StrongVPN review : Voor-en nadelen van deze VPN provider

34

strongvpn 1

De meeste VPN-services op de markt zijn vrij recent. Dat hoeft ook niet te verbazen: het is een sector die nog volop in expansie is. StrongVPN is daar een markante uitzondering op. De roots van deze provider gaan terug tot 1994 toen het werd opgericht onder de naam ReliableHosting.com. Het bedrijf stapte in de VPN-business in 2005 en was daarmee één van de eersten. Vandaag de dag bieden ze bijna 1000 servers over 24 landen aan. Daarmee is Strong één van de grootste spelers op de markt qua infrastructuur.

De Voor- en nadelen van Strong VPN

De voordelen

Elke VPN-service heeft zo zijn sterke en zijn zwakke punten en dat is bij Strong niet anders. Als voordeel kunnen we noteren dat er een no-log beleid gevoerd wordt. Dat betekent dat jouw persoonlijke data zoals jouw IP adres, browsehistorie en downloads niet bewaard worden door de provider. Gezien de meeste mensen een VPN dienst gebruiken om anoniem op het internet te surfen is dit toch een belangrijke. Daarnaast kan je ook tot twaalf apparaten simultaan met de servers verbinden onder één subscriptie. In vergelijking met de meeste concurrenten is dat niet alleen veel, maar bovendien ook voldoende voor zelfs grote families.

Verder moet gezegd worden dat ook de snelheden gehaald door de servers van StrongVPN aan de hoge kant zijn. Zo bleek het geen probleem om Netflix te streamen tijdens een serieuze binge. Ten slotte is een markant pluspunt dat het mogelijk is om telefonisch contact op te nemen met de klantendienst. De support van de meeste VPN services is via live chat of e-mail. Strong is één van de weinige diensten die daar ook een telefonische hulpdienst aan toevoegt.

De nadelen

De eerste service zonder nadelen moeten we nog ontdekken en dat is bij StrongVPN niet anders. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Verenigde Staten en dat brengt een aantal vraagstukken betreffende privacy met zich mee. De Verenigde Staten is immers deel van de zogenaamde ‘Five Eyes’, ‘Nine Eyes’, en ’14 Eyes’ landen. Dat zijn bondgenootschappen van inlichtingendiensten die desgevraagd onderling data uitwisselen. Het is dus mogelijk dat de overheid bedrijven op hun bodem dwingt om bepaalde informatie vrij te geven. Daarnaast heeft StrongVPN maar gelimiteerde opties wat de split tunneling betreft. Zo is het enkel op een Android toestel mogelijk om simultaan publieke en private netwerken te bezoeken. Vrij magertjes voor een dienst met de omvang van Strong. Ten slotte moet ook gezegd worden dat er vragen kunnen gesteld worden bij de vele negatieve customer reviews. Bijna een kwart van de reviews op Amazon geven een schamele ster.

Privacy en beveiliging

We haalden het al even aan bij de voordelen: StrongVPN heeft een strikt no-log beleid. Dat is een belangrijke voor de consument omdat anonimiteit natuurlijk de reden is om te kiezen voor een VPN dienst. Dat gezegd zijnde is het zo goed als onmogelijk om een VPN service te runnen zonder data op te slaan. Zo goed als elke VPN service maakt zich sterk dat ze niets bijhouden, maar dat is in de realiteit een leugen. StrongVPN is echter bijzonder transparant in de aangifte van wat wel en wat niet wordt bijgehouden. De enige persoonlijke informatie die gelogd wordt is degene die jij geeft bij de setup van jouw account. Dat betekent jouw naam, e-mailadres, factuuradres en kredietkaartinformatie als je hebt betaald via kredietkaart. Wat niet wordt bijgehouden is jouw webverkeer, downloads en ga zo maar door.

Wat de beveiliging van jouw webverkeer en data betreft zijn er wel wat opties bij StrongVPN. De dienst ondersteunt verschillende protocollen zoals PPTP, OpenVPN, IKEv2 en L2TP/SSTP. Je moet wel bij de sign-up al gelijk een keuze maken wat betreft deze protocollen. Afhankelijk van het abonnement dat je afsluit heb je immers toegang tot een andere selectie aan protocollen. Dat betekent niet dat je per se meer gaat moeten betalen voor een betere encryptie. Al bij het goedkoopste abonnement kan je gebruik maken van de AES-256 encryptiemethode. Dit is de goudstandaard binnen encryptie en is in de praktijk onbreekbaar. Anders gezegd: jouw data is veilig.

