Proton VPN Review: Voor-en nadelen besproken

105

Ben jij op zoek naar een VPN provider? Dan kun je beslist serieus overwegen met Proton VPN in zee te gaan. Deze aanbieder heeft eigenlijk alles in huis wat nodig is. Het biedt zowel veiligheid als privacy en de snelheden zijn prima te noemen. Bovendien is het een bedrijf dat het woord gebruiksvriendelijk uitgevonden zou kunnen hebben. Alles gaat als vanzelf en voor je het weet maak je al gebruik van een VPN, iets waarvan je opmerkelijk weinig merkt overigens. Opvallend is dat de provider een gratis VPN dienst aanbiedt en daarnaast nog eens drie verschillende betaalabonnementen. Proton VPN is veelzijdig, proactief en modern. Een aanrader dus, Proton VPN. En dat in alle opzichten.

proton vpnOntstaan uit een beveiligde e-mailprovider

Proton is een relatief nieuwe speler op de markt, al heeft het wel ervaring wat betreft online diensten. De onderneming startte in 2014 namelijk met ProtonMail, dit is de grootste beveiligde e-mailprovider die nadrukkelijk staat voor anonimiteit en privacy. Vervolgens ontwikkelde Proton een VPN dienst om zo behalve e-mail meer veilige verbindingen aan te kunnen bieden. Leuk te weten is dat deze provider samenwerkt met Mozilla. De provider is gevestigd in Zwitserland en daarom hoeven geen logs bijgehouden te worden. Bovendien kan Proton niet gedwongen worden bij wet om informatie over te dragen aan derden. Daardoor kan de provider ook privacy en veiligheid waarborgen.

Wij raden Proton VPN niet aan omwille van de twijfelachtige security & privacy. Wij bevelen daarom NordVPN aan als #1 VPN serviceVoor- en nadelen


Voordeel van deze aanbieder is dat je privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Bovendien heb je bij Proton VPN nog echt wat te kiezen. Want behalve een gratis versie die aangeboden wordt, kun je nog eens kiezen uit drie verschillende pakketten. Voordeel is ook de snelheid, want die is bij deze provider goed verzorgd. Het feit dat met de gangbare software gewerkt kan worden in de vorm van Windows, macOS, iOS, Android en Linux, wordt ook als een pluspunt beschouwd. Het groot aantal servers en de dertig dagen geld terug garantieperiode die gehanteerd wordt zijn zeker ook voordelen. Nadelen kleven er amper een deze provider. Er worden wel connection logs bijgehouden, maar die doen niets af aan de mate van veiligheid en privacy. Nadeel zou je daarnaast het feit dat de website alleen in de Engelse taal beschikbaar is kunnen noemen. Maar desondanks wijst het zich allemaal vanzelf. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om wegwijs te worden en om de VPN dienst te installeren.Privacy en security


Omdat Proton VPN gevestigd is in Zwitserland, gelden de Zwitserse regels en die zeggen dat er geen logs opgeslagen hoeven te worden en dat er evenmin informatie aan derden gegeven hoeft te worden. Je veiligheid en privacy is daarmee dus al gewaarborgd. Proton VPN maakt gebruik van diverse protocollen en je kunt zelf binnen de beschikbare software aangeven of je de standaard UDP of TCP wilt gebruiken. Proton VPN is kritisch en werkt niet met PPTP en L2TP/IPSec. Dit om de simpele reden dat men bij deze provider OpenVPN gewoon beter en veiliger vindt. Proton geeft aan dat er connection logs bijgehouden worden. Dit is echter puur ter beveiliging van je account.

Er wordt alleen opgeslagen wanneer je voor het laatst ingelogd was. Die tijd verdwijnt als je opnieuw inlogt. Connection logs worden door Proton als noodzakelijk beschouwd om misbruik van je account tegen te gaan. Let wel; deze connection logs worden alleen met je account verbonden en dus niet met je IP-adres. Dit ter geruststelling. Privacy en security wordt ook geboden door het aanbieden van OpenSource. Iedereen kan zelf een kijkje nemen achter de schermen. Op die manier kun je de techniek achter de app eens van dichtbij bekijken. Uiteraard wordt een kill switch geboden door Proton VPN. Op die manier vallen de programma’s uit op het moment dat je VPN de verbinding mocht verliezen. En dat is wel een vereiste.Snelheid


Snelheid is voor de meeste mensen een zeer belangrijk item als het gaat om de keuze die ze maken voor een provider van VPN diensten. Welnu, kies je voort Proton VPN dan hoef jij je om de snelheid geen seconde druk te maken. Zo is sprake van minimale ping, van minimale vertraging op de lijn dus. Ook de snelheden die gehaald worden voor down- en uploaden zijn prima. Wat wel lang duurt, is het laden van de Amerikaanse versie van Netflix. Dat zou best wat sneller kunnen. Over het algemeen echter kun je de behaalde snelheid en de stabiliteit prima noemen.

