wie vaak mobiel surft is dat wel een behoorlijk pluspunt. De benaming die ZenMate eraan geeft is overigens Ever Secure.

Entertainment

Een grote reden voor de toenemende populariteit van VPN diensten is de toenemende populariteit en de toenemende diversiteit van streamingsdiensten. Door een VPN te gebruiken kan je immers content ontblokken die normaal niet open staat voor jouw locatie. Denk aan bijvoorbeeld de Amerikaanse versie van Netflix of het volledige aanbod van Hulu. Goed nieuws voor wie aan het twijfelen is over ZenMate Premium. Het is één van de steeds minder wordende VPN diensten die er foutloos in slaagt om de georestricties van Netflix te omzeilen. De handige interface maakt het zelfs een koud kunstje om dit te doen. Gewoon even naar het tabblad streaming en klaar is kees. Ook HBO Now, All 4, Hulu, Amazon Prime en BBC iPlayer bleken geen probleem om te bereiken. Daarnaast is het zo dat je via ZenMate ook zonder enig probleem torrents kunt downloaden. Waar ze hier in het verleden niet op aan het inzetten waren is dat nu wel even anders. Er is een apart tabblad voor torrenting servers en een degelijke selectie aan servers die P2P aanbieden. Als je dus zin hebt in wat downloads is dat geen enkel probleem.

Klantenbeoordelingen

ZenMate Premium heeft op de meeste review sites een uitstekende score. Zo vind je bij Trustpilot terug dat ze op een waanzinnig hoge 4,7 op 5 staan. Meer dan 80% van de reviews geeft ook gewoon vijf sterren. Opvallend is wel dat er geen echte middenweg is in de scores. 7% geeft immers één ster en 90% vier of meer. Een groot probleem dat veel gebruikers hadden is de klantendienst. Het is immers zo dat ZenMate dan wel een exhaustieve faq heeft op hun website, maar er is geen live chat optie. Eigenlijk is de enige manier om om hulp te vragen een mail sturen en dat wordt outsources aan een derde partij zijnde Zendesk. Niet ideaal als je technische vragen hebt. Dit is dan ook een groot punt waar ZenMate echt wel in moet verbeteren om een topspeler op de markt te worden.

De prijs

ZenMate heeft een paar verschillende prijsplannen afhankelijk van de lengte van jouw abonnement. Zo kan je een maandelijks abonnement nemen voor 10,99 dollar per maand. Dat is ongeveer de gemiddelde prijs die je voor een dienst van dit kaliber neertelt op de markt. Een abonnement van zes maanden kost je omgerekend 5,39 dollar per maand. De echte prijs is echter het abonnement van 18 maanden? Omgerekend is dit slechts 2,22 dollar per maand. Als je bekijkt wat je daarvoor terugkrijgt is dat simpelweg spotgoedkoop. Bovendien kan je een gratis proefperiode van zeven dagen doorlopen en biedt ZenMate Premium een niet-tevreden-geld-terug-garantie van dertig dagen aan. Voor deze laatste moet je al wel betalingsinformatie doorgeven en ook betalen, voor de gratis proefperiode uiteraard niet.

Zenmate is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022