Eigenschappen Strong VPN

Snelheid en prestatie

Het heeft bitter weinig nut om een VPN dienst te gebruiken als jouw internet ondraagbaar traag wordt. Een kleine vertraging is natuurlijk niet te vermijden. VPN diensten zoals Strong gebruiken immers protocollen om jouw informatie te verzegelen en dat heeft onvermijdelijk een effect op de snelheid. Er zijn echter nog andere factoren die van tel zijn op de snelheid van jouw internet. Zo is de computer die je gebruikt een factor, is jouw provider een factor en ook de afstand tot de server die je aan het gebruiken bent. Wat die afstand betreft zit je bij StrongVPN relatief goed. Zoals eerder aangehaald heeft Strong een sterke infrastructuur op poten staan verdeeld over heel wat landen. Dat gezegd zijnde zijn er wel een aantal blinde vlekken op de kaart. Ben je van plan om vooral servers op het Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse continent te gaan gebruiken? Dan ben je waarschijnlijk beter af bij de concurrentie.

In Europe, Azië of Noord-Amerika zou er echter geen enkel probleem moeten zijn. De snelheid bij deze VPN aanbieder zit dan ook wel snor. Bij diverse testen vertraagde de internetsnelheid tussen de 20% en de 32%. Nog ruim voldoende om films te streamen of te downloaden en absoluut niet bij de slechtere scores op de VPN markt. Een puntje van kritiek is wel dat het niet mogelijk is om een multi-server speedtest te doen. Dat betekent dat je niet de snelste server van een bepaalde regio kunt vinden voor het verbinden.

Ook de stabiliteit van de verbinding is vrij tot zeer goed. Ook leuk om te weten is dat zelfs wanneer de verbinding weg zou vallen je niet onbeveiligd op het internet surft. StrongVPN biedt immers ook een kill switch aan. Dit is geen James Bond schurk, maar wel een feature dat automatisch jouw internet uitschakelt vanaf het moment dat de verbinding met de VPN-server verbroken is. Zo hoef je je nooit zorgen te maken dat je ongewenst jouw webverkeer publiek maakt. Absoluut een handige functie als je vaak via de smartphone online vertoeft.

Entertainment

Een VPN wordt vandaag de dag ook heel vaak gebruikt om lekker te downloaden via Bittorrent of om de georestricties van diverse streamingsdiensten te omzeilen. De vraag is dus of dat ook via StrongVPN een optie is. Wat de downloads betreft is dat alleszins al een volmondige ja. Het is mogelijk om torrents te downloaden via de VPN servers van Strong en de downloadsnelheden liggen hoog genoeg om dat ook een valabele optie te maken.

Wat de toegang tot de streamingsdiensten betreft is het een genuanceerd en gemengd antwoord. Zo bleek het via sommige servers mogelijk om in te loggen op andere versies van Netflix en via andere servers niet. Hetzelfde kan gezegd worden van Hulu, Amazon Prime en Disney+. Bovendien waren er bij sommige servers ook wel een paar problemen met de laadtijden tijdens het streamen. Het is dus mogelijk om streamingsdiensten de ontblokken via StrongVPN, maar als dit jouw hoofdbekommernis is zijn er betere alternatieven op de markt.

Customer reviews

StrongVPN heeft een zeer gemengde reactie bij het grote publiek. Zo ontvangen ze op Amazon momenteel een score van 3,6 op vijf. Opvallend is dat de helft van de reviews vijf sterren geven en 20% van diezelfde reviews het houden op een schamele één ster. De negatieve reviews hebben het voornamelijk over features zoals de tunneling die ontbreken en bijwijlen sterk uiteenlopende snelheden van de verbinding. Positief lijkt dan weer de afhandeling van klachten door de klantendienst te zijn.

De prijs

Een vraag die ook altijd belangrijk is: hoe veel gaat mij dit kosten? StrongVPN heeft daar een duidelijk antwoord op in die zin dat je enkel maar kunt kiezen uit een maandelijks of een jaarlijks abonnement. Er worden geen gratis trials aangeboden, maar bieden wel een niet tevreden geld terug garantie van dertig dagen aan. Het is dus wel mogelijk om de dienst uit te proberen en binnen de dertig dagen jouw geld terug te vragen als je niet tevreden bent. Kies je voor één maand? Dan betaal je tien dollar voor die maand en daarvoor krijg je 250 GB opslagruimte op de Cloud via SugarSync. Daarenboven mag je ongelimiteerd wisselen tussen servers onderling en tot twaalf apparaten simultaan gebruiken. Het zijn opties die niet veranderen wanneer je kiest voor een jaarlijks abonnement. Het enige dat wel aangepast is is de prijs. Bij een jaarlijks abonnement betaal je omgerekend 5,83 dolar per maand of 69,99 dollar voor het hele jaar. Dat is een besparing van 42% tegenover de maandelijkse optie.

Conclusie

StrongVPN is een goede optie voor wie op zoek is naar een VPN service met behoorlijk wat features, een sterke beveiliging en de optie om heel wat apparaten te verbinden. Jammer genoeg is het wel een dienst gevestigd in een ‘5 Eyes’ land en mag het bereik van de servers wel wat meer zijn. Ook is het vrij vreemd dat de reviews qua mening warm en koud blazen en ligt de prijs aan de hoge kant.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022