Entertainment


Hamvraag: kun je met de VPN diensten van deze aanbieder nog wel naar Netflix in Amerika kijken? Want ook dat is behalve anonimiteit en veiligheid een reden waarom mensen voor een VPN dienst kiezen. Voorheen was het niet zozeer de vraag of je naar Netflix in Amerika kon kijken, want dit kon gewoon altijd. Netflix echter, doet er tegenwoordig alles aan om VPN’s buiten de deur te houden. De ene provider slikt dat gewoon, anderen proberen te zorgen dat hun klanten alsnog kunnen kijken. Proton VPN is daar een van. Daarmee wil het nadrukkelijk niet werken tegen de regels die gelden. Het bedrijf is het er echter niet mee eens dat VPN’s geweerd worden. En daarom zoekt het steeds naar wegen om het voor klanten mogelijk te blijven maken naar de Amerikaanse versie van Netflix te kijken.Customer reviews


Het zal niet verrassend zijn dat de gebruikers van Proton VPN erg tevreden zijn over de aangeboden diensten van de provider. Eigenlijk, zo lees je terug in de online reviews en ervaringen, loopt alles heel erg soepeltjes als je kiest voor deze aanbieder. De website is overzichtelijk, al is het wel jammer, zo zeggen gebruikers, dat die alleen in de Engelse taal beschikbaar is. Gebruikers van de provider voelen dat ze veilig werken en dat hun anonimiteit gewaarborgd is. Ook het installatieproces wordt als eenvoudig omschreven en het dashboard wordt als zeer overzichtelijk beschreven. Wel vindt een enkeling dat er wel heel erg veel informatie op je afkomt. De snelheid van downloaden wordt geroemd, het als de stabiliteit van de verbindingen en zeker ook de prijs- kwaliteitsverhouding die deze Zwitserse provider biedt.

Prijs


Proton VPN biedt liefst vier verschillende abonnementsvormen aan. De Free versie is gratis en bied toegang tot servers in drie landen. Deze versie werkt per account, wel werkt het slechts op een apparaat tegelijk. Er geldt in principe geen snelheidslimiet. Wel is het zo dat hoe meer mensen gebruik maken van de dienst, hoe langzamer het allemaal wordt. Het goedkoopste betaalde abonnement is de Basis. Die kost je in beginsel vijf euro per maand. Sluit je een jaarabonnement, dan krijg je een korting van 20 procent en betaal je dus nog maar 4 euro per maand. Met een tweejaarlijkse verbintenis gaan de kosten nog verder omlaag en betaal je nog slechts 3,29 op maandbasis. Je kunt ook kiezen voor een Plus-abonnement.

Dit kost je tien euro per maand, en acht euro bij een jaarabonnement. Ga je nu een tweejarige overeenkomst aan, dan worden de kosten omgerekend 6,63 euro per maand. In dat geval heb je overigens alles wat ook in het Basis pakket zit met daarbij ondersteuning, Tor, streaming, Plus-servers en extra Secure Care. Het meest uitgebreide abonnement is dat met de naam Visionary. Nu kun je met tien apparaten tegelijk aan de slag. Normaliter betaal je voor dit abonnement 30 euro per maand. Dat wordt 24 euro bij een overeenkomst voor een jaar en 19,95 euro als jij je twee jaar verbindt aan Proton VPN.


De conclusie is gerechtvaardigd dat Proton VPN gewoon een goede aanbieder van VPN diensten is. Er is weinig aan te merken op de geleverde diensten. Het is allemaal even gebruiksvriendelijk en eenvoudig. De snelheden die gehaald worden zijn prima en je kunt zelfs gebruik maken van een gratis versie. Voorts heb je nog te kiezen uit drie verschillende abonnementsvormen. De privacy is gewaarborgd en Proton VPN blijft er alles aan doen om te zorgen dat jij naar de Amerikaanse versie van Netflix kunt kijken.

Proton VPN is een degelijke maar zeker niet de beste VPN Provider. Wij raden daarom NordVPN aan als #1 VPN service


Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten

bol3daagse 2022bol3daagse 2022