Surfeasy VPN review: Voor-en nadelen doorgelicht

78


Surfeasy is een VPN-service dat al een tijdje bestaat maar in 2016 overgenomen werd door Opera. Opera kan je kennen als het bedrijf achter de gelijknamige internetbrowser. Net zoals bij de browser is ook deze VPN-service net iets anders dan de andere VPN-services. Zo is er zelfs een optie om gratis en voor niets gebruik te maken van de servers van Surfeasy. De mission statement van Surfeasy VPN richt zich op gebruiksgemak. Het bedrijf heeft een broertje dood aan ingewikkelde interfaces en technische functies. De bedoeling is dat je zonder kennis van zaken op een gemakkelijke manier een veilige internetverbinding tot stand kunt brengen. Dat betekent natuurlijk dat de functies relatief beperkt zijn, maar betekent ook dat er niet al te veel ingesteld moet worden.

surfeasy 1

De voordelen


Surfeasy richt zijn pijlen op de minder technische gebruikers die toch anoniem en beschermd op het internet willen surfen. Een missie waarin ze ook slagen. De software is gemakkelijk te downloaden en te installeren. Vanaf de installatie compleet is kan je eigenlijk niets misdoen. De set-up is intuïtief en meer dan paar kliks heb je niet nodig om de software naar jouw noden aan te passen. Bovendien is het mogelijk om met Surfeasy de blokkeringen van Netflix te omzeilen en werkt het bedrijf met OpenVPN protocollen die garant staan voor een veilige verbinding. Ook P2P wordt overigens ondersteund door Surfeasy. Nog een groot voordeel is dat Surfeasy een basispakket aanbiedt dat volkomen gratis is. Zo kan je al een kijkje nemen of de meer uitgebreide versies de moeite waard zijn.

De nadelen


Surfeasy VPN richt zich quasi uitsluitend op de consument die gebruiksgemak en niet te veel tierelantijntjes wilt. Dat betekent natuurlijk ook dat heel wat functies die in andere VPN’s standaard vervat zitten ontbreken. Voor de surfer die enige technische kennis heeft valt Surfeasy relatief licht uit. Er zijn te weinig features om een grote honger te stillen. Daarnaast zijn er wel wat streamingsdiensten die niet unlocked kunnen worden via Surfeasy en ontbreekt de zogenaamde kill switch. De gratis versie is een leuke extra, maar de betalende versies bieden eigenlijk vrij weinig gelet op de service die je krijgt. Ook het maximaal aantal gelijktijdige connecties hard cappen op vijf is vrij weinig in onze moderne samenleving.

Wij raden Surfeasy niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Privacy en beveiliging


Surfeasy VPN maakt zich sterk dat ze een no log beleid voeren. Dat betekent dat er van jouw internetverkeer, downloads, uploads en data in het algemeen geen logs worden bijgehouden. Het is één van de fundamenten van anoniem surfen op het internet. Als we echter diepgaander op onderzoek trekken zijn er wel enkele onduidelijkheden in het privacy beleid. Zo is dat beleid ontzettend kort en zeer vaag. Surfeasy stelt bijvoorbeeld dat er geen data gelogd wordt, maar geeft tegelijkertijd aan dat de data die door overheidsinstanties opgevraagd kan worden wel gelogd wordt. Nergens krijg je een transparant antwoord wat nu de waarheid is. Dit geeft heel wat onduidelijkheid en is voor een VPN-service dat gebouwd is op anonimiteit en privacy natuurlijk problematisch.

Wat de versleuteling betreft is er geen reden om je ongerust te maken. Surfeasy gebruikt degelijke encrypties om jouw data te beschermen. Zo wordt OpenVPN gebruikt op Windows, Mac en Android. Dit is nog altijd één van de veiligste en meest veelzijdige oplossingen wat betreft encryptieprotocollen. Opvallend is wel dat op iOS standaard gekozen wordt voor IPsec. Ben jij iemand die vooral via iOS werkt? Dan is dit een behoorlijk nadeel gelet op het feit dat IPsec gemakkelijk te blokkeren valt door netwerkbeheerders. Bovendien mist Surfeasy VPN ook en functie die bij de meeste concurrenten inmiddels een standaard is geworden: de kill switch optie. Deze kill switch is in feite een beveiliging die ervoor zorgt dat jouw internetverkeer automatisch wordt stopgezet wanneer de verbinding met de VPN-server wegvalt. Op die manier schakel je niet over op een reguliere verbinding waar jouw data te grabbel wordt gegooid. Een dergelijke kill switch ontbreekt dus bij Surfeay en dat is op zijn minst jammer.

Snelheid en prestatie


Naast privacy en beveiliging is ook snelheid een belangrijk onderdeel van een VPN-service. Beveiligd op het internet surfen is één zaak, maar als je niets kunt streamen of downloaden door een trage verbinding ben je daar niet veel mee. Gelukkig is dat één van de sterkere punten van Surfeasy. Surfeasy VPN houdt vrij goed de standaard internetsnelheid vast. Natuurlijk is er altijd een drop off als je een VPN gebruikt, maar je houdt in de regel voldoende over om te streamen of te downloaden. Bovendien is dat ook een punt dat stilaan aan het verbeteren is. Het aanbod aan servers was in de beginjaren van Surfeasy redelijk beperkt, maar is sterk aan het uitbreiden. Vandaag de dag beschikt Surfeasy over meer dan duizend servers over bijna 30 landen. Er is een goede geografische spreiding (wat de snelheid ten goede komt), maar een opvallend gat in Zuid-Oost Azië. Wel iets dat het waard is om te vermelden: het aantal servers waarvan je gebruik kunt maken hangt af van het abonnement dat je hebt afgesloten. Zo kan je bij de gratis versie slechts met de servers in 16 landen verbinding maken. Qua stabiliteit van de verbinding scoort Surfeasy VPN vrij goed.

Entertainment


Een VPN is niet alleen gemakkelijk om anoniem op het internet te surfen, maar ook ideaal om te downloaden zonder gevaar. Ook bij Surfeasy is het mogelijk om Bittorrents te downloaden van het internet. Een nadeel is wel dat er geen socks5proxy is voor extra beveiliging. Ook bij dit aspect van de VPN is het jammer dat er geen kill switch is. Dat betekent immers dat mocht de verbinding wegvallen je aan het downloaden bent via je eigen IP adres.

Wil je Surfeasy VPN gebruiken om in te kunnen loggen op diverse streamingsdiensten? Dan is het aanbod jammer genoeg vrij miniem. De geo-restricties van de Amerikaanse Netflix werden succesvol omzeild, maar inloggen op BBC iPlayer, Amazon Prime en Disney+ lukte niet. Ook Hulu bleek een te moeilijke taak voor de Surfeasy VPN. Als je dan ook nog eens er rekening mee houdt dat Netflix constant bezig is met het updaten van hun beveiliging en dan specifiek het buitenhouden van VPN’s dan weet je dat voor entertainment er betere opties op de markt zijn.

Customer review


Surfeasy VPN is een gemakkelijk te gebruiken en compacte VPN-service die niet veel technische kennis vereist. Zelfs een technische leek als mijn vrouw was in staat om zonder hulp te vragen alles te installeren en op te starten. Het is een goede basis voor wie sporadisch een VPN gebruikt en vooral niet te veel moeite erin wilt steken. Surfeasy is echter niet de beste oplossing als je veel verwacht van jouw VPN-service of technisch onderlegd bent. De prestaties zijn op zijn minst gemiddeld, maar er ontbreken te veel features om een valabele optie te zijn voor wie kennis van zaken heeft.

De prijs


Surfeasy heeft verschillende prijsstellingen waarmee je verschillende pakketten functies krijgt. De eerste is voor de leek de meest interessante: de gratis versie. Dit gratis abonnement is de ideale manier om een proefperiode te draaien zonder geld te investeren. Het grote nadeel aan de gratis versie is enerzijds dat het aantal functies beperkt is (bijvoorbeeld slechts toegang tot een beperkt aantal servers) en anderzijds dat je op jaarbasis slechts 500 Mb krijgt. Niet bepaald een optie om mee te gaan downloaden of streamen dus.

Een stapje verder is het Total pakket. Dit biedt een onbeperkte hoeveelheid data voor de schappelijke prijs van 3,99 dollar per maand. Desondanks heb je ook bij het Total pakket slechts toegang tot een beperkt aantal servers. Wil je toegang tot de volledige capaciteit van Surfeasy VPN? Dan is het Ultra pakket de enige optie. Met dit pakket, waarvan de prijs op 6,49 dollar per maand staat, heb je toegang tot de servers in alle 28 landen waar Surfeasy actief is en is jouw data ook onbeperkt. Er komen echter bijzonder weinig features bij voor de meerprijs die je neerlegt. Wat ons betreft ligt de prijs van Surfeasy VPN dan ook te hoog voor de hoeveelheid VPN die je eigenlijk krijgt.

De conclusie


Surfeasy VPN is een goede keuze voor de technische leek die gewoon een gemakkelijk programma wilt om anoniem mee te surfen. Het is echter geen service zonder problemen. Zo is de prijs-kwaliteitsverhouding niet altijd even goed en heeft Surfeasy last van een gebrek aan transparantie betreffende de privacy. Eigenlijk raden we vooral Surfeasy aan om de gratis versie te gebruiken om publieke wifi netwerken te gebruiken zonder risico. De software is immers gemakkelijk in gebruik. Verwacht je meer van een service of wil je gewoon lekker alles kunnen streamen van het buitenland? Dan vind je in dezelfde prijsklasse absoluut alternatieven die beter geschikt zijn voor wat je zoekt. Het is al bij al een gemiddelde VPN-service die geen problemen heeft, maar aan het eind van de dag ook weinig oplossingen biedt.

Surfeasy is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022